Arkiv

Forfatter Arkiv

Anmeldelse: Amazon Kindle

18 marts, 2010 12 kommentarer

Amazon Kindle

Lidt historie om e-bøger


E-bøger eller Elektroniske Bøger er det næste store skridt i bøgernes verden og står lige netop nu på kanten til at revolutionere bogmarkedet, sådan som det skete for musikmarkedet for få år siden da det blev digitaliseret.

E-bøger har eksisteret længe, men har levet en stille eksistens og mest fungeret på et niche marked til fagbøger, bl.a. indenfor IT og elektronik og været noget man læste på sin bærbare eller stationære computer. Inden for de seneste år er der dog kommet en række fornuftige e-bogs læsere på markedet fra bl.a. Sony, som dog kun har oplevet en begrænset success, primært pga. af begrænset udbud af indhold og forvirrende distributionskanaler.

Med smartphonens udbredelse og særligt iPhone’s stormende populæritet er der dog kommet mere kul på bålet for udbredelsen og der findes i skrivende stund flere populære applikationer til iPhonen, hvor særlig ældre værker der ikke længerede er dækket af copyright bliver downloadet, f.eks. Jules Verne, Charles Dickens osv.

Det måske største problem med at læse sin bøger digitalt, har været at der har manglet en platform som kan matche komfortabiliteten og nemheden ved at læse en traditionel papirbog, i det man typisk enten har været nødt til at læse bøgerne på en normal LCD computerskærm eller LED skærmene på sin telefon, hvilket kan være både besværligt og ubehagelig for øjnene over længere tid.

Teknologien E-ink (elektronisk blæk) er opfundet for at løse sidstnævnte problem og er blevet brugt i en række e-bogs læsere i de seneste år, herunder i Sony Reader, Barnes & Noble Nook m.fl. E-ink skærmteknologien adskiller sig markant fra andre teknologier man kender fra sin hverdag, i det billedet er dannet af elektronisk styrede mikroskopiske blækpartikler og ikke er baggrundsbelyst, samtidigt bruger den kun strøm når indholdet på skærmen skifter, det betyder at skærmen i brug næsten som at læse på et stykke papir.

Det var dog internetgiganten Amazon.com der med sin lancering af deres Kindle i slutningen af 2007 for alvor kickstartede markedet. Deres første Kindle ebook reader blev lanceret sammen med deres online Kindle Store, som med ét slag tilbød hundredetusindvis af bøger fra bestsellers til klassikere og dermed blev den første rigtige distributions platform for elektroniske bøger.

Den oprindelige Kindle blev kun solgt i USA og var i lang tid umulig at få fat pga. af en for lille produktion. Sidenhen kom deres 2. generation i form af Kindle 2, en model som i oktober sidste år (2009) blev sat til salg internationalt, herunder også i lille danmark. Det er denne model som der her følger en anmeldelse af.

Amazon Kindle (2. generation)


Min Kindle var en fødselsdagsgave og jeg var sålededes ikke med til selve bestillingen, men jeg fik at vide at den blev afsendt og ankom fra USA på kun et par dage, ganske imponerende. Prisen for en Kindle er i øjeblikket 259 dollar, hvilket svarer til ca. 1500 Dkr. Hertil kommer så fragt mv. fra Amazon i USA.

Udpakning og tilbehør:

Sammen med Kindlen medfølger et USB til MicroUSB kabel, samt en amerikansk strømforsyning som kobles på dette . Det er lidt irritende for ikke at sige mærkeligt, at Amazon ikke med deres internationale version kan vedlægge en adapter der kan bruges andre steder i verden eller i det mindste gøre dette til et muligt tilvalg ved bestillingen. Fakta er dog at få at lade sin Kindle op i danmark, må man enten benytte USB porten på sin computer eller selv investere i en adapter ved siden af. Kindlen og den amerikanske strømforsyning understøtter dog input fra 110 til 240v, så man kan nøjes med en simpel en af slagsen.

Man kunne savne at der fulgte en form for  sleeve eller cover med, som man kunne opbevare sin Kindle i, f.eks. ved transport i en taske. Der findes dog allerede en masse tasker til Kindlen som man kan købe ved siden af på Amazon.com, fra priser på omkring 20 dollar og opefter.

Første indtryk:

Da jeg fik pakket Kindle ud af æsken, var mit første indtryk at den var ret lækker. Kvaliteten af hardwaren er i top, den føles solid, godt bygget og ikke plastik-agtig, ligesom knapperne er rare at trykke og har et godt ‘touch’.

Som det fremgår af billederne er forsiden på Amazon’s Kindle helt hvid og følger således trenden som Apple i sin tid startede med sin første iPod. Bagsiden er primært poleret aluminium og ser også ganske flot ud.

Kindlens størrelse og vægt virker ved første ‘hands-on’ rigtig fornuftig, med en størrelse der er sammenlignelig med en paperpack. Mere nøjagtigt er dimensionerne 20,3 cm (h)× 13,5 cm (b) × 9.14 mm (d) og har en vægt på blot 290 gram.

I bunden af Kindlen finder man micro-USB porten. På Forsiden finder man 2 Nextpage knapper (en på hver side af enheden), 1 Previouspage knap, 1 Home knap, 1 Menu knap, 1 Back knap, 5 vejs-kontrolleren og i bunden finder man keyboardet. Nogle af knapperne virker ved første øjekast en smule underligt placeret, men når man først har taget den i brug til læsning, går det hurtigt op for en at de er placeret præcis hvor de er nemmest at bruge til det formål.

I brug:

Når du har fået ladt batteriet på din Kindle lidt op og tænder enheden, bliver man mødt af en ganske simpel velkomstskærm. Hernæst får man en kort introduktion og sendt videre til startsiden, som man herefter kan nå ved at trykke på Home knappen. Det er på denne forside at de bøger du senere køber vil blive vist. For at læse en bog trykker man blot på 5-vejs navigations-tasten og så er man i gang.

E-ink skærmen er fantastisk at læse på og det skal virkelig opleves, før man for alvor kan sætte pris på forskellen mellem sådan en skærm og en traditionel LCD eller LED skærm. Netop E-ink skærmen vil formentlig blive det største argument for at vælge en Kindle frem for f.eks. Apple’s kommende iPad, udover den 4-5000 kr. store prisforskel naturligvis ;D

Enheden bliver ved køb knyttet til den konto du har bestilt den via på Amazon.com, har du et visakort tilknyttet denne konto, vil du således allerede være klar til at købe din første bog. I mit tilfælde skulle jeg have ændret registreringen fra min kære faderes konto til min egen, hvilket heldigvis kan gøres på få sekunder.

En af Kindlen’s helt store trækplastre er at den automatisk og ganske gratis er tilkoblet 3G/EDGE/GSM netvæket i over 100 lande, når du tænder din Kindle i danmark logger den således ganske af sig selv på det mobilnetværk som Amazon har en aftale med. Der er absolut ingen opsætning af netværk og det virker helt fortræffeligt.

I USA er der en indbygget beta webbrowser som man kan surfe på nettet med, men det er ikke muligt i danmark pga. roaming priser osv. Man kan dog gå på Kindle store og downloade bøger, samt besøge Wikipedia  til at slå ord osv. op med, og mere behøver man efter min mening heller ikke, for det er altså ikke en bærbar computer men en e-bog læser.

Til gengæld er den indbyggede Oxford English Dictionary ganske funktionel og kan bruges til at slå ord op i når man læser en bog ,eller som ordbog i andre sammenhænge.

Læs mere om læseoplevelsen i konklusionen sidst i anmeldelsen.

Bøger fra Kindle Store:

Når du skal købe en bog via Amazon’s Kindle store, kan det foregå på flere måder. Du kan gøre det direkte fra Kindlen, hvor du kan få bestseller oversigter, søge efter en bestemt bog eller forfatter, læse anmeldelser osv. og dernæst blot trykke køb, hvorefter bogen automatisk overføres til din Kindle og er klar til læsning blot få minutter senere. Det fungerer glimrende og ganske nemt at bruge – faktisk er det næsten for nemt, og man skal beherske sig lidt for ikke at shoppe en masse bøger på én gang 😀

Alternativt kan man shoppe i Kindle Store fra sin computer på Amazon.com/kindlestore – som er stortset ens med den man finder på selve Kindlen, men blot giver et større overblik og nemmere søgning, fordi du sidder ved en fuldstørrelse computer. Bøger du køber på amazon.com bliver ligeledes med det samme sendt til din Kindle og er klar kort tid efter. På Amazon.com finder du desuden en “Manage Your Kindle” sektion, hvor du kan gen-downloade/sende din bøger til din Kindle, iPhone med Kindle app eller PC/Mac med Kindle læseprogram.

Priserne på bøger varierer efter alder og popularitet, således koster bestsellere for det meste 13,79 dollar eller ca. 75 Dkr. mens en del andre bøger kan fåes fra et par dollar og opefter. Der findes desuden en lang række gratis titler, som typisk er bøger af ældre dato. Disse kan dog svinge i kvalitet og der findes typisk flere udgaver af dem. F.eks. finder du mere end 10 forskellige udgaver af Jules Verne’s 20,000 leagues under the Sea, hvilket er lidt forvirrende. Her kan andre køberes kommentarer dog tit være behjælpelige.

Der er dags dato (18/03-2010) ingen danske bøger, aviser eller magasiner tilgængelig på Amazons Kindle Store. Der er desuden nogle bøger som ikke kan downloades hvis man er bosat i Europa pga. af rettigheder. Forhåbentlig vil det blive muligt i en ikke alt for fjern fremtid at downloade et større bogkatalog hvor også danske og nordiske bøger er repræsenteret, men det kræver nok at markedet modnes en smule.

TIP: Hvis du vil have adgang til alle de bøger der er tilgængelige på den Amerikanske Kindle Store, er dette relativt simpelt. Det kræver blot at du på ‘Manage Your Kindle’ sektionen på Amazon.con under ‘Your Country’, ændrer din adresse til en amerikansk. Du skal altså blot finde en gyldig amerikansk adresse og så er man good to go (jeg fraligger mig dog alt ansvar hvis Amazon skulle finde ud af dette og slette de bøger der er købt på denne måde).

Bøger og dokumenter andre steder fra:

Udover bøger og aviser fra Kindle’s egen Store som kommer i DRM beskyttede .AMZ filer, kan Kindlen læse filer i TXT, TPZ, PDF og Mobipocket (Mobi og PRC) formaterne – dog kun hvis disse er ubeskyttede, altså uden DRM.

Det betyder at du kan læse bøger og dokumeter som du måtte have liggende i forvejen, hvor særlig PDF med sin store udbredelse nok er interessant for mange. Lige netop med PDF skal man dog være opmærksom på at man ikke kan bruge tekstforstørrelse/formindskelses featuren på Kindlen, hvilket kan være et problem hvis det oprindelig dokument ikke passer til Kindlens skærm og opløsning.

Heldigvis kan man relativt nemt lave sine gamle bøger om til Amazons format eller Mobipocket formatet, som er de nemmeste at bruge. Amazon selv tilbyder at man kan sende dem filerne i en email og så få de konverterede filer sendt tilbage kort efter, det fungerer fortræffeligt, men man kan undre sig over at de ikke har indbygget funktion på deres ‘Manage Kindle’ side på Amazon.com

For at gøre bruge af den funktion, sender man en email til <dit-kindle-navn>@free.kindle.com hvor du vedhæfter dine .pdf, .doc m.fl. dokumenter. I emnefeltet skriver du så ‘Convert’. Få minutter senere modtager man så en returmail med et link til dine dokumenter, nu i .AMZ format, det er super nemt og hurtigt – men kræver selvfølgelig at man giver en kopi af dokumenterne til Amazon.com

Alternativt kan man bruge Mobipockets Creator software, som gør det muligt at indlæse .PDF og andre typer dokumenter og eksportere dem til .PRC filer som Kindlen kan læse og som er stortset identisk med Amazon’s eget format – jeg kunne i hvert fald ikke se forskel på formateringen når jeg sammenlignede konverteringen Amazon lavede og den jeg selv lavede. Mobipocket Creator kan downloades kvit og frit til Windows på understående link. Husk at vælge Publisher (Advanced) under installationen, ellers vil du ikke have mulighed for at behandle PDF filer.

Når du har konverteret dine filer på den eller anden møde, kan du overføre dem til din Kindle via USB fra din computer. De skal blot placeres i /Documents folderen på Kindlen. Herefter vil de dukke op på Kindlen når du næste gang tænder denne.

TIP: Hvis du ligger inde med e-bøger i andre formatter eller køber bøger fra andre online butikker i formater der er beskyttet med DRM (Digital Rights Management), kan man, alt efter restriktionerne på bøgerne, relativt nemt få dem over på din Kindle.

De fleste e-bøger tilbyder nemlig som del af rettighederne, at man kan printe dem ud. Typisk vil man via den e-bog software man bruger til at læse bøgerne med, f.eks. Adobe Digital Editions, kunne vælge at lavet et udprint. På Mac og Linux har man som standard i operativ systemet mulighed for at vælge ‘Print to PDF’, hvilket altså betyder at man let og nemt bare kan “printe” sin e-bog til et PDF dokument, derefter køre den igennem Mobipocket Creator og til sidst smide den på sin Kindle. Det tager selvfølgelig lidt tid, men er formentlig stadig væsentligt hurtigere end at besøge boghandleren 😀

Du kan læse om Kindle her:

Konklusion


Jeg har valgt at dele konklusionen op i fire dele, som for mange vil være de mest betydelige i købsovervejelserne.

Hardware:

Kindlen fremstår som en lækker lille enhed. I forhold til den første udgave af Kindlen (som jeg kun har set billeder/video af) er den nyeste generation af Kindlen designmæssigt flot med rundehjørner og pæne velfungerende knapper. Den er desuden dejligt tynd og ligger ret godt i hånden. Samlekvaliteten er som man forventer hos et dyrere produkt.

Software:

Softwaren er efter min mening det sted der halter mest. Amazon lader til at have fulgt reglerne for simpelt er godt, et princip jeg godt kan lide. Det fungerer rigtigt godt set i forhold til netværks og kontoopsætning som bare spiller, Kinde Storen og ordbogen fungerer ganske glimrende og er godt integreret og det meste er meget brugervenligt.

Det eneste minus er faktisk forsiden hvor man finder alle sine bøger og som man kommer til ved at bruge Home knappen. Har man kun én bog liggende på sin Kindle er det rimelig overskueligt, men har man pludselig en 10-20 stykker, bliver det hurtigt forvirrende. Der mangler en mulighed for at indele bøgerne i drop-down foldere med hver forfatter hvis man har flere bøger af forfatteren eller en anden sorterings mulighed på navn, forfatter osv. Det er mig lidt en gåde hvordan Amazon efter to år ikke har gjort denne del en smule bedre, for det er faktisk det eneste der halter lidt. Det skal dog nævnes at der er en udemærket søgefunktion, men det opvejer ikke helt.

Læsning:

Hvordan Kindlen er at læse bøger på, er selvsagt alt afgørende for en enhed der er skabt til dette formål. For selvom der både er indbygget en MP3-afspiller og en tvivlsom webbrowser, er læsning dens primære funktion.

Heldigvis er det en rolle som den spiller helt perfekt. E-ink skærmen er virkelig fantastisk at læse på, der er ingen baggrundsbelysning til at genere øjnene og hvis man ikke vidste bedre kunne man nemt tro at man faktisk læste på et stykke papir. Det tager ca. 1/3 af et sekund for at skifte indholdet på en side, hvilket skyldes E-ink teknologien. Netop læsning passer det ret godt, da man så får det “naturlige” korte ophold man er vant til med en bog. Det er ikke længe nok til at jeg når at blive irriteret i hvert fald.

Med sine kun knap 300 gram vejer den mindre end mange bøger og det er intet problem at ligge/sidde med i længere tid. Dens tynde profil og størrelse er desuden helt perfekt til at holde i én hånd og med Next-knapper placeret i begge sider af Kindlen er der frit valg. Det gør det faktisk muligt at ligge eller sidde i flere stillinger med sin bog, fordi man ikke behøver at have to hænder fri til at skifte side.

Når man læser en bog er det muligt at ændre skriftstørrelsen fra helt småt til meget stort, således er problemet med bøger der skrevet med en skrift man har svært ved at læse uden at have bogen helt oppe i ansigtet, en saga blot. Ligeledes er den engelske definitions-ordbog integreret, så mens man læser kan man blot flytte curseren op foran et ord man vil have forklaret, hvorefter en 2 linjers forklaring kommer frem i bunden af skærmen, en feature jeg har brugt en del og synes er fantastisk. Skulle man stadig være lost på ordets betydning, kan klikke More og gå til selve ordbogen hvor man typisk finder en længere forklaring.

Kindlen husker automatisk hvilken side man er nået til i hver bog, så selvom du skulle være typer der læser i 5 forskellige bøger i samme periode eller måske ikke har læst i bogen i 3 måneder, kan du altid vende tilbage til præcis det sted hvor du sidst nåede til. Det er desuden muligt selv at lave bogmærker, samt at tage udklip og lave noter til den tekst man læser.

Pris:

Prisen på de ca. 1500 kr for selve Kindlen vil nok afskrække mange, man får trods alt mange paperbacks til den pris. Men mangler man plads på reolerne derhjemme og kan se fordelen i at have mange bøger med sig på én gang når man f.eks. er ude at rejse, kan det retfærdigøre prisen. Der er dog heller ingen tvivl om at priserne for Kindles og lignende enheder vil falde drastisk i fremtiden.

Bøgerne på Kindle Store er det andet aspekt man skal tage stilling til. Bestsellere koster som sagt typisk knap 14 dollars, hvilket er billigere end de fleste fysiske bestseller bøger, men dog stadig en del for en digital fil på få megabyte. Andre bøger fåes til lavere priser på mere overkommelige 2-10 dollar, men de mest populære titler skal man altså være parat til at betale en høj pris for.

9 stjerner

At skifte sine papirbøger ud med en digital kopi og acceptere at man betaler for en digital fil og ikke et fysisk produkt er en mental ting som man nok skal vende sig til. Ligesom mange i dag stadig foretrækker fysiske CD’er eller endda vinylplader, vil nogle nok også have meget svært ved skiftet til e-bøger. Det er dog også en realitet at mange unge i dag kun har deres musiksamlig på deres computer eller måske endda kun benytter sig af musik der er tilgængelig online. På samme måde er jeg ikke i tvivl om at e-bøger er fremtiden og at markedet inden for får år vil være eksploderet, sådan som man så det da fildeling og senere iTunes m.fl. kom på banen med digital musik.

Dog kræver det nok at der inden for de næste år kommer nogle skridt i retning af åbenhed og ens standarder, så alle enheder kan læse bøger købt på forskellige websites og at DRM droppes – præcis som man har set på musikmarkedet. Ikke minds kræver det at forfattere og udgivere får fokus på de nye muligheder ved digital distribution, så priser og ikke mindst tilgængelighed på tværs af landegrænser standardiseres.

Med forbehold for at jeg endnu kun har haft min Kindle i en lille uges tid og endnu kun har læst en halv-bog på den, vil jeg ikke tøve med at kalde Kindlen for et glimrende produkt, som jeg varmt kan anbefale til alle bogelskere – i hvert fald dem ikke har noget imod at læse deres bøger på engelsk og ikke kun læser de populære danske og nordiske krimier som fylder boghandlernes hylder 😀

Som bogelsker og gadgetnørd er der ingen vej uden om at Amazon’s Kindle er et både  blæret og gennemført produkt, og bestemt en værdig kombattant i kampen om det kommende e-bogs marked. Jeg glæder mig i hvert fald til at få mange gode stunder under dynen, på sofaen, i parken og på stranden med min nye Kindle.

Anmeldelse: Cormac McCarthy – The Road

22 februar, 2010 Ingen kommentarer

The RoadCormac McCarthy er en amerikansk forfatter der er blevet kendt for sine dystopiske fortællinger om menneskets indre væsen i livets mørkeste tider. Han blev for alvor kendt i hele verden, da filmatiseringen af hans bog No Country for Old Men kom i biografen i 2008 og vandt flere Oscars.

Hans seneste og endnu engang meget kritiker roste bog, The Road, har bl.a. vundet den fornemme Pulitzer litteraturpris i kategorien Fiktion. Den er desuden bliver filmatiseret og er netop udkommet i biograferne herhjemme med dansk/amerikanske Viggo Mortensen i hovedrollen.

The Road er en post-apokalyptisk beretning om en far og hans søns vandring tværs gennem USA, efter at en uspecificeret katastrofe har lagt landet og resten af verden øde.

Faren og sønnen, som i bogen for det meste blot omtales som drengen og manden, går gennem USA via de nu næsten helt øde landeveje, på vej mod kysten, i håb om at finde et bedre liv og eventuelt andre overlevende de kan slutte sig til.

Med sig har de blot tøjet på deres krop og en gammel indkøbsvogn med tæpper, mad og andre brugbare ting, som de skraber til sig fra butikker og huse de kommer forbi på deres vej. Vigtigst af alt har faren en pistol med to kugler, som er deres livsforsikring mod “de onde” og en sidste udvej for dem selv, skulle det komme så vidt.

Landskabet de befinder sig i er dødt og hverken træer, mindre planter eller dyr har overlevet den katastrofe, som har forsaget at solens lys ikke længere kan trænge igennem atmosfæren og efterladt sig et tykt lag aske på jorden og temperaturer der konstant ligger omkring frysepunktet.

Deres sørgelig eksistens og hverdag går med langsomt og forsigt at bevæge sig mod kysten, alt imens de kun knapt overlever på de rester af konserveret mad, som de ind imellem finder baggerst på indkøbscentrernes ellers forlængst plyndrede hylder eller i private hjems efterladte maddepoter.

Helt alene er de dog ikke, for der er også andre der har overlevet katastrofen og de fleste af dem er så udsultede og desperate for at overleve at de vil gøre og spise hvad som helst – selv hvis det indebærer kannibalisme. Disse mennesker betegner vores to hovedpersoner som “de onde” og de kommer igennem hverdagen med troen på at de selv er “de gode” og aldrig vil gå så vidt for at overleve. I stedet overlever de på en blanding af snarrådighed, held og viljestyrke.

Man får aldrig at vide præcis hvor længe der er gået siden katastrofen eller hvad der har foresaget den, og netop dette giver mere tid til at fokusere på den menneskelige historie, så det hele ikke går i hollywood-mode med eksplosioner og den slags, som man ofte ser/læser i andre såkaldte katastrofe fortællinger. Det hintes dog gennem faderens flashbacks af fortiden, at katastrofen ligger i hvert fald 6-7 år tilbage, for hans søn er ikke gammel nok til at huske verden som den var før og kan knapt huske sin mor.

Historien er mørk og skræmmende, men samtidigt fuldstændig enkel. Man følger faderens og sønnen rejse gennem ødelandet, men mere interessant følger man deres tanker og sind, deres samtaler som bliver stadigt sjældnere og deres håb som gradvist svinder ind.

Da jeg købte bogen, var det lidt med frygten om at den ville være meget artsy-fartsy og tage sig selv for seriøst som det kunstneriske mesterværk den er blevet udnævnt som. Jeg blev dog positivt overrasket, for selv om bogen bestemt ville kunne sættes i kategorien kunstneriske-værker, så virker det på ingen måde som om at dét har været McCarthy’s hensigt. Faktisk virker det som en historie han kunne tænkes at have skrevet ned, mens han sad foran pejsen en mørk vinteraften og tænkte over livet.

Selvom bogen er kort og handlingen skrider langsomt frem og ikke på traditionel vis er super spændende, så er The Road ikke desto-mindre en interessant roman der utvilvsomt ville sætte tanker igang hos de fleste. Jeg vil ikke kalde den et mesterværk, men det er en god bog og bestemt et bekendtskab værd.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk Paperback – ISBN-13: 9780330468466
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 256

Links:

Anmeldese: Don Winslow – I Hundenes Vold

16 januar, 2010 Ingen kommentarer

I Hundenes Vold

Don Winslow er en amerikansk forfatter, der endnu ikke er så kendt herhjemme. Han skriver i krimi og detektiv genren, men er blevet mest kendt for sine bøger omhandlende mafiaen og organiseret kriminalitet. Allermest kendt er han formentlig for bogen The Winter of Frankie Machine fra 2006, som ingen ringere end Martin Scorcesse er i gang med at filmatisere.

I Hundenes Vold tager sin begyndelse i 1975 i Mexico’s nordvestlige delstat Sinaloa, hvor den amerikanske anti-narkotika enhed DEA, er i gang med en større operation med kodenavnet ‘Condor’, der én gang for alle skal stoppe den omfattende produktion af opium i landet.

Her møder vi den første af de gennemgående hovedpersoner i bogen, Art Keller. Som tidligere operativ CIA agent og Vietnam veteran, er han generelt uønsket af de andre “jakkesæts-fyre” i DEA, som ikke ønsker at samarbejde med ham og andre med hans baggrund. Som udstationeret i Mexico, må han derfor først udkæmpe en kamp mod sine egne for at komme ind i varmen og kunne udføre sit arbejde.

Et skridt der begynder med hans venskab med brødrene Adan og Raul Barrera og deres far, Miguel Angel Barrera (også omtalt som Tio i bogen, hvilket betyder onkel), som bliver drivkraften bag Mexico’s narkokartellers mægtigste periode med skabelsen af Le Federecion. Et bekendtskab der vil komme til at præge resten af hans liv og som han senere vil fortryde bittert.

Herfra følger bogen Mexico’s voksende og konstant forandrende narko imperier, deres forbindelser til den italienske Mafia i USA, deres leverandører i Sydamerika og de Amerikanske forbund DEA, FBI og CIA.

Udover Art Keller og familien Barrera, er de vigtigste personligheder i bogen den eksklusive prostituerede Nora og den irske gunman Sean Callan fra New York ‘s Hell’s Kitchen bydel – men bogen igennem bliver man introduceret til et hav af personer som hver især optræder løbende i historien og hvis veje alle sammen krydses gang på gang. Fælles for dem alle er, at de er beskrevet på en måde der får læseren til at føle at man virkelig kender dem og kommer under deres ydre. For en bog på “kun” ca. 600 sider er det en præstation der i den grad taler for Don Winslows skriveevner og forståelse for historiefortælling.

Det første oplæg som forfatteren Don Winslow kom med til forlaget, skulle eftersigende have været over 2000 sider langt, men på trods af den stærke redigering formår I Hundenes Vold at fremstå komplet og man har klart et indtryk af at have læst en langt længere bog når man når til sidste side. Ikke fordi den er langtrukken og kedelig, for det er den sjældent, men fordi mængden af  viden og indtryk føles for  stort til at kunne være presset ned på  blot 600 sider.

I Hundenes Vold er et nærmest episk portræt af narko-industriens udvikling i Amerika og de lange  kampe der udkæmpes på den 3000 km lange grænse mellem Mexico og USA, igennem tre årtier. Man følger parterne på begge side af loven og får et nøje indblik i deres handlinger, tankerne bag dem og deres konsekvenser for den modsatte part, dem selv og deres familier. Det handler om magt, politik, korruption, had og kærlighed og det er vanvittigt godt fortalt.

I Hundenes Vold er et brutalt mesterstykke hvis omfang til fulde matcher anderkendte filmiske værker som Godfather trilogien og Scarface, og på mange måder går endnu videre. Bogen går dybt i sine beskrivelser af de komplicerede kartelnetværk, det politiske spil og vidtrækkende korruption, samt produktionen og ikke mindst distributionen af narko fra Sydamerika, gennem Mexico og til de store markeder i USA.

Don Winslow ligger ikke skjul på den vold og ondskab som i stor grad præger de miljøer han beskriver, og hverken kvinder eller børn bliver skånet for blodsudgydelser i hans barske beretning. Det er hårdt og brutalt, og desværre nok alt for realistisk.

Efter sidste side er vendt, står I Hundenes Vold tilbage som en bog, der undervejs i fortællingen har både forundret og forarget og flere gange oprigtigt rørt mig på karakternes vegne. Den er underholdende, skræmmende og røv–spændende og kan varmt anbefales til alle krimi fans.

Karakter: 10/10

10 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Hardback – ISBN-13: 9788779555990
Originalt Udgivelses år: 2005
Sideantal: 621

Links:

Idéer til lignende læsning:

  • Godfather trilogien
Categories: Krimi, Spænding Tags: , , ,

Anmeldelse: Dan Brown – The Lost Symbol

22 december, 2009 Ingen kommentarer

The Lost Symbol The Lost Symbol (På dansk: Det Forsvundne Tegn) er den tredje bog i rækken fra Dan Brown om Professor i symbolisme; Robert Langdon – og efterfølgeren til den meget populære Da Vinci Mysteriet.

Bogen udspiller sig denne gang i USA’s hovedstad Washington D.C, hvor Robert Langdon bliver tilkaldt af sin gamle ven, mentor og frimurer af 33. grad, Peter Solomon, for at holde en sidste-øjebliks-tale for en større gruppe Frimurere i US Capitol bygningens største sal.

Da han ankommer, finder han dog hurtigt ud af at det ikke er hans mentor der han inviteret ham, men derimod en mystisk mand og bogens skurk, der kalder sig Mal’akh og som har brug for Langdon’s hjælp til at løse The Ancient Mysteries og finde the Lost Word. Et magisk ord der ifølge legenden kan forandre verden og give menneskeden et helt nyt klart livssyn. Mal’akh holder Peter Solomon fanget og forlanger at Langdon hjælper ham, i bytte for Peter Solomons liv.

Da CIA, med den maskuline og nådesløse kvindelige leder Sato fra Office of Security i spidsen, pludselig blander sig i Langdons og Mal’akh’s foretagende, går den vilde jagt hurtigt gennem Capitol bygningen, videre gennem Washington og forbi dens mange gamle monumenter, hvoraf de fleste har rødder til Frimurerordenen. Herunder bl.a: Washington National Cathedral, George Washington Masonic National Memorial, Library of Congress, Washington Monument og Freedom Plaza.

Langdon får senere følgeskab af Peter Solomon’s søster Kathrine, som arbejder med et tophemmeligt videnskabligt projekt i Smithsonian Institute og som pga. af de mulige følger af hendes forskning indenfor Noetic Science, også er et mål for Mal’akh.

Langdon og Katrine Solomon må nu løse den ældgamle gåde om The Lost Word i et desperat forsøg på at redde Peter’s liv før det er for sent. Samtidigt må de tage stilling til det moralske i at afsløre Frimurerordenes størtste hemmelighed og potentielt ændre menneskeheden for altid.

The Lost Symbol går i fodsporerne på Engle & Dæmoner og Da Vinci Mysteriet og følger trin for trin, næsten samme opskrift som de foregående bøger i serien, hvilket kort kan opsummeres således:

  • Robert Langdon bliver med alt hast tilkaldt til et sted uden helt at vide hvorfor og have fået alle detaljer.
  • Her finder han ud af at der er opstået en situation som kan true verdenssikkerheden og som det tilsyneladende kun er ham der kan fikse.
  • Denne situation kan kun opklares ved at løse en række gåder der indebær indsigt i gammel videnskab, symbolisme og religion.
  • Han må nu kæmpe mod uret for at løse disse gåder inden noget frygteligt sker.

Der er flere ting som går igen fra de tidligere bøger i serien, herunder især frimurerordenen som Dan Brown lader til at være besat af, Isaac Newton og andre videnskabsmænd af den gamle skole og ikke mindst gamle anordninger som indeholder hemmeligheder som kun de “værdige” kan nå ind til.

Selvom The Lost Symbol således ikke adskiller sig væsentlig fra de tidligere bøger i sin opbygning og overordnede indhold, har Dan Brown dog alligevel formået at finde en frisk og spændende historie og blander igen historisk fakta med både gammel og moderne videnskab og en masse “Hvad nu hvis?’er.” Han er en mester i at skabe en dragende fortælling med disse ingredienser, der sammen med hans egne påfund kan få de fleste op af stolen af begejstring over historier, som i sin grundform ofte er gabende kedelige.

Det største problem i The Lost Symbol er efter min mening hovedskurken Mal’akh. Han virker lidt for karikeret og med en meget påtvunget ondskab. Hans besættelse af sort magi og mystiske ånder er hverken lige så spændende som resten af bogen eller beskrevet lige så godt. Det er lidt ærgeligt, for han spiller i den grad en stor rolle i historien og er medvirkende, hvis ikke hovedperson, i de fleste plot twists.

The Lost Symbol er ikke den mest spændende af Dan Browns indtil videre fem romaner, men det er formentlig den med det vigtigste og mest universielle budskab. Et budskab som bryder grænserne mellem nationer og ikke mindst religioner, men gør det på en måde så man selv som ateist ikke sidder med en dårlig smag i munden efter at have vendt den sidste side.

Synes man om Dan Browns tidligere bøger og kan man se bort fra den lidt for tegneserie-onde skurk, er der massere at hente i The Lost Symbol, som byder på spandevis af historisk interessant viden om Washington D.C., mysterier, gåder, en anelse romantik og plot twists på de helt rigtige tidspunkter.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk Hardback – ISBN-13: 9780593054277
Originalt Udgivelses år: 2009
Sideantal: 448

Links:

Idéer til lignende læsning:

Anmeldelse: Lars-Henrik Olsen – Kampen om Sværdet

1 december, 2009 6 kommentarer

Kampen om Sværdet

Kampen om Sværdet er Lars-Henrik Olsen’s efterfølger til den fremragende bog om Erik Menneskesøns rejse gennem de nordiske guders mærkværdige land Asgård.

Den nu 16-årige Erik er vendt tilbage til den menneskelige verden og til sin skoleklasse som en forvandlet person. Hvor han før var den lidt stille og anonyme dreng i klassen, er han nu blevet en mere udadvendt person der ikke er bange for at lufte sine meninger og som pigerne kigger efter. Det er dog hestepigen Marie som Erik selv falder for og som han efter længere tids bejleri, ender sammen med.

De to bliver smaskforelskede og sammen tager de i sommerferien alene til Marie’s bedstemors sommerhus på Læsø, hvor de hygger sig med lange vandreture på øen, badning og slikker sol på stranden, alt i mens Erik snakker løs om nordiske guder og Læsø’s status i gammel tid.

En dag da de er ude og bade, skimter Erik en skinnende ting på bunden, som han prøver at dykke ned og få op, han må dog opgive efter længere tids forsøgen. Dagen efter vender han og Marie tilbage til stranden, hvor de sejler ud i en båd og igen forsøger at få den specielle genstand op. Mens Marie sidder i robåden og Erik gang på gang dykker ned i et desperat forsøg på at rokke genstanden løs, bliver vejret omkring dem gradvist værre, for til sidst at blive til en storm. Da det endelig lykkes Erik at få genstanden fri, er det som om at noget prøver at holde ham nede under vandet og han redder sig kun med nød og næppe og Marie’s hjælp tilbage i robåden og slipper i land.

Tilbage i sommerhuset opdager Erik og Marie at genstanden de har hevet op fra havets bund, er intet mindre en et gammel sværd, med runer og tegn graveret overalt. Et sværd som Erik ved nærmere undersøgelser er ganske sikker på er det sagnomspundne sværd GRAM, som i den nordiske mytologi var eftersøgt af både aser og jætter. Marie, som generelt er skeptisk over for Eriks snak om guder og trolde og efterhånden også er godt træt af hans historier og mærkelige digte, tror dog ikke på dette og er sikker på at der en anden forklaring.

Imens tiltager stormen omkring dem på Læsø og da strømmen går, beslutter Erik sig for at gå efter hjælp inde i byen og tager sværdet med så det kan blive undersøgt. Efterladt  alene i huset prøver Marie at holde humøret højt mens hun venter på at Erik skal vende tilbage, da det pludselig banker på døren. Da hun åbner, viser det sig at være en gammel mand med kun ét øje og mærkeligt tøj. Godtroende som hun er, lukker Marie ham ind og tilbyder ham noget af den vin de har i huset. Den gamle mand takker og kvitterer for venligheden ved at fortælle hende en historie fra gammel tid, efterfulgt af endnu en historie og endnu en –  alt i mens natten træder ind og Erik stadig ikke er vendt tilbage, hvilket gør både Marie og den gamle mand mere og mere nervøs.

Kampen om Sværdet er en svag og ret kedelig efterfølger til den potente og nyskabende Erik Menneskesøn, som var en unik historie blandet med spændende gamle nordiske gudesagn. Denne bogs største problem er, at de sagn som Odin fortæller mens de venter på at det skal blive morgen og Erik vender tilbage, bare ikke er nær så interessante som de fortællinger om aser og jætter som bliver fortalt i den første bog. Måske fordi historierne ikke forvejen er lige så kendte, eller måske bare fordi alle de mest spændende historier blev brugt i Erik Menneskesøn.

Udover sagnene, er historien om Erik og Marie’s ferie på Læsø heller ikke ret interessant. At Erik vender tilbage fra gudeverdenen som en anden person, er i sig selv ganske troværdigt (det har taget mindre ting en dét, at frembringe personligheds ændringer hos folk) . I bogen fremsiger Erik ofte mærkelige gamle digte og ordsprog i forbindelse med næsten hvad som helst, hvilket den ellers tålmodige og søde Marie efter nogen tid med Erik, bliver ret træt af at høre på. Desværre gør det sig også gældende for læseren, og man ender med bare at springe linjerne med digte over når man ser dem komme, hvilket man heldigvis kan på lang afstand.

Det mest positive ved Kampen om Sværdet er Erik og Maries spirrende forhold, som er beskrevet ganske godt og på en sød og uskyldig måde, ligesom det var tilfældet i den først bog. Derudover er er desværre ikke meget positivt at sige om den, andet end at den ligger op til den tredje bog i serien; Kvasers Blod – der eftersigende skulle være meget bedre.

Den version jeg har læst og anmeldt her, er en bog fra første oplag i starten af halvfemserne, som har stået på min reol siden jeg fik den som barn. I forbindelse med denne anmeldelse, har jeg dog set at Lars-Henrik Olsen senere har opdateret bogen og udgivet en revideret version, som udover at være skrevet væsentlig om også er hele 140 sider længere. Det er denne udgave som man kan købe i boghandlerne i dag.

Jeg har desværre ikke læst denne version og kan derfor ikke kommntere på ændringerne, men med tæt på en fordobling af sideantallet er det ganske muligt at mange af de kritikpunkter jeg nævnt i anmeldelsen vil være irrelevante eller i det mindste knapt så betydelige. Dog er karakteren herunder, selvsagt givet udfra den oprindelige version som jeg har læst.

Karakter: 3/10

3 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback- ISBN-13: 9788714192044
Originalt Udgivelses år: 1991
Sideantal: 217

Links:

Anmeldelse: Clive Cussler – Raise The Titanic!

27 november, 2009 Ingen kommentarer

Raise The Titanic!Clive Cusslers bøger om kan-det-hele-helten Dirk Pitt, er om nogen Amerikas svar på James Bond.

Siden starten af 1970’erne har Clive Cussler skrevet en lang række bøger i Dirk Pitt serien, som hver gang tager ham ud på nye og vildere eventyr, med den fiktive amerikanske stats organisation NUMA (National Underwater and Marine Agency), hvis formål er at undersøge jordens maritime liv og havets skatte.

Raise The Titanic er den tredje bog i serien om Dirk Pirk og NUMA. Den er skrevet tilbage i 1976, hvilket vel og mærke var ni år før en fransk/amerikansk ekspedition fandt vraget af Titanic i virkeligheden.

Gene Seagram er lederen af en top-hemmlig Pentagon afdeling med navnet Meta Section, som arbejder på et avanceret forsvarssystem under kodenavnet The Sicilian Project, som endegyldigt vil give USA overtaget i den kolde krig mod USSR.

Forskerne har skabt et missilskjold der benytter lydbølger til effektivt og sikkert at stoppe interkontinentale ballistiske missiler. Problemet er blot at det eneste stof der kan levere den nødvendige energi til at fuldføre projektet, er et sjældent mineral kaldet Byzanium, som der kun én gang i historien er blevet fundet i tilstrækkelige mængder. Udvundet af hårdføre amerikanske minearbejdere i starten af det 20’ende århundrede på en en lille russisk ø, under nær umenneskelige forhold og siden gået tabt under mystiske forhold, sætter Meta Section alt ind på at genfinde det tabte mineral.

Efter en længere og besværlig eftersøgning, som afslører at Byzaniumet allerede dengang var eftertragtet af både USA og Frankring, leder sporet dem til England, hvor det dog stopper brat, da det viser sig at det uvurderlige Byzanium blev transporteret mod USA på intet andret skib end det legendariske RMS Titanic.

Meta Section giver dog ikke op, og med præsidentens godkendelse og hemmelige midler i baglommen, sætter de gang i den umulige opgave at finde og hæve Titanic fra dets gravplads på bunden af atlanterhavet. I ly af en hemmelig forsknings ekspedition, lykkes det med højteknologiske ubåde Meta Section at finde Titanics sidste hvilested, 3 kilometer under havets overflade. Hvor skibet stadig er helt intakt og næsten umærket af tidens tand.

Den ukuelige Dirk Pitt fra NUMA, er med hans erfaring og militære baggrund den perfekte mand til at lede den store opgave med at hæve vraget og finde Byzanium’et i lastrummets sikkerhedsboks. En opgave der om muligt bliver endnu sværere end forventet, da russerne blander sig i redningsarbejdet og Dirk Pitt må bruge alt sin list og snilde for at sikre at det værdifulde mineral ikke ender i de forkerte hænder.

Raise The Titanic er et action eventyr ikke ulig den slags man møder i førnævnte 007 romaner. Dirk Pitt er den udødelig helt, som har både hjernen og musklerne til at overkomme enhver situation og heller ikke just er en amatør når det kommer til omgåes det kvindelige køn. Bogens tempo, især i den sidte tredjedel, er højt men uden at være forvirrende.

Clive Cussler er grundig i sit forarbejde til historien og de første 200 sider nævner faktisk ikke et ord om Titanic, men handler udelukkende om The Sicilian Project og ikke mindst om udvindelsen af Byzaniumet og de menneskelige ofre det kostede blot at få det ombord på Titanic. Det giver historien en oprigtighed, som er nødvendig for at man køber plottet, som ellers ville fremstå endnu mere urealistisk.

Idéen om at hæve Titanic fra dybderne og se skibet i sin helhed for første gang i 100 år, er dog fascinerende og Cussler formår at beskrive det syn der møder vores opdigtede personer utroligt godt.

Som man forventer af denne slags bøger, er der massere af plot twists i Raise The Titanic og den sædvanlige store overraskelse mod slutningen, desværre er mange af dem ret forudsigelige og mister derfor sin vigtige overraskende effekt. Det er ærgeligt, for bogens plot er rigtigt godt og karakterbeskrivelserne for nogles vedkommende ret interessante, ikke mindst den selvopofrende minearbejder Joshua Hayes Brewster.

Raise The Titanic blev filmatiseret i 1980, men med effekter og skuespil som eftersigene gjorde Clive Cussler så utilfreds, at han de efterfølgende 25 år nægtede at sælge rettighederne til at filmatisere nogle af hans mange andre bøger, indtil 2005 hvor hans bog Sahara, også med Dirk Pitt i hovedrollen, blev filmatiseret. Denne gang med større success.

Med et ordenligt budget og god instruktion er der dog ingen tvivl om at Raise The Titanic kunne blive en imponerende og spændende filmoplevelse, en slags mere mandlig udgave af den ellers fremragende Titanic fra 1997 😀

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk Paperback – ISBN-13: 9780425194522
Originalt Udgivelses år: 1976
Sideantal: 545

Links:

Anmeldelse: Lars-Henrik Olsen – Erik Menneskesøn

10 juli, 2009 9 kommentarer

Erik Menneskesøn

Lars-Henrik Olsen’s genfortælling af den nordiske mytologi i bogen Erik Menneskesøn fra 1986, er en af de første længere bøger jeg læste som dreng og har derfor en helt speciel nostalgisk plads på min indre bogreol. Da jeg som 10-årig læste den for første gang, var jeg dybt fascineret af  de nordiske guders mystiske verden og det var dengang en af mine absolutte yndlingsbøger.

Da jeg for nogle uger siden tilfældigvis faldt over den hos en boghandler, var jeg derfor ikke ret tøvende med at smide den i indkøbsvognen, sammen med efterfølgerne; Kampen om sværdet og Kvasers blod.

Erik Menneskesøn handler om den 13-årige danske dreng Erik, som under et voldsomt tordenvejr bliver hentet til de nordiske guders verden, Asgård, af tordenguden Tor. Her møder han bl.a. Odin, Freja og de andre guder i Asgård og Valhal, der alle som én er blevet gamle og hvoraf nogle endog knapt nok har kræfter til at stå op.

Efter at være blevet vist rundt i Asgård og fået fortalt en masse af deres historier fra “gamle dage”, får Erik pålagt den vigtige opgave at redde Idun og hendes livsgivende æbler fra jætterne i Jotunheim, så guderne i Valhal igen kan få deres ungdoms styrke tilbage. Idun’s æbler er nemlig dem som holder guderne unge og stærke og uden dem vil det endelige opgør mellem dem og jætterne, kendt som Ragnarok, komme langt før tid.

Sammen med Tors datter Trud og den fantastiske hest Hovvarpner, må Erik nu bevæge sig udenfor Asgårds trygge rammer og drage østpå i deres søgen efter Idun. Deres rejse bringer dem bl.a. til underverdenen hvor de møder dødsrigets herskerinde Hel, forbi grotten hvor Fenrisulven er bundet, over havet hvor Midgårdsormen regerer og til Udgårsloke, jætternes konge. Alt imens et underspillet romantisk forhold langsomt vokser frem mellem de to hovedpersoner.

Bogen er let læselig og ligefrem, man er aldrig rigtigt i tvivl om hvad udfaldet af historien vil være og alligevel forbliver den spændende. Det er ikke mindst de mange fortællinger i fortællingen som gør Erik Menneskesøn interessant. Alt i mens Erik drager på eventyr i den gamle verden og møder de sagnomspundne guder, jætter og uhyrer, får han og læseren nemlig fortalt ikke så få af de gamle sagn. Det er helt tydeligt at Lars-Henrik Olsens primære tanke med bogen har været at introducere den nordiske mytologi for sine læsere, og derfor er bogens også til tider en smule rodet, hvor handlingen springer et skridt over eller slet ikke giver mening, for så til gengæld at gøre plads til at en vis person eller historie kan blive introduceret. Det betyder dog ikke så meget i den store sammenhæng og de yngste læsere vil nok slet ikke tænke nærmere over det – det gjorde jeg i hvert fald ikke som 10-årig.

Erik Menneskesøn er egentlig en ungdoms/børnebog, som er ideel til både oplæsning eller som en god udfordring til begyndende læsere. Med dens 392 sider og delvist voksne præg, som ikke mindst kommer til udtryk i forholdet mellem Trud og Erik, der hvis man læser imellem linjerne på et tidspunkt næsten bliver sexuelt, kan bogen dog også sagtens læses af voksne, særlig hvis man har interesse i nordisk mytologi eller bare en sund hang til eventyr. Dens fortælling minder i sin stil lidt om Ringenes Herre eller Astrid Lindgrens Mio min Mio.

Erik Menneskesøn er mere en bare en roman om kampen mellem det gode og det onde, det er en moderne genfortælling af de gamle sagn som de fleste i dag kun hører om i folkeskolens yngste klasser og mange senere glemmer helt. Til formålet er den i sin simpelhed og brede stil perfekt til bevarelsen af noget af vores ældste kulturhistorie.

En oplevelse jeg havde, da jeg på et tidspunkt i min læsning af bogen lå i min lokale park på en solskinsdag, beskriver meget godt dens status som en bog man bare bør læse. Her kom en børnehave på tur gående forbi. En af drengene spurgte pædagogen  “Hvad læser manden ?”, hvortil pædagogen med et smil svarede “Han læser Erik Menneskesøn, har dine forældre aldrig læst den for dig ? det er altså et svigt i din opdragelse”.

Erik Menneskesøn er den første del af en trilogi i fire bind om Eriks rejser i den nordiske gudeverden. Bog nummer to hedder Kampen om Sværdet (1991), treeren hedder Kvasers Blod (1996) og serien er først for nylig blevet endeligt afsluttet med Gudernes Skæbne fra 2006. Samlet set over 1600 sider i selskab med de nordiske guder. God læselyst 😀

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Hardback – ISBN-13: 9788714118617
Originalt Udgivelses år: 1986
Sideantal: 392

Links:

Idéer til lignende læsning:

  • Kampen om Sværdet
  • Kvasers Blod

Anmeldelse: Jens Lapidus – Cash

22 juni, 2009 Ingen kommentarer

Cash

Jens Lapidus er endnu en svensk forfatter, der med hans første bog Cash har solgt mere end 600.00 eksemplarer i sit hjemland. Herhjemme udkom Cash sidste forår og har opnået en vis popularitet, dog uden at blive en decideret bestseller.

Bogens handling forgår i Stockholm og den forstæder, hvor man følger tre personer fra forskellige samfundslag, som dog alle har forbindelse til Stockholms underverden og hvis liv i løbet af bogen strikkes sammen.

JW (eller Johan) er den studerende drengerøv som mingler sig med de rige og prøver at skabe sig et liv som er langt over det han kom fra i provinsen. Han udgiver sig for at være en rigmandssøn og forsøger at komme ind i de rigtige kredse og score den uopnåelige Sophie. JW’s mål kommer tættere på realisering, da han begynder at pushe kokain til sine rige venner og ad den vej opnår stor popularitet i Stockholms vilde natteliv, samtidigt med at han begynder at tjene rigtige gode “lommepenge”.

Mrado er en serbisk bodybuilder, kampsportudøver og tidligere krigsveteran, som arbejder for den serbiske mafia i Stockholm og står for inddrivning og hvidvaskning af penge gennem et kompliceret netværk af mindre skyggevirksomheder. Han kæmper en personlig kamp mellem at opnå en højere plads i det kriminelle hierarki og være en god far for sin datter Louvisa.

Jorge er en tidligere fremstående narkokurer, som efter at være blevet stukket af serberne og sendt i fængsel, sværger hævn over hans tidligere arbejdsgivere. Da han på spektakulær vis formår at bryde ud af fængslet, må han dog se i øjnene at hævn ikke kommer let, når man er på flugt fra både politiet og underverdenen.

Selvom de tre hovedpersoners udgangspunkt og motiver er vidt forskellige, er ønsket om success , hævn og ikke mindst penge den samme, og som handlingen udvikler sig væves de tre personers liv tættere sammen, indtil deres skæbne kolliderer i den hæsblæsende afslutning.

Af de tre hovedpersoner, er JW nok alligevel bogens primære figur og det er på én gang fascinerende og skræmmende at følge hans liv fra fattig studerende med en last for dyre nattelivsvaner og fritidsjob som taxachauffør, til storstilet kokainpusher for Stockholms rige og berømte. Alt imens han forgæves leder efter svar på hvad der skete med hans søster Camilla, som forsvandt nogle år forinden.

Bogens krimidel i form af den formodede forbrydelse mod JW’s søster Camilla, fylder ikke ret meget i den overordnede handling og bliver kun taget op med jævne mellemrum, indtil man får et delvist svar ved bogens slutning. At kategorisere Cash som en krimi er derfor ikke helt korrekt, i stedet er det en oplysende indsigt ind i sveriges og særligt Stockholms organiserede kriminalitet, som man efter at have læst bogen kun kan håbe på er stærkt overdrevet.

Cash minder i sin stil og handling om det man finder i amerikanske gangster-film som Casino og TV-serien Sopranos. Den er voldsom og brutal, men dens personer fremgår alligvel troværdige og menneskelige i deres tanker og livsovervejelser. Selv den iskolde morder Mrado kan være følsom når han er sammen med sin datter og det er generelt interessant at se kontrasten mellem hovedpersonernes forskellige sider.

Jens Lapidus’ skrivestil er kort og ligefrem. Han benytter mange korte sætninger og bruger kun sjældent kommaer. Det giver bogen et præg af fart og passer udemærket til temaet om hurtige penge. Om det er et bevidst valg eller om han blot har villet undgå de besværlige komma-regler er svært at sige, men personligt synes jeg at det fungerer fortræffeligt 🙂

Nogle vil dog måske finde hans skrivestil irriterende og det kan eventuelt anbefales at læse et udsnit af bogen før man køber og går i gang med samtlige 487 sider.

At Jens Lapidus ved siden af sit forfatterskab arbejder som forsvarsadvokat for nogle af de hårdeste kriminelle i Sverige skinner tydeligt igennem ved læsning. Både personerne, deres tankegang og særlige forretningsmetoder beskrives i detaljer som de færreste uden for systemet nok ellers er bekendt med.

Cash er første del i en planlagt trilogi, hvor 2’eren Aldrig Fucke Op netop er udkommet på dansk hos forlaget Modtryk. Kan man lide mafia-historier og virkelighedstro beskrivelser af livet som kriminel, vil man formentligt synes rigtig godt om Cash, som formår at balancere på grænsen mellem overdrevent og lige-til-pas realistisk voldelig.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 9788770532693
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 487

Links:

Idéer til lignende læsning:

Anmeldelse: Dan Brown – Da Vinci Mysteriet

22 maj, 2009 Ingen kommentarer

Da Vinci Mysteriet

Dan Browns Da Vinci Mysteriet fra 2003, er en af verdens mest solgte bøger og har været oplaget til stor debat verden over med dens kontroversielle tema. Bogen er efterfølgeren til Engle & Dæmoner fra 2000 og har igen den kloge men til tider tøre Harvard professor, Robert Langdon, i hovedrollen.

I Da Vinci Mysteriet er Robert Langdon i Paris for at holde et foredrag, da han midt om natten bliver hentet på sit hotelværelse af kriminalkommissær Bezu Fache fra det franske politi. Han bliver ført til det verdenskendte museum Louvre, hvor der venter ham en makaber overraskelse. Museumsinspektøren Jacques Saunière er fundet myrdet i museets største sal i en akavet stilling efter Leonardo Da Vinci’s Vitruvianske mand og med en mystisk gåde skrevet på gulvet, sammen med sætningen "P.S find Robert Langdon".

Uden at vide det, er Langdon den hovedmistænkte i sagen og med i en psykisk politileg for at få ham til at tilstå mordet. Kryptologen Sophie Neveu, ligeledes fra det franske politi, kommer ham dog uventet til hjælp, i det hun har tydet dele af koden og har brug for Langdons assistance til at komme videre i opklaringen.

Sammen finder de flere kryptiske ledetråde fra den afdøde Jacques Saunière i Leonardo Da Vinci’s værker, som leder dem på sporet af den Hellige Gral og dens beskytter i form af den ældgamle hemmelige loge, Priory og Sion. Langsomt udfolder en utrolig og omfattende hemmelighed sig for Langdon og Sophie, en hemmelighed som vil have vidtrækkende konsekvenser for menneskeden hvis den blev afsløret.

In London lies a knight a Pope interred

Eftersøgt for flere mord i Frankrig, opsøger de Langdons gamle ven og gral-forsker, Sir Leigh Teabing, for at få hjælp til at finde gralen før Saunière’s morder og den ukendte bagmand, som går under navnet Mesteren, gør det – og dermed undgå at gralen falder i de forkertes hænder. Deres søgen efter sandheden fører dem fra Frankrig til London og Skotland og tilbage igen, hvor den måske største overraskelse af alle venter.

Da Vinci Mysteriet har siden udgivelsen i 2003 været grundlag for stor debat i hele verden og særligt i religiøse kredse, hvor det kontroversielle tema omkring den Hellige Gral, Maria Magdelene og Priory of Sion var med til at øge bogens popularitet  kraftigt. Dan Brown har flere gange udtalt at bogen bygger næsten udelukkende på faktuelle oplysninger og at bl.a. Priory of Sion er en ægte organisation der den dag i dag beskytter den Hellige Gral. Siden er det i flere bøger, dokumentarfilm og artikler kommet frem at mange af Dan Browns Fakta er tvivlsomme og Priory of Sion er blevet afsløret som en spøg, omend en mesterligt udført en af slagsen, fabrikeret af franskmanden Pierre Plantard i 1970’erne.

Ser man bort fra den tvivlsomme ægthed af Dan Browns baggrundsmateriale og i stedet accepterer bogen som et fiktivt værk, er Da Vinci Mysteriet til gengæld en fantastisk spændende roman med et fascinerende og omfangsrigt plot. Har man læst Engle & Dæmoner eller nogle af Dan Browns tidligere bøger, vil man hurtigt kunne se lighederne i plottets opbygning, hvor gåder, mystiske organisationer  og  omfattende konspirationer driver historien frem med 200 km/t.

Selvom Da Vinci Mysteriet således ikke er 100% historisk korrekt, er det finurlige plot og de mange indviklede gåder skrevet på forbløffende effektiv og intelligent vis og formår, ligesom forgængeren, at holde læseren limet til siderne hele vejen igennem. Der er er en anelse mere personudvikling i Da Vinci Mysteriet end i dens forgænger, men fokus holdes stadig på plottet, hvilket til gengæld gøres på eksemplarisk vis.

Som bonus information kan det nævnes at den næste bog fra Dan Brown med Robert Langdon i hovedrollen står til udgivelse i September 2009. Titlen er "The Lost Symbol" og vil eftersigende omhandle frimurerordenen i Washington D.C. Efter at have læst Engle & Dæmoner, Da Vinci Mysteriet og Morderisk Bedrag, er det en udgivelse jeg personligt ser meget frem til.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 9788791746499
Originalt Udgivelses år: 2003
Sideantal: 479

Links:

Idéer til lignende læsning:

Anmeldelse: John le Carré – Skrædderen fra Panama

11 maj, 2009 Ingen kommentarer

Skrædderen fra Panama

Den 77-årige englænder John le Carré, er en verdenskendt forfatter af spionromaner og har siden 1961 udgivet ikke færre end 21 romaner inden for genren, hvoraf flere er blevet filmatiseret med succes. Før han blev fuldtidsforfatter, arbejdede han i 50′ og 60’erne for det britiske efterretningsvæsen MI5 og MI6, hvorfor hans baggrund for at skrive netop spionromaner, må siges at være bedre end de flestes.

Skrædderen fra Panama blev udgivet i 1996 og i et interview fra 2008 nævnte han bogen som én af fire hypotetiske bøger på en "best of le Carré" liste. Skrædderen fra Panama er ligeledes blevet omsat til en film af samme navn, med den tidligere 007-skuespiller, Pierce Brosnan i hovedrollen.

I bogen stifter vi bekendtskab med den britiske Harry Pendel, indenhaver af butikken P & B (Pendel & Braithwaite) og Panamas mest populære skrædder, hvor alle der er noget kommer for at få syet deres jakkesæt og habitter.

I sin beskæftigelse møder Pendel således alle, fra præsidenten af det lille land og til dets mest berygtede forbrydere. Hans mange kontakter vækker opmærksomheden hos den intelligente og snedige udsending fra den britiske efterretningstjeneste MI6, Andrew Osnard, som har fundet Pendels’s mørkeste hemmeligheder fra en fjern fortid i england, og nu truer med at afsløre ham som en svindler for hele verden hvis han ikke samarbejder.

I månederne op til USA’s overdragelse af Panama-kanalen i 1999 (en af klodens vigtigste handels-ruter) til Panama’s egen regering, er hele verdens øjne rettet mod Panama og deres berømte kanals mange muligheder. Med Andrew Osnard i spidsen for de britiske interesser, arbejder de på at få indflydelse i den nye kanal-administration og samtidigt forpurre de planer som de er overbeviste om at både Japanerne og Kina har.

In the name of the queen

Harry Pendel, manden med kontakterne, bliver tvunget til at operere som agent for briterne og udspionere sine mange klienter for at samle information om landets status, komme tæt på de oprørere som efter sigende planlægger et statskup, samt overtale og bestikke de rigtige mennesker.

Problemet er blot, at konspirationerne ikke rigtigt eksisterer, at Pendel slet ikke ved så meget eller er så tæt på "Panamas kerne" som hans nye arbejdsgiver tror og at han i det hele taget kun er nået til hvor han er, pågrund af sine fantastiske tale-evner. Og hvad gør man så ?

Skrædderen fra Panama er en velskreven roman, hvor stemningen og realismen i særligt de mange samtaler og personbeskrivelserne er helt i top og især de første 150 sider er rigtigt gode, hvor forventningerne til bogens klimaks langsomt bygges op.

En stor del af indholdet i Skrædderen fra Panama , er samtaler mellem de forskellige medlemmer af spion-ringen, deres kilder, samt efterretningstjenesterne i USA og england. Samtaler der omhandler den seneste sladder og nyligt modtagne informationer fra deres spioner  i marken. Det virker alt sammen meget realistisk, men er desværre også med til at sænke tempoet i midten af bogen betydeligt og gøre den en anelse for kedelig – der mangler simpelthen en smule action her og der.

Er man til spionromaner hvor realismen er i top og hvor skududvekslinger, højteknologiske våben og plot-twists i massevis er erstattet med mere filosofiske og intellektuelle livsovervejelser, så vil Skrædderen fra Panama helt sikkert være en bog for dig. Er du derimod typen der ikke har noget imod lidt action og godt kan lide at spionernes hemmelige liv overdrives en smule, vil Skrædderen fra Panama nok være en smule for tør og langtrukken.

Karakter: 5/10

5 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Hardback – ISBN-13: 9788763809030
Originalt Udgivelses år: 1996
Sideantal: 391

Links: