Arkiv

Arkiv for kategorien ‘Drama’

Anmeldelse: Aravind Adiga – Den hvide tiger

14 april, 2009 Ingen kommentarer

Den hvide tiger

De seneste år er der kommet fokus på Mellemøsten, Asien og Afrika, både politisk og i bøgernes verden. Det har givet plads til forfattere som Khaled Housseini, der med sine romaner om Afghanistan har vundet stor international anderkendelse, ligesom forfatteren Alaa Al Aswany har fået Egypten på det litterære landkort med romanerne Yacoubians hus og Chicago.

Med Den hvide tiger forsøger den halvt-indiske halvt-australske debutant Aravind Adiga at gøre det samme for Indien, et forsøg som han er sluppet ganske godt fra.

Vi møder Balram Halwai, en Indisk iværksætter med eget firma i callcenternes hovedstad, Bangalore. Herfra beretter han om sit liv, hvor han som barn voksede op i den mørke (fattige) del af Indien, i en lille landsby ud til floden Ganges.

Balram bliver selv som knægt anset som værende lidt speciel og en lokal embedsmand giver ham øgenavnet hvide tiger, efter junglens mest sjældne dyr som der kun bliver født én af i hver generation – heraf bogens titel.

Balram af søn af en Rickshaw-løber og udset til selv at vokse op som fattig-tjener i det lille lokalsamfund, hvor hans størtste opgave er at skaffe penge og mad på bordet til sin evigt-voksende familie.

Efter at være blevet hevet ud af skolen for at arbejde i en te-butik med at knuse kul og vaske borde, får han ved held, bestikkelse og talegaver mulighed for at arbejde som chauffør for en af områdets rige godsejere, et job hvor han med sin flotte uniform er hele landsbyens stolthed.

Balrams ambitioner er dog endnu større, og da han får chancen for at tage med godsejeren og hans kone til storbyen Delhi og dermed ind i lyset, vender han familien ryggen.

Har kvinderne i byen ikke hår på benene og under armene ligesom derhjemme ? – Balram (den hvide tiger)

I Delhi oplever Balram den enorme vækst som landet er inde i, hvor højhuse, storcentre og motorveje skyder op overalt. Samtidigt må han dog indse at kaste-systemet i den grad stadig er intakt og den tjenende klasse stadig er tjenere og de rige stadig er svin. I Delhi lever han således med de andre tjenere i den kakkelak fyldte kælder under det højhus hvor deres arbejdsgivere har sine luksus-lejligheder, mens de afventer deres mindste bud.

Mens Balram bliver overvældet af storbyens kontrast mellem rigdom og fattigdom, kører han hver dag sin herre rundt til politiske møder med Delhi’s mest indflydelsesrige, møder der oftest handler om bestikkelse for at se igennem fingre med aftaler inden for den voksende kulindustri.

I bogen er netop bestikkelse og korrupte politikere det der driver det moderne Indien fremad, men er samtidigt med til at fordærve dets indbyggere. Landet hævder at være verdens største demokrati, men de fleste stemmer ved både lokale og nationale valg er på forhånd solgt eller købt for andre ydelser, og de færreste har en reel mulighed for at udnytte deres stemmeret.

Har man set dette års store oscar vinder, Slumdog Millionaire, vil man kunne nikke genkendende til mange af de scener man oplever i bogen. Selvom Den hvide tiger ikke er nogen kærlighedsroman sådan som førnævnte film, er deres beskrivelser af storbyernes vækst og den enorme fattigdom ganske ens.

Balram er bogens gode hovedperson, hvis ønske om at ville mere med sit liv er inspirerende, men han er langtfra den engle-ærlige og sympatiske hovedperson, som man ofte møder. I stedet er han en klog og opportunistisk enspænder som lærer af det hårde liv på gaden og tager enhver mulighed for at berige sit eget liv, uden mange tanker for de følger hans handlinger vil have for hans familie eller andre. På den måde kommer han, som bogen udfolder sig, til at repræsentere både de positive og negative sider af Indien.

Bogen er udformet som en række af breve adresseret til Kinas Premiereminister Wen Jiabao, i forbindelse med et kommende besøg til landet. Ved at fortælle sin historie, prøver Balram som den succesfulde iværksætter han er, at gøre opmærksom på hans lands rigtige tilstand og historie.

Den hvide tiger er en ret speciel roman, hvor særligt dens fortællestil og den føromtalte anderledes hovedpersons type skiller sig ud. Bogen vandt sidste år den meget prestigefyldte Man Booker Prize, hvilket er ganske imponerende for en debutroman.

Selvom Den hvide tiger er en interessant bog der sætter fokus på Indiens økonomi, politik og særligt fattigdommen i de fleste egne af landet, når den dog efter min mening ikke op på niveau med Khaled Hosseinis Afghanistan romaner, til det er den hverken dyb eller omstændig nok.

Det behøves den dog heller ikke for at være anbefalingsværdig, for Den hvide tiger er en meget særpræget roman som kan nydes helt for sig selv eller måske sammen med filmen fra samme år, Slumdog Millionaire. Kombinationen af de to skal i hvert fald nok gøre dig både depressiv og forhåbningsfuld på samme tid.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 9788756786812
Originalt Udgivelses år: 2008
Sideantal: 258

Links:

Anmeldelse: Sara Gruen – Water for elephants

6 marts, 2009 Ingen kommentarer

Water for elephants / Vand til elefanterne

Water for elephants (på dansk er titlen: Vand til elefanterne) er en særegen bog af den kvindelige amerikanske forfatter Sara Gruen. Bogen lå i flere uger på førstepladsen på New York Times Bestseller liste og udkom i sommer sidste år på dansk, hvor den også blev reklameret en del for af forlaget Bazar.

Water for elephants er en meget anderledes bog end dem jeg selv normalt læser, og vel egentlig meget anderledes end de fleste populære bøger man finder på hylderne hos danske boghandlere. Det skal dog ikke skræmme en fra at læse den, for Water for elephants indeholder både elementer fra krimien, romantiken og dramaet.

Den 90 eller 93-årige Jacob (han er ikke helt sikker på sin alder) bor på et et plejehjem, hvor han  på sine gamle dage lever et kedeligt liv med ensformig mad, korte gåture og en generel triviel tilværelse. Netop denne weekend har et cirkus dog slået sine telte op på parkeringspladsen og stemningen på plejehjemmet nærmest summer af spænding. En af de nye og yngre beboere hævder under middagen, at han engang har været vandbærer for elefanter og modtager stor opmærksomhed for sit postulat. En oplysning som vores hovedperson straks påstår er en løgn, hvilket skaber stort påstyr i plejehjemmets kantine.

Da Jacob senere husker tilbage på sine egne ungdomsår, tager den egentlige handling sin begyndelse og tiden skrues tilbage til 1931, i midten af den Store Depression. Her møder vi den 23-årige dyrlæge studerende, Jacob Jankowski, som er af polsk afstamning. Han er på sidste år af sit studie på det prestige-fyldte Ivy League universitet Cornell, da begge hans forældre på ulykkeligvis omkommer i et biluheld.

Da Jacob efter deres død vender tilbage til sit barndomshjem, opdager han ligeledes at faderen (som også var dyrlæge) er ruineret og i længere tid har taget mad og andet i betaling for sine ydelser, under amerikas skrantende økonomi.

Uden penge eller andet at vende hjem til, prøver Jacob af afslutte sine eksamener under stort psykisk pres. Han ender dog med at forlade universitetet uden eksamenbevis og vandrer hvileløst op langs jernbanesporet i timevis, indtil han er kommet så langt væk at han ikke længere ved hvor han er, og beslutter sig for at hoppe ombord på et tog til den nærmeste by.

Toget han hopper på viser sig dog ikke at være et hvilket som helst godstog, men derimod togvogne tilhørende et rejsende cirkus kaldet "The Benzini Brothers Most Spectacular Show on Earth", med alt hvad der hører til af dyr, akrobater, klovne og såkaldte freaks. Et cirkus, der midt i landets værste økonomiske krise, kæmper for overlevelse sammen med andre cirkustrupper i landet.

Den ældre og fordrukne arbejder Camel, tager ham under sine vinger og Jacob får lov til at blive i cirkusset som arbejder, nederst i fødekæden. Jacob som indtil da har været vant til en kedelig hverdag med studier og en udsigt til at arbejde sammen med sin far som dennes dyreklinik, bliver nu indsluset i en helt anderledes verden,  bygget op om et show som viser sig at være langtfra så idyllisk og fantastisk som det giver sig ud for og  i virkeligheden er styret med hård og brutal hånd af showets ejer, kendt som Uncle Al.

Showets ansvarlige for dyr, den charmerende men skræmmende August, bliver dog hurtigt klar over Jacobs potentiale i form af hans egenskab som dyrlæge studerende og han bliver flyttet fra arbejdernes rækker til en plads nederst i de optrædenes hierarki, hvor dværg-klovnen Kinko bliver hans nye "room-mate" og August samt hans unge yndefulde kone Marlene, hans nye bedste venner.

Sammen med cirkuset rejser Jacob nu land og rige tyndt for at aflægge så mange byer som muligt et visit, alt i mens de kontant er på udkig efter at samle de bedste stumper fra andre kriseramte cirkustrupper op. Livet i et tætpakket og økonomisk trængt cirkus er dog ikke nemt og Jacob må holde fast, i både fysisk og psykisk forstand,  for at overleve i den barske verden.

The show must go on!

Bogens mange begivenheder fanger igennem de knap 330 sider hele følelses-registreret på betagende vis og man lever sig hurtigt ind i Jacobs noget specielle historie, som er både forundrende, fantastisk og skræmmende på én og samme tid.

Den byder på sørgelige øjeblikke, som da Jacobs forældre på tragisk vis omkommer i et biluheld.

På spændende øjeblikke, som da han først bliver optaget i cirkusets mærkværdige trup og bliver lukket ind i en helt ny fortryllende verden.

På sjove øjeblikke, som da han overrasker en dværg mens han onanerer til et blad med tegnede nøgne-kvinder.

På pinlige øjeblikke, som når han plørefuld kaster op udover en uheldig men gavmild luder der er ved at tage hans mødom.

På ulykkelige øjeblikke, som når han bliver forelsket i den eneste kvinde han ikke kan få.

Og endelig på lykkelige øjeblikke, når han sammen med cirkusets dyr og særligt den kloge elefant Rosie er i sit es.

De fleste af bogens 25 kapitler indledes med den gamle Jacobs stille oplevelser på plejehjemmet, hvor han gør sig klar til at besøge det cirkus som har slået pælene i jorden udenfor. Mere end bare at være en måde at indlede flashbacks på, formår disse korte sekvenser dog også at komme ind på debatten om livet som ældre, hvordan de ser på sig selv og hvordan samfundet gør det. Jacob er måske en gammel mand, men hans indædte kamp for ikke at blive behandlet som en senil-tosse og hans indgangsvinkel til fortællingen om sine yngre dage er rørende og giver stof til eftertanke.

Water for Elephants er en helt særlig bog, som jeg tror vil appellere til de fleste. Genremæssigt ligger den sig på grænsen mellem drama, romantik , krimi og historie og skiller med sin enestående "roadtrip" fortælling sig  således ud fra det bredere udvalg man finder på de fleste bogreoler.

Den engelske paperback udgave som jeg har anmeldt her, vil for de fleste med et nogenlunde engelsk ordforråd være til at læse. Der er enkelte gammeldags og specielle "cirkus-ord" som det måske kan værd nødvendigt at slå op, samt nogle få polske-fraser som man dog ikke behøver vide betydningen – men generelt er bogens sprog ret letlæseligt.

Denne paperback udgave er dog også tydeligvis præget af at være trykt i USA. De første 5 sider er korte uddrag fra amerikanske anmelderes lovprisninger af bogen og de sidste ca. 30 er et interview med forfatteren samt et oplæg til spørgsmål der kunne indgå som led i en bogdiskussions klub. Interviewet og diskussionsoplægget er egentligt en meget sjov tilføjelse og ganske interessant, mens lovprisningerne i starten er overflødigt fyld, som helst sikkert kun er med for de potentielle købere der måtte bladre igennem bogen i en butik. – Til gengæld er kvaliteten fin og prisen i den lave ende, sammenlignet med den danske hardback.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk Paperback – ISBN-13: 9788777147753
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 350

Links:

Anmeldelse: John Grisham – The King of Torts

7 februar, 2009 Ingen kommentarer

The King of Torts

John Grisham er en populær amerikansk forfatter og tidligere advokat, som med sine spændende courtroom-dramaer er kongen af sin egen niche bog-genre. John Grishams bøger er solgt i millionvis, siden den første bog, A time to kill, udkom i 1989 og flere af hans bøger er filmatiseret med succes, bl.a. Pelikan Notatet, Firmaets Mand, Juryen og Regnmageren.

John Grisham er også blandt mine personlige yndlingsforfattere og jeg har læst de fleste af hans bøger. Blandt dem jeg ikke har fået læst, var The King of Torts (På dansk: Stjerneadvokaten) fra 2003.

Clay Carter er en 31-årig ung advokat i juraens hovedstad Washington D.C. Her arbejder han, på trods af sin eksamen fra det respekterede Georgetown universitet, på advokaternes bund, som bestukket offentlig forsvarsadvokat (PD = Public Defender) for kriminelle der ikke selv har råd til en advokat. Hans klienter er ofte unge sorte stofmisbrugere, voldsmænd og i ny og næ en morder.

På femte år i det offentlige retssystem er Clay ved at være udbrændt og prøver desperat at undgå  de besværlige sager. Han kan ikke udstå sin kærestes rige forældre som anser ham for en taber og konstant minder ham om det, og han bor i en toværelses lejlighed med en gammel jurakammerat.

På en dag som alle andre, befinder Clay sig på retskontoret, hvor en 20-årig sort mand står anklaget for oplagt mord. I sin uopmærksomhed ender sagen hos Clay, der dog straks prøver at give sagen videre til en anden advokat, men uden held.

Hans nye klient Tequila Watson, hvis sag til at starte med ligner en hver anden mordsigtelse, viser sig dog at være et ganske specielt tilfælde. Tequila har været stoffri i længere tid og har altid undgået vold, alligevel har han med tilsyneladende koldt blod skudt en gammel bekendt i hovedet på klods hold, en handling som Tequila Watson selv ikke kan forklare bevæggrunden for. Da Clay Carter begynder at undersøge sagen nærmere, dukker sære spor frem med forbindelse til den amerikanske medicinal industri, og der går ikke lang tid før han bliver kontaktet af en mystisk "skraldemand" kaldet Max Pace, som giver ham et tilbud han ikke kan modstå.

Hurtigere end han kan nå at tænke sig ordenligt om, bliver han inddraget i et selskab af advokater der lever af masse-søgsmål mod store amerikanske virksomheder, herunder særligt medicin-giganterne. Grådighed og udsigten til store honorarer driver værket,  frem for menneskelig retfærdighed. "Tort"-advokaterne lever af at samle en masse klienter i ét stort søgsmål, hvorved de tvinger de sagsøgte selskaber til at indgå forlig med relativt små erstatninger til hver klient, men hvor de selv skummer fløden og tager sig betalt 1/3 af erstatningen i eget honorar.

Clay der før levede af at forsvare fattige og anså sig selv for at være en moralsk person, ændrer langsomt personlighed da hans livsstil bliver mere og mere luksuriøs – med privat jetfly og hvad der ellers hører til i toppen af samfundet. Hvor han før blot var én ud af Washington’s mere end 76.000 advokater bliver han pludselig rig og berømt og kommer på forsiden af landets store aviser. Men den hurtige success har en bagside og "skraldemanden" Max Pace viser sig at være en lidt anden end hvad han udgav sig for.

Clay Carter er en interessant person, som med sin moralske betænkeligheder forekommer ganske ægte. Hans rise-to-power og efterfølgende fald fra tronen – som betyder at han må give afkald på nogle af sine forbehold over for hvad det vil sige at være et godt og anstændigt menneske, kan de fleste nok nikke genkendende til i deres eget liv, hvor alder, økonomisk situation mv. kan betyde en holdnings ændring man måske før anså som umulig.

John Grisham skriver på en medrivende måde så siderne ofte vender sig selv, også selvom der ikke nødvendigt sker noget voldsomt spændende på alle sider. Faktisk er der ingen rigtige plot-twists eller større overraskelser i bogen, udover den hemmelighed som Clay Carter lærer af Max Pace i bogens begyndelse. Derfra er det én lang fortælling om Clays op og nedture i sit nye og delvist uønskede liv som masse-søgsmåls advokat.

Historien er såmænd god og interessant nok, men snarere end en egentligt spændingsroman, er The King of Torts en moralsk beretning om advokatens Clay Carter liv fra middelmådig til rig og tilbage igen, og om de faldgruber som man bør prøve at undgå hvis man skulle stå i en lignende situation.

Bogens største overraskelse er således at der ikke er nogen rigtige overraskelser. Det er ærgerligt for læsere, der som jeg har læst andre af hans bøger, og som sidder og venter på et alt-omfattende handlings-twist indtil sidste side.  At Grisham alligevel formår at holde en fanget gennem de næsten 500 sidder som denne paperback udgave fylder, må derfor tilskrives hans evner som forfatter snarere end spænding i handlingen.

The King of Torts er langfra John Grisham’s bedste bog. Er man til romaner med Jura som omdrejningspunkt eller har man læst andre af Grisham’s bøger, kan den dog godt læses, men forvent ikke et mesterværk. Skal man igang med sin først John Grisham bog, vil jeg uden tvivl foreslå at man istedet starter med en hans bedre værker. F.eks. The Runaway Jury, The Firm eller The Partner som alle er et eller flere nivauer bedre og for alvor viser hvorfor Grisham er mesteren inden for genren.

Karakter: 6/10

6 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk paperback- ISBN-13: 9780099416173
Originalt Udgivelses år: 2003
Sideantal: 496

Links:

Categories: Drama, Spænding Tags: ,

Anmeldelse: Ildefonso Falcones – Havets Katedral

29 januar, 2009 Ingen kommentarer

Havets Katedral

Spanske Ildefonso Falcones bog om opførslen af den spanske kirke, Santa Maria de Mar  i 1300-tallets Barcelona, er af mange blevet udråbt som den sydeuropæiske arvtager til britiske Kenn Follets mesterværk Jordens Søjler. Med Jordens Søjler som forbillede og en af de bedste bøger jeg har læst, var det derfor med stor forventning og begejstring at jeg gik i gang med Havets Katedral, efter at have fået den i Julegave sidste år.

I havets katedral møder man i 1320 den 27-årige bonde Bernat, som efter sin fars død arbejder alene på sin store landejendom i den spanske landsdel Catalonien, hvor han dyrker både korn og vin og opdrætter sine dyr. Selvom Bernat således er egnens rigeste bonde, er han stavns-bundet til gården under områdets Lensherre som han skal aflevere dele af sit udbytte til.

Da han som områdets rigeste enke bliver overvældet med ægteskabstilbud fra områdets øvrige familier, falder han straks for den smukke Francesca, som han kort efter gifter sig med. Under bryllupsfesten dukker lensherren dog op og forlanger sådan som loven, kendt som de "de onde skikke", tillader ham at ligge med Bernats kone som den første, hvorefter han tvinger Bernat til også selv at tage hende imod hendes vilje, i det tilfælde at hun skulle gå hen og blive gravid. Efter  det voldsomme overgreb, lukker Francesca sig inde i sig selv og da hun 9 måneder senere føder en søn, foregår det i al stilhed og uden tegn på kærlighed til sønnen fra hendes side.

Alt imens har lensherren af Navarcles pralet med sin virilitet over for sine soldater og områdets øvrige adelige. Da Francesca’s søn viser sig at have det samme modermærke over højre øje som Bernat og hans familie alle bærer på, bliver han derfor hånt indtil han til sidst beslutter sig at hente Francesca og barnet kaldet Arnau til sin borg. Her efterlader han barnet til sultedøden mens Francesca holdes væk.

Det lykkedes dog for Bernat at redde sin søn og han flugter til Barcelona. Kendt som håbets by,  kan man efter sigende blive en fri mand hvis man blot formår at opholde sig i byen i ét år og én dag uden at blive fanget. Han søger tilflugt hos sin søster og hendes mand som er en rig pottemager og som efter stor diskussion indvilliger i at tage dem til sig og lade Bernat arbejde ulønnet mod husly, indtil Bernats søn bliver gammel nok til at starte som lærling i værkstedet og dermed lære et fag som en fri mand.

Arnau vokser op sammen med sin mosters børn og ser kun sin far et par gange om ugen. Efter en ulykke i byens havn, bliver han dog som 8-årig udelukket fra de andre børns selskab og render derefter alene rundt i Barcelonas gader, indtil han en dag møder den 2 år yngre dreng Joan. Joans mor holdes indespærret af hendes mand pågrund af utroskab og faren har aldrig anerkendt drengen som sin søn. Selvom moderen er indespærret, holder de to dog kontakten og tales ved dagligt. Da Arnau efterfølgende begynder at spørge ind til sin egen mor, forklarer Bernat ham at den hellige Jomfru Maria nu er hans mor og Arnau sætter sammen med Joan ud for at finde Maria, som de får at vide holder til i en kirke.

De finder hvad de søger i den lille Santa Maria de Mar kirke, som netop er ved at blive bygget om til en stor og prægtig kirke, kun med borgerne i byens hjælp. De to drenge bliver fascineret af byggeriet og opholder sig dagligt på byggepladsen, hvor de hjælper til så godt de kan ved at give de hårdt arbejdene frivillige bastaix’er vand at drikke, mens de slæber store sten fra stenbruddet ned til kirkens byggeplads.

Arnau bliver senere selv taget ind i bastaix’ernes lav, mens Joan går ind i kirkeordnen og ender som en spansk dominikansk inkvisitor. Man følger Arnau mens hans liv forandrer sig og han oplever livet som både hårdtarbejdene bastaix, hædret soldat for Cataloniens hær, storkøbmand og adelig. Man følger ham under byldepestens hærgen som udrydder den halve befolkning,  under den efterfølgende opblomstring hvor nye muligheder for livsførelse opstår, i kærlighed og sorg og under hans konstante kamp mod sin fortid.

Ikke ulig historier som f.eks. Forrest Gump, skildrer Havets Katedral hovedpersonen Arnau over en hel menneskealder og følger ham i tykt og tyndt og på godt og ondt. Arnau Estanyol kommer fra fattige kår men ender med hjælp af sin sunde fornuft, godhed og en smule held i toppen af samfundet, hvor han gør hvad han kan for at hjælpe den ofte undertrykte fattige del af befolkningen og skaffer sig mange venner såvel som fjender.

Havets Katedral er en god skildring af middelalderens Barcelona, et kapitel af byens historie som der ifølge forfatteren selv ikke tidligere er skrevet meget om. Bogens historie er meget ligefrem og ikke helt så dyb som man finder den i føromtalte Jordens Søjler, men formår dog alligevel at beskrive kontrasten mellem rig og fattig og de magtkampe som Arnau må udkæmpe livet igennem ganske fortræffeligt.

Som det ofte er tilfældet i denne slags historiske romaner, vender livet hurtigt op og ned for hovedpersonerne, og mens man det ene øjeblik sidder og glæder sig over fremgang for bogens helt, kan man det næste øjeblik sidde og bande over lige så stor uretfærdighed.

Hvor katedral byggeriet i Jordens Søjler spiller en væsentligt rolle og der benyttes en del sider på tekniske forklaringer, spiller opførslen af Santa Maria de Mar kirken i Havets Katedral mere en religiøs rolle for hovedpersonen Arnau og der bruges ikke megen tid på bygningsmæssige detaljer. Det gør den mindre tung at læse og giver samtidig bedre plads til resten af plottet.

Som i de fleste andre historiske romaner, blander Ildefonso Falcones i Havets Katedral, historisk fakta og detaljer om Barcelonas oprindelse med opdigtede personligheder og deres livshistorier. Det gøres ganske overbevisende og Arnau er for det meste en virkelighedstro hovedperson der er i stand til både at elske og hade, men som grundliggende er en god og ærlig person som man som læser straks holder med.

Som det er blevet god skik at gøre, slutter Ildefonson bogen af med at fortælle hvilke dele af  historiens plot og detaljer der er sande og hvilke der er modificeret eller helt opdigtede, og man finder ud af at Havets Katedral i stor grad er bygget over virkelighedens hændelser, selvom hovedpersonen Arnau er fiktionel. Er man interesseret i spansk historie eller skal man eventuelt et smut til Barcelona i sommerferien, kan Havets Katedral således også hjælpe til som baggrundsviden. Santa Maria de Mar kirken’s besøgstal er eftersigende steget kraftigt efter udgivelsen af denne bog.

Man skal et godt stykke ind i Havet Katedral før den for alvor bliver en ægte page-turner, som formår at holde en klæbet til siderne i timer ad gangen. Når man først når dertil, er Havets Katedral til gengæld også en fortræffelig og underholdende historisk roman som tager dig tilbage til det 14. århundrede, hvor adlen, kirken og de rige købmænd kæmper om magten og hvor krig mellem middelhavets lande konstant er under opsejling.

Kunne du lide Jordens Søjler vil du sandsynligvis også kunne lide Idelfonso Falcones debutroman. Selvom den ikke er helt lige så omfangsrig er det en virkelig illustrativ og herlig historisk roman som jeg sagtens kan anbefale. Dog kan det måske betale sig at vente på at den billigere paperback udgave kommer senere i år.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Hardback- ISBN-13: 9788776041328
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 629

Links:

Anmeldelse: Khaled Hosseini – Under en strålende sol

30 december, 2008 Ingen kommentarer

Under en strålende sol

Efter hans debutant succes med Drageløberen, havde Khaled Hosseini noget at leve op til med udgivelsen af sin næste bog. Under en strålende sol (På engelsk: A thousand splendid suns) udkom i 2007 og skuffer heldigvis ikke.

Under en strålende sol foregår, ligesom Drageløberen, i Afghanistan og tager sin begyndelse i midten af 1960’erne udenfor Herat. Her bliver vi introduceret til Nana og hendes datter Mariam som bor i en fattig hytte og lever et jammerligt liv. Mariams far Jalil er en rig mand og bor i Herat med sine koner og andre børn. Mariam er dog datter af Nana, som var husholderske hos Jalil da han gjorde hende gravid og Mariam er derfor et uægte barn og ikke accepteret af omverdenen.

I sin skam har Jalil bygget hytten på et afsides sted, hvor Nana kan opforstre Mariam uden at andre ved hvem hun er. Mariam må  lade sig nøje med Jalils ugentlige besøg, som Mariam ser frem til hele ugen. I alt hemmelighed drømmer hun dog mere end noget andet, om en dag at kunne flytte ind i hans hus i Herat og leve som en del af hans rigtige familie.

Som 15-årig stikker Mariam en dag af og finder sin fars hjem i Herat. Jalil vil dog ikke have at hun bliver set på stedet og får hende kørt hjem. Tilbage i hytten har Mariam’s mor begået selvmord og Jalil nu er tvunget til at lade hende bo hos ham. Jalil’s koner får dog hurtigt arrangeret et ægteskab for Mariam med en langt ældre mand ved navn Rasheed, som bor i Kabul, flere hundrede kilometer fra Herat.

I Kabul bliver den skræmte og ulykkelige Mariam først mødt med venlighed, men efter flere mislykkede graviditeter begynder Rasheed at vise sig fra sin værste side og Mariam lever de næste mange år et stærkt undertrykt liv med sin voldelige ægtemand.

Herefter skifter bogen fuldstændigt fokus fra Mariam og man følger i stedet Laila, som bor længere ned af den samme gade i Kabul. Laila’s forældre tilhører den øvre-klasse og de lever et godt liv. Laila vokser op med sin bedste ven, drengen Tariq og de to udvikler et tæt venskab. Da Laila er ældre bliver hendes brødre dræbt under de voldelige kampe mod den sovjetiske besættelsesmagt og det ender med at Tariq og hans familie må flygte ud af landet. Senere forsøger Laila’s familie at gøre det samme, men et raketnedslag dræber begge hendes forældre og lader hende alene tilbage.

Rasheed finder Laila i ruinerne og bringer hende til sit hjem, hvor han kort efter på nederdrægtig vis får hende overtalt til at gifte sig med ham, med håb om at hun kan give ham en søn. Mariam og Laila er den første lange tid fjendtlige over for hinanden og Rasheed behandler Mariam som en slave som skal aflyde Lailas ordrer. Da Lailas første fødte viser sig at være en pige og der senere sås tvivl om faderskabet, vender billedet dog og også Laila må nu leve under konstante trusler om tæv. Under ens forhold, udvikler Mariam og Lailas venskab sig over årene og Mariam bliver stærkt knyttet til Lailas datter Aziza.

Flere år senere bliver Afghanistan ramt af enorm fattigdom og en gammel flamme fra fortiden giver nyt håb for Laila og Mariam, som flere gange prøver at gøre opgør mod deres forfærdelige ægtemand. Historien slutter i 2003, to år efter USA’s invasion, hvor den ene af de to kvinder kan tage tilbage til Afghanistan og i ruinerne af deres gamle hjemland være med til genopbyggelsen.

Under en strålende sol er skrevet på en måde hvor den ret bogstaveligt er delt op i fire dele. Den første del handler om Mariam, den næste om Laila, den tredje om deres fælles liv og den sidste del er afslutningen som binder de løse ender sammen.

Den måde at skrive på er lidt underlig, da bogen fuldstændigt skifter handling efter første del. Men det giver også bogen tid til at fokusere ordentligt på og introducere læseren for først Mariam og dernæst Laila, før de to kvinders liv støder sammen under forfærdelige omstændigheder.

Under en strålende sol er en fascinerende historie om to afghanske kvinders skæbne, som til trods for deres vidt forskellige opvækst og familie finder sammen under usle vilkår i et voldeligt hjem. Under det ekstremt-islamiske Talibanske styre, må de sammen kæmpe for at holde sig i live, mens det eneste der holder dem oppe er det spinkle håb om en lysere fremtid.

Hosseini skriver med en sjælden sjæl og indlevelse som gør det tydeligt at emnet ligger ham nær. Hans portræt af Mariam og Laila er nærmest skræmmende realistisk og formår undervejs både at chokere og forundre.

Selvom Drageløberen og Under en strålende sol foregår i samme land, under samme  tidsperiode og har kampen for overlevelse tilfælles som overordnet emne, er der alligevel nok der skiller de to bøger ad, til at man sagtens kan læse dem begge. Men man bør måske vente et par uger eller måneder imellem dem, for at ligheden ikke bliver for åbenlys.

Det bliver om ikke andet mægtigt interessant at se om Hosseini har mere på hjertet til fremtidige bøger og kan holde niveauet eller om kvaliteten falder når emnet skifter.

Kunne man lide det enkle men velfortællende sprog og ikke mindst den bevægende historie i Drageløberen, bør man ikke snyde sig selv for også at læse Under en strålende sol, som beviser at Hosseini er en forfatter der i den grad er værd at holde øje med i fremtiden.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk hardback – ISBN-13: 9788777148378
Originalt Udgivelses år: 2007
Sideantal: 319

Links:

Categories: Drama Tags:

Anmeldelse: Khaled Hosseini – Drageløberen

19 december, 2008 1 kommentar

Drageløberen

I kølvandet på indvaderingen af Afghanistan efter den 11. September 2001, dukkede der i 2003 en ny forfatter frem med en god historie på hjertet. Den afghansk-amerikanske Khaled Hosseini blev  med Drageløberen hurtigt meget populær og en kritikerrost film bygget over bogen blev udgivet i 2007.

I drageløberen følger man drengen Amir, hans far "Baba", deres tjener Ali og hans søn Hassan, som lever I Kabul i Afghanistan i slutningen 60’erne og starten af 70’erne. Amir’s far er en, efter standarden, velhavende handelsmand og de bor i et stort hus med have og lever et fredeligt liv.

Når Amir ikke går i skole, bruger han og Hassan tiden på at lege og Amir læser Afghanske eventyr højt for den analfabete Hassan, som ikke går i skole. Deres yndligs aktivitet er drageopsætning og den årlige konkurrence som alle Kabuls børn deltager i, er årets begivenhed for de to drenge. Amir drømmer mere end noget andet om at vinde konkurrencen, ligesom hans far gjorde det da han var barn – så hans far kan blive stolt af ham.

Hassan er den bedste drageløber i byen og evigt trofast over for Amir. Men venskabet er ikke altid let herre og tjener imellem og Amir ender under dragekonkurrencen i en uoverskuelig situation hvor han af frygt forråder Hassan. En handling der for altid ændrer drengenes venskab.

Et pår år senere står den sovjetiske hær for døren og Amir og Baba flygter under rædselsvækkende omstændigheder til Pakistan og derfra videre til Califonien i USA. Her bliver den før rige Baba nødt til at arbejde i et underbetalt job, alt imens han og Amir prøver at bygge deres tilværelse op igen. Mange år efter, dukker en skygge fra fortiden i Afghanistan op og en velbevaret hemmelighed tvinger Amir til at rejse tilbage til Afghanistan, hvor det ekstremt islamistiske Taliban styre har ændret landet fuldstændigt, fra det land han husker som barn.

Khaled Hosseini’s debutroman i form af Drageløberen, er et spændende drama som fortæller en jordnær og nærmest alt for realistisk historie om et folkefærd som har levet under krig og elendighed i generationer. Bogen formår at give et bedre indblik i landets historie og dem der bor der, end samtlige seneste års tv-aviser har gjort.

Drageløberen er en dybt rørende og ganske fortræffelig roman som rammer en i både hjertet og hjernen og for altid ændrer synet på de sidste års begivenheder i det krigshærgede land i mellemøsten. Et land der ikke kun består af terrorister og overreligiøse fanatikere, men et land med ganske almindelige familier og legende børn med planer og visioner for fremtiden.

Sidste år udkom Khaled Hosseini’s anden bog, Under en strålende sol, som følger to afghanske kvinders skæbne under samme periode som Drageløberen. Bogen har, ligesom sin forgænger, fået stor internationalt ros og ligesom denne er det en fantastisk bog, som du vil kunne finde en boganmeldelse af her på siden snarest.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt Udgivelse: Dansk hardback – ISBN-13: 9788777147814
Originalt udgivelses år: 2003
Sideantal: 258

Links:

Categories: Drama Tags: , ,

Anmeldelse: Ken Follett – Jordens Søjler

18 december, 2008 2 kommentarer

Jordens Søjler

Ken Follett’s Jordens Søjler (Pillars of the Earth) er af mange blevet hædret som en af de bedste bøger der er skrevet og er at finde på mange lister såsom "100 books you must read before you die".

Da Follett skrev Jordens Søjler i 1989 var det et stort genrespring fra de spændingsromaner han tidligere var blevet kendt for. Follett har selv udtalt at han havde ideen til bogen i mange år før den blev til virkelighed, og at det var hans fascination af katedraler og kirker der lå til grund for bogen – selvom han efter eget udsagn ikke selv er Kristen.

Når man læser at bogen handler om opførslen af en katedral, kan det måske få mange til at ligge bogen fra sig. Det gjorde jeg i hvert fald selv da jeg fik den som gave for et par år siden, og jeg har først fået den læst for få måneder siden – og det er jeg glad for at jeg gjorde.

Jordens Søjler er lang bog, knap 800 sider med meget lille skriftstørrelse. Det gør bogen til typen man ikke læser på en enkelt aften, eller to eller tre. Det er derimod en fortælling som strejker sig over et helt liv og flere generationer og som de fleste nok vil læse over i hvert fald en uge eller mere.

I Jordens søjler møder man bygmesteren Tom, som sammen med sin familie arbejder på et hus for en ung rigmand ved navn Lord William i 1100-tallets England. Tom bygmesters største drøm er at blive bygmester på en katedral og han rejser derfor landet rundt i håb om at finde et byggeri han kan få arbejde på. Deres vej gennem landet går hårdt ud over hans gravide hustru, Agnes som dør ved barslen og uden mad eller midler til at skaffe dem, efterlader Tom med tungt hjerte den nyfødte dreng i skoven, hvor han dog senere bliver fundet af en ung munk.

Kort efter støder Tom og hans børn ind i en ung kvinde ved navn Ellen og hende generte søn Jack, som har levet som fredsløse i skoven siden han blev født. Ført sammen som af skæbnen, leder deres videre færden dem til den lille by Kingsbridge, hvor Tom får arbejde på byens Kirke, og de møder den karismatiske men også strengt religiøse unge Prior, Phillip.

Med Kingsbridge som udgangspunkt, følger man de næste 700 sider byen og dens indbyggeres op og nedture, mens Kingsbridges udvikling tager store skridt under den unge priors ledelse. Konflikter mellem prior Phillip og den grådige biskop Waleran, Toms søn Alfred og Ellens søn Jack, samt rigmandsdatteren Aliena og Tom og hans families sammenstød med den "onde" Lord William tegner sig for størstedelen af handlingen i bogen, alt imens opførslen af Kingsbridge katedral bliver et fast holdepunkt som der hele tiden vendes tilbage til.

Selvom det måske kan lyde lidt kedeligt, så er Jordens Søjler skrevet så godt og med flere oprigtigt interessant personligheder, at den på trods af længden ikke går i stå. Den gennemgående historie om opførslen af en katedral forklares ofte i byggetekniske detaljer, men holdes alligevel på et plan hvor det ikke bliver alt for manual-agtigt og uden man behøver være murer for at følge med. Når den går i dybden med emnet er det altid i forbindelse med en interessant personlig udvikling for bogens karakterer.

Man skal nok en 100 sider ind i bogen før den for alvor fænger og bliver svær at ligge fra sig, men derfra er den også en overordentlig  spændende fortælling om et england hvor de fleste var fattige og hvor konger, jarler og biskopper styrede landet med hård hånd. Follets skrivestil er ret simpel uden brug af for mange smarte ord og alligevel formår han at beskrive den verden han opbygger i fine detaljer, så det ikke er svært at se for sig.

Skal man sige noget negativt om bogen, vil det være at Folletts karakterer ikke altid er særligt nuancerede. De er oftest enten meget gode eller meget onde, og medmindre man hedder Dr. Evil er det ikke svært at finde en side at holde med hele bogen igennem. Det gør dog bestemt ikke bogen mindre god og den særprægede historie om opførslen af en katedral i middelalderens england og personerne omkring den, er både fascinerende , gribende og ikke mindst virkeligt godt fortalt.

Bogen kan varmt anbefales til alle der elsker et historisk drama og er man tilhænger af den genre, er Jordens Søjler nok en af de bøger man bør læse.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788777146602
Originalt udgivelses år: 1989
Sideantal: 779

Links:

Anmeldelse: Conn Iggulden – Ulven fra Stepperne

15 december, 2008 Ingen kommentarer

Ulven fra Stepperne

Ulven fra Stepperne (på engelsk: Wolf of the Plains) er Conn Igguldens første bog i hvad der indtil videre er en trilogi om den mongolske erobrer Djengis Khan. I seriens først bog følger man Temudjin (Djengis’ fødselsnavn)  i børneårene hvor han i begyndelsen kæmper med sine brødre om sin fars opmærksomhed og ellers lever et relativt beskyttet liv. Faren Yusegei er Khan for deres stamme UIvene og de bekriger konstant de andre stammer på den mongolske steppe og lever et simpelt nomadisk liv.

Da faren bliver dræbt i et bagholdsangreb af tartarene står Temudjin eller broderen Bekter til at overtage rollen som Khan, men istedet tager faderens livvagt Euluk stammen med magt og lader Temudjin, hans mor og brødre alene på steppen i den kolde vinter, efterladt til en sikker død. I kampen for overlevelse må Temudjin og hans familie efterfølgende meget igennem, mens Temudjin langsomt samler stammerne i en hævnkamp mod tartarene og sin fars tidligere livvagt.

Ulven fra Stepperne er en virkelig spændende bog der blander fakta om Djengis Khan’s utrolige liv og og fri digtning på fascinerende vis. Den første bog i serien omhandler hans udvikling fra barn til voksen og selvom hovedemnerne er overlevelse, hævn og krig, formår Iggulden samtidigt at gøre historien personlig og man føler med personerne igennem hele bogen.

Mit eget kendskab til Djengis Khan og det Mongolske empire var ikke særligt stor inden jeg gik igang med bogen, måske af det af den grund en mere interessant historisk personlighed at læse om end f.eks. Cæcar, en person som Iggulden tidligere har skrevet fire bøger om. Der vides generelt meget lidt om Djengis Khan og det mongolske folk fra den tid, da de som et nomade folk ikke skrev ret meget ned. Det meste af det man ved stammer fra en kinesisk oversættelse af en mongolsk tekst med navnet “The Secret History of the Mongols” som samtlige film, bøger og tekster der efterfølgende er udgivet primært bygger på.

Iggulden følger på flere punkter de historiske fakta tæt, mens han andre steder digter en masse til, ændre begivenheder og fjerner uinteressante personer. Hvor en film som den Russiske “Mongol” fra 2007 som beskriver samme periode, på trods af flotte lokationer og kostumer, derfor falder til jorden i et forsøg på at følge fakta for tæt og dermed bliver “kedelig”, formår Iggulden at gøre historien om Temudjin og hans rise to power til noget af det mest spændende jeg har læst i lang tid . Man får let lyst til selv at sætte sig op på en hest, bue og pil klar og så ellers bare ride derudad.

Bog nr. 2 (Fjendeland) er kun netop udgivet som hardback på dansk, så da jeg var ca. halvvejs med Ulven fra Stepperne, bestille jeg både 2 og 3’eren på engelsk hos Amazon.co.uk. – Er man til fascinerende historiske bøger med  krig i højsædet og har man tid til at miste lidt søvn om natten er det klart en bog man bør sætte på ønskelisten til Jul.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 9788702067804
Originalt udgivelses år: 2008
Sideantal: 430

Links: