Arkiv

Arkiv for kategorien ‘Spænding’

Anmeldelse: Cormac McCarthy – The Road

22 februar, 2010 Ingen kommentarer

The RoadCormac McCarthy er en amerikansk forfatter der er blevet kendt for sine dystopiske fortællinger om menneskets indre væsen i livets mørkeste tider. Han blev for alvor kendt i hele verden, da filmatiseringen af hans bog No Country for Old Men kom i biografen i 2008 og vandt flere Oscars.

Hans seneste og endnu engang meget kritiker roste bog, The Road, har bl.a. vundet den fornemme Pulitzer litteraturpris i kategorien Fiktion. Den er desuden bliver filmatiseret og er netop udkommet i biograferne herhjemme med dansk/amerikanske Viggo Mortensen i hovedrollen.

The Road er en post-apokalyptisk beretning om en far og hans søns vandring tværs gennem USA, efter at en uspecificeret katastrofe har lagt landet og resten af verden øde.

Faren og sønnen, som i bogen for det meste blot omtales som drengen og manden, går gennem USA via de nu næsten helt øde landeveje, på vej mod kysten, i håb om at finde et bedre liv og eventuelt andre overlevende de kan slutte sig til.

Med sig har de blot tøjet på deres krop og en gammel indkøbsvogn med tæpper, mad og andre brugbare ting, som de skraber til sig fra butikker og huse de kommer forbi på deres vej. Vigtigst af alt har faren en pistol med to kugler, som er deres livsforsikring mod “de onde” og en sidste udvej for dem selv, skulle det komme så vidt.

Landskabet de befinder sig i er dødt og hverken træer, mindre planter eller dyr har overlevet den katastrofe, som har forsaget at solens lys ikke længere kan trænge igennem atmosfæren og efterladt sig et tykt lag aske på jorden og temperaturer der konstant ligger omkring frysepunktet.

Deres sørgelig eksistens og hverdag går med langsomt og forsigt at bevæge sig mod kysten, alt imens de kun knapt overlever på de rester af konserveret mad, som de ind imellem finder baggerst på indkøbscentrernes ellers forlængst plyndrede hylder eller i private hjems efterladte maddepoter.

Helt alene er de dog ikke, for der er også andre der har overlevet katastrofen og de fleste af dem er så udsultede og desperate for at overleve at de vil gøre og spise hvad som helst – selv hvis det indebærer kannibalisme. Disse mennesker betegner vores to hovedpersoner som “de onde” og de kommer igennem hverdagen med troen på at de selv er “de gode” og aldrig vil gå så vidt for at overleve. I stedet overlever de på en blanding af snarrådighed, held og viljestyrke.

Man får aldrig at vide præcis hvor længe der er gået siden katastrofen eller hvad der har foresaget den, og netop dette giver mere tid til at fokusere på den menneskelige historie, så det hele ikke går i hollywood-mode med eksplosioner og den slags, som man ofte ser/læser i andre såkaldte katastrofe fortællinger. Det hintes dog gennem faderens flashbacks af fortiden, at katastrofen ligger i hvert fald 6-7 år tilbage, for hans søn er ikke gammel nok til at huske verden som den var før og kan knapt huske sin mor.

Historien er mørk og skræmmende, men samtidigt fuldstændig enkel. Man følger faderens og sønnen rejse gennem ødelandet, men mere interessant følger man deres tanker og sind, deres samtaler som bliver stadigt sjældnere og deres håb som gradvist svinder ind.

Da jeg købte bogen, var det lidt med frygten om at den ville være meget artsy-fartsy og tage sig selv for seriøst som det kunstneriske mesterværk den er blevet udnævnt som. Jeg blev dog positivt overrasket, for selv om bogen bestemt ville kunne sættes i kategorien kunstneriske-værker, så virker det på ingen måde som om at dét har været McCarthy’s hensigt. Faktisk virker det som en historie han kunne tænkes at have skrevet ned, mens han sad foran pejsen en mørk vinteraften og tænkte over livet.

Selvom bogen er kort og handlingen skrider langsomt frem og ikke på traditionel vis er super spændende, så er The Road ikke desto-mindre en interessant roman der utvilvsomt ville sætte tanker igang hos de fleste. Jeg vil ikke kalde den et mesterværk, men det er en god bog og bestemt et bekendtskab værd.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk Paperback – ISBN-13: 9780330468466
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 256

Links:

Anmeldese: Don Winslow – I Hundenes Vold

16 januar, 2010 Ingen kommentarer

I Hundenes Vold

Don Winslow er en amerikansk forfatter, der endnu ikke er så kendt herhjemme. Han skriver i krimi og detektiv genren, men er blevet mest kendt for sine bøger omhandlende mafiaen og organiseret kriminalitet. Allermest kendt er han formentlig for bogen The Winter of Frankie Machine fra 2006, som ingen ringere end Martin Scorcesse er i gang med at filmatisere.

I Hundenes Vold tager sin begyndelse i 1975 i Mexico’s nordvestlige delstat Sinaloa, hvor den amerikanske anti-narkotika enhed DEA, er i gang med en større operation med kodenavnet ‘Condor’, der én gang for alle skal stoppe den omfattende produktion af opium i landet.

Her møder vi den første af de gennemgående hovedpersoner i bogen, Art Keller. Som tidligere operativ CIA agent og Vietnam veteran, er han generelt uønsket af de andre “jakkesæts-fyre” i DEA, som ikke ønsker at samarbejde med ham og andre med hans baggrund. Som udstationeret i Mexico, må han derfor først udkæmpe en kamp mod sine egne for at komme ind i varmen og kunne udføre sit arbejde.

Et skridt der begynder med hans venskab med brødrene Adan og Raul Barrera og deres far, Miguel Angel Barrera (også omtalt som Tio i bogen, hvilket betyder onkel), som bliver drivkraften bag Mexico’s narkokartellers mægtigste periode med skabelsen af Le Federecion. Et bekendtskab der vil komme til at præge resten af hans liv og som han senere vil fortryde bittert.

Herfra følger bogen Mexico’s voksende og konstant forandrende narko imperier, deres forbindelser til den italienske Mafia i USA, deres leverandører i Sydamerika og de Amerikanske forbund DEA, FBI og CIA.

Udover Art Keller og familien Barrera, er de vigtigste personligheder i bogen den eksklusive prostituerede Nora og den irske gunman Sean Callan fra New York ‘s Hell’s Kitchen bydel – men bogen igennem bliver man introduceret til et hav af personer som hver især optræder løbende i historien og hvis veje alle sammen krydses gang på gang. Fælles for dem alle er, at de er beskrevet på en måde der får læseren til at føle at man virkelig kender dem og kommer under deres ydre. For en bog på “kun” ca. 600 sider er det en præstation der i den grad taler for Don Winslows skriveevner og forståelse for historiefortælling.

Det første oplæg som forfatteren Don Winslow kom med til forlaget, skulle eftersigende have været over 2000 sider langt, men på trods af den stærke redigering formår I Hundenes Vold at fremstå komplet og man har klart et indtryk af at have læst en langt længere bog når man når til sidste side. Ikke fordi den er langtrukken og kedelig, for det er den sjældent, men fordi mængden af  viden og indtryk føles for  stort til at kunne være presset ned på  blot 600 sider.

I Hundenes Vold er et nærmest episk portræt af narko-industriens udvikling i Amerika og de lange  kampe der udkæmpes på den 3000 km lange grænse mellem Mexico og USA, igennem tre årtier. Man følger parterne på begge side af loven og får et nøje indblik i deres handlinger, tankerne bag dem og deres konsekvenser for den modsatte part, dem selv og deres familier. Det handler om magt, politik, korruption, had og kærlighed og det er vanvittigt godt fortalt.

I Hundenes Vold er et brutalt mesterstykke hvis omfang til fulde matcher anderkendte filmiske værker som Godfather trilogien og Scarface, og på mange måder går endnu videre. Bogen går dybt i sine beskrivelser af de komplicerede kartelnetværk, det politiske spil og vidtrækkende korruption, samt produktionen og ikke mindst distributionen af narko fra Sydamerika, gennem Mexico og til de store markeder i USA.

Don Winslow ligger ikke skjul på den vold og ondskab som i stor grad præger de miljøer han beskriver, og hverken kvinder eller børn bliver skånet for blodsudgydelser i hans barske beretning. Det er hårdt og brutalt, og desværre nok alt for realistisk.

Efter sidste side er vendt, står I Hundenes Vold tilbage som en bog, der undervejs i fortællingen har både forundret og forarget og flere gange oprigtigt rørt mig på karakternes vegne. Den er underholdende, skræmmende og røv–spændende og kan varmt anbefales til alle krimi fans.

Karakter: 10/10

10 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Hardback – ISBN-13: 9788779555990
Originalt Udgivelses år: 2005
Sideantal: 621

Links:

Idéer til lignende læsning:

  • Godfather trilogien
Categories: Krimi, Spænding Tags: , , ,

Anmeldelse: Dan Brown – The Lost Symbol

22 december, 2009 Ingen kommentarer

The Lost Symbol The Lost Symbol (På dansk: Det Forsvundne Tegn) er den tredje bog i rækken fra Dan Brown om Professor i symbolisme; Robert Langdon – og efterfølgeren til den meget populære Da Vinci Mysteriet.

Bogen udspiller sig denne gang i USA’s hovedstad Washington D.C, hvor Robert Langdon bliver tilkaldt af sin gamle ven, mentor og frimurer af 33. grad, Peter Solomon, for at holde en sidste-øjebliks-tale for en større gruppe Frimurere i US Capitol bygningens største sal.

Da han ankommer, finder han dog hurtigt ud af at det ikke er hans mentor der han inviteret ham, men derimod en mystisk mand og bogens skurk, der kalder sig Mal’akh og som har brug for Langdon’s hjælp til at løse The Ancient Mysteries og finde the Lost Word. Et magisk ord der ifølge legenden kan forandre verden og give menneskeden et helt nyt klart livssyn. Mal’akh holder Peter Solomon fanget og forlanger at Langdon hjælper ham, i bytte for Peter Solomons liv.

Da CIA, med den maskuline og nådesløse kvindelige leder Sato fra Office of Security i spidsen, pludselig blander sig i Langdons og Mal’akh’s foretagende, går den vilde jagt hurtigt gennem Capitol bygningen, videre gennem Washington og forbi dens mange gamle monumenter, hvoraf de fleste har rødder til Frimurerordenen. Herunder bl.a: Washington National Cathedral, George Washington Masonic National Memorial, Library of Congress, Washington Monument og Freedom Plaza.

Langdon får senere følgeskab af Peter Solomon’s søster Kathrine, som arbejder med et tophemmeligt videnskabligt projekt i Smithsonian Institute og som pga. af de mulige følger af hendes forskning indenfor Noetic Science, også er et mål for Mal’akh.

Langdon og Katrine Solomon må nu løse den ældgamle gåde om The Lost Word i et desperat forsøg på at redde Peter’s liv før det er for sent. Samtidigt må de tage stilling til det moralske i at afsløre Frimurerordenes størtste hemmelighed og potentielt ændre menneskeheden for altid.

The Lost Symbol går i fodsporerne på Engle & Dæmoner og Da Vinci Mysteriet og følger trin for trin, næsten samme opskrift som de foregående bøger i serien, hvilket kort kan opsummeres således:

  • Robert Langdon bliver med alt hast tilkaldt til et sted uden helt at vide hvorfor og have fået alle detaljer.
  • Her finder han ud af at der er opstået en situation som kan true verdenssikkerheden og som det tilsyneladende kun er ham der kan fikse.
  • Denne situation kan kun opklares ved at løse en række gåder der indebær indsigt i gammel videnskab, symbolisme og religion.
  • Han må nu kæmpe mod uret for at løse disse gåder inden noget frygteligt sker.

Der er flere ting som går igen fra de tidligere bøger i serien, herunder især frimurerordenen som Dan Brown lader til at være besat af, Isaac Newton og andre videnskabsmænd af den gamle skole og ikke mindst gamle anordninger som indeholder hemmeligheder som kun de “værdige” kan nå ind til.

Selvom The Lost Symbol således ikke adskiller sig væsentlig fra de tidligere bøger i sin opbygning og overordnede indhold, har Dan Brown dog alligevel formået at finde en frisk og spændende historie og blander igen historisk fakta med både gammel og moderne videnskab og en masse “Hvad nu hvis?’er.” Han er en mester i at skabe en dragende fortælling med disse ingredienser, der sammen med hans egne påfund kan få de fleste op af stolen af begejstring over historier, som i sin grundform ofte er gabende kedelige.

Det største problem i The Lost Symbol er efter min mening hovedskurken Mal’akh. Han virker lidt for karikeret og med en meget påtvunget ondskab. Hans besættelse af sort magi og mystiske ånder er hverken lige så spændende som resten af bogen eller beskrevet lige så godt. Det er lidt ærgeligt, for han spiller i den grad en stor rolle i historien og er medvirkende, hvis ikke hovedperson, i de fleste plot twists.

The Lost Symbol er ikke den mest spændende af Dan Browns indtil videre fem romaner, men det er formentlig den med det vigtigste og mest universielle budskab. Et budskab som bryder grænserne mellem nationer og ikke mindst religioner, men gør det på en måde så man selv som ateist ikke sidder med en dårlig smag i munden efter at have vendt den sidste side.

Synes man om Dan Browns tidligere bøger og kan man se bort fra den lidt for tegneserie-onde skurk, er der massere at hente i The Lost Symbol, som byder på spandevis af historisk interessant viden om Washington D.C., mysterier, gåder, en anelse romantik og plot twists på de helt rigtige tidspunkter.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk Hardback – ISBN-13: 9780593054277
Originalt Udgivelses år: 2009
Sideantal: 448

Links:

Idéer til lignende læsning:

Anmeldelse: Clive Cussler – Raise The Titanic!

27 november, 2009 Ingen kommentarer

Raise The Titanic!Clive Cusslers bøger om kan-det-hele-helten Dirk Pitt, er om nogen Amerikas svar på James Bond.

Siden starten af 1970’erne har Clive Cussler skrevet en lang række bøger i Dirk Pitt serien, som hver gang tager ham ud på nye og vildere eventyr, med den fiktive amerikanske stats organisation NUMA (National Underwater and Marine Agency), hvis formål er at undersøge jordens maritime liv og havets skatte.

Raise The Titanic er den tredje bog i serien om Dirk Pirk og NUMA. Den er skrevet tilbage i 1976, hvilket vel og mærke var ni år før en fransk/amerikansk ekspedition fandt vraget af Titanic i virkeligheden.

Gene Seagram er lederen af en top-hemmlig Pentagon afdeling med navnet Meta Section, som arbejder på et avanceret forsvarssystem under kodenavnet The Sicilian Project, som endegyldigt vil give USA overtaget i den kolde krig mod USSR.

Forskerne har skabt et missilskjold der benytter lydbølger til effektivt og sikkert at stoppe interkontinentale ballistiske missiler. Problemet er blot at det eneste stof der kan levere den nødvendige energi til at fuldføre projektet, er et sjældent mineral kaldet Byzanium, som der kun én gang i historien er blevet fundet i tilstrækkelige mængder. Udvundet af hårdføre amerikanske minearbejdere i starten af det 20’ende århundrede på en en lille russisk ø, under nær umenneskelige forhold og siden gået tabt under mystiske forhold, sætter Meta Section alt ind på at genfinde det tabte mineral.

Efter en længere og besværlig eftersøgning, som afslører at Byzaniumet allerede dengang var eftertragtet af både USA og Frankring, leder sporet dem til England, hvor det dog stopper brat, da det viser sig at det uvurderlige Byzanium blev transporteret mod USA på intet andret skib end det legendariske RMS Titanic.

Meta Section giver dog ikke op, og med præsidentens godkendelse og hemmelige midler i baglommen, sætter de gang i den umulige opgave at finde og hæve Titanic fra dets gravplads på bunden af atlanterhavet. I ly af en hemmelig forsknings ekspedition, lykkes det med højteknologiske ubåde Meta Section at finde Titanics sidste hvilested, 3 kilometer under havets overflade. Hvor skibet stadig er helt intakt og næsten umærket af tidens tand.

Den ukuelige Dirk Pitt fra NUMA, er med hans erfaring og militære baggrund den perfekte mand til at lede den store opgave med at hæve vraget og finde Byzanium’et i lastrummets sikkerhedsboks. En opgave der om muligt bliver endnu sværere end forventet, da russerne blander sig i redningsarbejdet og Dirk Pitt må bruge alt sin list og snilde for at sikre at det værdifulde mineral ikke ender i de forkerte hænder.

Raise The Titanic er et action eventyr ikke ulig den slags man møder i førnævnte 007 romaner. Dirk Pitt er den udødelig helt, som har både hjernen og musklerne til at overkomme enhver situation og heller ikke just er en amatør når det kommer til omgåes det kvindelige køn. Bogens tempo, især i den sidte tredjedel, er højt men uden at være forvirrende.

Clive Cussler er grundig i sit forarbejde til historien og de første 200 sider nævner faktisk ikke et ord om Titanic, men handler udelukkende om The Sicilian Project og ikke mindst om udvindelsen af Byzaniumet og de menneskelige ofre det kostede blot at få det ombord på Titanic. Det giver historien en oprigtighed, som er nødvendig for at man køber plottet, som ellers ville fremstå endnu mere urealistisk.

Idéen om at hæve Titanic fra dybderne og se skibet i sin helhed for første gang i 100 år, er dog fascinerende og Cussler formår at beskrive det syn der møder vores opdigtede personer utroligt godt.

Som man forventer af denne slags bøger, er der massere af plot twists i Raise The Titanic og den sædvanlige store overraskelse mod slutningen, desværre er mange af dem ret forudsigelige og mister derfor sin vigtige overraskende effekt. Det er ærgeligt, for bogens plot er rigtigt godt og karakterbeskrivelserne for nogles vedkommende ret interessante, ikke mindst den selvopofrende minearbejder Joshua Hayes Brewster.

Raise The Titanic blev filmatiseret i 1980, men med effekter og skuespil som eftersigene gjorde Clive Cussler så utilfreds, at han de efterfølgende 25 år nægtede at sælge rettighederne til at filmatisere nogle af hans mange andre bøger, indtil 2005 hvor hans bog Sahara, også med Dirk Pitt i hovedrollen, blev filmatiseret. Denne gang med større success.

Med et ordenligt budget og god instruktion er der dog ingen tvivl om at Raise The Titanic kunne blive en imponerende og spændende filmoplevelse, en slags mere mandlig udgave af den ellers fremragende Titanic fra 1997 😀

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk Paperback – ISBN-13: 9780425194522
Originalt Udgivelses år: 1976
Sideantal: 545

Links:

Anmeldelse: Jens Lapidus – Cash

22 juni, 2009 Ingen kommentarer

Cash

Jens Lapidus er endnu en svensk forfatter, der med hans første bog Cash har solgt mere end 600.00 eksemplarer i sit hjemland. Herhjemme udkom Cash sidste forår og har opnået en vis popularitet, dog uden at blive en decideret bestseller.

Bogens handling forgår i Stockholm og den forstæder, hvor man følger tre personer fra forskellige samfundslag, som dog alle har forbindelse til Stockholms underverden og hvis liv i løbet af bogen strikkes sammen.

JW (eller Johan) er den studerende drengerøv som mingler sig med de rige og prøver at skabe sig et liv som er langt over det han kom fra i provinsen. Han udgiver sig for at være en rigmandssøn og forsøger at komme ind i de rigtige kredse og score den uopnåelige Sophie. JW’s mål kommer tættere på realisering, da han begynder at pushe kokain til sine rige venner og ad den vej opnår stor popularitet i Stockholms vilde natteliv, samtidigt med at han begynder at tjene rigtige gode “lommepenge”.

Mrado er en serbisk bodybuilder, kampsportudøver og tidligere krigsveteran, som arbejder for den serbiske mafia i Stockholm og står for inddrivning og hvidvaskning af penge gennem et kompliceret netværk af mindre skyggevirksomheder. Han kæmper en personlig kamp mellem at opnå en højere plads i det kriminelle hierarki og være en god far for sin datter Louvisa.

Jorge er en tidligere fremstående narkokurer, som efter at være blevet stukket af serberne og sendt i fængsel, sværger hævn over hans tidligere arbejdsgivere. Da han på spektakulær vis formår at bryde ud af fængslet, må han dog se i øjnene at hævn ikke kommer let, når man er på flugt fra både politiet og underverdenen.

Selvom de tre hovedpersoners udgangspunkt og motiver er vidt forskellige, er ønsket om success , hævn og ikke mindst penge den samme, og som handlingen udvikler sig væves de tre personers liv tættere sammen, indtil deres skæbne kolliderer i den hæsblæsende afslutning.

Af de tre hovedpersoner, er JW nok alligevel bogens primære figur og det er på én gang fascinerende og skræmmende at følge hans liv fra fattig studerende med en last for dyre nattelivsvaner og fritidsjob som taxachauffør, til storstilet kokainpusher for Stockholms rige og berømte. Alt imens han forgæves leder efter svar på hvad der skete med hans søster Camilla, som forsvandt nogle år forinden.

Bogens krimidel i form af den formodede forbrydelse mod JW’s søster Camilla, fylder ikke ret meget i den overordnede handling og bliver kun taget op med jævne mellemrum, indtil man får et delvist svar ved bogens slutning. At kategorisere Cash som en krimi er derfor ikke helt korrekt, i stedet er det en oplysende indsigt ind i sveriges og særligt Stockholms organiserede kriminalitet, som man efter at have læst bogen kun kan håbe på er stærkt overdrevet.

Cash minder i sin stil og handling om det man finder i amerikanske gangster-film som Casino og TV-serien Sopranos. Den er voldsom og brutal, men dens personer fremgår alligvel troværdige og menneskelige i deres tanker og livsovervejelser. Selv den iskolde morder Mrado kan være følsom når han er sammen med sin datter og det er generelt interessant at se kontrasten mellem hovedpersonernes forskellige sider.

Jens Lapidus’ skrivestil er kort og ligefrem. Han benytter mange korte sætninger og bruger kun sjældent kommaer. Det giver bogen et præg af fart og passer udemærket til temaet om hurtige penge. Om det er et bevidst valg eller om han blot har villet undgå de besværlige komma-regler er svært at sige, men personligt synes jeg at det fungerer fortræffeligt 🙂

Nogle vil dog måske finde hans skrivestil irriterende og det kan eventuelt anbefales at læse et udsnit af bogen før man køber og går i gang med samtlige 487 sider.

At Jens Lapidus ved siden af sit forfatterskab arbejder som forsvarsadvokat for nogle af de hårdeste kriminelle i Sverige skinner tydeligt igennem ved læsning. Både personerne, deres tankegang og særlige forretningsmetoder beskrives i detaljer som de færreste uden for systemet nok ellers er bekendt med.

Cash er første del i en planlagt trilogi, hvor 2’eren Aldrig Fucke Op netop er udkommet på dansk hos forlaget Modtryk. Kan man lide mafia-historier og virkelighedstro beskrivelser af livet som kriminel, vil man formentligt synes rigtig godt om Cash, som formår at balancere på grænsen mellem overdrevent og lige-til-pas realistisk voldelig.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 9788770532693
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 487

Links:

Idéer til lignende læsning:

Anmeldelse: Dan Brown – Da Vinci Mysteriet

22 maj, 2009 Ingen kommentarer

Da Vinci Mysteriet

Dan Browns Da Vinci Mysteriet fra 2003, er en af verdens mest solgte bøger og har været oplaget til stor debat verden over med dens kontroversielle tema. Bogen er efterfølgeren til Engle & Dæmoner fra 2000 og har igen den kloge men til tider tøre Harvard professor, Robert Langdon, i hovedrollen.

I Da Vinci Mysteriet er Robert Langdon i Paris for at holde et foredrag, da han midt om natten bliver hentet på sit hotelværelse af kriminalkommissær Bezu Fache fra det franske politi. Han bliver ført til det verdenskendte museum Louvre, hvor der venter ham en makaber overraskelse. Museumsinspektøren Jacques Saunière er fundet myrdet i museets største sal i en akavet stilling efter Leonardo Da Vinci’s Vitruvianske mand og med en mystisk gåde skrevet på gulvet, sammen med sætningen "P.S find Robert Langdon".

Uden at vide det, er Langdon den hovedmistænkte i sagen og med i en psykisk politileg for at få ham til at tilstå mordet. Kryptologen Sophie Neveu, ligeledes fra det franske politi, kommer ham dog uventet til hjælp, i det hun har tydet dele af koden og har brug for Langdons assistance til at komme videre i opklaringen.

Sammen finder de flere kryptiske ledetråde fra den afdøde Jacques Saunière i Leonardo Da Vinci’s værker, som leder dem på sporet af den Hellige Gral og dens beskytter i form af den ældgamle hemmelige loge, Priory og Sion. Langsomt udfolder en utrolig og omfattende hemmelighed sig for Langdon og Sophie, en hemmelighed som vil have vidtrækkende konsekvenser for menneskeden hvis den blev afsløret.

In London lies a knight a Pope interred

Eftersøgt for flere mord i Frankrig, opsøger de Langdons gamle ven og gral-forsker, Sir Leigh Teabing, for at få hjælp til at finde gralen før Saunière’s morder og den ukendte bagmand, som går under navnet Mesteren, gør det – og dermed undgå at gralen falder i de forkertes hænder. Deres søgen efter sandheden fører dem fra Frankrig til London og Skotland og tilbage igen, hvor den måske største overraskelse af alle venter.

Da Vinci Mysteriet har siden udgivelsen i 2003 været grundlag for stor debat i hele verden og særligt i religiøse kredse, hvor det kontroversielle tema omkring den Hellige Gral, Maria Magdelene og Priory of Sion var med til at øge bogens popularitet  kraftigt. Dan Brown har flere gange udtalt at bogen bygger næsten udelukkende på faktuelle oplysninger og at bl.a. Priory of Sion er en ægte organisation der den dag i dag beskytter den Hellige Gral. Siden er det i flere bøger, dokumentarfilm og artikler kommet frem at mange af Dan Browns Fakta er tvivlsomme og Priory of Sion er blevet afsløret som en spøg, omend en mesterligt udført en af slagsen, fabrikeret af franskmanden Pierre Plantard i 1970’erne.

Ser man bort fra den tvivlsomme ægthed af Dan Browns baggrundsmateriale og i stedet accepterer bogen som et fiktivt værk, er Da Vinci Mysteriet til gengæld en fantastisk spændende roman med et fascinerende og omfangsrigt plot. Har man læst Engle & Dæmoner eller nogle af Dan Browns tidligere bøger, vil man hurtigt kunne se lighederne i plottets opbygning, hvor gåder, mystiske organisationer  og  omfattende konspirationer driver historien frem med 200 km/t.

Selvom Da Vinci Mysteriet således ikke er 100% historisk korrekt, er det finurlige plot og de mange indviklede gåder skrevet på forbløffende effektiv og intelligent vis og formår, ligesom forgængeren, at holde læseren limet til siderne hele vejen igennem. Der er er en anelse mere personudvikling i Da Vinci Mysteriet end i dens forgænger, men fokus holdes stadig på plottet, hvilket til gengæld gøres på eksemplarisk vis.

Som bonus information kan det nævnes at den næste bog fra Dan Brown med Robert Langdon i hovedrollen står til udgivelse i September 2009. Titlen er "The Lost Symbol" og vil eftersigende omhandle frimurerordenen i Washington D.C. Efter at have læst Engle & Dæmoner, Da Vinci Mysteriet og Morderisk Bedrag, er det en udgivelse jeg personligt ser meget frem til.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 9788791746499
Originalt Udgivelses år: 2003
Sideantal: 479

Links:

Idéer til lignende læsning:

Anmeldelse: John le Carré – Skrædderen fra Panama

11 maj, 2009 Ingen kommentarer

Skrædderen fra Panama

Den 77-årige englænder John le Carré, er en verdenskendt forfatter af spionromaner og har siden 1961 udgivet ikke færre end 21 romaner inden for genren, hvoraf flere er blevet filmatiseret med succes. Før han blev fuldtidsforfatter, arbejdede han i 50′ og 60’erne for det britiske efterretningsvæsen MI5 og MI6, hvorfor hans baggrund for at skrive netop spionromaner, må siges at være bedre end de flestes.

Skrædderen fra Panama blev udgivet i 1996 og i et interview fra 2008 nævnte han bogen som én af fire hypotetiske bøger på en "best of le Carré" liste. Skrædderen fra Panama er ligeledes blevet omsat til en film af samme navn, med den tidligere 007-skuespiller, Pierce Brosnan i hovedrollen.

I bogen stifter vi bekendtskab med den britiske Harry Pendel, indenhaver af butikken P & B (Pendel & Braithwaite) og Panamas mest populære skrædder, hvor alle der er noget kommer for at få syet deres jakkesæt og habitter.

I sin beskæftigelse møder Pendel således alle, fra præsidenten af det lille land og til dets mest berygtede forbrydere. Hans mange kontakter vækker opmærksomheden hos den intelligente og snedige udsending fra den britiske efterretningstjeneste MI6, Andrew Osnard, som har fundet Pendels’s mørkeste hemmeligheder fra en fjern fortid i england, og nu truer med at afsløre ham som en svindler for hele verden hvis han ikke samarbejder.

I månederne op til USA’s overdragelse af Panama-kanalen i 1999 (en af klodens vigtigste handels-ruter) til Panama’s egen regering, er hele verdens øjne rettet mod Panama og deres berømte kanals mange muligheder. Med Andrew Osnard i spidsen for de britiske interesser, arbejder de på at få indflydelse i den nye kanal-administration og samtidigt forpurre de planer som de er overbeviste om at både Japanerne og Kina har.

In the name of the queen

Harry Pendel, manden med kontakterne, bliver tvunget til at operere som agent for briterne og udspionere sine mange klienter for at samle information om landets status, komme tæt på de oprørere som efter sigende planlægger et statskup, samt overtale og bestikke de rigtige mennesker.

Problemet er blot, at konspirationerne ikke rigtigt eksisterer, at Pendel slet ikke ved så meget eller er så tæt på "Panamas kerne" som hans nye arbejdsgiver tror og at han i det hele taget kun er nået til hvor han er, pågrund af sine fantastiske tale-evner. Og hvad gør man så ?

Skrædderen fra Panama er en velskreven roman, hvor stemningen og realismen i særligt de mange samtaler og personbeskrivelserne er helt i top og især de første 150 sider er rigtigt gode, hvor forventningerne til bogens klimaks langsomt bygges op.

En stor del af indholdet i Skrædderen fra Panama , er samtaler mellem de forskellige medlemmer af spion-ringen, deres kilder, samt efterretningstjenesterne i USA og england. Samtaler der omhandler den seneste sladder og nyligt modtagne informationer fra deres spioner  i marken. Det virker alt sammen meget realistisk, men er desværre også med til at sænke tempoet i midten af bogen betydeligt og gøre den en anelse for kedelig – der mangler simpelthen en smule action her og der.

Er man til spionromaner hvor realismen er i top og hvor skududvekslinger, højteknologiske våben og plot-twists i massevis er erstattet med mere filosofiske og intellektuelle livsovervejelser, så vil Skrædderen fra Panama helt sikkert være en bog for dig. Er du derimod typen der ikke har noget imod lidt action og godt kan lide at spionernes hemmelige liv overdrives en smule, vil Skrædderen fra Panama nok være en smule for tør og langtrukken.

Karakter: 5/10

5 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Hardback – ISBN-13: 9788763809030
Originalt Udgivelses år: 1996
Sideantal: 391

Links:

Anmeldelse: Mogens Blom – Naboerne fra Bagdad

19 marts, 2009 Ingen kommentarer

Naboerne fra Bagdad

Det er sjældent at man får mulighed for at læse en bog skrevet af en man kender, og formentlig endnu sjældnere at man helt oprigtigt kan sige at bogen er god.

Forfatteren til denne bog er ikke kun en bekendt, men min egen far. Hans forfatterskab strejker sig 26 år tilbage, med to udgivelser i starten af 80’erne (Dræbt af en vildfaren kugle og Aftenholdet, 1983). Siden har han dog hvilet lidt på lauerbærene og har ikke udgivet noget siden.

Da han for snart tre år siden begyndte på sin tredje roman, denne gange med udgangspunkt i indvandrerdebatten, men stadig med fødderne solidt plantet i Danmark, var det derfor med stor opbakning fra familie og venner. Tre år, mange redigeringer og gennemlæsninger senere, er bogen nu snart på gaden og selvom den ikke er noget internationalt mesterværk, er den både tankevækkende, spændende og ikke mindst hamrende aktuel.

Martin Høgh er en 42-årig fraskilt analytiker fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). I et nyt initiativ med Politiets Efterretningstjeneste (PET) bliver han udlånt for at samle erfaringer og styrke samarbejdet mellem de to efterretningstjenester.

Martins første arbejdsdag falder tilfældigt sammen med en mordbrand i en kiosk i det bandehærgede Nordvestkvarter i København, hvor en ung anden-generations indvandrer ved navn Ali bliver dræbt, i hvad der ligner et racistisk opgør. Pågrund af det formodede racistiske motiv inddrages PET i efterforskningen, som peger i retning af et lokalt opgør mellem indvandrerbanderne og den danske halvt-racistiske gruppe Emdrupbanden, med den unge Sigurd som særlig interessant.

Sammen med efterforskningslederen Kennet fra PET og den kvindelige analytiker Benedikte Simonsen, som Martin tidligere har haft en flirt med, begynder de det nøjsommelige arbejde med at finde frem til gerningsmændene. Sagen viser sig dog hurtigt at være mere kompleks end som så, da det kommer frem at mordet har forbindelse til tidligere medlemmer af Saddams Baath parti og den politiske ophedede asyl-debat, hvor nogle politikere er villige til at gå længere end andre.

Et indviklet spind af fælles bekendte og tilfældige begivenheder binder bogens karakterer sammen. Det kan måske først virke lidt urealistisk, men tænker man nærmere over det, er det netop ofte sådan hverdagssituationer opstår i et lille land som danmark, hvor teorien om Six degrees of separation om noget må siges at være mulig.

Ligesom hans tidligere bøger, er Naboerne fra Bagdad en meget tidstypisk bog. Hvor Dræbt af en vildfaren kugle handlede om det anstrengte forhold mellem øst og vest under den kolde krig og det politiske magtspil, centrerer Naboerne fra Bagdad sig om den stærkt aktuelle og betændte situation mellem de vestlige lande og mellemøsten, efter invasionen af Irak i 2003.

Forfatterens inspiration til bogen stammer i høj grad fra egne erfaringer fra sit arbejde som seniorkonsulent i Udenrigsministeriets Mellemøstkontor og i forbindelse med projekter og initiativer over de seneste 10 år. Bogen bærer præg af forfatterens egen politiske baggrund og holdninger, som dog bogen igennem er velbegrundede, ligesom det er tydeligt at bogens baggrundsmateriale er grundigt researched.

Det meste af bogens handling foregår i Københavns Nordvestkvarter samt på Nørrebro, hvor forfatterens kendskab og forkærlighed for  kvarteret er med til at skildre miljøerne som de tager sig ud for bydelens beboere og bogen giver til tider et meget realistisk indtryk, som dem der bor der vil kunne nikke genkendende til.

Naboerne fra Bagdad blev påbegyndt for over 3 år siden, men bogens historie er ikke mindre interessant i dag, hvor bandeopgør  og skudepisoder det sidste halve år har præget Københavns bybillede. Plottet er dog dybere og mere ambitiøst end de overfladiske fortællinger man ofte hører i medierne, og giver et tiltrængt indblik ind i de konsekvenser de seneste års udenrigspolitik har haft.

Bogen blander således aktuelle politiske dagsordener med en spændende kriminalfortælling, med et interessant mellemøstligt touch. Man kunne ønske sig at der var gået mere i dybden med visse af bogens bærende karakterer, hvilket jeg personligt ved var tilfældet i et tidligere udkast af manuskriptet. I stedet er bogen blevet skåret mere ind  til benet, hvilket til gengæld har betydet et højere tempo i handlingen. Slutningen er desuden ikke helt så overraskende som man kunne håbe på, men den endelige afsløring gemmes dog til de sidste 30 sider.

På trods af de negative elementer, er Naboerne fra Bagdad bestemt anbefalingsværdig for alle der elsker både en god dansk spændingsroman og interesserer sig for den igangværende konflikt i Irak og resten af mellemøsten – køb den før din nabo.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 9788791959400
Originalt Udgivelses år: 2009
Sideantal: 283

Links:

Anmeldelse: Raymond Khoury – Den Sidste Tempelridder

27 februar, 2009 Ingen kommentarer

Den Sidste Tempelridder

Raymond Khoury’s debut fra 2005, er en historisk spændingsroman i stil med Dan Brown’s Da Vinci Mysteriet og eventyrfilm som Indiana Jones og de nyere National Treasure film. Ligesom i disse, er hovedtemaet store arkæologiske opdagelser hvis eksistens truer med at ændre menneskets livsopfattelse.

Fortællingen tager sin begyndelse i 1291 hvor tempelriddernes borg i Akko i kongeriget Jerusalem er under angreb af de muslimske belejrere. Den unge tempelridder Martin må sammen med sine læremester Armaid flygte med det sidst-mulige skib, Tempelfalken, for at sikre ordenens og deres største hemmeligheds overlevelse, gemt i et lille juvelbesat skrin.

Flere hundrede år efter, i vore dage, er den første udstilling nogensinde med skatte fra det romersk-katolske Vatikan kommet på udstilling på det kendte Metropolitan Museum of Art (The MET) i New York.

Under den store åbningsfest, hvor både kendte og politikere deltager, rider fire mænd på hest hen mod museet iført Tempelridder kostumer og autentiske sværd, i hvad der til at starte med ligner en del af showet. Publikum bliver dog hurtigt klar over at der er noget helt galt, da en sikkerhedsvagt brutalt bliver halshugget og de fire ryttere dernæst ridder ind i museet og begynder at ødelægge de montré hvor de værdifulde genstande er udstillet og stjæle indholdet.

På museet befinder sig den 38-årige arkæolog Tess Chaykin sig, som midt i kaoset overværer et nærmest religiøst ritual, da en af de fire mænd klædt som tempelriddere tager en særlig mystisk genstand op og mumler sætningen "Sandheden vil sætte jer fri".

Efter røveriet forsvunder gerningsmændende og FBI sættes på sagen med agenten Sean Reilly i spidsen, med hjælp fra vatikanets udsending, De Angelis. Tess bliver via hendes særprægede vidneudsagn en del af efterforskningen, som hurtigt viser sig at handle om mere og meget større ting end et simpelt kup.

Da gerningsmændende én efter én myrdes af en ukendt person, leder tempelridder sporet, med Tess’ hjælp, i retningen af en tidligere arkæolog kollega ved navn WIlliam Vance og jagten på sandheden fortsætter over atlanten til Europa i tempelriddernes fodspor.

Veritas Vos Liberabit

Bogens handling følger skiftevis de sidste tempelridderes kamp for overlevelse i slutningen af 1200-tallet og nutiden, hvor jagten på deres hemmelighed  og formodede skjulte skat er skudt igang.

Den sidste Tempelridder bliver ofte sammenlignet med Dan Browns Da Vinci Mysteriet, og der er da også visse ligheder. Men hvor Da Vinci Mysteriet fokuser på hemmeligheden om at Jesus fik et barn med Maria Magdalena og har nulevende arvinger, er det i Den Sidste Tempelridder, kristendommen selv og de fire kendte evangelier i det nye testamente der er omdrejningspunktet for bogens plot, omend dette først viser sig et stykke inden i bogen.

Tempelridderordenen får pålagt en helt ny betydning, med en omfattende konspiration og ambition om at udviske linjerne mellem de tre store religioner; Kristendommen, Jødedommen og Islam.

At Den Sidste Tempelridder er Raymond Khoury’s debutroman kan godt mærkes, for selv om hans historie er oprigtig interessant og det bagvedliggende synspunkt bestemt er værd at tage op og diskutere, er hans fortæller evner er ikke helt på niveau med f.eks. Dan Brown.

Bogen ligger godt ud og har flere plot-twists, ganske som det forventes i denne slags bog. Intensiteten falder dog lidt da man først finder ud af hvad Tempelriddernes hemmelighed går ud på, for da begynder de religiøse diskussioner at tage lidt overhånd og fylder ganske enkelt for meget.

Selvom det er ganske interessant at høre argumenter for og imod religion og måske endda lære nogle ting man ikke vidste før, så tager det hastigheden og spændingen af fortællingen på et ganske uheldigt tidspunkt, omtrent 2/3 dele inde i bogen. Det er ærgeligt, men holder man ud lidt længere stiger spændingsniveauet igen dramatisk hen imod bogens nervepirrende og kontroversielle afslutning.

Netop slutningen i Den Sidste Tempelridder er interessant, fordi den ikke ender helt som man tror. Det sidste og alt-afgørende twist kommer faktisk først i de sidste linje på den sidste side. Få sider før den afsløring man finder der, sad jeg personligt med en følelse af at slutningen var "forkert" og var en smule frastødt over hovedpersonernes handlinger. Handlinger som kort efter virker, om ikke rigtige, så i hvert fald ikke så betydningsfulde.

Den Sidste Tempelrider en en energisk og underholdende spændingsroman som tager et nærmest evigt-aktuelt emne op til debat, dog uden selv at turde tage en endegyldig holdning til de spørgsmål den stiller. Det er måske godt for den brede læserskare, men vil uundgåeligt irritere nogen.

Det fortjener ligeledes at blive nævnt, at bogen er filmatiseret som en miniserie i to afsnit af amerikanske NBC og udsendt på TV i Januar 2009. Mon ikke den serie finder vej til en dansk tv-kanal engang senere på året. Jeg vil dog klart anbefale at læse bogen først, da TV-serien er gjort langt mindre alvorlig og har udeladt flere af de kontroversielle holdningspunkter, ligesom mange af de store spændingsmomenter er ændret eller rent film-teknisk bare er dårligt produceret.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 9788777147753
Originalt Udgivelses år: 2005
Sideantal: 447

Links:

Anmeldelse: Stieg Larsson – Luftkastellet der blev sprængt

16 februar, 2009 Ingen kommentarer

Luftkastellet der blev sprængt

Luftkastellet der blev sprængt er den tredje og sidste krimi i Stieg Larssons enormt populære Millennium trilogi om det mærkelige makkerpar Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist.

Bogens handling starter umiddelbart efter den spændende slutning på Pigen der legede med ilden, og det er derfor helt nødvendigt at have læst dén for at følge med i Luftkastellet der blev sprængt.

Hvor Pigen der legede med ilden således i større grad adskiller sig både handlings og tidsmæssigt fra Mænd der hader kvinder, er Luftkastellet der blev sprængt mere en umiddelbar forlængelse af sin forgænger.

Lisbeth Salander og hendes russiske far er begge hårdt såret efter deres sammenstød, da Mikael Blomkvist finder dem på faderens gård, efter at have uskadeliggjort hendes abnorme bror Ronald. Lisbeth bliver med en kugle i hjernen fløjet til hospitalet, hvor hun undergår en større invasiv operation. Få stuer fra hendes, bliver faderen og tidligere sovjetiske spion, Alexander Zalachenko indlagt, med et alvorligt sår fra et øksehug i ansigtet.

På gerningsstedet lykkedes det, med hjælp fra en inkompetent lokal-betjent, muskelbundet og morderen Ronald Niedermann at flygte. Politet står nu med en mildest talt forvirrende sag på hånden, som det kommer til at kræve et bredt samarbejde mellem politiet, Millenniums redaktion, Säpo og Milton Security at redde ud – men som møder uventet modstand fra egne rækker.

Da Lisbeth Salander og mere vigtigt, hendes far, nu er kommet i det offentliges og mediernes søgelys, må den hemmelige afdeling i Säpo, kendt som Sektionen for Speicalanalyse, handle hurtigt for at sikre at den over 30 år gamle hemmelighed om den sovjetiske afhopper forbliver intakt.

Imens må Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist endnu engang arbejde sammen, omend på lidt utraditionel vis, for at rense Lisbeths navn og én gang for alle få hele den frygtelige sandhed frem. En historie som går tilbage lang tid før Salander blev født og inkluderer både staten og det svenske sikkerhedspoliti, i et stort miskmask af konspirationer og skjulte dagsordener.

Har man læst de to første bøger i Larssons Millennium serie, bør man ikke være i tvivl om at han er strålende forfatter. Larsson formår at skrive en vaskeægte page-turner på 671 sider, der som sædvanlig inkluderer både lange beskrivelser af personligheder og institutioner, men gør det på en måde så det hverken føles tørt eller kedeligt og i stedet er med til at gøre historien så meget mere virkelighedstro.

Med forgængeren, Pigen der legede med ilden, blev man efterladt med en cliffhanger-slutning af de helt store og en masse løse tråde. At få samlet alle disse tråde må derfor ses som målet for den tredje bog, og det er lykkedes ganske godt.

Når man når til bogens sidste side, er det såldes med en tilfredsstillende følelse af at have fået historien afsluttet og at være kommet hele vejen rundt om hovedpersonerne. Samtidigt er der dog en tom følelse over at være færdig med en mesterlig trilogi, som man ved med alt sandsynlighed forbliver netop det.

Ser man tilbage på Larsson’s tre bøger, er det med følelsen af at have været del af et helt specielt eventyr, der med Luftkastellet der blev sprængt sætter punktum for uretfærdighederne mod Lisbeth Salander. Bogen tilføjer ikke særligt meget til personlighederne Salander og Blomkvist, men gentager derimod oftest blot de karaktertræk man tidligere har fået beskrevet. I stedet er det i denne tredje bog Salanders forhistorie der for alvor bliver roddet op i og som afsluttes med bravour.

Skulle man alligevel spekulere over en potentiel handling i en fjerde bog (som der går rygter om at der ligget et halv-færdigt manuskript til), kunne man forestille sig at der ville blive fokuseret på Lisbeth Salander’s søster, Camilla Salander, som man hidtill kun har hørt omtalt kort, eller evt. hendes online-bekendtskaber i form af Plague og Trinity i Hackers Republic – omend den historie måske kunne blive en tand for nørdet for den gennemsnitlige læser.

Lufkastellet der blev sprængt er en flot afslutning på en spektakulær trilogi og er man ikke kommet igang med serien, snyder man virkelig sig selv for noget. Stieg Larsson’s alt for tidligere død har muligvis haft noget med hans hurtigt opstående popularitet at gøre, men der er ingen tvivl om at hans evner som forfatter var noget ud over det sædvanlige.

Det bør nævnes at Millennium-trilogien er ved at blive filmatiseret. Første bind, Mænd der hader kvinder , får dansk biografpremiere d. 27 februar i år – en film som jeg personligt ser meget frem til, selvom den nok næppe kan leve op til forventningerne 😀

Den udgave der ligger til grund for anmeldelsen her, er en helt ny hardback udgave der udkom  her i starten af februar og som i den forbindelse har fået et cover der adskiller sig helt fra både den tidligere indbundne udgave og de andre bøger i serien. Udgivelsesdatoen og cover-designet hænger formentlig sammen med den snarlige film-udgivelse. Selv synes jeg dog at det nye cover er ret grimt, men til gengæld koster den nye udgave kun ca. halvdelen af den gamle, hvilket er værd at overveje da paperback udgaven først kommer på markedet til September.

Anmeldelse af Stieg Larsson’s to andre bøger i Millennium-trilogien her på Bøgerne:

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Hardback – ISBN-13: 9788770532679
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 671

Links: