Arkiv

Arkiv for kategorien ‘Romantik’

Anmeldelse: Lars-Henrik Olsen – Kampen om Sværdet

1 december, 2009 6 kommentarer

Kampen om Sværdet

Kampen om Sværdet er Lars-Henrik Olsen’s efterfølger til den fremragende bog om Erik Menneskesøns rejse gennem de nordiske guders mærkværdige land Asgård.

Den nu 16-årige Erik er vendt tilbage til den menneskelige verden og til sin skoleklasse som en forvandlet person. Hvor han før var den lidt stille og anonyme dreng i klassen, er han nu blevet en mere udadvendt person der ikke er bange for at lufte sine meninger og som pigerne kigger efter. Det er dog hestepigen Marie som Erik selv falder for og som han efter længere tids bejleri, ender sammen med.

De to bliver smaskforelskede og sammen tager de i sommerferien alene til Marie’s bedstemors sommerhus på Læsø, hvor de hygger sig med lange vandreture på øen, badning og slikker sol på stranden, alt i mens Erik snakker løs om nordiske guder og Læsø’s status i gammel tid.

En dag da de er ude og bade, skimter Erik en skinnende ting på bunden, som han prøver at dykke ned og få op, han må dog opgive efter længere tids forsøgen. Dagen efter vender han og Marie tilbage til stranden, hvor de sejler ud i en båd og igen forsøger at få den specielle genstand op. Mens Marie sidder i robåden og Erik gang på gang dykker ned i et desperat forsøg på at rokke genstanden løs, bliver vejret omkring dem gradvist værre, for til sidst at blive til en storm. Da det endelig lykkes Erik at få genstanden fri, er det som om at noget prøver at holde ham nede under vandet og han redder sig kun med nød og næppe og Marie’s hjælp tilbage i robåden og slipper i land.

Tilbage i sommerhuset opdager Erik og Marie at genstanden de har hevet op fra havets bund, er intet mindre en et gammel sværd, med runer og tegn graveret overalt. Et sværd som Erik ved nærmere undersøgelser er ganske sikker på er det sagnomspundne sværd GRAM, som i den nordiske mytologi var eftersøgt af både aser og jætter. Marie, som generelt er skeptisk over for Eriks snak om guder og trolde og efterhånden også er godt træt af hans historier og mærkelige digte, tror dog ikke på dette og er sikker på at der en anden forklaring.

Imens tiltager stormen omkring dem på Læsø og da strømmen går, beslutter Erik sig for at gå efter hjælp inde i byen og tager sværdet med så det kan blive undersøgt. Efterladt  alene i huset prøver Marie at holde humøret højt mens hun venter på at Erik skal vende tilbage, da det pludselig banker på døren. Da hun åbner, viser det sig at være en gammel mand med kun ét øje og mærkeligt tøj. Godtroende som hun er, lukker Marie ham ind og tilbyder ham noget af den vin de har i huset. Den gamle mand takker og kvitterer for venligheden ved at fortælle hende en historie fra gammel tid, efterfulgt af endnu en historie og endnu en –  alt i mens natten træder ind og Erik stadig ikke er vendt tilbage, hvilket gør både Marie og den gamle mand mere og mere nervøs.

Kampen om Sværdet er en svag og ret kedelig efterfølger til den potente og nyskabende Erik Menneskesøn, som var en unik historie blandet med spændende gamle nordiske gudesagn. Denne bogs største problem er, at de sagn som Odin fortæller mens de venter på at det skal blive morgen og Erik vender tilbage, bare ikke er nær så interessante som de fortællinger om aser og jætter som bliver fortalt i den første bog. Måske fordi historierne ikke forvejen er lige så kendte, eller måske bare fordi alle de mest spændende historier blev brugt i Erik Menneskesøn.

Udover sagnene, er historien om Erik og Marie’s ferie på Læsø heller ikke ret interessant. At Erik vender tilbage fra gudeverdenen som en anden person, er i sig selv ganske troværdigt (det har taget mindre ting en dét, at frembringe personligheds ændringer hos folk) . I bogen fremsiger Erik ofte mærkelige gamle digte og ordsprog i forbindelse med næsten hvad som helst, hvilket den ellers tålmodige og søde Marie efter nogen tid med Erik, bliver ret træt af at høre på. Desværre gør det sig også gældende for læseren, og man ender med bare at springe linjerne med digte over når man ser dem komme, hvilket man heldigvis kan på lang afstand.

Det mest positive ved Kampen om Sværdet er Erik og Maries spirrende forhold, som er beskrevet ganske godt og på en sød og uskyldig måde, ligesom det var tilfældet i den først bog. Derudover er er desværre ikke meget positivt at sige om den, andet end at den ligger op til den tredje bog i serien; Kvasers Blod – der eftersigende skulle være meget bedre.

Den version jeg har læst og anmeldt her, er en bog fra første oplag i starten af halvfemserne, som har stået på min reol siden jeg fik den som barn. I forbindelse med denne anmeldelse, har jeg dog set at Lars-Henrik Olsen senere har opdateret bogen og udgivet en revideret version, som udover at være skrevet væsentlig om også er hele 140 sider længere. Det er denne udgave som man kan købe i boghandlerne i dag.

Jeg har desværre ikke læst denne version og kan derfor ikke kommntere på ændringerne, men med tæt på en fordobling af sideantallet er det ganske muligt at mange af de kritikpunkter jeg nævnt i anmeldelsen vil være irrelevante eller i det mindste knapt så betydelige. Dog er karakteren herunder, selvsagt givet udfra den oprindelige version som jeg har læst.

Karakter: 3/10

3 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback- ISBN-13: 9788714192044
Originalt Udgivelses år: 1991
Sideantal: 217

Links:

Anmeldelse: Sara Gruen – Water for elephants

6 marts, 2009 Ingen kommentarer

Water for elephants / Vand til elefanterne

Water for elephants (på dansk er titlen: Vand til elefanterne) er en særegen bog af den kvindelige amerikanske forfatter Sara Gruen. Bogen lå i flere uger på førstepladsen på New York Times Bestseller liste og udkom i sommer sidste år på dansk, hvor den også blev reklameret en del for af forlaget Bazar.

Water for elephants er en meget anderledes bog end dem jeg selv normalt læser, og vel egentlig meget anderledes end de fleste populære bøger man finder på hylderne hos danske boghandlere. Det skal dog ikke skræmme en fra at læse den, for Water for elephants indeholder både elementer fra krimien, romantiken og dramaet.

Den 90 eller 93-årige Jacob (han er ikke helt sikker på sin alder) bor på et et plejehjem, hvor han  på sine gamle dage lever et kedeligt liv med ensformig mad, korte gåture og en generel triviel tilværelse. Netop denne weekend har et cirkus dog slået sine telte op på parkeringspladsen og stemningen på plejehjemmet nærmest summer af spænding. En af de nye og yngre beboere hævder under middagen, at han engang har været vandbærer for elefanter og modtager stor opmærksomhed for sit postulat. En oplysning som vores hovedperson straks påstår er en løgn, hvilket skaber stort påstyr i plejehjemmets kantine.

Da Jacob senere husker tilbage på sine egne ungdomsår, tager den egentlige handling sin begyndelse og tiden skrues tilbage til 1931, i midten af den Store Depression. Her møder vi den 23-årige dyrlæge studerende, Jacob Jankowski, som er af polsk afstamning. Han er på sidste år af sit studie på det prestige-fyldte Ivy League universitet Cornell, da begge hans forældre på ulykkeligvis omkommer i et biluheld.

Da Jacob efter deres død vender tilbage til sit barndomshjem, opdager han ligeledes at faderen (som også var dyrlæge) er ruineret og i længere tid har taget mad og andet i betaling for sine ydelser, under amerikas skrantende økonomi.

Uden penge eller andet at vende hjem til, prøver Jacob af afslutte sine eksamener under stort psykisk pres. Han ender dog med at forlade universitetet uden eksamenbevis og vandrer hvileløst op langs jernbanesporet i timevis, indtil han er kommet så langt væk at han ikke længere ved hvor han er, og beslutter sig for at hoppe ombord på et tog til den nærmeste by.

Toget han hopper på viser sig dog ikke at være et hvilket som helst godstog, men derimod togvogne tilhørende et rejsende cirkus kaldet "The Benzini Brothers Most Spectacular Show on Earth", med alt hvad der hører til af dyr, akrobater, klovne og såkaldte freaks. Et cirkus, der midt i landets værste økonomiske krise, kæmper for overlevelse sammen med andre cirkustrupper i landet.

Den ældre og fordrukne arbejder Camel, tager ham under sine vinger og Jacob får lov til at blive i cirkusset som arbejder, nederst i fødekæden. Jacob som indtil da har været vant til en kedelig hverdag med studier og en udsigt til at arbejde sammen med sin far som dennes dyreklinik, bliver nu indsluset i en helt anderledes verden,  bygget op om et show som viser sig at være langtfra så idyllisk og fantastisk som det giver sig ud for og  i virkeligheden er styret med hård og brutal hånd af showets ejer, kendt som Uncle Al.

Showets ansvarlige for dyr, den charmerende men skræmmende August, bliver dog hurtigt klar over Jacobs potentiale i form af hans egenskab som dyrlæge studerende og han bliver flyttet fra arbejdernes rækker til en plads nederst i de optrædenes hierarki, hvor dværg-klovnen Kinko bliver hans nye "room-mate" og August samt hans unge yndefulde kone Marlene, hans nye bedste venner.

Sammen med cirkuset rejser Jacob nu land og rige tyndt for at aflægge så mange byer som muligt et visit, alt i mens de kontant er på udkig efter at samle de bedste stumper fra andre kriseramte cirkustrupper op. Livet i et tætpakket og økonomisk trængt cirkus er dog ikke nemt og Jacob må holde fast, i både fysisk og psykisk forstand,  for at overleve i den barske verden.

The show must go on!

Bogens mange begivenheder fanger igennem de knap 330 sider hele følelses-registreret på betagende vis og man lever sig hurtigt ind i Jacobs noget specielle historie, som er både forundrende, fantastisk og skræmmende på én og samme tid.

Den byder på sørgelige øjeblikke, som da Jacobs forældre på tragisk vis omkommer i et biluheld.

På spændende øjeblikke, som da han først bliver optaget i cirkusets mærkværdige trup og bliver lukket ind i en helt ny fortryllende verden.

På sjove øjeblikke, som da han overrasker en dværg mens han onanerer til et blad med tegnede nøgne-kvinder.

På pinlige øjeblikke, som når han plørefuld kaster op udover en uheldig men gavmild luder der er ved at tage hans mødom.

På ulykkelige øjeblikke, som når han bliver forelsket i den eneste kvinde han ikke kan få.

Og endelig på lykkelige øjeblikke, når han sammen med cirkusets dyr og særligt den kloge elefant Rosie er i sit es.

De fleste af bogens 25 kapitler indledes med den gamle Jacobs stille oplevelser på plejehjemmet, hvor han gør sig klar til at besøge det cirkus som har slået pælene i jorden udenfor. Mere end bare at være en måde at indlede flashbacks på, formår disse korte sekvenser dog også at komme ind på debatten om livet som ældre, hvordan de ser på sig selv og hvordan samfundet gør det. Jacob er måske en gammel mand, men hans indædte kamp for ikke at blive behandlet som en senil-tosse og hans indgangsvinkel til fortællingen om sine yngre dage er rørende og giver stof til eftertanke.

Water for Elephants er en helt særlig bog, som jeg tror vil appellere til de fleste. Genremæssigt ligger den sig på grænsen mellem drama, romantik , krimi og historie og skiller med sin enestående "roadtrip" fortælling sig  således ud fra det bredere udvalg man finder på de fleste bogreoler.

Den engelske paperback udgave som jeg har anmeldt her, vil for de fleste med et nogenlunde engelsk ordforråd være til at læse. Der er enkelte gammeldags og specielle "cirkus-ord" som det måske kan værd nødvendigt at slå op, samt nogle få polske-fraser som man dog ikke behøver vide betydningen – men generelt er bogens sprog ret letlæseligt.

Denne paperback udgave er dog også tydeligvis præget af at være trykt i USA. De første 5 sider er korte uddrag fra amerikanske anmelderes lovprisninger af bogen og de sidste ca. 30 er et interview med forfatteren samt et oplæg til spørgsmål der kunne indgå som led i en bogdiskussions klub. Interviewet og diskussionsoplægget er egentligt en meget sjov tilføjelse og ganske interessant, mens lovprisningerne i starten er overflødigt fyld, som helst sikkert kun er med for de potentielle købere der måtte bladre igennem bogen i en butik. – Til gengæld er kvaliteten fin og prisen i den lave ende, sammenlignet med den danske hardback.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk Paperback – ISBN-13: 9788777147753
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 350

Links:

Anmeldelse: Stephenie Meyer – Twilight

17 december, 2008 Ingen kommentarer

Twillight

Stephenie Meyer’s romatiske vampyr serie (Twilight Sagaen) er blevet et fænomen i flere engelsk talende lande, særligt i USA og Englangd topper de fire bøger i serien salgs listerne på næsten uhyggelig vis. Den første bog er netop blevet filmatiseret og har slået flere store rekorder for billetsalg. Alene af de to grunde, synes jeg det var interessant at læse i hvert fald den første bog og se hvad all the fuss handlede om.

Den første bog i serien hedder Twilight og handler om den 17 årige Isabelle som flytter fra sin mor i det solrige Phoenix i USA, til den nordlige og altid overskyede by Forks hvor hendes far stadig bor. Den lidt underlige pige, ja sådan beskriver hun også sig selv, begynder i High-school og fortsætter i hvad synes at være et voldsomt kedeligt liv. Det er da lige indtil hun får øje på Edward, en ubeskrivelig flot dreng som opfører sig underligt og som hun med det samme bliver dybt fascineret af.

At bogen handler om romatik og vampyrer bør ikke komme som en overraskelse for nogen potentielle læsere. Dels er det ca. præcis hvad den alle steder bliver omtalt som og dels fremgår det som et citat fra bogen på bogsiden af paperpack versionen. Hvad der til gengæld ikke fremgår helt præcist, er hvor meget af hver del bogen indeholder – er det mon mest romatik eller mest vampyr gys ?

Svaret på det spørgsmål får man hurtigt. Bogen er skrevet i førsteperson, og man følger Isabella og hender tanker utroligt tæt. Heldigvis er Isabella lidt mere interessant end de fleste andre personer og at høre hendes tanker er til tider både sjovt og interessant, især i starten. Som fyr er det lidt sjovt at læse hvordan en pige måske tænker, mens bogens hovedpublikum i form af teenagepiger nok kan sætte sig anderledes en i hendes tanker og føle med hende.

Personligt fandt jeg det interessant indtil en 150-200 sider inde, hvor det hele begynder at blive lidt ensformigt og hendes konstante tanker om kærlighed og selvtillid bliver lidt for meget og får bogen til at gå i stå. Derfor er det måske heldigt at vampyr-historien omkring samtidigt begynder at tage lidt form og man opdager, selvom det aldrig var nogen overraskelse, at Edward er en vampyr, men den "gode" slags naturligvis, som ikke jager mennesker. Han er derimod smuk, stærk, hurtigt, kan læse hendes tanker og er ikke mindst fuldstændigt smask forelsket i hende – hvilken ting der så er mest realistisk, må man selv bedømme.

Hvis man tror at vampyrdelen derfra så bliver den bærende del af historien, så tager man til gengæld fejl. For selvom man bliver introduceret til Edwards "familie", hører lidt om deres historie og en fremmed ondskabsfuld vampyr-stamme kommer ind i billedet og truer deres tilværelse, forbliver det Bella’s konstante tanker om Edward og deres kærlighed til hinanden der dominerer historien fra start til slut, og jeg følte aldrig rigtigt at vampyr-plottet var andet end et element til at skille Twilight udfra lignende bøger. Om det ændrer sig nævneværdigt i de tre efterfølgende bøger skal jeg ikke kunne sige, men jeg tillader mig at tvivle.

Twilight er, som jeg jo egentligt godt vidste i forvejen, en ikke særligt dyb kærlighedsroman skrevet til teenagepiger og selvom Bella’s lidt særlige men også meget ærlige tanker om livet og ikke mindst kærlighed, til tider er underholdene læsning formår den aldrig rigtigt at blive interessant. Er man ikke en fyr på 21, men en pige omkring de 14-17 år kan det derimod sagtens tænkes at man kan få meget mere ud Twilight – salgstallene for både bøger og film taler i hvert fald for sig selv.

Rygtet vil sige at den danske oversættelse (Tusmørke) ikke er særligt god, og jeg bruge derfor den originale engelske udgave som grundlag for anmeldelsen. Skrevet på letlæseligt engelsk med ganske få specielle ord, kan den sagtens anbefales til de fleste med et normalt engelsk ordforråd.

Karakter: 5/10

5 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk paperback – ISBN-13: 9780316015844
Originalt udgivelses år: 2006
Sideantal: 498

Links:

Categories: Gys/thriller, Romantik Tags: