Arkiv

Arkiv for kategorien ‘Fantasy’

Anmeldelse: Lars-Henrik Olsen – Kampen om Sværdet

1 december, 2009 6 kommentarer

Kampen om Sværdet

Kampen om Sværdet er Lars-Henrik Olsen’s efterfølger til den fremragende bog om Erik Menneskesøns rejse gennem de nordiske guders mærkværdige land Asgård.

Den nu 16-årige Erik er vendt tilbage til den menneskelige verden og til sin skoleklasse som en forvandlet person. Hvor han før var den lidt stille og anonyme dreng i klassen, er han nu blevet en mere udadvendt person der ikke er bange for at lufte sine meninger og som pigerne kigger efter. Det er dog hestepigen Marie som Erik selv falder for og som han efter længere tids bejleri, ender sammen med.

De to bliver smaskforelskede og sammen tager de i sommerferien alene til Marie’s bedstemors sommerhus på Læsø, hvor de hygger sig med lange vandreture på øen, badning og slikker sol på stranden, alt i mens Erik snakker løs om nordiske guder og Læsø’s status i gammel tid.

En dag da de er ude og bade, skimter Erik en skinnende ting på bunden, som han prøver at dykke ned og få op, han må dog opgive efter længere tids forsøgen. Dagen efter vender han og Marie tilbage til stranden, hvor de sejler ud i en båd og igen forsøger at få den specielle genstand op. Mens Marie sidder i robåden og Erik gang på gang dykker ned i et desperat forsøg på at rokke genstanden løs, bliver vejret omkring dem gradvist værre, for til sidst at blive til en storm. Da det endelig lykkes Erik at få genstanden fri, er det som om at noget prøver at holde ham nede under vandet og han redder sig kun med nød og næppe og Marie’s hjælp tilbage i robåden og slipper i land.

Tilbage i sommerhuset opdager Erik og Marie at genstanden de har hevet op fra havets bund, er intet mindre en et gammel sværd, med runer og tegn graveret overalt. Et sværd som Erik ved nærmere undersøgelser er ganske sikker på er det sagnomspundne sværd GRAM, som i den nordiske mytologi var eftersøgt af både aser og jætter. Marie, som generelt er skeptisk over for Eriks snak om guder og trolde og efterhånden også er godt træt af hans historier og mærkelige digte, tror dog ikke på dette og er sikker på at der en anden forklaring.

Imens tiltager stormen omkring dem på Læsø og da strømmen går, beslutter Erik sig for at gå efter hjælp inde i byen og tager sværdet med så det kan blive undersøgt. Efterladt  alene i huset prøver Marie at holde humøret højt mens hun venter på at Erik skal vende tilbage, da det pludselig banker på døren. Da hun åbner, viser det sig at være en gammel mand med kun ét øje og mærkeligt tøj. Godtroende som hun er, lukker Marie ham ind og tilbyder ham noget af den vin de har i huset. Den gamle mand takker og kvitterer for venligheden ved at fortælle hende en historie fra gammel tid, efterfulgt af endnu en historie og endnu en –  alt i mens natten træder ind og Erik stadig ikke er vendt tilbage, hvilket gør både Marie og den gamle mand mere og mere nervøs.

Kampen om Sværdet er en svag og ret kedelig efterfølger til den potente og nyskabende Erik Menneskesøn, som var en unik historie blandet med spændende gamle nordiske gudesagn. Denne bogs største problem er, at de sagn som Odin fortæller mens de venter på at det skal blive morgen og Erik vender tilbage, bare ikke er nær så interessante som de fortællinger om aser og jætter som bliver fortalt i den første bog. Måske fordi historierne ikke forvejen er lige så kendte, eller måske bare fordi alle de mest spændende historier blev brugt i Erik Menneskesøn.

Udover sagnene, er historien om Erik og Marie’s ferie på Læsø heller ikke ret interessant. At Erik vender tilbage fra gudeverdenen som en anden person, er i sig selv ganske troværdigt (det har taget mindre ting en dét, at frembringe personligheds ændringer hos folk) . I bogen fremsiger Erik ofte mærkelige gamle digte og ordsprog i forbindelse med næsten hvad som helst, hvilket den ellers tålmodige og søde Marie efter nogen tid med Erik, bliver ret træt af at høre på. Desværre gør det sig også gældende for læseren, og man ender med bare at springe linjerne med digte over når man ser dem komme, hvilket man heldigvis kan på lang afstand.

Det mest positive ved Kampen om Sværdet er Erik og Maries spirrende forhold, som er beskrevet ganske godt og på en sød og uskyldig måde, ligesom det var tilfældet i den først bog. Derudover er er desværre ikke meget positivt at sige om den, andet end at den ligger op til den tredje bog i serien; Kvasers Blod – der eftersigende skulle være meget bedre.

Den version jeg har læst og anmeldt her, er en bog fra første oplag i starten af halvfemserne, som har stået på min reol siden jeg fik den som barn. I forbindelse med denne anmeldelse, har jeg dog set at Lars-Henrik Olsen senere har opdateret bogen og udgivet en revideret version, som udover at være skrevet væsentlig om også er hele 140 sider længere. Det er denne udgave som man kan købe i boghandlerne i dag.

Jeg har desværre ikke læst denne version og kan derfor ikke kommntere på ændringerne, men med tæt på en fordobling af sideantallet er det ganske muligt at mange af de kritikpunkter jeg nævnt i anmeldelsen vil være irrelevante eller i det mindste knapt så betydelige. Dog er karakteren herunder, selvsagt givet udfra den oprindelige version som jeg har læst.

Karakter: 3/10

3 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback- ISBN-13: 9788714192044
Originalt Udgivelses år: 1991
Sideantal: 217

Links:

Anmeldelse: Lars-Henrik Olsen – Erik Menneskesøn

10 juli, 2009 9 kommentarer

Erik Menneskesøn

Lars-Henrik Olsen’s genfortælling af den nordiske mytologi i bogen Erik Menneskesøn fra 1986, er en af de første længere bøger jeg læste som dreng og har derfor en helt speciel nostalgisk plads på min indre bogreol. Da jeg som 10-årig læste den for første gang, var jeg dybt fascineret af  de nordiske guders mystiske verden og det var dengang en af mine absolutte yndlingsbøger.

Da jeg for nogle uger siden tilfældigvis faldt over den hos en boghandler, var jeg derfor ikke ret tøvende med at smide den i indkøbsvognen, sammen med efterfølgerne; Kampen om sværdet og Kvasers blod.

Erik Menneskesøn handler om den 13-årige danske dreng Erik, som under et voldsomt tordenvejr bliver hentet til de nordiske guders verden, Asgård, af tordenguden Tor. Her møder han bl.a. Odin, Freja og de andre guder i Asgård og Valhal, der alle som én er blevet gamle og hvoraf nogle endog knapt nok har kræfter til at stå op.

Efter at være blevet vist rundt i Asgård og fået fortalt en masse af deres historier fra “gamle dage”, får Erik pålagt den vigtige opgave at redde Idun og hendes livsgivende æbler fra jætterne i Jotunheim, så guderne i Valhal igen kan få deres ungdoms styrke tilbage. Idun’s æbler er nemlig dem som holder guderne unge og stærke og uden dem vil det endelige opgør mellem dem og jætterne, kendt som Ragnarok, komme langt før tid.

Sammen med Tors datter Trud og den fantastiske hest Hovvarpner, må Erik nu bevæge sig udenfor Asgårds trygge rammer og drage østpå i deres søgen efter Idun. Deres rejse bringer dem bl.a. til underverdenen hvor de møder dødsrigets herskerinde Hel, forbi grotten hvor Fenrisulven er bundet, over havet hvor Midgårdsormen regerer og til Udgårsloke, jætternes konge. Alt imens et underspillet romantisk forhold langsomt vokser frem mellem de to hovedpersoner.

Bogen er let læselig og ligefrem, man er aldrig rigtigt i tvivl om hvad udfaldet af historien vil være og alligevel forbliver den spændende. Det er ikke mindst de mange fortællinger i fortællingen som gør Erik Menneskesøn interessant. Alt i mens Erik drager på eventyr i den gamle verden og møder de sagnomspundne guder, jætter og uhyrer, får han og læseren nemlig fortalt ikke så få af de gamle sagn. Det er helt tydeligt at Lars-Henrik Olsens primære tanke med bogen har været at introducere den nordiske mytologi for sine læsere, og derfor er bogens også til tider en smule rodet, hvor handlingen springer et skridt over eller slet ikke giver mening, for så til gengæld at gøre plads til at en vis person eller historie kan blive introduceret. Det betyder dog ikke så meget i den store sammenhæng og de yngste læsere vil nok slet ikke tænke nærmere over det – det gjorde jeg i hvert fald ikke som 10-årig.

Erik Menneskesøn er egentlig en ungdoms/børnebog, som er ideel til både oplæsning eller som en god udfordring til begyndende læsere. Med dens 392 sider og delvist voksne præg, som ikke mindst kommer til udtryk i forholdet mellem Trud og Erik, der hvis man læser imellem linjerne på et tidspunkt næsten bliver sexuelt, kan bogen dog også sagtens læses af voksne, særlig hvis man har interesse i nordisk mytologi eller bare en sund hang til eventyr. Dens fortælling minder i sin stil lidt om Ringenes Herre eller Astrid Lindgrens Mio min Mio.

Erik Menneskesøn er mere en bare en roman om kampen mellem det gode og det onde, det er en moderne genfortælling af de gamle sagn som de fleste i dag kun hører om i folkeskolens yngste klasser og mange senere glemmer helt. Til formålet er den i sin simpelhed og brede stil perfekt til bevarelsen af noget af vores ældste kulturhistorie.

En oplevelse jeg havde, da jeg på et tidspunkt i min læsning af bogen lå i min lokale park på en solskinsdag, beskriver meget godt dens status som en bog man bare bør læse. Her kom en børnehave på tur gående forbi. En af drengene spurgte pædagogen  “Hvad læser manden ?”, hvortil pædagogen med et smil svarede “Han læser Erik Menneskesøn, har dine forældre aldrig læst den for dig ? det er altså et svigt i din opdragelse”.

Erik Menneskesøn er den første del af en trilogi i fire bind om Eriks rejser i den nordiske gudeverden. Bog nummer to hedder Kampen om Sværdet (1991), treeren hedder Kvasers Blod (1996) og serien er først for nylig blevet endeligt afsluttet med Gudernes Skæbne fra 2006. Samlet set over 1600 sider i selskab med de nordiske guder. God læselyst 😀

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Hardback – ISBN-13: 9788714118617
Originalt Udgivelses år: 1986
Sideantal: 392

Links:

Idéer til lignende læsning:

  • Kampen om Sværdet
  • Kvasers Blod

Anmeldelse: Philip Kerr – Lampens Børn: Akhenatons Hemmelighed

29 december, 2008 Ingen kommentarer

Lampens Børn - Akhenatons hemmelighed

Phillip Kerr er mest kendt for sin Berlin Noir trilogi af detektivbøger fra starten af 90’erne. I 2004 begyndte han dog en børnebogs fantasy serie som på dansk hedder Lampens Børn og som han skrev med indflydelse fra sine børnebørn. Serien består i øjeblikket af fire bøger og en femte forventes udgivet i 2009.

Lampens Børn serien er udgivet under navnet P.B Kerr og den første i serien hedder Akhenatons hemmelighed. I bogen møder man de to 12-årige tvillinger John og Philippa Gaunt, som bor med deres smukke mor og rige far i en storslået lejlighed på Manhattan i New York.

I deres unge alder, vokser deres visdomstænder en dag frem og under bedøvelsen for at få dem fjernet, drømmer de begge samtidigt en drøm om deres onkel Nimrod fra London. Onklen fortæller at de skal bede deres forældre om lov til at komme på sommerferie hos ham i London, alene.

Forældrene kan ikke sige nej, og John og Philippa rejser til London for at mødes med deres noget særprægede onkel Nimrod. Onkel Nimrod indviger dem i familiehemmeligheden, og fortæller dem at de fra deres mors side i virkeligheden er djinn’er. Djinnerne er væsener der skaber held i verden og bruger held som deres kræft til at udøve magi og som blandt andet kan opfylde andres ønsker. De gode djinn’er i er konstant kamp mod de onde djinn’er, som skaber uheld og der en nøje balance af held og uheld som må opretholdes for menneskehedens bedste.

Herfra tager John og Phillipa’s liv en spændende drejning, da de med onkel Nimrod rejser til Egypten hvor de kommer på sporet af Akhenatons hemmelighed og den onde djinn Iblis. Samtidigt må John og Phillipa lære hvordan det er at være en djinn, både de gode og dårlige sider, samt hvordan de bruger deres nye evner til de gode djinners fordel.

Selvom man efterhånden er trådt ind i de voksnes rækker, kan det stadig være sjovt at læse fantasy bøger skrevet primært for børn og unge. Lampens Børn læner sig op ad bøgerne om Harry Potter, dog uden den samme dybde og baggrundshistorie. Bogen berører emner som de godes kamp mod det onde og loyalitet, men på et plan hvor alle (især også børn) kan følge med. Skrivestilen er holdt i en let og til tider humoristisk form som kan læses af de fleste.

For det yngre publikum kan Akhenatons Hemmelighed sagtens anbefales. For de lidt ældre og voksne, kan den måske fungere som et hurtigt underholdende fantasy eventyr mellem læsningen af mere seriøse bøger, men vil måske være lidt for let og barnlig.

I samme genre kan serien om Artemis Fowl eller Narnia-bøgerne anbefales.

Karakter: 5/10

5 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788773949795
Originalt Udgivelses år: 2004
Sideantal: 319

Links:

Categories: Fantasy Tags:

Anmeldelse: Eoin Colfer – Artemis Fowl

25 december, 2008 Ingen kommentarer

Artemi Fowl

Efter Harry Potters verdensomspændende kæmpesucces kom der hurtigt ekstra gang i genren for teenage-fantasy. En af de forfattere som har opnået en vis popularitet er Eoin Colfter med sin serie om det onde barne geni Artemis Fowl, fra 2001. Ligesom Harry Potter, foregår Artemis Fowl bøgerne i vores nutidige verden, men er sameksisterende med en fantasy-verden med magiske væsener og hvad dertil hører.

Artemis Fowl den anden er navnet på bogens hovedperson. Han er søn af Artemis Fowl den første, et krimielt overhoved i Irland og en meget rig mand som dog er forsvundet uden spor. Artemis Fowl er på trods af sin unge alder af 12 år, et sandt geni og i hans fars fravær og hans mors sengeliggende tilstand styrer han familien og udtænker onde planer, som har fører ud i livet med sin kæmpe af en bodyguard, Butler, som sin højrehånd.

Artemis Fowl får i sin jagt på rigdom, fingre i en hemmelig bog skrevet på gnomsk. Ved hjælp af computersoftware han selv har skrevet, får han oversat teksten til forståeligt sprog og får bekræftet eksistensen af feer og en magisk verden der eksisterer ved siden af den han kender, og som i årtusinder han drevet gæk med mennesket.

Med bogens hjælp får han held til at kidnappe Feen Holly Short og kræver en større løsesum i guld for hende. NIS (Nedre Imperiums Sikkerhedspoliti) må herefter tage alle deres hemmelige tricks i brug for at forsøge at redde Holly. De ved dog ikke at Artemis med bogen i sin varetægt kan regne alle deres redningsplaner ud og sikre sig imod dem.

En situation der ellers burde være ren rutine for NIS-agenterne, udvikler sig derfor til en større konflikt da de indser hvilken fjende de står over for.

Artemis Fowl er skrevet i en lys og humoristisk tone og der er aldrig nogen tvivl om at bogen er tiltænkt en yngre læserskare og at den ikke skal tages alt for seriøst. Modsat Harry Potter prøver den aldrig for alvor at være dyb, selvom der forekommer menneskelige dilemmaer undervejs.  Artemis Fowl beskriver sig selv som et ondt geni, hvilket han da også fremstår som i starten af bogen. Men som handlingen skrider frem står det alligevel klart at han ikke er helt ond.

Bogen tager udgangspunkt i vores verden, men tiføjer den hemmelige underjordiske verden hvor feer, dværge, trolde og andre magiske eventyrvæsener lever. Bogen giver nogle sjove men alligevel ikke helt forklarende bud på hvordan den underjordiske verden har formået at holde sig skjult for menneskeheden. Colfer formår med bogen at blande det klassiske eventyr med alt hvad dertil hører af magi og underlige væsener med højteknologiske våben og videnskab, som både Artemis Fowl og det Nedre Imperium bruger flittigt. Det gøres på ganske overbevisende vis og er klart en af bogens store forcer.

Selvom Artemis Fowl aldrig kommer op på siden af f.eks. Harry Potter er den ganske underholdende og indeholder de forventelige elementer i good vs. evil temaet, selvom det til bogens fordel vendes på hovedet i hovedpersonen Artemis Fowl’s rolle som den "onde" part.

Har man læst Harry Potter, Narnia mfl. og mangler noget lignende, kan Artemis Fowl sagtens anbefales, også til voksne. Jeg har den næste bog, i den indtil videre seks bøger lange serie, stående på hylden og glæder mig til at læse om Artemis Fowl’s videre færden næste gang jeg får brug for et underholdende men lettere fordøjeligt eventyr.

Som bonus information kan nævnes, at der nu officielt skulle være en film på vej over den første bog. Med potentiel biografpremiere i 2010.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788711312261
Originalt Udgivelses år: 2001
Sideantal: 275

Links:

Categories: Fantasy Tags: