Arkiv

Arkiv for kategorien ‘Politik/ideologi’

Anmeldelse: Dan Brown – The Lost Symbol

22 december, 2009 Ingen kommentarer

The Lost Symbol The Lost Symbol (På dansk: Det Forsvundne Tegn) er den tredje bog i rækken fra Dan Brown om Professor i symbolisme; Robert Langdon – og efterfølgeren til den meget populære Da Vinci Mysteriet.

Bogen udspiller sig denne gang i USA’s hovedstad Washington D.C, hvor Robert Langdon bliver tilkaldt af sin gamle ven, mentor og frimurer af 33. grad, Peter Solomon, for at holde en sidste-øjebliks-tale for en større gruppe Frimurere i US Capitol bygningens største sal.

Da han ankommer, finder han dog hurtigt ud af at det ikke er hans mentor der han inviteret ham, men derimod en mystisk mand og bogens skurk, der kalder sig Mal’akh og som har brug for Langdon’s hjælp til at løse The Ancient Mysteries og finde the Lost Word. Et magisk ord der ifølge legenden kan forandre verden og give menneskeden et helt nyt klart livssyn. Mal’akh holder Peter Solomon fanget og forlanger at Langdon hjælper ham, i bytte for Peter Solomons liv.

Da CIA, med den maskuline og nådesløse kvindelige leder Sato fra Office of Security i spidsen, pludselig blander sig i Langdons og Mal’akh’s foretagende, går den vilde jagt hurtigt gennem Capitol bygningen, videre gennem Washington og forbi dens mange gamle monumenter, hvoraf de fleste har rødder til Frimurerordenen. Herunder bl.a: Washington National Cathedral, George Washington Masonic National Memorial, Library of Congress, Washington Monument og Freedom Plaza.

Langdon får senere følgeskab af Peter Solomon’s søster Kathrine, som arbejder med et tophemmeligt videnskabligt projekt i Smithsonian Institute og som pga. af de mulige følger af hendes forskning indenfor Noetic Science, også er et mål for Mal’akh.

Langdon og Katrine Solomon må nu løse den ældgamle gåde om The Lost Word i et desperat forsøg på at redde Peter’s liv før det er for sent. Samtidigt må de tage stilling til det moralske i at afsløre Frimurerordenes størtste hemmelighed og potentielt ændre menneskeheden for altid.

The Lost Symbol går i fodsporerne på Engle & Dæmoner og Da Vinci Mysteriet og følger trin for trin, næsten samme opskrift som de foregående bøger i serien, hvilket kort kan opsummeres således:

  • Robert Langdon bliver med alt hast tilkaldt til et sted uden helt at vide hvorfor og have fået alle detaljer.
  • Her finder han ud af at der er opstået en situation som kan true verdenssikkerheden og som det tilsyneladende kun er ham der kan fikse.
  • Denne situation kan kun opklares ved at løse en række gåder der indebær indsigt i gammel videnskab, symbolisme og religion.
  • Han må nu kæmpe mod uret for at løse disse gåder inden noget frygteligt sker.

Der er flere ting som går igen fra de tidligere bøger i serien, herunder især frimurerordenen som Dan Brown lader til at være besat af, Isaac Newton og andre videnskabsmænd af den gamle skole og ikke mindst gamle anordninger som indeholder hemmeligheder som kun de “værdige” kan nå ind til.

Selvom The Lost Symbol således ikke adskiller sig væsentlig fra de tidligere bøger i sin opbygning og overordnede indhold, har Dan Brown dog alligevel formået at finde en frisk og spændende historie og blander igen historisk fakta med både gammel og moderne videnskab og en masse “Hvad nu hvis?’er.” Han er en mester i at skabe en dragende fortælling med disse ingredienser, der sammen med hans egne påfund kan få de fleste op af stolen af begejstring over historier, som i sin grundform ofte er gabende kedelige.

Det største problem i The Lost Symbol er efter min mening hovedskurken Mal’akh. Han virker lidt for karikeret og med en meget påtvunget ondskab. Hans besættelse af sort magi og mystiske ånder er hverken lige så spændende som resten af bogen eller beskrevet lige så godt. Det er lidt ærgeligt, for han spiller i den grad en stor rolle i historien og er medvirkende, hvis ikke hovedperson, i de fleste plot twists.

The Lost Symbol er ikke den mest spændende af Dan Browns indtil videre fem romaner, men det er formentlig den med det vigtigste og mest universielle budskab. Et budskab som bryder grænserne mellem nationer og ikke mindst religioner, men gør det på en måde så man selv som ateist ikke sidder med en dårlig smag i munden efter at have vendt den sidste side.

Synes man om Dan Browns tidligere bøger og kan man se bort fra den lidt for tegneserie-onde skurk, er der massere at hente i The Lost Symbol, som byder på spandevis af historisk interessant viden om Washington D.C., mysterier, gåder, en anelse romantik og plot twists på de helt rigtige tidspunkter.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk Hardback – ISBN-13: 9780593054277
Originalt Udgivelses år: 2009
Sideantal: 448

Links:

Idéer til lignende læsning:

Anmeldelse: John le Carré – Skrædderen fra Panama

11 maj, 2009 Ingen kommentarer

Skrædderen fra Panama

Den 77-årige englænder John le Carré, er en verdenskendt forfatter af spionromaner og har siden 1961 udgivet ikke færre end 21 romaner inden for genren, hvoraf flere er blevet filmatiseret med succes. Før han blev fuldtidsforfatter, arbejdede han i 50′ og 60’erne for det britiske efterretningsvæsen MI5 og MI6, hvorfor hans baggrund for at skrive netop spionromaner, må siges at være bedre end de flestes.

Skrædderen fra Panama blev udgivet i 1996 og i et interview fra 2008 nævnte han bogen som én af fire hypotetiske bøger på en "best of le Carré" liste. Skrædderen fra Panama er ligeledes blevet omsat til en film af samme navn, med den tidligere 007-skuespiller, Pierce Brosnan i hovedrollen.

I bogen stifter vi bekendtskab med den britiske Harry Pendel, indenhaver af butikken P & B (Pendel & Braithwaite) og Panamas mest populære skrædder, hvor alle der er noget kommer for at få syet deres jakkesæt og habitter.

I sin beskæftigelse møder Pendel således alle, fra præsidenten af det lille land og til dets mest berygtede forbrydere. Hans mange kontakter vækker opmærksomheden hos den intelligente og snedige udsending fra den britiske efterretningstjeneste MI6, Andrew Osnard, som har fundet Pendels’s mørkeste hemmeligheder fra en fjern fortid i england, og nu truer med at afsløre ham som en svindler for hele verden hvis han ikke samarbejder.

I månederne op til USA’s overdragelse af Panama-kanalen i 1999 (en af klodens vigtigste handels-ruter) til Panama’s egen regering, er hele verdens øjne rettet mod Panama og deres berømte kanals mange muligheder. Med Andrew Osnard i spidsen for de britiske interesser, arbejder de på at få indflydelse i den nye kanal-administration og samtidigt forpurre de planer som de er overbeviste om at både Japanerne og Kina har.

In the name of the queen

Harry Pendel, manden med kontakterne, bliver tvunget til at operere som agent for briterne og udspionere sine mange klienter for at samle information om landets status, komme tæt på de oprørere som efter sigende planlægger et statskup, samt overtale og bestikke de rigtige mennesker.

Problemet er blot, at konspirationerne ikke rigtigt eksisterer, at Pendel slet ikke ved så meget eller er så tæt på "Panamas kerne" som hans nye arbejdsgiver tror og at han i det hele taget kun er nået til hvor han er, pågrund af sine fantastiske tale-evner. Og hvad gør man så ?

Skrædderen fra Panama er en velskreven roman, hvor stemningen og realismen i særligt de mange samtaler og personbeskrivelserne er helt i top og især de første 150 sider er rigtigt gode, hvor forventningerne til bogens klimaks langsomt bygges op.

En stor del af indholdet i Skrædderen fra Panama , er samtaler mellem de forskellige medlemmer af spion-ringen, deres kilder, samt efterretningstjenesterne i USA og england. Samtaler der omhandler den seneste sladder og nyligt modtagne informationer fra deres spioner  i marken. Det virker alt sammen meget realistisk, men er desværre også med til at sænke tempoet i midten af bogen betydeligt og gøre den en anelse for kedelig – der mangler simpelthen en smule action her og der.

Er man til spionromaner hvor realismen er i top og hvor skududvekslinger, højteknologiske våben og plot-twists i massevis er erstattet med mere filosofiske og intellektuelle livsovervejelser, så vil Skrædderen fra Panama helt sikkert være en bog for dig. Er du derimod typen der ikke har noget imod lidt action og godt kan lide at spionernes hemmelige liv overdrives en smule, vil Skrædderen fra Panama nok være en smule for tør og langtrukken.

Karakter: 5/10

5 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Hardback – ISBN-13: 9788763809030
Originalt Udgivelses år: 1996
Sideantal: 391

Links:

Anmeldelse: Aravind Adiga – Den hvide tiger

14 april, 2009 Ingen kommentarer

Den hvide tiger

De seneste år er der kommet fokus på Mellemøsten, Asien og Afrika, både politisk og i bøgernes verden. Det har givet plads til forfattere som Khaled Housseini, der med sine romaner om Afghanistan har vundet stor international anderkendelse, ligesom forfatteren Alaa Al Aswany har fået Egypten på det litterære landkort med romanerne Yacoubians hus og Chicago.

Med Den hvide tiger forsøger den halvt-indiske halvt-australske debutant Aravind Adiga at gøre det samme for Indien, et forsøg som han er sluppet ganske godt fra.

Vi møder Balram Halwai, en Indisk iværksætter med eget firma i callcenternes hovedstad, Bangalore. Herfra beretter han om sit liv, hvor han som barn voksede op i den mørke (fattige) del af Indien, i en lille landsby ud til floden Ganges.

Balram bliver selv som knægt anset som værende lidt speciel og en lokal embedsmand giver ham øgenavnet hvide tiger, efter junglens mest sjældne dyr som der kun bliver født én af i hver generation – heraf bogens titel.

Balram af søn af en Rickshaw-løber og udset til selv at vokse op som fattig-tjener i det lille lokalsamfund, hvor hans størtste opgave er at skaffe penge og mad på bordet til sin evigt-voksende familie.

Efter at være blevet hevet ud af skolen for at arbejde i en te-butik med at knuse kul og vaske borde, får han ved held, bestikkelse og talegaver mulighed for at arbejde som chauffør for en af områdets rige godsejere, et job hvor han med sin flotte uniform er hele landsbyens stolthed.

Balrams ambitioner er dog endnu større, og da han får chancen for at tage med godsejeren og hans kone til storbyen Delhi og dermed ind i lyset, vender han familien ryggen.

Har kvinderne i byen ikke hår på benene og under armene ligesom derhjemme ? – Balram (den hvide tiger)

I Delhi oplever Balram den enorme vækst som landet er inde i, hvor højhuse, storcentre og motorveje skyder op overalt. Samtidigt må han dog indse at kaste-systemet i den grad stadig er intakt og den tjenende klasse stadig er tjenere og de rige stadig er svin. I Delhi lever han således med de andre tjenere i den kakkelak fyldte kælder under det højhus hvor deres arbejdsgivere har sine luksus-lejligheder, mens de afventer deres mindste bud.

Mens Balram bliver overvældet af storbyens kontrast mellem rigdom og fattigdom, kører han hver dag sin herre rundt til politiske møder med Delhi’s mest indflydelsesrige, møder der oftest handler om bestikkelse for at se igennem fingre med aftaler inden for den voksende kulindustri.

I bogen er netop bestikkelse og korrupte politikere det der driver det moderne Indien fremad, men er samtidigt med til at fordærve dets indbyggere. Landet hævder at være verdens største demokrati, men de fleste stemmer ved både lokale og nationale valg er på forhånd solgt eller købt for andre ydelser, og de færreste har en reel mulighed for at udnytte deres stemmeret.

Har man set dette års store oscar vinder, Slumdog Millionaire, vil man kunne nikke genkendende til mange af de scener man oplever i bogen. Selvom Den hvide tiger ikke er nogen kærlighedsroman sådan som førnævnte film, er deres beskrivelser af storbyernes vækst og den enorme fattigdom ganske ens.

Balram er bogens gode hovedperson, hvis ønske om at ville mere med sit liv er inspirerende, men han er langtfra den engle-ærlige og sympatiske hovedperson, som man ofte møder. I stedet er han en klog og opportunistisk enspænder som lærer af det hårde liv på gaden og tager enhver mulighed for at berige sit eget liv, uden mange tanker for de følger hans handlinger vil have for hans familie eller andre. På den måde kommer han, som bogen udfolder sig, til at repræsentere både de positive og negative sider af Indien.

Bogen er udformet som en række af breve adresseret til Kinas Premiereminister Wen Jiabao, i forbindelse med et kommende besøg til landet. Ved at fortælle sin historie, prøver Balram som den succesfulde iværksætter han er, at gøre opmærksom på hans lands rigtige tilstand og historie.

Den hvide tiger er en ret speciel roman, hvor særligt dens fortællestil og den føromtalte anderledes hovedpersons type skiller sig ud. Bogen vandt sidste år den meget prestigefyldte Man Booker Prize, hvilket er ganske imponerende for en debutroman.

Selvom Den hvide tiger er en interessant bog der sætter fokus på Indiens økonomi, politik og særligt fattigdommen i de fleste egne af landet, når den dog efter min mening ikke op på niveau med Khaled Hosseinis Afghanistan romaner, til det er den hverken dyb eller omstændig nok.

Det behøves den dog heller ikke for at være anbefalingsværdig, for Den hvide tiger er en meget særpræget roman som kan nydes helt for sig selv eller måske sammen med filmen fra samme år, Slumdog Millionaire. Kombinationen af de to skal i hvert fald nok gøre dig både depressiv og forhåbningsfuld på samme tid.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 9788756786812
Originalt Udgivelses år: 2008
Sideantal: 258

Links:

Anmeldelse: Mogens Blom – Naboerne fra Bagdad

19 marts, 2009 Ingen kommentarer

Naboerne fra Bagdad

Det er sjældent at man får mulighed for at læse en bog skrevet af en man kender, og formentlig endnu sjældnere at man helt oprigtigt kan sige at bogen er god.

Forfatteren til denne bog er ikke kun en bekendt, men min egen far. Hans forfatterskab strejker sig 26 år tilbage, med to udgivelser i starten af 80’erne (Dræbt af en vildfaren kugle og Aftenholdet, 1983). Siden har han dog hvilet lidt på lauerbærene og har ikke udgivet noget siden.

Da han for snart tre år siden begyndte på sin tredje roman, denne gange med udgangspunkt i indvandrerdebatten, men stadig med fødderne solidt plantet i Danmark, var det derfor med stor opbakning fra familie og venner. Tre år, mange redigeringer og gennemlæsninger senere, er bogen nu snart på gaden og selvom den ikke er noget internationalt mesterværk, er den både tankevækkende, spændende og ikke mindst hamrende aktuel.

Martin Høgh er en 42-årig fraskilt analytiker fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). I et nyt initiativ med Politiets Efterretningstjeneste (PET) bliver han udlånt for at samle erfaringer og styrke samarbejdet mellem de to efterretningstjenester.

Martins første arbejdsdag falder tilfældigt sammen med en mordbrand i en kiosk i det bandehærgede Nordvestkvarter i København, hvor en ung anden-generations indvandrer ved navn Ali bliver dræbt, i hvad der ligner et racistisk opgør. Pågrund af det formodede racistiske motiv inddrages PET i efterforskningen, som peger i retning af et lokalt opgør mellem indvandrerbanderne og den danske halvt-racistiske gruppe Emdrupbanden, med den unge Sigurd som særlig interessant.

Sammen med efterforskningslederen Kennet fra PET og den kvindelige analytiker Benedikte Simonsen, som Martin tidligere har haft en flirt med, begynder de det nøjsommelige arbejde med at finde frem til gerningsmændene. Sagen viser sig dog hurtigt at være mere kompleks end som så, da det kommer frem at mordet har forbindelse til tidligere medlemmer af Saddams Baath parti og den politiske ophedede asyl-debat, hvor nogle politikere er villige til at gå længere end andre.

Et indviklet spind af fælles bekendte og tilfældige begivenheder binder bogens karakterer sammen. Det kan måske først virke lidt urealistisk, men tænker man nærmere over det, er det netop ofte sådan hverdagssituationer opstår i et lille land som danmark, hvor teorien om Six degrees of separation om noget må siges at være mulig.

Ligesom hans tidligere bøger, er Naboerne fra Bagdad en meget tidstypisk bog. Hvor Dræbt af en vildfaren kugle handlede om det anstrengte forhold mellem øst og vest under den kolde krig og det politiske magtspil, centrerer Naboerne fra Bagdad sig om den stærkt aktuelle og betændte situation mellem de vestlige lande og mellemøsten, efter invasionen af Irak i 2003.

Forfatterens inspiration til bogen stammer i høj grad fra egne erfaringer fra sit arbejde som seniorkonsulent i Udenrigsministeriets Mellemøstkontor og i forbindelse med projekter og initiativer over de seneste 10 år. Bogen bærer præg af forfatterens egen politiske baggrund og holdninger, som dog bogen igennem er velbegrundede, ligesom det er tydeligt at bogens baggrundsmateriale er grundigt researched.

Det meste af bogens handling foregår i Københavns Nordvestkvarter samt på Nørrebro, hvor forfatterens kendskab og forkærlighed for  kvarteret er med til at skildre miljøerne som de tager sig ud for bydelens beboere og bogen giver til tider et meget realistisk indtryk, som dem der bor der vil kunne nikke genkendende til.

Naboerne fra Bagdad blev påbegyndt for over 3 år siden, men bogens historie er ikke mindre interessant i dag, hvor bandeopgør  og skudepisoder det sidste halve år har præget Københavns bybillede. Plottet er dog dybere og mere ambitiøst end de overfladiske fortællinger man ofte hører i medierne, og giver et tiltrængt indblik ind i de konsekvenser de seneste års udenrigspolitik har haft.

Bogen blander således aktuelle politiske dagsordener med en spændende kriminalfortælling, med et interessant mellemøstligt touch. Man kunne ønske sig at der var gået mere i dybden med visse af bogens bærende karakterer, hvilket jeg personligt ved var tilfældet i et tidligere udkast af manuskriptet. I stedet er bogen blevet skåret mere ind  til benet, hvilket til gengæld har betydet et højere tempo i handlingen. Slutningen er desuden ikke helt så overraskende som man kunne håbe på, men den endelige afsløring gemmes dog til de sidste 30 sider.

På trods af de negative elementer, er Naboerne fra Bagdad bestemt anbefalingsværdig for alle der elsker både en god dansk spændingsroman og interesserer sig for den igangværende konflikt i Irak og resten af mellemøsten – køb den før din nabo.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 9788791959400
Originalt Udgivelses år: 2009
Sideantal: 283

Links:

Anmeldelse: Leif Davidsen – På udkig efter Hemingway

22 december, 2008 1 kommentar

På udkig efter Hemingway

Leif Davidsen er en af danmarks nok mest kendte forfattere, og har gennem de seneste knap 25 år skrevet en lang række internationale spændings og spion-romaner, hvor særligt det tidligere Sovjet og Rusland har været omdrejnings punkt. I sin seneste bog, På udkig efter Hemingway, er stedet flyttet til det kommunistiske Cuba, men ellers er ånden fra tidligere bøger meget den samme og man følger igen en midaldrende mand med en indre spion gemt i maven.

I På udkig efter Hemingway bliver vi introduceret til John Petersen, en skolelærer i slutningen af fyrrene fra Ringkøbing på den jydske vestkyst. Efter hans kones for tidlige død, beslutter han at følge sin passion, Ernest Hemingway, og tager på en længere orlovs ferie til Key West i det sydligeste USA for at følge i Hemingways fodspor. Her møder han Carlos, en ældre eksilcubaner, hvis datter stadig er bosat som læge i Cuba. De udvikler et venskab og da han bliver bedt om tage en besked med til hans datter, siger han derfor selvfølgelig ja.

Før afrejsen bliver han imidlertid kontaktet af en bekendt af Carlos, som viser sig at være fra FBI og  som involverer ham i en hemmelig mission og oplærer den gamle skolelærer i spion-tekniker såsom forfølgelse af biler, og at undgå selv at blive forfulgt af fjendtlige agenter. Efter ankomsten til Cuba, lærer John dog at ikke alt er som han er blevet fortalt og da han samtidigt kommer på sporet af en hidtil ukendt Hemingway skat, tager hans oplevelser på Cuba for alvor fart og han får brug for alle sine spion-trick for at overleve på den spansktalende ø.

Leif Davidsen er tidligere journalist, og det kan godt fornemmes. Store dele af bogen er skrevet nærmest som en journalistisk observation af politiske handlinger, stemningen i landet osv. Det er ikke direkte kedeligt, men heller ikke særligt spændende. Man får dog et godt indblik i Cuba og dets situation – så tæt på USA og alligevel så langt fra.

På udkig efter Hemingway er i vanlig Leif Davidsen stil skrevet i første-person, som altid får en historie til at virke mere personlig. John Petersen er en midaldrende dansker, hans datter er flyttet hjemmefra, hans kone er død og han har nået et nyt stadie i sit liv. Netop af den grund, er bogen måske også særligt henvendt  til denne aldersgruppe som kan sætte sig i hovedpersonens og forfatterens liv, som man fornemmer den er inspireret lidt af.

For mig var På udkig efter Hemingway en ganske fornuftig spændings roman, men ikke noget der skiller sig specielt ud fra mængden. Man skal de første 70 sider ind, før at historien tager fart og den begynder at blive spændende. Hemingway delen som er vævet ind i spion plottet er klart bogens største force, mens forløbet ellers er ret forudsigeligt. Der er selvfølgelig en række twists, men de er ikke særligt overraskende.

I det første oplag som jeg har min udgave fra, er det ved en fejl kommet ind at Miami ligger ved stillehavet, hvilket bliver nævnt flere gange. Jeg lagde personligt ikke mærke til denne detalje, men flere personer som har anmeldt bogen hos bogbutikken saxo er tilsyneladende blevet “revet ud af stemingen” og fået ødelagt deres læseoplevelse, hvilket måske vidner mere om deres fantasi end om bogens overordnede kvalitet 🙂

Karakter: 6/10

6 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk hardback – ISBN-13: 9788759529195
Originalt Udgivelses år: 2008
Sideantal: 376

Links:

Anmeldelse: George Orwell – 1984

20 december, 2008 2 kommentarer

1984

George Orwell’s 1984, er en af den slags bøger som de fleste har hørt eller ved noget om, men som det efter min erfaring er ganske få der rent faktisk har læst. Jeg selv inklusiv, indtil for nylig. Udtrykket "Big Brother is watching" er nok et udtryk de fleste kender men som færre nok ved har sin oprindelse i denne klassiker fra 1949. Når emner som internet censurering, overvågning af gaderne for at stoppe vold i nattelivet og Muhammed tegningerne diskuteres, er det ofte 1984 som nævnes som skrækscenariet for hvor udviklingen vil føre hen når fri-tale og udtrykkelse bliver begrænset.

I 1984 følger man den 39-årige fraskilte mand Winston Smith. Han bor i London, som nu er del af superkontinentet Oceania som også består af USA, Afrika mv. og som sammen med Eurasia og Eastasia er de tre supermagter som styrer verden. Dannelsen af disse superkontinenter er opstået en rum tid efter 2. verdens krig og de 3 kontinenter er i konstant krig med hinanden – sådan da. Krigen udvikler sig nemlig i realiteten aldrig rigtigt, men bruges som et middel til at fremme had og fjendtlighed.

Det nye kontinent Oceania styres med hård hånd af Partiet og den øverste magt Big Brother, som ingen ved om er en rigtig person eller blot en frontfigur. Borgerne er konstant overvåget af tankepolitiet, ved hjælp af bl.a. telescreens, en slags to-vejs kommunikations fjernsyn som ikke kan slukkes og som overvåger alt hvad du foretager dig i dit hjem og rundt om i byen mens det samtidigt transmitterer ustoppelig propaganda til alle indbyggerne om partiets godhed. Partiets slogan er ganske sigende.

War is Peace. Freedom is Slavery. Ignorance is Strength.

Indbyggerne holdes i et konstant videns-tomrum, hvor alt historie før partiets opståen er blevet slettet fra historiebøgerne og hvor kendt viden ændres med tilbagevirkende kraft, så det matcher den nuværende situation eller Partiets udlægning af den. Indbyggerne selv opfostres med princippet om Doublethink ; evnen til at kende to modstridende udsagn og  acceptere dem begge, hvilket gør dem i stand til oprigtigt at tro på Partiets udlægning af sandheden men samtidigt underbevist vide at det modsatte er rigtigt. Når alle aviser, bøger, fotografier osv. således rettes i én uendeligehed og borgernes tanker og hukommelse kontrolleres via doublethink, betyder det at fortiden essentialt ikke har eksisteret og historien er sat på pause i dens nuværende udgave. Oprør overfor partiet er utænkeligt, for ingen ved at de har det dårligt eller at livet nogensinde har været bedre.

Børn lærer fra barnsben at distancere sig selv fra og anmelde forældre og bekendte i tilfælde af  tankekriminalitet (thoughtcrime). Familie, venskab og kærlighed er således udryddet når had og mistro til alt og alle andre end Partiet og Big Brother bliver den normale sindsstemning. Et had som ikke mindst rettes mod Oceanias fjender i det daglige "To minutters had"  segment, hvor alle tvinges til at se propaganda om Partiets fjender.

Selv sproget og dermed og dermed ordene som indbyggernes tanker er formet af, ændres. Med indførslen af Newspeak, en videreudvikling af det engelske sprog hvor alle unødvendige og følelsmæssige ord er skåret væk. F.eks. er der ifølge Paritet ingen grund til at ordet good s modsætning er bad , når ungood kan bruges og hvorefter have udtryk som excellent og splendid når plusgood og doubleplusgood dækker behovet lige så godt.

Winston er  en del af det Ydre Parti som tæller omkring 10%  af befolkningen og arbejder som en af utallige i Sandheds Ministeriet (The Ministry of Truth), hvor han hver dag redigerer tidligere artikler, bøger o.l. hvor indholdet ikke længere er ens med Partiets sandhed. Winston er dog en af få som ikke er blevet helt hjernevasket og hvor doublethink ikke har overtaget hans egen logik. I en verden hvor alt glæde er fjernet, med undtagelse af glæden og Partiets krigssejre, er Winston deprimeret og alene. Hans tilværelse tager dog en drejning da han møder Julia, en yngre kvinde som deler hans syn på verden og det indre had til Partiet.

Sammen drømmer de om at blive medlem af det rygtede Broderskab (The Brotherhood), med den rebelske Goldstein i spidsen ,som kæmper imod Partiet. Ingen ved rigtigt om Broderskabet virkeligt eksisterer eller hvordan man i så fald kommer i kontakt med dem, selvom Partiet skyder skylden for alle onder på Goldstein. Winston og Julia får dog kontakt til et medlem af det Inde Parti, O’brien, som viser sig at være dobbeltagent og en af de hemmelige overhoveder  i Broderskabet. Han lover at gøre dem til agenter for modstandsbevægelsen og de sværger at udføre alle handlinger de blevet bedt om  under hans kommando, uanset konsekvens.

Selvom et af midlerne til total kontrol over indbyggerne i 1984 er konstant overvågning, er overvågning som sådan ikke det overordnede tema som man måske skulle tro. 1984 handler derimod om politiske ideologier og magtstyring. Oceania og verdenen i 1984 bærer tydeligt præg af at være baseret på Sovjetunionen og Nazi Tyskland og da bogen blev skrevet i slutningen af 1940’erne, har en verdensmagt som den der beskrives i 1984 måske ikke virket så fjern som den gør i dag.

George Orwell’s 1984 er en tidløs klassiker som selv 60 år efter den er skrevet er ganske tankevækkende og sagtens kan læses af vores generation. Den tegner et dystopisk portræt af et totalitært samfund hvor individet er gjort irrelevant og hvor alt information og tanker kontrolleres af det magthavende parti.

Det er svært for mig at give en bog som 1984 en karakter, fordi den ikke rigtigt kan sammenlignes med noget andet jeg har læst. Som et politisk værk er det en fantastisk bog som man kan tænke meget over i langt tid efter. Som roman og underholdning, er 1984 til gengæld ofte meget tung og langsom, med længere perioder hvor historien nærmest stopper og en lang gennemgang af en politisk ideologi får frit løb og skrivestilen alene kan måske få nogen til at give op halvvejs.

Den engelske udgave som jeg har læst, indeholder mange specielle ord som man ikke i dag bruger i daglig tale, ligesom de opfundne ord og principper i 1984 kan være svære at holde rede på  –  f.eks. Doublethink og Newspeak. Har man mod på at læse et vigtigt litterært politisk værk og har man ikke noget imod formentligt at skulle slå et par ord op i ordbogen eller google dem med jævne mellemrum, kan 1984 klart anbefales – om ikke andet så ved man efterfølgende oprigtigt hvad der refereres til når 1984 bliver nævnt i samfundsdebatten. Og det kan måske være grund nok i sig selv.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk paperback – ISBN-13: 9780451524935
Originalt Udgivelses år: 1949
Sideantal: 328

Links:

Categories: Politik/ideologi Tags: