Arkiv

Arkiv for kategorien ‘Krimi’

Anmeldese: Don Winslow – I Hundenes Vold

16 januar, 2010 Ingen kommentarer

I Hundenes Vold

Don Winslow er en amerikansk forfatter, der endnu ikke er så kendt herhjemme. Han skriver i krimi og detektiv genren, men er blevet mest kendt for sine bøger omhandlende mafiaen og organiseret kriminalitet. Allermest kendt er han formentlig for bogen The Winter of Frankie Machine fra 2006, som ingen ringere end Martin Scorcesse er i gang med at filmatisere.

I Hundenes Vold tager sin begyndelse i 1975 i Mexico’s nordvestlige delstat Sinaloa, hvor den amerikanske anti-narkotika enhed DEA, er i gang med en større operation med kodenavnet ‘Condor’, der én gang for alle skal stoppe den omfattende produktion af opium i landet.

Her møder vi den første af de gennemgående hovedpersoner i bogen, Art Keller. Som tidligere operativ CIA agent og Vietnam veteran, er han generelt uønsket af de andre “jakkesæts-fyre” i DEA, som ikke ønsker at samarbejde med ham og andre med hans baggrund. Som udstationeret i Mexico, må han derfor først udkæmpe en kamp mod sine egne for at komme ind i varmen og kunne udføre sit arbejde.

Et skridt der begynder med hans venskab med brødrene Adan og Raul Barrera og deres far, Miguel Angel Barrera (også omtalt som Tio i bogen, hvilket betyder onkel), som bliver drivkraften bag Mexico’s narkokartellers mægtigste periode med skabelsen af Le Federecion. Et bekendtskab der vil komme til at præge resten af hans liv og som han senere vil fortryde bittert.

Herfra følger bogen Mexico’s voksende og konstant forandrende narko imperier, deres forbindelser til den italienske Mafia i USA, deres leverandører i Sydamerika og de Amerikanske forbund DEA, FBI og CIA.

Udover Art Keller og familien Barrera, er de vigtigste personligheder i bogen den eksklusive prostituerede Nora og den irske gunman Sean Callan fra New York ‘s Hell’s Kitchen bydel – men bogen igennem bliver man introduceret til et hav af personer som hver især optræder løbende i historien og hvis veje alle sammen krydses gang på gang. Fælles for dem alle er, at de er beskrevet på en måde der får læseren til at føle at man virkelig kender dem og kommer under deres ydre. For en bog på “kun” ca. 600 sider er det en præstation der i den grad taler for Don Winslows skriveevner og forståelse for historiefortælling.

Det første oplæg som forfatteren Don Winslow kom med til forlaget, skulle eftersigende have været over 2000 sider langt, men på trods af den stærke redigering formår I Hundenes Vold at fremstå komplet og man har klart et indtryk af at have læst en langt længere bog når man når til sidste side. Ikke fordi den er langtrukken og kedelig, for det er den sjældent, men fordi mængden af  viden og indtryk føles for  stort til at kunne være presset ned på  blot 600 sider.

I Hundenes Vold er et nærmest episk portræt af narko-industriens udvikling i Amerika og de lange  kampe der udkæmpes på den 3000 km lange grænse mellem Mexico og USA, igennem tre årtier. Man følger parterne på begge side af loven og får et nøje indblik i deres handlinger, tankerne bag dem og deres konsekvenser for den modsatte part, dem selv og deres familier. Det handler om magt, politik, korruption, had og kærlighed og det er vanvittigt godt fortalt.

I Hundenes Vold er et brutalt mesterstykke hvis omfang til fulde matcher anderkendte filmiske værker som Godfather trilogien og Scarface, og på mange måder går endnu videre. Bogen går dybt i sine beskrivelser af de komplicerede kartelnetværk, det politiske spil og vidtrækkende korruption, samt produktionen og ikke mindst distributionen af narko fra Sydamerika, gennem Mexico og til de store markeder i USA.

Don Winslow ligger ikke skjul på den vold og ondskab som i stor grad præger de miljøer han beskriver, og hverken kvinder eller børn bliver skånet for blodsudgydelser i hans barske beretning. Det er hårdt og brutalt, og desværre nok alt for realistisk.

Efter sidste side er vendt, står I Hundenes Vold tilbage som en bog, der undervejs i fortællingen har både forundret og forarget og flere gange oprigtigt rørt mig på karakternes vegne. Den er underholdende, skræmmende og røv–spændende og kan varmt anbefales til alle krimi fans.

Karakter: 10/10

10 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Hardback – ISBN-13: 9788779555990
Originalt Udgivelses år: 2005
Sideantal: 621

Links:

Idéer til lignende læsning:

  • Godfather trilogien
Categories: Krimi, Spænding Tags: , , ,

Anmeldelse: Jens Lapidus – Cash

22 juni, 2009 Ingen kommentarer

Cash

Jens Lapidus er endnu en svensk forfatter, der med hans første bog Cash har solgt mere end 600.00 eksemplarer i sit hjemland. Herhjemme udkom Cash sidste forår og har opnået en vis popularitet, dog uden at blive en decideret bestseller.

Bogens handling forgår i Stockholm og den forstæder, hvor man følger tre personer fra forskellige samfundslag, som dog alle har forbindelse til Stockholms underverden og hvis liv i løbet af bogen strikkes sammen.

JW (eller Johan) er den studerende drengerøv som mingler sig med de rige og prøver at skabe sig et liv som er langt over det han kom fra i provinsen. Han udgiver sig for at være en rigmandssøn og forsøger at komme ind i de rigtige kredse og score den uopnåelige Sophie. JW’s mål kommer tættere på realisering, da han begynder at pushe kokain til sine rige venner og ad den vej opnår stor popularitet i Stockholms vilde natteliv, samtidigt med at han begynder at tjene rigtige gode “lommepenge”.

Mrado er en serbisk bodybuilder, kampsportudøver og tidligere krigsveteran, som arbejder for den serbiske mafia i Stockholm og står for inddrivning og hvidvaskning af penge gennem et kompliceret netværk af mindre skyggevirksomheder. Han kæmper en personlig kamp mellem at opnå en højere plads i det kriminelle hierarki og være en god far for sin datter Louvisa.

Jorge er en tidligere fremstående narkokurer, som efter at være blevet stukket af serberne og sendt i fængsel, sværger hævn over hans tidligere arbejdsgivere. Da han på spektakulær vis formår at bryde ud af fængslet, må han dog se i øjnene at hævn ikke kommer let, når man er på flugt fra både politiet og underverdenen.

Selvom de tre hovedpersoners udgangspunkt og motiver er vidt forskellige, er ønsket om success , hævn og ikke mindst penge den samme, og som handlingen udvikler sig væves de tre personers liv tættere sammen, indtil deres skæbne kolliderer i den hæsblæsende afslutning.

Af de tre hovedpersoner, er JW nok alligevel bogens primære figur og det er på én gang fascinerende og skræmmende at følge hans liv fra fattig studerende med en last for dyre nattelivsvaner og fritidsjob som taxachauffør, til storstilet kokainpusher for Stockholms rige og berømte. Alt imens han forgæves leder efter svar på hvad der skete med hans søster Camilla, som forsvandt nogle år forinden.

Bogens krimidel i form af den formodede forbrydelse mod JW’s søster Camilla, fylder ikke ret meget i den overordnede handling og bliver kun taget op med jævne mellemrum, indtil man får et delvist svar ved bogens slutning. At kategorisere Cash som en krimi er derfor ikke helt korrekt, i stedet er det en oplysende indsigt ind i sveriges og særligt Stockholms organiserede kriminalitet, som man efter at have læst bogen kun kan håbe på er stærkt overdrevet.

Cash minder i sin stil og handling om det man finder i amerikanske gangster-film som Casino og TV-serien Sopranos. Den er voldsom og brutal, men dens personer fremgår alligvel troværdige og menneskelige i deres tanker og livsovervejelser. Selv den iskolde morder Mrado kan være følsom når han er sammen med sin datter og det er generelt interessant at se kontrasten mellem hovedpersonernes forskellige sider.

Jens Lapidus’ skrivestil er kort og ligefrem. Han benytter mange korte sætninger og bruger kun sjældent kommaer. Det giver bogen et præg af fart og passer udemærket til temaet om hurtige penge. Om det er et bevidst valg eller om han blot har villet undgå de besværlige komma-regler er svært at sige, men personligt synes jeg at det fungerer fortræffeligt 🙂

Nogle vil dog måske finde hans skrivestil irriterende og det kan eventuelt anbefales at læse et udsnit af bogen før man køber og går i gang med samtlige 487 sider.

At Jens Lapidus ved siden af sit forfatterskab arbejder som forsvarsadvokat for nogle af de hårdeste kriminelle i Sverige skinner tydeligt igennem ved læsning. Både personerne, deres tankegang og særlige forretningsmetoder beskrives i detaljer som de færreste uden for systemet nok ellers er bekendt med.

Cash er første del i en planlagt trilogi, hvor 2’eren Aldrig Fucke Op netop er udkommet på dansk hos forlaget Modtryk. Kan man lide mafia-historier og virkelighedstro beskrivelser af livet som kriminel, vil man formentligt synes rigtig godt om Cash, som formår at balancere på grænsen mellem overdrevent og lige-til-pas realistisk voldelig.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 9788770532693
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 487

Links:

Idéer til lignende læsning:

Anmeldelse: Philip Kerr – Martsvioler

30 marts, 2009 Ingen kommentarer

Martsvioler

Martsvioler er den skotske forfatter Philip Kerrs første bog i hans oprindelige Berlin Noir krimi-trilogi,  som foregår under det blomstrende nazi-regimes tredje rige, i Tyskland i 1930’erne.

Martsvioler tager sin begyndelse i 1936, under forberedelserne til det kommende OL i Berlin. Hitler er kommet til magten og er ved at forberede landet til den kommende krig, alt i mens de prøver at skjule dette for de udenlandske turister, og gøre indtrykket så positivt som muligt for atleterne.

Den tidligere politibetjent og nazi-modstander Bernhard Gunther arbejder nu som privatdetektiv. Hans opgaver består ofte i at finde forsvundne personer, som i denne tid ofte er jøder og andre forfulgte, der som regel dukker op i byens flod eller på anden måde ender på lighuset.

Gunther er dygtig og charmerende og virker ofte pisse ligeglad med de farer han udsætter sig selv for, når han i fuld offentlighed konstant sviner nazi-regeringen til. På trods af det, eller måske pågrund af det, bliver han hyret af den rige Hermann Six, leder af en stor tysk stålkoncern, til at efterforske mordet på hans datter og hendes mand Poul Pfarr, en advokat i SS som arbejdede direkte under Heinrich Himmler med at opklare korruption i det tyske erhversliv. Han får samtidig til opgave at finde en kostbar diamanthalskæde som blev stjålet fra parrets pengeskab.

Gunther har kontakter hos både pressen, Kripo (Kriminalpolitiet), Sipo (Sikkerhedspolitiet) og Gestapo og hans efterforskning leder ham til en større konspiration som bringer ham i kontakt med Berlins underverden med Røde Dieter i spidsen, den kendte og smukke filmstjerne Ilse Rudel og nogle af nazi-tysklands topledere i form af Hermann Göring og Reinhard Heydrich.

Gunther’s metoder er langtfra fine og det er nærmere mod og nogle gange hovmod der bringer ham resultater, ligesom hans evne til at læse de personer han møder i sin beskæftigelse. Hans overmod bringer ham dog i problemer da han ender i den berygtede Dachau KZ-lejr og må kæmpe for livet for at slippe helskindet derfra.

Arbeit macht frei

Titlen Martsvioler refererer til et kendt udtryk om et fænomen under nazi-regimets opblomstring, hvor betydelige borgere som ikke tidligere var engageret, pludselig og ud af det blå blev medlem af nazi-partiet efter det kom til magten og fik vigtige poster.

Handlingen finder sted under en periode i tysklands historie, som på en og same tid er kendt og ukendt. Kendt fordi de fleste nok ved hvad der skete i årene op til 2. verdenskrig og ukendt fordi færre kender til detaljerne om de magtkonflikter der var i landet og internt i nazi-partiet, samt den brede befolknings mistro over for Hitler og hans ideologi.

Historien bliver fortalt i første person, set fra Bernhard Gunthers synspunkt og tonen er ofte stærkt sarkastisk,  ligesom bogens personer ofte er kyniske og korrupte. Bestikkelse og trusler er den letteste vej til information når Gunther rydder op i Berlin og det er han god til.

Bogens force er helt klart at dens fortælling foregår i en så speciel periode og inddrager de personer den gør. Beskrivelsen af tysklands situation i 1936 er interessant og Gunther er en udmærket hovedperson til at sætte det hele i perspektiv.

Selve plottet hæver sig derimod ikke over den middelmådige krimi’s niveau og er til tider lidt forvirrende. Selvom der er de plot-twists som der skal være, er de ikke super opfindsomme og kommer ofte lidt tilfældigt, uden at spændingen er bygget rigtigt op først.

Blander man de to ting sammen, får man til gengæld en krimi der skiller sig ud fra mængden og samtidigt byder på lidt historisk genopfriskning, omend de historiske detaljer naturligvis skal tages med et gran salt i et fiktionsværk som dette.

Martsvioler blev oprindeligt udgivet i 1989 og selvom bogen således kan fejre 20-års fødselsdag i år, kan den sagtens anbefales til krimi fans som måske er gået lidt kold i de seneste års nutidige udgivelser, med moderne pjat som computere, hackere og alskens højteknologiske gadgets.

Bogen fik to efterfølgere i starten af 1990’erne, med Den blege forbryder og Et tysk rekviem som tilsammen danner den oprindelige Berlin Noir trilogi. 15 år senere, i 2006, udkom den fjerde bog i serien med Bernhard Gunther i hovedrollen, under titlen Det ene fra det andet .

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 97887705308665
Originalt Udgivelses år: 1989
Sideantal: 281

Links:

Categories: Krimi Tags: , , ,

Anmeldelse: Stieg Larsson – Luftkastellet der blev sprængt

16 februar, 2009 Ingen kommentarer

Luftkastellet der blev sprængt

Luftkastellet der blev sprængt er den tredje og sidste krimi i Stieg Larssons enormt populære Millennium trilogi om det mærkelige makkerpar Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist.

Bogens handling starter umiddelbart efter den spændende slutning på Pigen der legede med ilden, og det er derfor helt nødvendigt at have læst dén for at følge med i Luftkastellet der blev sprængt.

Hvor Pigen der legede med ilden således i større grad adskiller sig både handlings og tidsmæssigt fra Mænd der hader kvinder, er Luftkastellet der blev sprængt mere en umiddelbar forlængelse af sin forgænger.

Lisbeth Salander og hendes russiske far er begge hårdt såret efter deres sammenstød, da Mikael Blomkvist finder dem på faderens gård, efter at have uskadeliggjort hendes abnorme bror Ronald. Lisbeth bliver med en kugle i hjernen fløjet til hospitalet, hvor hun undergår en større invasiv operation. Få stuer fra hendes, bliver faderen og tidligere sovjetiske spion, Alexander Zalachenko indlagt, med et alvorligt sår fra et øksehug i ansigtet.

På gerningsstedet lykkedes det, med hjælp fra en inkompetent lokal-betjent, muskelbundet og morderen Ronald Niedermann at flygte. Politet står nu med en mildest talt forvirrende sag på hånden, som det kommer til at kræve et bredt samarbejde mellem politiet, Millenniums redaktion, Säpo og Milton Security at redde ud – men som møder uventet modstand fra egne rækker.

Da Lisbeth Salander og mere vigtigt, hendes far, nu er kommet i det offentliges og mediernes søgelys, må den hemmelige afdeling i Säpo, kendt som Sektionen for Speicalanalyse, handle hurtigt for at sikre at den over 30 år gamle hemmelighed om den sovjetiske afhopper forbliver intakt.

Imens må Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist endnu engang arbejde sammen, omend på lidt utraditionel vis, for at rense Lisbeths navn og én gang for alle få hele den frygtelige sandhed frem. En historie som går tilbage lang tid før Salander blev født og inkluderer både staten og det svenske sikkerhedspoliti, i et stort miskmask af konspirationer og skjulte dagsordener.

Har man læst de to første bøger i Larssons Millennium serie, bør man ikke være i tvivl om at han er strålende forfatter. Larsson formår at skrive en vaskeægte page-turner på 671 sider, der som sædvanlig inkluderer både lange beskrivelser af personligheder og institutioner, men gør det på en måde så det hverken føles tørt eller kedeligt og i stedet er med til at gøre historien så meget mere virkelighedstro.

Med forgængeren, Pigen der legede med ilden, blev man efterladt med en cliffhanger-slutning af de helt store og en masse løse tråde. At få samlet alle disse tråde må derfor ses som målet for den tredje bog, og det er lykkedes ganske godt.

Når man når til bogens sidste side, er det såldes med en tilfredsstillende følelse af at have fået historien afsluttet og at være kommet hele vejen rundt om hovedpersonerne. Samtidigt er der dog en tom følelse over at være færdig med en mesterlig trilogi, som man ved med alt sandsynlighed forbliver netop det.

Ser man tilbage på Larsson’s tre bøger, er det med følelsen af at have været del af et helt specielt eventyr, der med Luftkastellet der blev sprængt sætter punktum for uretfærdighederne mod Lisbeth Salander. Bogen tilføjer ikke særligt meget til personlighederne Salander og Blomkvist, men gentager derimod oftest blot de karaktertræk man tidligere har fået beskrevet. I stedet er det i denne tredje bog Salanders forhistorie der for alvor bliver roddet op i og som afsluttes med bravour.

Skulle man alligevel spekulere over en potentiel handling i en fjerde bog (som der går rygter om at der ligget et halv-færdigt manuskript til), kunne man forestille sig at der ville blive fokuseret på Lisbeth Salander’s søster, Camilla Salander, som man hidtill kun har hørt omtalt kort, eller evt. hendes online-bekendtskaber i form af Plague og Trinity i Hackers Republic – omend den historie måske kunne blive en tand for nørdet for den gennemsnitlige læser.

Lufkastellet der blev sprængt er en flot afslutning på en spektakulær trilogi og er man ikke kommet igang med serien, snyder man virkelig sig selv for noget. Stieg Larsson’s alt for tidligere død har muligvis haft noget med hans hurtigt opstående popularitet at gøre, men der er ingen tvivl om at hans evner som forfatter var noget ud over det sædvanlige.

Det bør nævnes at Millennium-trilogien er ved at blive filmatiseret. Første bind, Mænd der hader kvinder , får dansk biografpremiere d. 27 februar i år – en film som jeg personligt ser meget frem til, selvom den nok næppe kan leve op til forventningerne 😀

Den udgave der ligger til grund for anmeldelsen her, er en helt ny hardback udgave der udkom  her i starten af februar og som i den forbindelse har fået et cover der adskiller sig helt fra både den tidligere indbundne udgave og de andre bøger i serien. Udgivelsesdatoen og cover-designet hænger formentlig sammen med den snarlige film-udgivelse. Selv synes jeg dog at det nye cover er ret grimt, men til gengæld koster den nye udgave kun ca. halvdelen af den gamle, hvilket er værd at overveje da paperback udgaven først kommer på markedet til September.

Anmeldelse af Stieg Larsson’s to andre bøger i Millennium-trilogien her på Bøgerne:

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Hardback – ISBN-13: 9788770532679
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 671

Links:

Anmeldelse: Jo Nesbø – Flagermusmanden

14 januar, 2009 Ingen kommentarer

Flagermusmanden

"Harry, Harry Hole" – navnet lyder ikke særligt norsk og udover at hovedpersonen i Jo Nesbø’s første bog i Harry Hole-serien og forfatteren selv kommer fra landet mod nord, er der da heller ikke meget norsk over denne krimi.

Flagermusmanden foregår nemlig i Australien, hvor den norske kriminalbetjent Harry Hole (På australsk kaldet Harry Holy) er blevet sendt til, for at deltage i opklaringen af mordet på en ung kvinde og tidligere norsk TV-kendis.

Den 32-årige og tidligere alkoholiske Harry, bliver sat sammen med den ældre australske betjent fra Sydney, Andrew Kensington; aboriginer, tidligere storbokser og en respekteret person i både politiets og de kriminelles rækker.

Den norske bartenderinde Inger Holter er blevet voldtaget, kvalt og efterfølgende smidt ud på nogle klipper ved vandet og politiet har ikke meget at gå efter. Eftersøgningen peger dem først i retningen af en up-and-coming pusher ved navn Evans White, men beviserne er højst overfladiske og der kommer ingen afgørende gennembrud i sagen. Samtidigt starter Harry en affære med den unge svenske pige Birgitta, som hurtigt udvikler sig til en brusende forelskelse.

Under opklarings-arbejdet får Andrew vist Harry Hole rundt i Sydney og omegens særegne miljø, hvor homoseksualitet er udbredt og hvor det oprindelige folk og de hvide tilkommere lever i en underlig betændt sameksistens. Han møder bl.a. den homoseksuelle cirkus-klovn Otto Rechnagel, den hjemløse Jerry med en fortid som professionel faldskærmsudspringer og den prostituerede Sandra. Harry får gennem Andrew og andre af historiens karakterer, fortalt mange gamle stamme-sagn, myter og andre historier som præger både Harry’s tankegang og bogens plot.

Halvejs inde tager bogen en pludselig opfindsom og grotesk drejning, da et yderligere mord og selvmord vender efterforskningen på hovedet. Den ellers fornuftige eks-alkoholiker Harry vender sig mod flasken i en blanding af sorg, desperation og ulykkelig kærlighed. Beskrivelsen af Harry som drankeren der efter først at være startet ikke kan stoppe igen, er en af bogens rigtig gode segmenter og gør den endnu mere dyster, før den igen lysner lidt op hen imod slutningen. En slutning som dog, uden at røbe for meget, ikke ligefrem følger den velkendte "happily ever after" opskrift.

Bogens titel, Flagermusmanden, har modsat hvad man måske skulle tro, ikke nogen reference til den kappeklædte superhelt fra Gotham City, men stammer fra en af aboriginernes skabelsesberetninger, hvor en stor flagermus vogter over et forbudt træ som sagnets personer, ikke ulig Adam og Eva, i sidste ende ikke kan lade være at spise af. Flagermusmanden er således et tegn på døden for Australiens indfødte.

Harry Hole er en både sympatisk og venlig person, med et frit syn på Sydneys homoseksuelle miljø og australiens oprindelige befolkning aboriginerne. Han er dog samtidigt en til tider hensynsløs og voldelig anlagt betjent, når det kommer til f.eks. afhøring af vidner og andre der kunne formodes at havde nyttig viden, hvor afpresning og trusler om bank er helt acceptable forhørsmetoder. Som person er Harry Hole derfor en alsidig person, der med sin alkoholiske baggrund og komplekse personlighed er en god frontfigur.

Flagermusmanden er for det meste en rigtig spændende bog, hvor ikke mindst dens personskildringer løfter den over flere af konkurrenterne, mens selve mordgåden i store dele af bogen ikke er i fokus. Bogen virker dog til tider en smule rodet og nogle gange tager de mange australske historier og "gode råd" fra bogens forskellige personer overhånd og bliver lidt for filosofiske.

Der skal dog ikke være nogen tvivl om at Flagermusmanden er en forbløffende effektiv krimi og jeg kan kun glæde mig over at der allerede er syv bøger i serien, hvoraf den næste hedder Kakerlakkerne.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback- ISBN-13: 9788770530507
Originalt Udgivelses år: 1997
Sideantal: 344

Links:

Anmeldelse: Stieg Larsson – Pigen der legede med ilden

30 december, 2008 Ingen kommentarer

Pigen der legede med ilden

Pigen der legede med ilden er Stieg Larssons anden bog i Millennium-trilogien om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist og tager sin begyndelse et års tid efter handlingen i Mænd der hader kvinder.

Lisbeth Salander har, efter at hun kom til store penge i Wennerström sagens grumme afslutning, rejst verden rundt og er endt på en fredsommelig tropisk ferieø i Caribien, hvor hun passer sig selv og nyder friheden med at løse komplicerede matematiske gåder. Hun har ikke haft kontakt med nogle af hendes bekendte siden hun forlod Sverige og beslutter efter at en voldsom orkan rammer øen, at vende tilbage for at redde trådene i hendes fortid ud.

I Sverige arbejder Mikael Blomkvist stadig på det samfunds og erhvervskritiske blad Millennium og deres nyeste historie, som de arbejder på sammen med en freelance journalist og hans kæreste, drejser sig om handlen med østeuropæiske kvinder til prostitution, i en omfattende trafficking sag. En historie der har fået den spidsfindige arbejdstitel  From Russia with love og som udleverer flere kendte og højtstående svenske personligheder.

Lisbeth Salander bliver efter hendes hjemkomst hurtigt involveret i sagen på uheldigvis, da hendes far, som hun ikke har set siden Den frygtelig hændelse , viser sig at have forbindelse til prostitutions-ringen.

Da nogle af personerne bag From Russia with love undersøgelsen bliver myrdet, peger afgørende beviser mod den umyndiggjorte og ifølge hendes offentlige dokumenter, psykisk syge Salander og hun er pludselig jagtet af både politiet, Mikael Blomkvist og de kriminelle i prostitutions sagen.

Der findes ingen uskyldige. Der findes kun forskellige grader af ansvar

Sådan lyder et citat fra Lisbeth Salander, som i bogen atter må forsvare sig selv imod hendes mørke fortid og straffe dem der vil hende ondt, alt imens hun samtidigt må se sig efterfulgt af politiet og sveriges samlede skare af journalister.

Hvor Mænd der hader kvinder havde Mikael Blomkvist mest i fokus, er det denne gang Lisbeth Salander der har fået hovedrollen og det er  et godt valg, for Salander er en af de meste interessante og samtidig forstyrrende personligheder jeg er stødt på i en bog i lang tid.

Lisbeth Salander er perfekt som den eftersøgte autistiske computer hacker, der under hendes undersøgelser lærer mere om hendes fortid, hvor særligt hendes far viser sig at være af en helt særlig støbning og hvor hun også lærer om et andet familiemedlem, som ikke ulig hende selv, er speciel på sin helt egen måde.

Den anden bog i Stieg Larssons trilogi om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist er lige så vanvittigt spændende som sin forgænger og byder på en ny afslørende historie som både er virkelighedstro og trist. Wennerström og famlien Vanger er skiftet ud med en ny ondere skurk og hans håndlangere, som gør livet surt for Mikael og Lisbeth, der igen støder sammen i jagten på sandheden.

Når Pigen der legede med ilden efter min mening alligevel ikke helt så god som den første bog, skyldes det at plottet til tider er en smule overdrevent og en tand for urealistisk. Særligt slutningen hvor Lisbeth overlever på mirakuløs vis er en smule far-fetched, selvom det selvfølgelig hører med til enhver "detektiv-bog" at hovedpersonen kommer ud for og overlever de mest utrolige ting.

Pigen der legede med ilden er ikke til at ligge fra sig når først man er begyndt og man keder sig ikke et øjeblik i løbet af de ca. 630 sider som denne superkrimi fylder. Har man ikke læst Mænd der hader kvinder, skal man dog uden tvivl begynde med den først, da bogens hovedpersoner i form af Salander og Blomkvist bliver bygget op her.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788770530897
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 638

Links:

Categories: Krimi Tags: ,

Anmeldelse: Camilla Läckberg – Isprinsessen

25 december, 2008 Ingen kommentarer

Isprinsessen

Camilla Läckberg er endnu en krimiforfatter fra vores naboland Sverige. Hun debuterede i 2002 med sin første krimi i om Erika Falck og Patrick Hedström, og har siden skrevet i alt seks bøger i serien.

Hendes tilgang til krimigenren bliver ofte placeret i en kategori kaldet femikrimi, hvilket indikeret at bogen har en kvindelig hovedpersonen og at tilgangen til opklaringens af bogens mysterie er mere kvindelig end man ser det i den "normale" krimi.

Den første bog i serien hedder Isprinsessen og foregår i en mindre havneby kaldet Fjallbacka ved den svenske vestkyst, hvor forfatteren også selv er vokset op. Her møder man Erika Falck, en single up-and-coming forfatterinde i starten af trediverne som netop er vendt tilbage til sit bardomshjem, efter at hendes forældre på tragisk vis er døde i en bilulykke.

Den hårde tid bliver endnu værre da hun finder hun sin gamle barndomsveninde, som hun ikke har set i mange år, død, tilsyneladende ved selvmord. Der går dog hurtigt rygter i den lille by og Erika opdager at der er noget der ikke er som det burde. Sagen bliver efterforsket af den nærliggende politigård i Tanum hvor efterforskningen ledes af den ubehagelige og noget karikerede Mellberg, som kun drømmer om at komme tilbage til storbyens mere interessante politiarbejde og som ser den mystiske sag som vejen til at nå det mål.

I politiefterforskingen støder Erika ind i en tidligere ven fra barndommen, Patrick Hedström, som er den tilsyneladende eneste intelligente person der arbejder på opklaringen. Med Erika som hovedvidne i form af hendes tidligere venskab med offeret,  må Patrick og Erika arbejde tæt sammen og deres venskab udvikler sig da en gammel flamme genopstår.

Erika kan dog ikke lade være at blande sig mere end hun måske burde i opklaringsarbejdet og hun får langsomt gravet gamle hemmeligheder frem i det lille lokalsamfund, under dække af hendes journalistiske arbejde som forfatter. Hendes status som en af byens mest successrige borgere giver hende adgang til de fleste hjem, inkl. byens eneste meget rige og lidt underligere famlie.

Samtidigt må hun tage sig af sine forældres efterladte bo, som hendes søsters voldelige mand vil sælge. Sit blomstrende forhold til Patrick og hendes egen samvittighed over den roman som igennem efterforskingen tager form i hendes hoved.

Jeg fik anbefalet Isprinsessen af en veninde og den anbefaling kan godt sendes videre til andre krimi fans. Isprinsessen er en ganske spændende krimi med et interessant plot og troværdige karakterer i Patrick og Erika. Kriminalkommissær Melberg og den rige Lorentz familie er tilgengæld ikke særligt realistiske, men fungerer dog fint selvom de virker en anelse malplaceret blandt bogens øvrige personligheder.

Skildringen af både hovedpersonen Erika og bipersonerne i bogen er forrygende og ofte meget detaljerede. Modsat mere tekniske krimier, fokuserer både opklaringsarbejdet og den omkringliggende historie som helhed sig meget på følelser,  navnligt Erikas følelser – hvilket for det meste fungerer rigtigt godt og kan være en fin forandring hvis man tidligere primært har læst mere ordinære krimier.

Opklaringen af mordet, der er bogens omdrejnings punkt, er fint fortalt og afsløringen kommer først på bogens allersidste sider sådan som den bør gøre. Isprinsessen dog også en af den slags krimier som nærmest skubber opklaringen foran sig, forstået på den måde at der med vilje tit undlades detaljer og gives halve-forklaringer som tydeligt indikerer at netop det er den manglende brik i puslespillet.  Det fungerer som sådan fint, men kan også være frustrende når det forekommer for ofte eller for tydeligt.

Udover mordgåden, den unævnelige baggrund for denne og kærlighedshistorien som bliver hæftet på, får Läckberg også sat fokus på et  andet problem som forekommer i både Danmark og Sverige. Nemlig at folk flytter til storbyerne, alt imens de mindre historiske kystbyer bliver forvandlet til sommerhusområder som ligger døde hen i vinterhalvåret.

Selvom Isprinsessen ikke er noget litterært mesterværk,  glæder jeg mig personligt til at læse den næste i rækken, Prædikanten, som efter sigende skulle være endnu bedre.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788770552608
Originalt Udgivelses år: 2002
Sideantal: 421

Links:

Categories: Krimi Tags:

Anmeldelse: Stieg Larsson – Mænd der hader kvinder

19 december, 2008 Ingen kommentarer

Mænd der hader kvinder

Svenskerne har mange gode krimiforfattere, men i 2005 kom en debutant på banen, som de sidste år har fejet alt konkurrence væk på det nordiske marked. Stieg Larssons tre bøger i Millennium-serien om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist, lå i længere tid som nr. 1,2 og 3 på den svenske bestseller liste, og også i Denmark er den nu afdøde forfatters bøger blevet revet væk fra hylderne.

Stieg Larsson nåede at indlevere manuskriptet til sine 3 første (ud af 10 planlagte) bøger om det akavede makkerpar, men døde før de nåede at blive udgiftet. Et faktor der nok også har været med til at drive salget i form af effektiv mund-til-mund markedsføring.

I Mænd der hader kvinder møder man Mikael "Kalle" Blomkvist, en halvt-berømt erhversjournalist som driver et lille blad kaldet Millennium, men som dog er kommet i klemme i hans dækning af en sag om storbedrageri hvor han er blevet anklaget for tilsmudsning og bagvaskelse.

Oven på skandalen, bliver Mikael kaldt til den lille by Hedeby i midten af sverige, af en tidligere stor leder i det svenske erhvervsliv, Henrik Vanger, under dække af at skulle skrive Vanger familiens slægthistorie. Han finder imidlertidig hurtigt ud af at hans virkelig opgave er at opklare et over 40 år gammelt mord, som Vanger har været besat af lige siden – en opgave som selvsagt bliver noget anderledes end han havde forestillet sig, men som giver ham mulighed for at komme væk fra Stockholm i en periode.

Man bliver også introduceret til Lisbeth Salander, en underlig ung kvinde med meget specielle evner inden for IT og en ganske særlig, lidt skræmmende, men dybt fascinerende personlighed. Hun bliver blandet ind i Vanger affæren og ender med at spille en afgørende rolle i sagens opklaring, i samarbejde med Mikael Blomkvist.

Mænd der hader kvinder handler i høj grad om erhvervslivet og det enkelte menneskes moral. Firmaer, personer og hændelser er skrevet i nærmest minutiøse detaljer og Vanger-koncernen og Wennerström affæren er beskrevet så omfattende at den næsten fremstår lige så virkelig som IT-factory skandalen herhjemme.

På mange måder er Mænd der hader kvinder bygget op som den klassiske "var det butleren ?" krimi, hvor et mord finder sted på et isoleret sted og en person udefra bliver kaldt til for at opklare mordet, alt imens han bliver manipuleret og vildledt af personerne rundt om den myrdede person. Derfra skiller Mænd der hader kvinder sig dog ud fra normen og byder på både hackere, biljagter og super-journalister.

Jeg samlede bogen op i Lufthavnen i sommers, hvor jeg var for tidligt til mit fly og før jeg nåede til Kroatien havde jeg læst de første 150 sider – jeg kunne dårligt ligge den fra mig. Som en af mine kvindelige medrejsende mindede mig om, er bogens måske eneste downside navnet, som for uindviede kan virke en smule provokerende 🙂

Detaljeret til en grad der næsten gør historien sand og med en af de bedste kvindelige hovedpersoner i en bog i nyere tid, gør det Mænd der hader kvinder til en absolut fremragende debutroman og den bedste krimi jeg kan huske at have læst.

Rygterne vil sige at der findes en kladde til en fjerde bog i serien, som Stieg Larssons efterladte nu kæmper om rettighederne til. Indtil den bliver udgivet må man dog nøjes med denne og de to næste i serien, Pigen der legede med ilden og Luftkastellet der blev sprængt. Bøger der selvfølgelig også vil komme en anmeldelse af her på siden snarest.

Karakter: 10/10

10 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788773949962
Originalt udgivelses år: 2005
Sideantal: 556

Links:

Categories: Krimi Tags: , ,