Arkiv

Arkiv for kategorien ‘Humor’

Anmeldelse: Douglas Adams – The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

29 december, 2008 Ingen kommentarer

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Douglas Adams og hans historier i Hitchikers Guide to the Galaxy serien (forkortet HHGTTG) har for længst opnået kult status og bøgerne som bygger over et radiospil, må på trods af sine unge alder anses som værende klassikere inden for sin skæve genre af science fiction komedie.

Historien er både udkommet som en tv-serie i 80’erne og den første bog blev i 2005 filmatiseret med rimelig succes.

Den første bog i serien udkom i 1979 og hedder ganske enkelt The Hitchhikers Guide to the Galaxy. Bogen tager sin begyndelse på jorden i England, hvor man møder Arthur Dent. Han bor i et lille hus som uden hans viden er blevet planlagt til nedrivning, for at gøre plads til en motorvej.

Hans gode ven Ford Prefect, som i virkeligheden er en alien-journalist for det altomfattende leksikon Hitchikers Guide to the Galaxy, ankommer mens Arthur ligger foran de bulldozere der vil rive hans hus ned. Han prøver at forklare Arthur at det kan være liget meget med huset, da jorden alligevel vil blive udryddet om få minutter. Arthur og Ford stjæler et lift på et rumskib hos den alien race, the Vogons, der vil sprænge jorden i luften for at gøre plads til en hyperspace motorvej.

Arthur og Ford ender med at blive smidt af rumskibet og bliver ved et rent lykketræf samlet op af et andet rumskib. Det helt specielle rumskib kaldet Heart og Gold, styres af Ford’s skøre halvfætter og galakse præsident Zaphod Beeblebrox. Ombord er også en pige fra jorden, Trillian, som Arthur tilfældigvis kender, foruden den superkloge men dybt depressive robot Marvin, som er en af bogens helt store underholdnings elementer.

Zaphod leder efter den sagnomspundne planet Magrathea, som i sin tid fremstillede luksus planeter. På Magrathea møder Arthur Slartibartfast som fortæller at ham at Jorden i virkeligheden er en stor computer designet af Deep Thought, beregnet til at give svaret på det ultimative spørgsmål: The Answer to Life, the Universe, and Everything – og at nogle helt utænkelige skabningen står bag.

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy er en helt unik blanding af science fiction og fantastisk sort humor, og som netop af den grund er blevet et must-read værk. Det er sjældent at jeg griner af noget jeg har læst i en bog, men hver gang jeg har læst HHGTTG afstedkommer det flere grin. Bogens plot og idégrundlag er både ufatteligt morsomt, interessant og tankevækkende uden at være for dyb eller filosofisk.

Sproget i den engelske original udgave er ganske letlæseligt og selvom der er snak om en science fiction historie, er den ikke proppet med alt for mange hi-tech ord eller forkortelser som gør den svær at forstå, og de få der er forklares ganske fint. Jeg har aldrig læst den danske oversættelse kaldet Håndbog for vakse galakseblaffere,  men jeg kunne forstille mig at noget af den specielle humor og stemning går tabt og vil derfor anbefale at læse den på det originale sprog.

Den version jeg har brugt som grundlag for anmeldelsen her, er en samlet udgave af de seks bøger i hans trilogi kaldet The Ultimate Hitchhiker’s Guide og fylder samlet 832 sider. Den første bog fylder dog selv kun ca. 143 sider. Den næste bog i rækken hedder The Restaurant at the End of the Universe, og følger begivenhederne direkte efter handlingen i den første.

Selvom Hitchhiker’s Guide to the Galaxy ikke oprindeligt var tiltænkt som en bog, er Douglas Adam’s nedskrevne version fornøjelig læsning som man ikke bør snyde sig selv for. Har man lyst til at begive sig ind i et morsomt og tosset univers hvor intet er som man tror, er The Hitchhikers Guide to the Galaxy lige bogen man bør læse.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk hardback – ISBN-10: 0517149257
Originalt Udgivelses år: 1979
Sideantal: 143

Links: