Arkiv

Arkiv for kategorien ‘Historisk fiktion’

Anmeldelse: Ildefonso Falcones – Havets Katedral

29 januar, 2009 Ingen kommentarer

Havets Katedral

Spanske Ildefonso Falcones bog om opførslen af den spanske kirke, Santa Maria de Mar  i 1300-tallets Barcelona, er af mange blevet udråbt som den sydeuropæiske arvtager til britiske Kenn Follets mesterværk Jordens Søjler. Med Jordens Søjler som forbillede og en af de bedste bøger jeg har læst, var det derfor med stor forventning og begejstring at jeg gik i gang med Havets Katedral, efter at have fået den i Julegave sidste år.

I havets katedral møder man i 1320 den 27-årige bonde Bernat, som efter sin fars død arbejder alene på sin store landejendom i den spanske landsdel Catalonien, hvor han dyrker både korn og vin og opdrætter sine dyr. Selvom Bernat således er egnens rigeste bonde, er han stavns-bundet til gården under områdets Lensherre som han skal aflevere dele af sit udbytte til.

Da han som områdets rigeste enke bliver overvældet med ægteskabstilbud fra områdets øvrige familier, falder han straks for den smukke Francesca, som han kort efter gifter sig med. Under bryllupsfesten dukker lensherren dog op og forlanger sådan som loven, kendt som de "de onde skikke", tillader ham at ligge med Bernats kone som den første, hvorefter han tvinger Bernat til også selv at tage hende imod hendes vilje, i det tilfælde at hun skulle gå hen og blive gravid. Efter  det voldsomme overgreb, lukker Francesca sig inde i sig selv og da hun 9 måneder senere føder en søn, foregår det i al stilhed og uden tegn på kærlighed til sønnen fra hendes side.

Alt imens har lensherren af Navarcles pralet med sin virilitet over for sine soldater og områdets øvrige adelige. Da Francesca’s søn viser sig at have det samme modermærke over højre øje som Bernat og hans familie alle bærer på, bliver han derfor hånt indtil han til sidst beslutter sig at hente Francesca og barnet kaldet Arnau til sin borg. Her efterlader han barnet til sultedøden mens Francesca holdes væk.

Det lykkedes dog for Bernat at redde sin søn og han flugter til Barcelona. Kendt som håbets by,  kan man efter sigende blive en fri mand hvis man blot formår at opholde sig i byen i ét år og én dag uden at blive fanget. Han søger tilflugt hos sin søster og hendes mand som er en rig pottemager og som efter stor diskussion indvilliger i at tage dem til sig og lade Bernat arbejde ulønnet mod husly, indtil Bernats søn bliver gammel nok til at starte som lærling i værkstedet og dermed lære et fag som en fri mand.

Arnau vokser op sammen med sin mosters børn og ser kun sin far et par gange om ugen. Efter en ulykke i byens havn, bliver han dog som 8-årig udelukket fra de andre børns selskab og render derefter alene rundt i Barcelonas gader, indtil han en dag møder den 2 år yngre dreng Joan. Joans mor holdes indespærret af hendes mand pågrund af utroskab og faren har aldrig anerkendt drengen som sin søn. Selvom moderen er indespærret, holder de to dog kontakten og tales ved dagligt. Da Arnau efterfølgende begynder at spørge ind til sin egen mor, forklarer Bernat ham at den hellige Jomfru Maria nu er hans mor og Arnau sætter sammen med Joan ud for at finde Maria, som de får at vide holder til i en kirke.

De finder hvad de søger i den lille Santa Maria de Mar kirke, som netop er ved at blive bygget om til en stor og prægtig kirke, kun med borgerne i byens hjælp. De to drenge bliver fascineret af byggeriet og opholder sig dagligt på byggepladsen, hvor de hjælper til så godt de kan ved at give de hårdt arbejdene frivillige bastaix’er vand at drikke, mens de slæber store sten fra stenbruddet ned til kirkens byggeplads.

Arnau bliver senere selv taget ind i bastaix’ernes lav, mens Joan går ind i kirkeordnen og ender som en spansk dominikansk inkvisitor. Man følger Arnau mens hans liv forandrer sig og han oplever livet som både hårdtarbejdene bastaix, hædret soldat for Cataloniens hær, storkøbmand og adelig. Man følger ham under byldepestens hærgen som udrydder den halve befolkning,  under den efterfølgende opblomstring hvor nye muligheder for livsførelse opstår, i kærlighed og sorg og under hans konstante kamp mod sin fortid.

Ikke ulig historier som f.eks. Forrest Gump, skildrer Havets Katedral hovedpersonen Arnau over en hel menneskealder og følger ham i tykt og tyndt og på godt og ondt. Arnau Estanyol kommer fra fattige kår men ender med hjælp af sin sunde fornuft, godhed og en smule held i toppen af samfundet, hvor han gør hvad han kan for at hjælpe den ofte undertrykte fattige del af befolkningen og skaffer sig mange venner såvel som fjender.

Havets Katedral er en god skildring af middelalderens Barcelona, et kapitel af byens historie som der ifølge forfatteren selv ikke tidligere er skrevet meget om. Bogens historie er meget ligefrem og ikke helt så dyb som man finder den i føromtalte Jordens Søjler, men formår dog alligevel at beskrive kontrasten mellem rig og fattig og de magtkampe som Arnau må udkæmpe livet igennem ganske fortræffeligt.

Som det ofte er tilfældet i denne slags historiske romaner, vender livet hurtigt op og ned for hovedpersonerne, og mens man det ene øjeblik sidder og glæder sig over fremgang for bogens helt, kan man det næste øjeblik sidde og bande over lige så stor uretfærdighed.

Hvor katedral byggeriet i Jordens Søjler spiller en væsentligt rolle og der benyttes en del sider på tekniske forklaringer, spiller opførslen af Santa Maria de Mar kirken i Havets Katedral mere en religiøs rolle for hovedpersonen Arnau og der bruges ikke megen tid på bygningsmæssige detaljer. Det gør den mindre tung at læse og giver samtidig bedre plads til resten af plottet.

Som i de fleste andre historiske romaner, blander Ildefonso Falcones i Havets Katedral, historisk fakta og detaljer om Barcelonas oprindelse med opdigtede personligheder og deres livshistorier. Det gøres ganske overbevisende og Arnau er for det meste en virkelighedstro hovedperson der er i stand til både at elske og hade, men som grundliggende er en god og ærlig person som man som læser straks holder med.

Som det er blevet god skik at gøre, slutter Ildefonson bogen af med at fortælle hvilke dele af  historiens plot og detaljer der er sande og hvilke der er modificeret eller helt opdigtede, og man finder ud af at Havets Katedral i stor grad er bygget over virkelighedens hændelser, selvom hovedpersonen Arnau er fiktionel. Er man interesseret i spansk historie eller skal man eventuelt et smut til Barcelona i sommerferien, kan Havets Katedral således også hjælpe til som baggrundsviden. Santa Maria de Mar kirken’s besøgstal er eftersigende steget kraftigt efter udgivelsen af denne bog.

Man skal et godt stykke ind i Havet Katedral før den for alvor bliver en ægte page-turner, som formår at holde en klæbet til siderne i timer ad gangen. Når man først når dertil, er Havets Katedral til gengæld også en fortræffelig og underholdende historisk roman som tager dig tilbage til det 14. århundrede, hvor adlen, kirken og de rige købmænd kæmper om magten og hvor krig mellem middelhavets lande konstant er under opsejling.

Kunne du lide Jordens Søjler vil du sandsynligvis også kunne lide Idelfonso Falcones debutroman. Selvom den ikke er helt lige så omfangsrig er det en virkelig illustrativ og herlig historisk roman som jeg sagtens kan anbefale. Dog kan det måske betale sig at vente på at den billigere paperback udgave kommer senere i år.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Hardback- ISBN-13: 9788776041328
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 629

Links:

Anmeldelse: Jan Guillou – Vejen til Jerusalem

28 december, 2008 Ingen kommentarer

Vejen til Jerusalem

Jan Guillou er nok mest kendt for sine spionromaner om den svenske agent Carl Hamilton, som han siden 1986 har haft stor succes med. I 1998 skiftede han dog for en stund nutiden ud med middelalderen og udgav den første bog  i en trilogi om den fiktive svenske tempelridder Arn Magnusson.  Bøgerne om den svenske helt blev en stor succes og er for nylig blevet filmatiseret i et nordisk samarbejde med det største budget hidtil set herhjemme.

Vejen til Jerusalem foregår i det 12. århundrede, i de landsdele der senere skal blive samlet som landet Sverige. Her møder vi den gravide Sigrid, hendes mand Magnus og deres første søn Eskild, som ejer to store landområder, hvoraf hun har arvet det ene, Varnhem. I det splittede land er alliancer imellem familierne, kongen og kirken vigtige. Sigrid giver derfor Varnhem væk til Cisterciensermunkene med Kong Sverkes velsignelse og Sigrid og hendes to sønner flytter til deres fars gård i Arnäs.

Drengene vokser op i en tid hvor magtbalancen i landet er konstant skiftende, hvor alliancer bliver dannet på kryds og tværs og hvor konspirationer og bedrag er hverdag. En dag da de to brødre Eskild og Arn leger, falder Arn ned fra en høj mur og ligger livløs. Sigrid lover at skænke Arn til klostret hvis han får lov at leve ,og da Arn som ved at mirakel overlever styrtet, må hans mor holde sit ord og skænke Arn til Cistercienser klostret, hvor den strikse Fader Henri er overhovedet.

Arn må vemodigt forlade det liv han kender og indstille sig på livet i et kloster. Snart efter er Cisterciensermunkene desuden nødt til at rykke sydpå og slår sig ned i det der i dag er østjylland i Danmark, hvor de danner klosteret Vitae Scholae. Her vokser Arn op og lærer både latin og fransk, madlavning, jagt, byggeri og fra den særlige munk, Broder Guilbert, lærer han kunsten at kæmpe med sværd, bue & pil samt at ride og håndtere end hest bedre end nogen anden i landet

Munkene og den nu næsten fuldvoksne Arn, vender mange år senere tilbage til Sverige. Arn forlader klosteret i sin søgen efter hans mål med livet og han træder ind i en verden han ikke kender til. En verden af mistro, had og bedrageri, som Arn der er opvokset blandt munkene ikke forstår. Han vender tilbage til sin faders gård og møder senere en pige  ved navn Cecilia som er datter af en anden stor familie og de to forelsker sig. Arn der stadig ikke helt har forstået hvordan den virkelige verden fungerer, kommer dog snart i problemer som selv hans kunnen med et sværd ikke kan løse.

Vejen til Jerusalem er en interessant fortælling. Selvom der aldrig har været en skandinavisk tempelridder, er idéen ganske god og er blandet fint sammen med dannelsen af den svenske nation, selvom også dette er et stort miskmask af fakta og fiktion, hvilket dog selvfølgelig er nødvendigt for at få bogens plot til at hænge sammen.

Arn er en god hovedperson, som det ikke er svært at holde med. Han kommer dog til tider til at fremstå som værende lidt for god og lidt for perfekt.  Det bliver bogen igennem f.eks. repeteret lidt for ofte, at Arn kan kæmpe lige godt med venstre og højre hånd og der er i det hele taget ikke mange ting som den unge Arn ikke er bedre til end alle andre. Hans tanker eller gerninger har heller ikke mange mørke sider, men de få han har (efter datidens standarder) er dog tit det der får ham i problemer. Idéen med at han er vokset op i et kloster og derfor har været afskærmet for den mere rå virkelighed er selvfølgelig plausibel, men alligevel virker han til tider meget naiv over for sine medmennesker og omgivelser.

Der er mange personer, familier og egne af holde styr på i Vejen til Jerusalem. Og at mange af dem lyder meget ens kan ind imellem gøre det lidt svært at holde styr på. Til geografiens fordel, er der på en af de første sidder dog et kort over de områder hvor størstedelen af handlingen foregår.

Sproget i Vejen til Jerusalem, er forsøgt skrevet så det lyder en smule gammeldags. Således åbner bogen f.eks. med sætningen I det Herrens år 1150 . Det er både lidt underligt, men samtidigt med til at sætte stemningen. Derudover virker sproget nogle gange en smule snørklet og der er mange lange sætninger. Om det er den danske oversættelser der har nogle mangler eller om Guillou’s original er på samme måde, skal jeg ikke kunne sige, men det gør bogen sværere at læse end nødvendigt.

Når det er sagt, er Vejen til Jerusalem dog stadig en spændende og veldrejet historisk roman med alt hvad der hører til af sværdkampe og romancer. Den er selvfølgelig nok ekstra interessant for danskere og svenskere, idet den forgår i vores del af verden og med vores historiske baggrund som fundament. Historien om Arn forsætter i Tempelridderen og Riget ved vejens ende som der vil komme anmeldelser af her på siden på et senere tidspunkt.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788770531191
Originalt Udgivelses år: 1998
Sideantal: 401

Links:

Categories: Historisk fiktion Tags: ,

Anmeldelse: Wilbur Smith – When The Lion Feeds

27 december, 2008 Ingen kommentarer

When the Lion Feeds

Wilbur Smiths debutroman, When The Lion Feeds fra 1964, er en klassiker inden for sin genre af historiske eventyr. Siden den første bog udkom, har Wilbur Smith skrevet over 30 bøger, hvoraf de fleste foregår delvist i den afrikanske vildmark. Det kan dog klart anbefales at starte med hans første bog, hvor han sætter stilen for resten af sin karriere.

When The Lion Feeds tager sin begyndelse i Sydafrika i 1870’erne uden for den fiktive by Ladyburg. Her har Waite Courtney, hans to tvillinge sønner Sean og Garrick og deres stedmor Ada en større farm. Faren er en respekteret mand i samfundet og hans to sønner lever et godt liv, hvor de i perioderne på farmen jager fugle i den afrikanske bush eller fisker efter ål og går i skole resten af året i Ladyburg.

Selvom de to brødre er tvillinger, er de vidt forskellige. Sean er den fysisk største og dominerende og en dag da deres forældre er væk fra farmen, overtaler han Garrick til at låne deres faders jagtgevær, så de kan gå på  jagt efter en stor hjort de har set i nærheden dagen forinden. Det ender dog i en forfærdelig ulykke hvor Garrick må have amputeret sit ene ben, hvorefter hans liv er forandret for altid. Mens Garrick efter ulykken bliver hægtet delvist af det drengede liv og istedet bruger sin tid på at læse bøger, vokser Sean op og bliver drengene i byens leder og eftertragtet blandt pigerne, heriblandt den yngre Anna som altid følger i hælene på Sean.

Efter at være gået ud af skolen nogle år senere, bliver Sean og Garrick medhjælpere på farmen, hvor de passer de okser som familien lever af at sælge. En dag bryder der dog krig ud mellem de indfødte afrikanske Zulu’er og den besættende hvide befolkning som består af bl.a. hollændere og englændere. Waite, Sean og Garrick drager i krig , som mod forventningerne ender grueligt galt . Waite omkommer i et bagholdsangreb på deres lejr og også Sean formodes i længere tid død.

Garrick vender alene hjem til farmen som krigshelts og arvtager, hvor en ulykkelig Anna fortæller at hun venter Sean’s barn. Garrick som altid har været forelsket i Anna og som savner sin brors tryghed, gifter sig med hende og de drager på bryllypsrejse til Capetown. Da de vender hjem finder de dog at Sean er vendt tilbage og de tre lever i et par uger i en mærkelig suppedas af skjulte følelser, indtil Anna en dag fortæller Sean at barnet er hans og at hun stadig elsker ham. Sean forlader efter et slagsmål med Garrick farmen sammen med sin Zulu tjeneer Mbejane fra krigen og bevæger sig nord på, uden noget egentligt mål.

På sin vej møder han Duff, en engelsk herre som har gravet guld i blandt andet Canada og som har hørt om et nyt fund et par ugers ridt derfra. Sammen tager de til stedet kaldet Witwatersrand hvor de med blod, sved og snuhed får tilegnet sig et lod jord og med Duff’s erfaring får gang i en guldmine med stort potentiale. Sean og Duff  har heldet med sig og uden om den lille guldgraver lejr opstår hurtigt en stor ny by kaldet Johannesburg.

Her må Sean og Duff de næste år kæmpe imod grådighed og op og nedgange i både virksomheds og privatlivet, indtil de en dag bliver tvunget til at forlade Johannesburg for endnu engang at drage nord på. Denne gang for at samle Elfenben fra de titusindvis af elefanter der dengang stadig færdedes i store flokke i det næsten uudforskede Afrika. Livet som jæger i vildmarken er dog ikke så let som livet i storbyen og Sean og hans medfæller må meget igennem, inden han vender tilbage til Johannesburg flere år senere, med kone og sin førstefødte søn Dirk.

When The Lion Feeds er inddelt i tre dele, der hver i sær dækker en periode i Sean Courtneys liv. Fra de unge år på familiens farm og Zulu-krigen, over guldjagten i Johannesburg og til hans liv i vildmarken som elefantjæger. Gennem de tre perioder udvikler Seans personlighed sig og det er ganske spændende at følge ham fran barn til manddom.

Sean Courtney er ikke en perfekt hovedperson. Faktisk forekommer han i begyndelsen som en lettere arrogant nar, der ikke har respekt for hverken lærere eller de piger der flokkes om ham, men som dog elsker sin familie og ikke mindst sin bror Garrick. Seans personlighed udvikler sig dog sammen med hans erfaringer, hvor grådighed og arrogance en overgang er ved at tage over.

Han er typen der  mere end noget andet respekter sine fjender og dem der tør stille sig i vejen for hans ønsker og han bliver stærkere af modstand. Udtrykket What doesn’t kill you, makes you stronger passer nærmest perfekt på ham. Samtidigt er han dog en person som har stor tillid til sine tætte venner og som ikke tøver med at sætte sit liv på spil for fremmede.

When The Lions Feeds er en glimrende og inddragende bog om en mand som er med til at forme det afrikanske kontinent og hans færd igennem livet, hvor han oplever både stor glæde og sorg er spændende at følge. Bogens afslutning virker dog en smule melodramatisk og søgt, ligesom det måske kan forekomme at Sean Courtney når at opleve vel meget i løbet af  en ganske kort årrække, hvilket mest skyldes den hastige udvikling i Johannesburg.

Bogen fik to efterfølgere som følger Sean Courtney videre i hans liv. Den næste, fra 1966, hedder The Sound of Thunder og afslutningen fra 1977, hedder A Sparrow Falls – som du også kan finde en anmeldelse af her på siden.

Wilbur Smiths originale trilogi om Sean Courtneys liv i Sydafrika er både historisk spændende og meget velfortalt. Har man interesse i det tidlige Afrika, hvor vildmark stadig var vildmark og det rige dyreliv var intakt, er When The Lion Feeds endnu mere interessant, men bogen kan varmt anbefales til alle med en lille indre eventyrer.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk paperback – ISBN-13: 9780330201391
Originalt Udgivelses år: 1964
Sideantal: 544

Links:

Anmeldelse: Wilbur Smith – I løvens spor

23 december, 2008 Ingen kommentarer

A Sparrow Falls (I løvens spor)

Wilbur Smith er en sydafrikansk forfatter som siden 1964 har udgivet en lang række eventyr, alle sat på det Afrikanske kontinent. Senest har han skrevet fire bøger omhandlende det gamle egypten, men han er nok mest kendt for sine Courtney serie af bøger, som tidsmæssigt strejker sig fra år 1600 til slutningen af 1900-tallet.

Den første sekvens af tre bøger starter med When the Lion Feeds fra 1964, som var Smith’s debutroman med et første oplæg på 10.000 kopier. De  tre bøger handler om Sean Courtney og følger ham fra før Zulu-krigene i 1870’erne og til efter dannelsen af den Sydafrikanske Union i 1910.

Den tredje bog i den første sekvens udkom i 1977 og afslutter historien om Sean Courtneys liv i det sydlige Afrika. A sparrow falls fik den danske titel I løvens spor, da den udkom i danmark samme år i to bind og det er denne udgave jeg har læst og anmeldt her.

Bogen starter under 1. verdenskrig hvor man møder Mark Anders, søn af en sydafrikansk farmer og en fantastisk skytte, som i den kolde vinter i slutningen af krigen bliver sat ind for at få ramt på en tysk sniper. General Sean Courtney har beføjelsen i samme område og her mødes de to mænd med en fælles baggrund for første gang.

Efter krigen vender Mark Anders tilbage til Afrika og hans bedstefars landområde hvor han er vokset op som barn. Her må han dog sande at jorden er blevet overtaget af andre og at hans bedstefar er død under mystiske omstændigheder, efter sigende i en jagtulykke.

Mark Anders vil dog ikke lade hans land og det eneste han kender og holder af  blive taget fra ham så let, og starter derfor sin egen undersøgelse af omstændighederne i bedstefaderens død. Her kommer han dog hurtigt i sammenstød med Dirk Courtney, søn af den respekterede general Sean Courtney, men som modsat sin far viser sig at være blottet for moral og dybt korrupt i sin søgen efter magt og rigdom. Dirk Courtney ‘s navn dukker op igen og igen i hans bestræbelser på at finde hans bedstefars morder og han opdager at Dirk Courtney har store planer for de vilde naturområder som Mark Anders har kært.

Mark Anders møder senere i historien Sean Courtney igen og de to opbygger langsomt en gensidig respekt og et helt særligt venskab. Mark Anders får tilbudt et godt job som privatsekretær for den gamle general og han møder hans forkælede unge datter Storm. Da en borgerkrig bryder ud,  må Mark Anders dog igen tage sit trofaste gevær i brug og oplever igennem en gammel bekendt den grufulde krig fra begge sider.

Efter krigen er noget ændret i Mark og Sean Courtney, som selv har oplevet krigens ar på sjælen, gør ham til vogter for et stort naturreservat ved navn Chakas Port. Her kommer han dog igen i konflikt med Dirk Courtney og hans planer for området, hvilket leder til det endelige opgør imellem Mark Anders, Sean Courtney og den fortabte søn Dirk.

I løvens spor er en af de mest gribende og spændende bøger jeg har læst. Historien om Mark Andersons hjemvenden fra  1. verdens krig til et hjemland som siden er blevet korrupt og hans kamp imod overmagten er utrolig spændende og meget velfortalt. Landets udvikling, den smukke natur, konflikten mellem Sean Courtney og hans søn Dirk og Mark Anders’ centrale rolle, bliver malet tydeligt for læseren.

Mark Anders er en godt skrevet personlighed som man nemt holder med, men som samtidigt viser sig fra sine dårligere sider flere gange i bogen, hvilket er med til at gøre ham mere realistisk og interessant.

I løvens spor er en historie og et afrikansk eventyr der virkeligt fænger. En perfekt afslutning på Wilbur Smiths oprindelige Courtney trilogi og muligvis Wilbur Smiths allerbedste bog.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk hardback – ISBN-10: 8775311321
Originalt Udgivelses år: 1977
Sideantal: 522 (samlet for begge bind i den anmeldte udgave)

Links:

Anmeldelse: Conn Iggulden – Bones of the Hills

22 december, 2008 Ingen kommentarer

Bones of the Hills

Bones of the Hills er den tredje bog i Conn Iggulden’s trilogi om Djengis Khan og hans erobringer. Bones of the Hills tager sin begyndelse et par år efter handlingerne i Lords of the Bow, (På dansk: Fjendeland) hvor Djengis selv er taget tilbage til de Mongolske stepper og hans sønner er blevet sendt ud sammen med hans generaler for at blive voksne krigere. Jochi med Tsubodai mod nord, hvor de støder ind i en russisk deligation og Jochi beviser sit mod og sin snuhed. Chagatai med Jelme mod Øst og Ogedai med Khasar, længere sydpå i det smuldrende kinesiske emperie.

Fra hjemlandet sender Djengis 3 år senere bud efter sine generaler og planlægger en kampagne mod mellemøsten, nærmere betegnet emperiet Khwarezm, som dengang bl.a.  bestod af datidens Afghanistan, Uzbekistan og Turkmenistan.  Her er flere af hans udsendte diplomater hensynsløst blevet dræbt og tørsten efter hævn er endnu engang drivkraften bag Djengis’ handlinger. Ved samlingen af nationen i Mongoliet, bluser konflikten mellem Jochi, den formodede uægte søn, og Chagatai op med endnu større kraft  og det kommer igennem bogen til flere konfrontationer de to brødre imellem. De får dog begge tildelt en tuman (10.000 krigere) som er under deres kommando og hele nationen bevæger sig over bjergene i vest.

I mellemøsten møder de Shah Ala ad-Din Muhammad, den øverste magthaver i Khwarezm, og hans hær som er større end nogen de tidligere har mødt og bl.a. har krigselefanter og heste der næsten matcher mongolernes i udholdenhed. Opgøret mod Shah’en og senere hans søn, bliver det blodigste som Djengis og hans folk endnu har oplevet og svaghed begynder for første gang at kunne anes i hans rækker. Samtidigt kulminerer konflikten mellem hans to ældste sønner og Djengis udnævner hen imod slutningen af bogen sin efterfølger, der skal være Khan for nationen efter hans egen død.

Med Bones of the Hills fortsætter Iggulden sin fremragende fortælling om det mongolske emperium, med stor indsigt i slagenes gang og indblik i følelserne hos personerne bag. Det er interessant at følge hvordan både Djengis, hans brødre og generaler udvikler sig igennem de tre bøger. Fra børn til ældre mænd som har set mere end de fleste. Der er ligeledes fokus på hans sønner og deres interne magtkampe om at blive den næste Khan eller blot accepteret.

Der er flere lidt anderledes segmenter i Bones of The Hills, sammenlignet med de to forgængere. Bl.a. følger man Shah Ala ad-Din Muhammad og hans søn Shah Jalal Al-Din over flere kapitler i deres flugt fra Mongolerne. En anden lidt anderledes, men utrolig spændende del, handler om jagten på en hundrede år gammel kult af snigmordere som er blevet hyret af Shah’en til at myrde Djengis. En jagt som ender i nogle smalle bjergpas hvor kulten har deres hemmelige tilholdsted og som udsætter Djengis for en type af fare som han ikke tidligere har stået over for.

Conn Iggulden tager igen udgangspunkt i de tilgængelige historiske fakta og skriver ud fra dette fundament sin egen spændende fortælling om Djengis’ sidste år. Selvom flere dele er ren digtning og særligt slutningen samt Jochi’s fortælling i stor grad er fri fantasi, holder Iggulden sig i det store og hele inden for rammerne af historien. Således vil man ved diskussion om Djengis med andre formentligt stadig have ret stærke godt på hånden.

Har man læst de to første bøger i denne episke serie, skal man selvfølgelig også læse den tredje. Har man ikke læst de to første, anbefaler jeg klart at man gør det, før man går igang med denne. Selvom man formentligt godt kan læse den individuelt, vil man mangle indsigten i karakterens personlige udvikling og helt sikkert ikke kunne leve sig lige så godt ind i handlingen.

Bones of the Hills er endnu ikke udkommet på dansk, og eftersom to’eren først netop er kommet som hardback herhjeme, skal vi formodentligt et par måneder ind i 2009 før den får sin danske udgivelse.  Ifølge Iggulden selv, er der  planlagt yderligere tre bøger i serien som vil omhandle Djengis’ efterfølgeres liv og deres egne videre erobringer. Den første vil man formentlig, taget udgivelsestiden mellem de tidligere bøger i betragtning, kunne se i handlen i tredje kvartal 2009 og jeg skal i hvert fald have fat i en kopi med det samme.

Som en anbefaling til alle der skulle være blevet liget så bidt af Iggulden’s bøger som jeg selv, vil jeg forslå at besøge hans officielle forum hvor bøgerne bliver diskutteret flittigt og hvor han endda selv deltager i debatten fra tid til anden. Linket til forummet finder du under links, nedenunder karakteren.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk hardback – ISBN-13: 9780007201785
Originalt Udgivelses år: 2008
Sideantal: 416

Links:

Categories: Historisk fiktion Tags:

Anmeldelse: Ken Follett – Jordens Søjler

18 december, 2008 2 kommentarer

Jordens Søjler

Ken Follett’s Jordens Søjler (Pillars of the Earth) er af mange blevet hædret som en af de bedste bøger der er skrevet og er at finde på mange lister såsom "100 books you must read before you die".

Da Follett skrev Jordens Søjler i 1989 var det et stort genrespring fra de spændingsromaner han tidligere var blevet kendt for. Follett har selv udtalt at han havde ideen til bogen i mange år før den blev til virkelighed, og at det var hans fascination af katedraler og kirker der lå til grund for bogen – selvom han efter eget udsagn ikke selv er Kristen.

Når man læser at bogen handler om opførslen af en katedral, kan det måske få mange til at ligge bogen fra sig. Det gjorde jeg i hvert fald selv da jeg fik den som gave for et par år siden, og jeg har først fået den læst for få måneder siden – og det er jeg glad for at jeg gjorde.

Jordens Søjler er lang bog, knap 800 sider med meget lille skriftstørrelse. Det gør bogen til typen man ikke læser på en enkelt aften, eller to eller tre. Det er derimod en fortælling som strejker sig over et helt liv og flere generationer og som de fleste nok vil læse over i hvert fald en uge eller mere.

I Jordens søjler møder man bygmesteren Tom, som sammen med sin familie arbejder på et hus for en ung rigmand ved navn Lord William i 1100-tallets England. Tom bygmesters største drøm er at blive bygmester på en katedral og han rejser derfor landet rundt i håb om at finde et byggeri han kan få arbejde på. Deres vej gennem landet går hårdt ud over hans gravide hustru, Agnes som dør ved barslen og uden mad eller midler til at skaffe dem, efterlader Tom med tungt hjerte den nyfødte dreng i skoven, hvor han dog senere bliver fundet af en ung munk.

Kort efter støder Tom og hans børn ind i en ung kvinde ved navn Ellen og hende generte søn Jack, som har levet som fredsløse i skoven siden han blev født. Ført sammen som af skæbnen, leder deres videre færden dem til den lille by Kingsbridge, hvor Tom får arbejde på byens Kirke, og de møder den karismatiske men også strengt religiøse unge Prior, Phillip.

Med Kingsbridge som udgangspunkt, følger man de næste 700 sider byen og dens indbyggeres op og nedture, mens Kingsbridges udvikling tager store skridt under den unge priors ledelse. Konflikter mellem prior Phillip og den grådige biskop Waleran, Toms søn Alfred og Ellens søn Jack, samt rigmandsdatteren Aliena og Tom og hans families sammenstød med den "onde" Lord William tegner sig for størstedelen af handlingen i bogen, alt imens opførslen af Kingsbridge katedral bliver et fast holdepunkt som der hele tiden vendes tilbage til.

Selvom det måske kan lyde lidt kedeligt, så er Jordens Søjler skrevet så godt og med flere oprigtigt interessant personligheder, at den på trods af længden ikke går i stå. Den gennemgående historie om opførslen af en katedral forklares ofte i byggetekniske detaljer, men holdes alligevel på et plan hvor det ikke bliver alt for manual-agtigt og uden man behøver være murer for at følge med. Når den går i dybden med emnet er det altid i forbindelse med en interessant personlig udvikling for bogens karakterer.

Man skal nok en 100 sider ind i bogen før den for alvor fænger og bliver svær at ligge fra sig, men derfra er den også en overordentlig  spændende fortælling om et england hvor de fleste var fattige og hvor konger, jarler og biskopper styrede landet med hård hånd. Follets skrivestil er ret simpel uden brug af for mange smarte ord og alligevel formår han at beskrive den verden han opbygger i fine detaljer, så det ikke er svært at se for sig.

Skal man sige noget negativt om bogen, vil det være at Folletts karakterer ikke altid er særligt nuancerede. De er oftest enten meget gode eller meget onde, og medmindre man hedder Dr. Evil er det ikke svært at finde en side at holde med hele bogen igennem. Det gør dog bestemt ikke bogen mindre god og den særprægede historie om opførslen af en katedral i middelalderens england og personerne omkring den, er både fascinerende , gribende og ikke mindst virkeligt godt fortalt.

Bogen kan varmt anbefales til alle der elsker et historisk drama og er man tilhænger af den genre, er Jordens Søjler nok en af de bøger man bør læse.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788777146602
Originalt udgivelses år: 1989
Sideantal: 779

Links:

Anmeldelse: Conn Iggulden – Lords of The Bow

18 december, 2008 Ingen kommentarer

Lords of The Bow Conn Iggulden’s anden bog i serien om Djengis Khan og hans erobringer, fortsætter hvor den første, Ulven fra Stepperne, slap. I Lords of the Bow (på dansk: Fjendeland) har Temudjin, nu udnævnt som og kaldet Djengis Khan – den største Khan, fået samlet de sidste af de mongolske stammer eller udryddet dem som ikke er villige.

I slutningen af den forrige bog bliver Djengis klar over at "the chin", kineserne, i århundreder har undertrykt det mongolske folk ved at bestikke forskellige stammer og skabe konflikter imellem dem, så de har bekriget hinanden og ikke tidligere er vokset til en større samlet nation.

Efter at have gjort op med sin fars mordere, Tartarene, sætter Djengis med sit nye folk derfor ud for at tage hævn på sit folks vegne mod de kinesiske lande. Det nomadiske Mongolske folk som er opvokset på hesteryg som kvægdrivere og trænet i brug af bue og pil fra barnsbarn, drager mod syd.

Ved bjergpasset som fungerer som grænsen til Xi Xia emperiet, støder Djengis’ hær mod en hidtil ukendt stærk form for forsvars værk i form af meter høje stenmure og jernporte, med bueskytter placeret på toppen. Overfor denne udfordring, kan Selv Djengis’ meget større veltrænede hær ikke stille meget op og i stedet må der tages anderledes tricks i brug for at komme forbi muren og ind det rige Xi Xia land bag bjergene.

Her støder Mongolerne dog blot på en hel by af uset størrelse, omringet af samme slags mur som ved bjergpasset og med en hel hær til at beskytte den imod indtagelse. Da Djengis’ hær ikke kan indtage byen, må de derfor se sig nødsaget til at indgå en aftale med dem. I de efterfølgende år, sender Djengis spioner ind i det østliggende Chin-emperie for at finde hemmeligheden til at nedbringe de høje stenmure, som alle byerne i landet er omgivet af og en ny krigstaktik tager sit indtog. En taktik som til sidst bringer den mongolske hær op imod næsten uovervindelige odds ved slaget i Badgers Mouth passet og belejringen af Yenking (nutidens Beijing).

Som i Ulven fra Stepperne, er hovedmotivet bag handlingen i Lords of the Bow hævn. Djengis og hans hær lever efter principper om at det største man kan foretage sig i sit liv er at udrydde sin fjender. Et oprindeligt Djengis Khan citat viser med alt tydelighed denne filosofi.

The greatest happiness is to vanquish your enemies, to chase them before you, to rob them of their wealth, to see those dear to them bathed in tears, to clasp to your bosom their wives and daughters – Djengis Khan

Lords of the Bow byder på nogle virkelig fantastiske kampscener, som Iggulden igen formår at skrive så man føler at man står lige midt i dem, med pile flyvende om ørerne og adrenalinen pumpene i kroppen. Der er dog også blevet plads til interne magtkampe, politiske opgør og en startende konflikt mellem Djengis’ to ældste sønner Jochi og Chagatai. Denne efterfølger er mindst lige så spændende, hvis ikke mere, end sin forgænger og Iggulden formår som ingen anden at samle enestående kampbeskrivelser og nærværende personlige fortællinger i én og samme historie.

Historien i Lords of the Bow følger, ligesom sin forgænger, de faktiske begivenheder som man kender fra den nedskrevne historie, men der digtes samtidigt en masse handling til for at binde historien sammen og gøre bogen endnu mere spændende. Som sin forgænger er Lords of the Bow en fabelagtig bog om en historisk periode som de færreste kender særligt meget til og som der generelt ikke vides meget om. Har man læst Ulven fra Stepperne og synes om den, vil det være en ugerning ikke også at få fingrene i denne fremragende efterfølger.

Lords of the Bow er netop udkommet som hardback på dansk, med titlen Fjendeland, men den kan også fåes langt billigere i den engelske paperback udgave som jeg har anmeldt her – på engelsk er også netop udkommet den tredje bog i serien, som endnu ikke findes på dansk. En anmeldelse af den er naturligvis på vej.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk paperback – ISBN-13: 978-0007201778
Originalt udgivelses år: 2008
Sideantal: 544

Links:

Anmeldelse: Conn Iggulden – Ulven fra Stepperne

15 december, 2008 Ingen kommentarer

Ulven fra Stepperne

Ulven fra Stepperne (på engelsk: Wolf of the Plains) er Conn Igguldens første bog i hvad der indtil videre er en trilogi om den mongolske erobrer Djengis Khan. I seriens først bog følger man Temudjin (Djengis’ fødselsnavn)  i børneårene hvor han i begyndelsen kæmper med sine brødre om sin fars opmærksomhed og ellers lever et relativt beskyttet liv. Faren Yusegei er Khan for deres stamme UIvene og de bekriger konstant de andre stammer på den mongolske steppe og lever et simpelt nomadisk liv.

Da faren bliver dræbt i et bagholdsangreb af tartarene står Temudjin eller broderen Bekter til at overtage rollen som Khan, men istedet tager faderens livvagt Euluk stammen med magt og lader Temudjin, hans mor og brødre alene på steppen i den kolde vinter, efterladt til en sikker død. I kampen for overlevelse må Temudjin og hans familie efterfølgende meget igennem, mens Temudjin langsomt samler stammerne i en hævnkamp mod tartarene og sin fars tidligere livvagt.

Ulven fra Stepperne er en virkelig spændende bog der blander fakta om Djengis Khan’s utrolige liv og og fri digtning på fascinerende vis. Den første bog i serien omhandler hans udvikling fra barn til voksen og selvom hovedemnerne er overlevelse, hævn og krig, formår Iggulden samtidigt at gøre historien personlig og man føler med personerne igennem hele bogen.

Mit eget kendskab til Djengis Khan og det Mongolske empire var ikke særligt stor inden jeg gik igang med bogen, måske af det af den grund en mere interessant historisk personlighed at læse om end f.eks. Cæcar, en person som Iggulden tidligere har skrevet fire bøger om. Der vides generelt meget lidt om Djengis Khan og det mongolske folk fra den tid, da de som et nomade folk ikke skrev ret meget ned. Det meste af det man ved stammer fra en kinesisk oversættelse af en mongolsk tekst med navnet “The Secret History of the Mongols” som samtlige film, bøger og tekster der efterfølgende er udgivet primært bygger på.

Iggulden følger på flere punkter de historiske fakta tæt, mens han andre steder digter en masse til, ændre begivenheder og fjerner uinteressante personer. Hvor en film som den Russiske “Mongol” fra 2007 som beskriver samme periode, på trods af flotte lokationer og kostumer, derfor falder til jorden i et forsøg på at følge fakta for tæt og dermed bliver “kedelig”, formår Iggulden at gøre historien om Temudjin og hans rise to power til noget af det mest spændende jeg har læst i lang tid . Man får let lyst til selv at sætte sig op på en hest, bue og pil klar og så ellers bare ride derudad.

Bog nr. 2 (Fjendeland) er kun netop udgivet som hardback på dansk, så da jeg var ca. halvvejs med Ulven fra Stepperne, bestille jeg både 2 og 3’eren på engelsk hos Amazon.co.uk. – Er man til fascinerende historiske bøger med  krig i højsædet og har man tid til at miste lidt søvn om natten er det klart en bog man bør sætte på ønskelisten til Jul.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 9788702067804
Originalt udgivelses år: 2008
Sideantal: 430

Links: