Arkiv

Arkiv for december, 2008

Anmeldelse: Khaled Hosseini – Under en strålende sol

30 december, 2008 Ingen kommentarer

Under en strålende sol

Efter hans debutant succes med Drageløberen, havde Khaled Hosseini noget at leve op til med udgivelsen af sin næste bog. Under en strålende sol (På engelsk: A thousand splendid suns) udkom i 2007 og skuffer heldigvis ikke.

Under en strålende sol foregår, ligesom Drageløberen, i Afghanistan og tager sin begyndelse i midten af 1960’erne udenfor Herat. Her bliver vi introduceret til Nana og hendes datter Mariam som bor i en fattig hytte og lever et jammerligt liv. Mariams far Jalil er en rig mand og bor i Herat med sine koner og andre børn. Mariam er dog datter af Nana, som var husholderske hos Jalil da han gjorde hende gravid og Mariam er derfor et uægte barn og ikke accepteret af omverdenen.

I sin skam har Jalil bygget hytten på et afsides sted, hvor Nana kan opforstre Mariam uden at andre ved hvem hun er. Mariam må  lade sig nøje med Jalils ugentlige besøg, som Mariam ser frem til hele ugen. I alt hemmelighed drømmer hun dog mere end noget andet, om en dag at kunne flytte ind i hans hus i Herat og leve som en del af hans rigtige familie.

Som 15-årig stikker Mariam en dag af og finder sin fars hjem i Herat. Jalil vil dog ikke have at hun bliver set på stedet og får hende kørt hjem. Tilbage i hytten har Mariam’s mor begået selvmord og Jalil nu er tvunget til at lade hende bo hos ham. Jalil’s koner får dog hurtigt arrangeret et ægteskab for Mariam med en langt ældre mand ved navn Rasheed, som bor i Kabul, flere hundrede kilometer fra Herat.

I Kabul bliver den skræmte og ulykkelige Mariam først mødt med venlighed, men efter flere mislykkede graviditeter begynder Rasheed at vise sig fra sin værste side og Mariam lever de næste mange år et stærkt undertrykt liv med sin voldelige ægtemand.

Herefter skifter bogen fuldstændigt fokus fra Mariam og man følger i stedet Laila, som bor længere ned af den samme gade i Kabul. Laila’s forældre tilhører den øvre-klasse og de lever et godt liv. Laila vokser op med sin bedste ven, drengen Tariq og de to udvikler et tæt venskab. Da Laila er ældre bliver hendes brødre dræbt under de voldelige kampe mod den sovjetiske besættelsesmagt og det ender med at Tariq og hans familie må flygte ud af landet. Senere forsøger Laila’s familie at gøre det samme, men et raketnedslag dræber begge hendes forældre og lader hende alene tilbage.

Rasheed finder Laila i ruinerne og bringer hende til sit hjem, hvor han kort efter på nederdrægtig vis får hende overtalt til at gifte sig med ham, med håb om at hun kan give ham en søn. Mariam og Laila er den første lange tid fjendtlige over for hinanden og Rasheed behandler Mariam som en slave som skal aflyde Lailas ordrer. Da Lailas første fødte viser sig at være en pige og der senere sås tvivl om faderskabet, vender billedet dog og også Laila må nu leve under konstante trusler om tæv. Under ens forhold, udvikler Mariam og Lailas venskab sig over årene og Mariam bliver stærkt knyttet til Lailas datter Aziza.

Flere år senere bliver Afghanistan ramt af enorm fattigdom og en gammel flamme fra fortiden giver nyt håb for Laila og Mariam, som flere gange prøver at gøre opgør mod deres forfærdelige ægtemand. Historien slutter i 2003, to år efter USA’s invasion, hvor den ene af de to kvinder kan tage tilbage til Afghanistan og i ruinerne af deres gamle hjemland være med til genopbyggelsen.

Under en strålende sol er skrevet på en måde hvor den ret bogstaveligt er delt op i fire dele. Den første del handler om Mariam, den næste om Laila, den tredje om deres fælles liv og den sidste del er afslutningen som binder de løse ender sammen.

Den måde at skrive på er lidt underlig, da bogen fuldstændigt skifter handling efter første del. Men det giver også bogen tid til at fokusere ordentligt på og introducere læseren for først Mariam og dernæst Laila, før de to kvinders liv støder sammen under forfærdelige omstændigheder.

Under en strålende sol er en fascinerende historie om to afghanske kvinders skæbne, som til trods for deres vidt forskellige opvækst og familie finder sammen under usle vilkår i et voldeligt hjem. Under det ekstremt-islamiske Talibanske styre, må de sammen kæmpe for at holde sig i live, mens det eneste der holder dem oppe er det spinkle håb om en lysere fremtid.

Hosseini skriver med en sjælden sjæl og indlevelse som gør det tydeligt at emnet ligger ham nær. Hans portræt af Mariam og Laila er nærmest skræmmende realistisk og formår undervejs både at chokere og forundre.

Selvom Drageløberen og Under en strålende sol foregår i samme land, under samme  tidsperiode og har kampen for overlevelse tilfælles som overordnet emne, er der alligevel nok der skiller de to bøger ad, til at man sagtens kan læse dem begge. Men man bør måske vente et par uger eller måneder imellem dem, for at ligheden ikke bliver for åbenlys.

Det bliver om ikke andet mægtigt interessant at se om Hosseini har mere på hjertet til fremtidige bøger og kan holde niveauet eller om kvaliteten falder når emnet skifter.

Kunne man lide det enkle men velfortællende sprog og ikke mindst den bevægende historie i Drageløberen, bør man ikke snyde sig selv for også at læse Under en strålende sol, som beviser at Hosseini er en forfatter der i den grad er værd at holde øje med i fremtiden.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk hardback – ISBN-13: 9788777148378
Originalt Udgivelses år: 2007
Sideantal: 319

Links:

Categories: Drama Tags:

Anmeldelse: Stieg Larsson – Pigen der legede med ilden

30 december, 2008 Ingen kommentarer

Pigen der legede med ilden

Pigen der legede med ilden er Stieg Larssons anden bog i Millennium-trilogien om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist og tager sin begyndelse et års tid efter handlingen i Mænd der hader kvinder.

Lisbeth Salander har, efter at hun kom til store penge i Wennerström sagens grumme afslutning, rejst verden rundt og er endt på en fredsommelig tropisk ferieø i Caribien, hvor hun passer sig selv og nyder friheden med at løse komplicerede matematiske gåder. Hun har ikke haft kontakt med nogle af hendes bekendte siden hun forlod Sverige og beslutter efter at en voldsom orkan rammer øen, at vende tilbage for at redde trådene i hendes fortid ud.

I Sverige arbejder Mikael Blomkvist stadig på det samfunds og erhvervskritiske blad Millennium og deres nyeste historie, som de arbejder på sammen med en freelance journalist og hans kæreste, drejser sig om handlen med østeuropæiske kvinder til prostitution, i en omfattende trafficking sag. En historie der har fået den spidsfindige arbejdstitel  From Russia with love og som udleverer flere kendte og højtstående svenske personligheder.

Lisbeth Salander bliver efter hendes hjemkomst hurtigt involveret i sagen på uheldigvis, da hendes far, som hun ikke har set siden Den frygtelig hændelse , viser sig at have forbindelse til prostitutions-ringen.

Da nogle af personerne bag From Russia with love undersøgelsen bliver myrdet, peger afgørende beviser mod den umyndiggjorte og ifølge hendes offentlige dokumenter, psykisk syge Salander og hun er pludselig jagtet af både politiet, Mikael Blomkvist og de kriminelle i prostitutions sagen.

Der findes ingen uskyldige. Der findes kun forskellige grader af ansvar

Sådan lyder et citat fra Lisbeth Salander, som i bogen atter må forsvare sig selv imod hendes mørke fortid og straffe dem der vil hende ondt, alt imens hun samtidigt må se sig efterfulgt af politiet og sveriges samlede skare af journalister.

Hvor Mænd der hader kvinder havde Mikael Blomkvist mest i fokus, er det denne gang Lisbeth Salander der har fået hovedrollen og det er  et godt valg, for Salander er en af de meste interessante og samtidig forstyrrende personligheder jeg er stødt på i en bog i lang tid.

Lisbeth Salander er perfekt som den eftersøgte autistiske computer hacker, der under hendes undersøgelser lærer mere om hendes fortid, hvor særligt hendes far viser sig at være af en helt særlig støbning og hvor hun også lærer om et andet familiemedlem, som ikke ulig hende selv, er speciel på sin helt egen måde.

Den anden bog i Stieg Larssons trilogi om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist er lige så vanvittigt spændende som sin forgænger og byder på en ny afslørende historie som både er virkelighedstro og trist. Wennerström og famlien Vanger er skiftet ud med en ny ondere skurk og hans håndlangere, som gør livet surt for Mikael og Lisbeth, der igen støder sammen i jagten på sandheden.

Når Pigen der legede med ilden efter min mening alligevel ikke helt så god som den første bog, skyldes det at plottet til tider er en smule overdrevent og en tand for urealistisk. Særligt slutningen hvor Lisbeth overlever på mirakuløs vis er en smule far-fetched, selvom det selvfølgelig hører med til enhver "detektiv-bog" at hovedpersonen kommer ud for og overlever de mest utrolige ting.

Pigen der legede med ilden er ikke til at ligge fra sig når først man er begyndt og man keder sig ikke et øjeblik i løbet af de ca. 630 sider som denne superkrimi fylder. Har man ikke læst Mænd der hader kvinder, skal man dog uden tvivl begynde med den først, da bogens hovedpersoner i form af Salander og Blomkvist bliver bygget op her.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788770530897
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 638

Links:

Categories: Krimi Tags: ,

Anmeldelse: William Gibson – Neuromancer

29 december, 2008 Ingen kommentarer

Neuromancer

William Gibson blev med sin debutroman Neuromancer fra 1984, kendt som mesteren inden for Cyberpunk, en underkategori af science fiction som opstod i starten af 1980’erne og som ofte omhandler dystopiske fremtids scenarier med kunstig intelligens, kybernetik, fantasifuld ny teknologi og magtfulde virksomheder i centrum.

Neuromancer er den første bog i William Gibsons Sprawl-trilogi, som foruden Neuromancer selv, består af Count Zero og Mona Lisa Overdrive.

I Neuromancer følger man Henry Dorsett Case. Case er en cybercowboy eller computer hacker om man vil, som bor i den dystopiske kriminelle underverden Chiba City i Japan og som han er blevet forvist til efter at være blevet taget i at stjæle fra sin tidligere arbejdsplads. Som straf for forbrydelsen har han fået ødelagt sit nervesystem, så han ikke længere er i stand til at koble sig på det globale cyberspace netværk og dermed reelt gjort arbejdsløs.

I Case’s tilsyneladende håbløse situation, uden arbejde og afhængig af stoffer, bliver han reddet af Molly Millions og hendes chef Armitage som lover at reparere Case’s nervesystem i gengæld for at han bruger sine hacker evner til at udføre arbejde for Armitage. Armitage skal senere vise sig at være mere og andet end han fremstår som.

Som deres første job skal Molly og Case stjæle et ROM-modul indeholdende den gemte personlighed af en af Case’s tidligere mentorer, McCoy Pauley som har øgenavnet The Dixie Flatline. Hans ekspertise er nødvendig for at hjælpe Case med at udføre den endelig plan.

Holdet vokser, da Peter Riviera, en tyv og sociopat der med hjælp af avanceret kybernetik kan projektere holografiske illusioner der kan narre folk til at tro på næsten hvad som helst. Holdet kommer på sporet af en meget kraftig AI (kunstig Intelligens) kaldet WIntermute, som er konstrueret af den magtfulde Tessier-Ashpool familie, som dog mere minder om en virksomhed og holder til på deres egen rumstation kaldet Freeside.

Wintermute viser sig kun at være den ene del af en planlagt super-AI (en slags supercomputer) som også består af Neuromancer, men som er delt i to grundet Turing loven som forbyder super-AI’er. Da Wintermute ikke selv kan slå sig sammen med Neuromancer, har den derfor på udspekuleret vis rekruteret den skrøbelige Armitage og sat hele operation igang, og det er nu op til Molly, Riviera og Case med icebreaker cyberprogrammet at bryde igennem Turing sikkerhedssystemet så Wintermute og Neuromancer kan samle sig som historiens første super-AI.

Med Neuromancer var Gibson med til at opfinde og definere udtryk såsom cyberspace, før det vi i dag kender som internettet blev opfundet og gjort til hvermands eje. Neuromancer er en spændende og meget dyster historie om en mand og computergeni som efter at være blevet nedgjort til halv-kriminel kæmper sig tilbage. Mord, prostitution og stoffer blandes med nogle af de første beskrivelser af verdens omspændene virtuelle netværk og virtual reality.

Den engelske udgave som jeg har læst og anmeldt, er skrevet på et meget teknisk og svært sprog, som kan være forvirrende og for mit vedkommende ofte krævede at sætninger blev læst flere gang. Selvom jeg ellers ofte læser engelske bøger. Bogen er fuld af udtryk som ikke bruges i det daglige sprog eller som Gibson selv har opfundet. Nogle ord bruges også om ting som dengang ikke fandtes, men som i dag gør, bare under et andet navn. Det kan således måske være en ide at finde den danske udgave med titlen Neuromantiker hvis ens engelske ikke er så teknisk stærkt.

Neuromancer har været med til at sætte sit præg på opfattelsen af moderne computernetværk og den er værd at læse for sin rolle i den sammenhæng alene. Særligt computernørder og andre med hang til at bruge for meget tid foran computeren, vil finde noget særligt i Gibson’s fremtidsunivers, men den kan også sagtens læses af andre science fiction fans.

Ser man bort fra bogens specielle status og oprindelse, og kigger på den med nutidige øjne falder kvaliteten dog en smule, idet bogen i sig selv ikke skrevet særligt godt og kan være svær at komme igennem. Neuromancer er helt sikkert en af den slags bøger som bliver bedre ved en genlæsning og som vil give en dybere forståelse af historien og det univers den foregår i – second time around.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk paperback – ISBN-13: 9780006480419
Originalt Udgivelses år: 1984
Sideantal: 320

Links:

Categories: Science Fiction Tags:

Anmeldelse: Philip Kerr – Lampens Børn: Akhenatons Hemmelighed

29 december, 2008 Ingen kommentarer

Lampens Børn - Akhenatons hemmelighed

Phillip Kerr er mest kendt for sin Berlin Noir trilogi af detektivbøger fra starten af 90’erne. I 2004 begyndte han dog en børnebogs fantasy serie som på dansk hedder Lampens Børn og som han skrev med indflydelse fra sine børnebørn. Serien består i øjeblikket af fire bøger og en femte forventes udgivet i 2009.

Lampens Børn serien er udgivet under navnet P.B Kerr og den første i serien hedder Akhenatons hemmelighed. I bogen møder man de to 12-årige tvillinger John og Philippa Gaunt, som bor med deres smukke mor og rige far i en storslået lejlighed på Manhattan i New York.

I deres unge alder, vokser deres visdomstænder en dag frem og under bedøvelsen for at få dem fjernet, drømmer de begge samtidigt en drøm om deres onkel Nimrod fra London. Onklen fortæller at de skal bede deres forældre om lov til at komme på sommerferie hos ham i London, alene.

Forældrene kan ikke sige nej, og John og Philippa rejser til London for at mødes med deres noget særprægede onkel Nimrod. Onkel Nimrod indviger dem i familiehemmeligheden, og fortæller dem at de fra deres mors side i virkeligheden er djinn’er. Djinnerne er væsener der skaber held i verden og bruger held som deres kræft til at udøve magi og som blandt andet kan opfylde andres ønsker. De gode djinn’er i er konstant kamp mod de onde djinn’er, som skaber uheld og der en nøje balance af held og uheld som må opretholdes for menneskehedens bedste.

Herfra tager John og Phillipa’s liv en spændende drejning, da de med onkel Nimrod rejser til Egypten hvor de kommer på sporet af Akhenatons hemmelighed og den onde djinn Iblis. Samtidigt må John og Phillipa lære hvordan det er at være en djinn, både de gode og dårlige sider, samt hvordan de bruger deres nye evner til de gode djinners fordel.

Selvom man efterhånden er trådt ind i de voksnes rækker, kan det stadig være sjovt at læse fantasy bøger skrevet primært for børn og unge. Lampens Børn læner sig op ad bøgerne om Harry Potter, dog uden den samme dybde og baggrundshistorie. Bogen berører emner som de godes kamp mod det onde og loyalitet, men på et plan hvor alle (især også børn) kan følge med. Skrivestilen er holdt i en let og til tider humoristisk form som kan læses af de fleste.

For det yngre publikum kan Akhenatons Hemmelighed sagtens anbefales. For de lidt ældre og voksne, kan den måske fungere som et hurtigt underholdende fantasy eventyr mellem læsningen af mere seriøse bøger, men vil måske være lidt for let og barnlig.

I samme genre kan serien om Artemis Fowl eller Narnia-bøgerne anbefales.

Karakter: 5/10

5 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788773949795
Originalt Udgivelses år: 2004
Sideantal: 319

Links:

Categories: Fantasy Tags:

Anmeldelse: Douglas Adams – The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

29 december, 2008 Ingen kommentarer

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Douglas Adams og hans historier i Hitchikers Guide to the Galaxy serien (forkortet HHGTTG) har for længst opnået kult status og bøgerne som bygger over et radiospil, må på trods af sine unge alder anses som værende klassikere inden for sin skæve genre af science fiction komedie.

Historien er både udkommet som en tv-serie i 80’erne og den første bog blev i 2005 filmatiseret med rimelig succes.

Den første bog i serien udkom i 1979 og hedder ganske enkelt The Hitchhikers Guide to the Galaxy. Bogen tager sin begyndelse på jorden i England, hvor man møder Arthur Dent. Han bor i et lille hus som uden hans viden er blevet planlagt til nedrivning, for at gøre plads til en motorvej.

Hans gode ven Ford Prefect, som i virkeligheden er en alien-journalist for det altomfattende leksikon Hitchikers Guide to the Galaxy, ankommer mens Arthur ligger foran de bulldozere der vil rive hans hus ned. Han prøver at forklare Arthur at det kan være liget meget med huset, da jorden alligevel vil blive udryddet om få minutter. Arthur og Ford stjæler et lift på et rumskib hos den alien race, the Vogons, der vil sprænge jorden i luften for at gøre plads til en hyperspace motorvej.

Arthur og Ford ender med at blive smidt af rumskibet og bliver ved et rent lykketræf samlet op af et andet rumskib. Det helt specielle rumskib kaldet Heart og Gold, styres af Ford’s skøre halvfætter og galakse præsident Zaphod Beeblebrox. Ombord er også en pige fra jorden, Trillian, som Arthur tilfældigvis kender, foruden den superkloge men dybt depressive robot Marvin, som er en af bogens helt store underholdnings elementer.

Zaphod leder efter den sagnomspundne planet Magrathea, som i sin tid fremstillede luksus planeter. På Magrathea møder Arthur Slartibartfast som fortæller at ham at Jorden i virkeligheden er en stor computer designet af Deep Thought, beregnet til at give svaret på det ultimative spørgsmål: The Answer to Life, the Universe, and Everything – og at nogle helt utænkelige skabningen står bag.

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy er en helt unik blanding af science fiction og fantastisk sort humor, og som netop af den grund er blevet et must-read værk. Det er sjældent at jeg griner af noget jeg har læst i en bog, men hver gang jeg har læst HHGTTG afstedkommer det flere grin. Bogens plot og idégrundlag er både ufatteligt morsomt, interessant og tankevækkende uden at være for dyb eller filosofisk.

Sproget i den engelske original udgave er ganske letlæseligt og selvom der er snak om en science fiction historie, er den ikke proppet med alt for mange hi-tech ord eller forkortelser som gør den svær at forstå, og de få der er forklares ganske fint. Jeg har aldrig læst den danske oversættelse kaldet Håndbog for vakse galakseblaffere,  men jeg kunne forstille mig at noget af den specielle humor og stemning går tabt og vil derfor anbefale at læse den på det originale sprog.

Den version jeg har brugt som grundlag for anmeldelsen her, er en samlet udgave af de seks bøger i hans trilogi kaldet The Ultimate Hitchhiker’s Guide og fylder samlet 832 sider. Den første bog fylder dog selv kun ca. 143 sider. Den næste bog i rækken hedder The Restaurant at the End of the Universe, og følger begivenhederne direkte efter handlingen i den første.

Selvom Hitchhiker’s Guide to the Galaxy ikke oprindeligt var tiltænkt som en bog, er Douglas Adam’s nedskrevne version fornøjelig læsning som man ikke bør snyde sig selv for. Har man lyst til at begive sig ind i et morsomt og tosset univers hvor intet er som man tror, er The Hitchhikers Guide to the Galaxy lige bogen man bør læse.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk hardback – ISBN-10: 0517149257
Originalt Udgivelses år: 1979
Sideantal: 143

Links:

Anmeldelse: Jan Guillou – Vejen til Jerusalem

28 december, 2008 Ingen kommentarer

Vejen til Jerusalem

Jan Guillou er nok mest kendt for sine spionromaner om den svenske agent Carl Hamilton, som han siden 1986 har haft stor succes med. I 1998 skiftede han dog for en stund nutiden ud med middelalderen og udgav den første bog  i en trilogi om den fiktive svenske tempelridder Arn Magnusson.  Bøgerne om den svenske helt blev en stor succes og er for nylig blevet filmatiseret i et nordisk samarbejde med det største budget hidtil set herhjemme.

Vejen til Jerusalem foregår i det 12. århundrede, i de landsdele der senere skal blive samlet som landet Sverige. Her møder vi den gravide Sigrid, hendes mand Magnus og deres første søn Eskild, som ejer to store landområder, hvoraf hun har arvet det ene, Varnhem. I det splittede land er alliancer imellem familierne, kongen og kirken vigtige. Sigrid giver derfor Varnhem væk til Cisterciensermunkene med Kong Sverkes velsignelse og Sigrid og hendes to sønner flytter til deres fars gård i Arnäs.

Drengene vokser op i en tid hvor magtbalancen i landet er konstant skiftende, hvor alliancer bliver dannet på kryds og tværs og hvor konspirationer og bedrag er hverdag. En dag da de to brødre Eskild og Arn leger, falder Arn ned fra en høj mur og ligger livløs. Sigrid lover at skænke Arn til klostret hvis han får lov at leve ,og da Arn som ved at mirakel overlever styrtet, må hans mor holde sit ord og skænke Arn til Cistercienser klostret, hvor den strikse Fader Henri er overhovedet.

Arn må vemodigt forlade det liv han kender og indstille sig på livet i et kloster. Snart efter er Cisterciensermunkene desuden nødt til at rykke sydpå og slår sig ned i det der i dag er østjylland i Danmark, hvor de danner klosteret Vitae Scholae. Her vokser Arn op og lærer både latin og fransk, madlavning, jagt, byggeri og fra den særlige munk, Broder Guilbert, lærer han kunsten at kæmpe med sværd, bue & pil samt at ride og håndtere end hest bedre end nogen anden i landet

Munkene og den nu næsten fuldvoksne Arn, vender mange år senere tilbage til Sverige. Arn forlader klosteret i sin søgen efter hans mål med livet og han træder ind i en verden han ikke kender til. En verden af mistro, had og bedrageri, som Arn der er opvokset blandt munkene ikke forstår. Han vender tilbage til sin faders gård og møder senere en pige  ved navn Cecilia som er datter af en anden stor familie og de to forelsker sig. Arn der stadig ikke helt har forstået hvordan den virkelige verden fungerer, kommer dog snart i problemer som selv hans kunnen med et sværd ikke kan løse.

Vejen til Jerusalem er en interessant fortælling. Selvom der aldrig har været en skandinavisk tempelridder, er idéen ganske god og er blandet fint sammen med dannelsen af den svenske nation, selvom også dette er et stort miskmask af fakta og fiktion, hvilket dog selvfølgelig er nødvendigt for at få bogens plot til at hænge sammen.

Arn er en god hovedperson, som det ikke er svært at holde med. Han kommer dog til tider til at fremstå som værende lidt for god og lidt for perfekt.  Det bliver bogen igennem f.eks. repeteret lidt for ofte, at Arn kan kæmpe lige godt med venstre og højre hånd og der er i det hele taget ikke mange ting som den unge Arn ikke er bedre til end alle andre. Hans tanker eller gerninger har heller ikke mange mørke sider, men de få han har (efter datidens standarder) er dog tit det der får ham i problemer. Idéen med at han er vokset op i et kloster og derfor har været afskærmet for den mere rå virkelighed er selvfølgelig plausibel, men alligevel virker han til tider meget naiv over for sine medmennesker og omgivelser.

Der er mange personer, familier og egne af holde styr på i Vejen til Jerusalem. Og at mange af dem lyder meget ens kan ind imellem gøre det lidt svært at holde styr på. Til geografiens fordel, er der på en af de første sidder dog et kort over de områder hvor størstedelen af handlingen foregår.

Sproget i Vejen til Jerusalem, er forsøgt skrevet så det lyder en smule gammeldags. Således åbner bogen f.eks. med sætningen I det Herrens år 1150 . Det er både lidt underligt, men samtidigt med til at sætte stemningen. Derudover virker sproget nogle gange en smule snørklet og der er mange lange sætninger. Om det er den danske oversættelser der har nogle mangler eller om Guillou’s original er på samme måde, skal jeg ikke kunne sige, men det gør bogen sværere at læse end nødvendigt.

Når det er sagt, er Vejen til Jerusalem dog stadig en spændende og veldrejet historisk roman med alt hvad der hører til af sværdkampe og romancer. Den er selvfølgelig nok ekstra interessant for danskere og svenskere, idet den forgår i vores del af verden og med vores historiske baggrund som fundament. Historien om Arn forsætter i Tempelridderen og Riget ved vejens ende som der vil komme anmeldelser af her på siden på et senere tidspunkt.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788770531191
Originalt Udgivelses år: 1998
Sideantal: 401

Links:

Categories: Historisk fiktion Tags: ,

Anmeldelse: Wilbur Smith – When The Lion Feeds

27 december, 2008 Ingen kommentarer

When the Lion Feeds

Wilbur Smiths debutroman, When The Lion Feeds fra 1964, er en klassiker inden for sin genre af historiske eventyr. Siden den første bog udkom, har Wilbur Smith skrevet over 30 bøger, hvoraf de fleste foregår delvist i den afrikanske vildmark. Det kan dog klart anbefales at starte med hans første bog, hvor han sætter stilen for resten af sin karriere.

When The Lion Feeds tager sin begyndelse i Sydafrika i 1870’erne uden for den fiktive by Ladyburg. Her har Waite Courtney, hans to tvillinge sønner Sean og Garrick og deres stedmor Ada en større farm. Faren er en respekteret mand i samfundet og hans to sønner lever et godt liv, hvor de i perioderne på farmen jager fugle i den afrikanske bush eller fisker efter ål og går i skole resten af året i Ladyburg.

Selvom de to brødre er tvillinger, er de vidt forskellige. Sean er den fysisk største og dominerende og en dag da deres forældre er væk fra farmen, overtaler han Garrick til at låne deres faders jagtgevær, så de kan gå på  jagt efter en stor hjort de har set i nærheden dagen forinden. Det ender dog i en forfærdelig ulykke hvor Garrick må have amputeret sit ene ben, hvorefter hans liv er forandret for altid. Mens Garrick efter ulykken bliver hægtet delvist af det drengede liv og istedet bruger sin tid på at læse bøger, vokser Sean op og bliver drengene i byens leder og eftertragtet blandt pigerne, heriblandt den yngre Anna som altid følger i hælene på Sean.

Efter at være gået ud af skolen nogle år senere, bliver Sean og Garrick medhjælpere på farmen, hvor de passer de okser som familien lever af at sælge. En dag bryder der dog krig ud mellem de indfødte afrikanske Zulu’er og den besættende hvide befolkning som består af bl.a. hollændere og englændere. Waite, Sean og Garrick drager i krig , som mod forventningerne ender grueligt galt . Waite omkommer i et bagholdsangreb på deres lejr og også Sean formodes i længere tid død.

Garrick vender alene hjem til farmen som krigshelts og arvtager, hvor en ulykkelig Anna fortæller at hun venter Sean’s barn. Garrick som altid har været forelsket i Anna og som savner sin brors tryghed, gifter sig med hende og de drager på bryllypsrejse til Capetown. Da de vender hjem finder de dog at Sean er vendt tilbage og de tre lever i et par uger i en mærkelig suppedas af skjulte følelser, indtil Anna en dag fortæller Sean at barnet er hans og at hun stadig elsker ham. Sean forlader efter et slagsmål med Garrick farmen sammen med sin Zulu tjeneer Mbejane fra krigen og bevæger sig nord på, uden noget egentligt mål.

På sin vej møder han Duff, en engelsk herre som har gravet guld i blandt andet Canada og som har hørt om et nyt fund et par ugers ridt derfra. Sammen tager de til stedet kaldet Witwatersrand hvor de med blod, sved og snuhed får tilegnet sig et lod jord og med Duff’s erfaring får gang i en guldmine med stort potentiale. Sean og Duff  har heldet med sig og uden om den lille guldgraver lejr opstår hurtigt en stor ny by kaldet Johannesburg.

Her må Sean og Duff de næste år kæmpe imod grådighed og op og nedgange i både virksomheds og privatlivet, indtil de en dag bliver tvunget til at forlade Johannesburg for endnu engang at drage nord på. Denne gang for at samle Elfenben fra de titusindvis af elefanter der dengang stadig færdedes i store flokke i det næsten uudforskede Afrika. Livet som jæger i vildmarken er dog ikke så let som livet i storbyen og Sean og hans medfæller må meget igennem, inden han vender tilbage til Johannesburg flere år senere, med kone og sin førstefødte søn Dirk.

When The Lion Feeds er inddelt i tre dele, der hver i sær dækker en periode i Sean Courtneys liv. Fra de unge år på familiens farm og Zulu-krigen, over guldjagten i Johannesburg og til hans liv i vildmarken som elefantjæger. Gennem de tre perioder udvikler Seans personlighed sig og det er ganske spændende at følge ham fran barn til manddom.

Sean Courtney er ikke en perfekt hovedperson. Faktisk forekommer han i begyndelsen som en lettere arrogant nar, der ikke har respekt for hverken lærere eller de piger der flokkes om ham, men som dog elsker sin familie og ikke mindst sin bror Garrick. Seans personlighed udvikler sig dog sammen med hans erfaringer, hvor grådighed og arrogance en overgang er ved at tage over.

Han er typen der  mere end noget andet respekter sine fjender og dem der tør stille sig i vejen for hans ønsker og han bliver stærkere af modstand. Udtrykket What doesn’t kill you, makes you stronger passer nærmest perfekt på ham. Samtidigt er han dog en person som har stor tillid til sine tætte venner og som ikke tøver med at sætte sit liv på spil for fremmede.

When The Lions Feeds er en glimrende og inddragende bog om en mand som er med til at forme det afrikanske kontinent og hans færd igennem livet, hvor han oplever både stor glæde og sorg er spændende at følge. Bogens afslutning virker dog en smule melodramatisk og søgt, ligesom det måske kan forekomme at Sean Courtney når at opleve vel meget i løbet af  en ganske kort årrække, hvilket mest skyldes den hastige udvikling i Johannesburg.

Bogen fik to efterfølgere som følger Sean Courtney videre i hans liv. Den næste, fra 1966, hedder The Sound of Thunder og afslutningen fra 1977, hedder A Sparrow Falls – som du også kan finde en anmeldelse af her på siden.

Wilbur Smiths originale trilogi om Sean Courtneys liv i Sydafrika er både historisk spændende og meget velfortalt. Har man interesse i det tidlige Afrika, hvor vildmark stadig var vildmark og det rige dyreliv var intakt, er When The Lion Feeds endnu mere interessant, men bogen kan varmt anbefales til alle med en lille indre eventyrer.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk paperback – ISBN-13: 9780330201391
Originalt Udgivelses år: 1964
Sideantal: 544

Links:

Anmeldelse: Dan Brown – Morderisk Bedrag

26 december, 2008 Ingen kommentarer

Morderisk Bedrag

Morderisk Bedrag, med den bedre klingende engelske titel Deception Point,   er Dan Browns 3. spændingsroman. Den blev udgivet i 2001, året efter Engle & Dæmoner og 2 år før hans kæmpegennembrud med Da Vinci Mysteriet.

Morderisk Bedrag finder sted under en Præsident kampagne i USA, hvor den siddende, men upopulære præsident Zachary Herney er ved at miste kapløbet med den sleske republikanske kandidat Senator Sedgewick Sexton. Senator Sexton har som sit primære kampagne emne kørt på den siddende præsidents dårlige håndtering af NASA’s budgetter, der de seneste år er løbet løbsk. Et emne han sammen med sin assistent Gabrielle Ashe, som har skafftet kilderne bag deres påstande, er ved at vinde valget på.

Senatorens datter, Rachel Sexton, arbejder for NRO (National Reconnaissance Office) eller på dansk Centeret for Rumbaseret Efterretningsvirksomhed, hvor hun verificerer data  i forbindelse med undersøgelser, ny opdagelser o.l og har en bred viden inden for rumteknologi.

Hun bliver under særlige omstændigheder kaldt til et møde med selveste præsidententen, et møde som hendes chef i NRO, William Pickering, dog afvarer hende om blot har til sinde at udnytte hende imod sin far. Præsidenten viser sig dog at have en helt særlig opgave til hende. NASA har i alt hemmelighed fundet en meteorit i en ishylde ved Canada, som indeholder umiskendelige spor af liv.

Præsidenten, som er ved at miste sin post i Det Hvide Hus,  gør derfor alt for at få verificeret fundet og dets ægtehed af så mange uafhængige kilder som muligt. Udover Rachel tæller dette hold også en række forskere, der i blandt Michael Tolland, en havforsker der med sine populære videnskabs programmer på TV har den brede befolksnings tillid.

Da Rachel når til fundet på ishylden er meteoritten på vej til at blive hævet op af isen og de beviser hun bliver præsenteret for er overdådige. Planlægningen af den direkte tv-transmission dagen efter går igang, hvor hele verdens befolkning vil høre om det fantastiske fund.

Imellemtiden fortsætter en enkelt forsker på egen hånd sine undersøgelser af meteoritten og opdager noget foruroligende. En skjult Delta Force gruppe som er tilstede på ishylden myrder ham dog før han kan nå at fortælle om sine opdagelser til andre. Rachel og de andre eksperter bliver dog mistænksomme over forskerens forsvinden og da de bevæger sig ud fra kuplen som er hovedkvarteret på isen, for at foretage flere undersøgelser, ender det i en vild jagt hvor de må flygte for deres liv. Flere beviser for en konspiration af usete proportioner kommer op til overfladen, men om det fra NASA, Det Hvide Hus, NRO, Senator Sexton eller andre der står bag er ikke  til at vide.

Morderisk Bedrag er endnu en virkelig spændende Dan Brown roman. Videnskab, teknologi og politik er hovedingredienserne i bogen som følger både NASA, de andre efterretningsforbund samt Det Hvide Hus i en større konspiration som udfolder sig perfekt og først giver endelige svar på de allersidste sider. Bogen er fyldt med teknologiske vendinger og facts, forklaringer af forsknings begreb og metoder og efterlader ingen tvivl om at Dan Brown har undersøgt emnerne i bogen ganske godt. Hvilket han på lettere blærende vis også selv gør opmærksom på på de første sider.

Grundskelettet i bogen ligner nærmest uhyggeligt meget det man finder i Engle & Dæmoner. Historien er selvfølgelig en helt anden og fokuser på rumteknologi, men alligevel kan man ved næsten hver del af bogen drage klare paralleller til den samme del i Engle & Dæmoner. Det virker lidt som om Dan Brown fandt en rigtig god måde at bygge en spændende bog op på, og så bare valgte en anden historie at klaske på. Det gør dog ikke bogen mindre spændende, og Dan Browns kendetegnende film-agtige skrivestil gør at bogen ryger hurtigt ned.

Som det også er tilfældet med Engle & Dæmoner, er personbeskrivelserne ikke særligt dybe. Bortset fra den startende romantiske affære mellem Rachel og Michael, er det det bagved liggende plot som har næsten hele opmærksomheden og der efterlades ikke mange sider til personudvikling. Det kan virke som en svaghed, men det er måske nærmere et udtryk for Dan Browns mål om at skrive en spændingsroman hvor farten holdes hele vejen igennem.

Den størst fejl jeg kan finde ved denne bog er den danske titel og omslag. Den fornuftige engelske titel Deception Point er blevet til Morderisk Bedrag og har samtidigt fået et lyserødt cover. Sammenlagt får det den lidt til at ligne en billig kærlighedsroman man finder på hylden under pornoen i en kiosk 😀

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788791746482
Originalt Udgivelses år: 2001
Sideantal: 549

Links:

Categories: Science Fiction, Spænding Tags:

Anmeldelse: Eoin Colfer – Artemis Fowl

25 december, 2008 Ingen kommentarer

Artemi Fowl

Efter Harry Potters verdensomspændende kæmpesucces kom der hurtigt ekstra gang i genren for teenage-fantasy. En af de forfattere som har opnået en vis popularitet er Eoin Colfter med sin serie om det onde barne geni Artemis Fowl, fra 2001. Ligesom Harry Potter, foregår Artemis Fowl bøgerne i vores nutidige verden, men er sameksisterende med en fantasy-verden med magiske væsener og hvad dertil hører.

Artemis Fowl den anden er navnet på bogens hovedperson. Han er søn af Artemis Fowl den første, et krimielt overhoved i Irland og en meget rig mand som dog er forsvundet uden spor. Artemis Fowl er på trods af sin unge alder af 12 år, et sandt geni og i hans fars fravær og hans mors sengeliggende tilstand styrer han familien og udtænker onde planer, som har fører ud i livet med sin kæmpe af en bodyguard, Butler, som sin højrehånd.

Artemis Fowl får i sin jagt på rigdom, fingre i en hemmelig bog skrevet på gnomsk. Ved hjælp af computersoftware han selv har skrevet, får han oversat teksten til forståeligt sprog og får bekræftet eksistensen af feer og en magisk verden der eksisterer ved siden af den han kender, og som i årtusinder han drevet gæk med mennesket.

Med bogens hjælp får han held til at kidnappe Feen Holly Short og kræver en større løsesum i guld for hende. NIS (Nedre Imperiums Sikkerhedspoliti) må herefter tage alle deres hemmelige tricks i brug for at forsøge at redde Holly. De ved dog ikke at Artemis med bogen i sin varetægt kan regne alle deres redningsplaner ud og sikre sig imod dem.

En situation der ellers burde være ren rutine for NIS-agenterne, udvikler sig derfor til en større konflikt da de indser hvilken fjende de står over for.

Artemis Fowl er skrevet i en lys og humoristisk tone og der er aldrig nogen tvivl om at bogen er tiltænkt en yngre læserskare og at den ikke skal tages alt for seriøst. Modsat Harry Potter prøver den aldrig for alvor at være dyb, selvom der forekommer menneskelige dilemmaer undervejs.  Artemis Fowl beskriver sig selv som et ondt geni, hvilket han da også fremstår som i starten af bogen. Men som handlingen skrider frem står det alligevel klart at han ikke er helt ond.

Bogen tager udgangspunkt i vores verden, men tiføjer den hemmelige underjordiske verden hvor feer, dværge, trolde og andre magiske eventyrvæsener lever. Bogen giver nogle sjove men alligevel ikke helt forklarende bud på hvordan den underjordiske verden har formået at holde sig skjult for menneskeheden. Colfer formår med bogen at blande det klassiske eventyr med alt hvad dertil hører af magi og underlige væsener med højteknologiske våben og videnskab, som både Artemis Fowl og det Nedre Imperium bruger flittigt. Det gøres på ganske overbevisende vis og er klart en af bogens store forcer.

Selvom Artemis Fowl aldrig kommer op på siden af f.eks. Harry Potter er den ganske underholdende og indeholder de forventelige elementer i good vs. evil temaet, selvom det til bogens fordel vendes på hovedet i hovedpersonen Artemis Fowl’s rolle som den "onde" part.

Har man læst Harry Potter, Narnia mfl. og mangler noget lignende, kan Artemis Fowl sagtens anbefales, også til voksne. Jeg har den næste bog, i den indtil videre seks bøger lange serie, stående på hylden og glæder mig til at læse om Artemis Fowl’s videre færden næste gang jeg får brug for et underholdende men lettere fordøjeligt eventyr.

Som bonus information kan nævnes, at der nu officielt skulle være en film på vej over den første bog. Med potentiel biografpremiere i 2010.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788711312261
Originalt Udgivelses år: 2001
Sideantal: 275

Links:

Categories: Fantasy Tags:

Anmeldelse: Camilla Läckberg – Isprinsessen

25 december, 2008 Ingen kommentarer

Isprinsessen

Camilla Läckberg er endnu en krimiforfatter fra vores naboland Sverige. Hun debuterede i 2002 med sin første krimi i om Erika Falck og Patrick Hedström, og har siden skrevet i alt seks bøger i serien.

Hendes tilgang til krimigenren bliver ofte placeret i en kategori kaldet femikrimi, hvilket indikeret at bogen har en kvindelig hovedpersonen og at tilgangen til opklaringens af bogens mysterie er mere kvindelig end man ser det i den "normale" krimi.

Den første bog i serien hedder Isprinsessen og foregår i en mindre havneby kaldet Fjallbacka ved den svenske vestkyst, hvor forfatteren også selv er vokset op. Her møder man Erika Falck, en single up-and-coming forfatterinde i starten af trediverne som netop er vendt tilbage til sit bardomshjem, efter at hendes forældre på tragisk vis er døde i en bilulykke.

Den hårde tid bliver endnu værre da hun finder hun sin gamle barndomsveninde, som hun ikke har set i mange år, død, tilsyneladende ved selvmord. Der går dog hurtigt rygter i den lille by og Erika opdager at der er noget der ikke er som det burde. Sagen bliver efterforsket af den nærliggende politigård i Tanum hvor efterforskningen ledes af den ubehagelige og noget karikerede Mellberg, som kun drømmer om at komme tilbage til storbyens mere interessante politiarbejde og som ser den mystiske sag som vejen til at nå det mål.

I politiefterforskingen støder Erika ind i en tidligere ven fra barndommen, Patrick Hedström, som er den tilsyneladende eneste intelligente person der arbejder på opklaringen. Med Erika som hovedvidne i form af hendes tidligere venskab med offeret,  må Patrick og Erika arbejde tæt sammen og deres venskab udvikler sig da en gammel flamme genopstår.

Erika kan dog ikke lade være at blande sig mere end hun måske burde i opklaringsarbejdet og hun får langsomt gravet gamle hemmeligheder frem i det lille lokalsamfund, under dække af hendes journalistiske arbejde som forfatter. Hendes status som en af byens mest successrige borgere giver hende adgang til de fleste hjem, inkl. byens eneste meget rige og lidt underligere famlie.

Samtidigt må hun tage sig af sine forældres efterladte bo, som hendes søsters voldelige mand vil sælge. Sit blomstrende forhold til Patrick og hendes egen samvittighed over den roman som igennem efterforskingen tager form i hendes hoved.

Jeg fik anbefalet Isprinsessen af en veninde og den anbefaling kan godt sendes videre til andre krimi fans. Isprinsessen er en ganske spændende krimi med et interessant plot og troværdige karakterer i Patrick og Erika. Kriminalkommissær Melberg og den rige Lorentz familie er tilgengæld ikke særligt realistiske, men fungerer dog fint selvom de virker en anelse malplaceret blandt bogens øvrige personligheder.

Skildringen af både hovedpersonen Erika og bipersonerne i bogen er forrygende og ofte meget detaljerede. Modsat mere tekniske krimier, fokuserer både opklaringsarbejdet og den omkringliggende historie som helhed sig meget på følelser,  navnligt Erikas følelser – hvilket for det meste fungerer rigtigt godt og kan være en fin forandring hvis man tidligere primært har læst mere ordinære krimier.

Opklaringen af mordet, der er bogens omdrejnings punkt, er fint fortalt og afsløringen kommer først på bogens allersidste sider sådan som den bør gøre. Isprinsessen dog også en af den slags krimier som nærmest skubber opklaringen foran sig, forstået på den måde at der med vilje tit undlades detaljer og gives halve-forklaringer som tydeligt indikerer at netop det er den manglende brik i puslespillet.  Det fungerer som sådan fint, men kan også være frustrende når det forekommer for ofte eller for tydeligt.

Udover mordgåden, den unævnelige baggrund for denne og kærlighedshistorien som bliver hæftet på, får Läckberg også sat fokus på et  andet problem som forekommer i både Danmark og Sverige. Nemlig at folk flytter til storbyerne, alt imens de mindre historiske kystbyer bliver forvandlet til sommerhusområder som ligger døde hen i vinterhalvåret.

Selvom Isprinsessen ikke er noget litterært mesterværk,  glæder jeg mig personligt til at læse den næste i rækken, Prædikanten, som efter sigende skulle være endnu bedre.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788770552608
Originalt Udgivelses år: 2002
Sideantal: 421

Links:

Categories: Krimi Tags: