Arkiv

Arkiv for marts, 2009

Anmeldelse: Philip Kerr – Martsvioler

30 marts, 2009 Ingen kommentarer

Martsvioler

Martsvioler er den skotske forfatter Philip Kerrs første bog i hans oprindelige Berlin Noir krimi-trilogi,  som foregår under det blomstrende nazi-regimes tredje rige, i Tyskland i 1930’erne.

Martsvioler tager sin begyndelse i 1936, under forberedelserne til det kommende OL i Berlin. Hitler er kommet til magten og er ved at forberede landet til den kommende krig, alt i mens de prøver at skjule dette for de udenlandske turister, og gøre indtrykket så positivt som muligt for atleterne.

Den tidligere politibetjent og nazi-modstander Bernhard Gunther arbejder nu som privatdetektiv. Hans opgaver består ofte i at finde forsvundne personer, som i denne tid ofte er jøder og andre forfulgte, der som regel dukker op i byens flod eller på anden måde ender på lighuset.

Gunther er dygtig og charmerende og virker ofte pisse ligeglad med de farer han udsætter sig selv for, når han i fuld offentlighed konstant sviner nazi-regeringen til. På trods af det, eller måske pågrund af det, bliver han hyret af den rige Hermann Six, leder af en stor tysk stålkoncern, til at efterforske mordet på hans datter og hendes mand Poul Pfarr, en advokat i SS som arbejdede direkte under Heinrich Himmler med at opklare korruption i det tyske erhversliv. Han får samtidig til opgave at finde en kostbar diamanthalskæde som blev stjålet fra parrets pengeskab.

Gunther har kontakter hos både pressen, Kripo (Kriminalpolitiet), Sipo (Sikkerhedspolitiet) og Gestapo og hans efterforskning leder ham til en større konspiration som bringer ham i kontakt med Berlins underverden med Røde Dieter i spidsen, den kendte og smukke filmstjerne Ilse Rudel og nogle af nazi-tysklands topledere i form af Hermann Göring og Reinhard Heydrich.

Gunther’s metoder er langtfra fine og det er nærmere mod og nogle gange hovmod der bringer ham resultater, ligesom hans evne til at læse de personer han møder i sin beskæftigelse. Hans overmod bringer ham dog i problemer da han ender i den berygtede Dachau KZ-lejr og må kæmpe for livet for at slippe helskindet derfra.

Arbeit macht frei

Titlen Martsvioler refererer til et kendt udtryk om et fænomen under nazi-regimets opblomstring, hvor betydelige borgere som ikke tidligere var engageret, pludselig og ud af det blå blev medlem af nazi-partiet efter det kom til magten og fik vigtige poster.

Handlingen finder sted under en periode i tysklands historie, som på en og same tid er kendt og ukendt. Kendt fordi de fleste nok ved hvad der skete i årene op til 2. verdenskrig og ukendt fordi færre kender til detaljerne om de magtkonflikter der var i landet og internt i nazi-partiet, samt den brede befolknings mistro over for Hitler og hans ideologi.

Historien bliver fortalt i første person, set fra Bernhard Gunthers synspunkt og tonen er ofte stærkt sarkastisk,  ligesom bogens personer ofte er kyniske og korrupte. Bestikkelse og trusler er den letteste vej til information når Gunther rydder op i Berlin og det er han god til.

Bogens force er helt klart at dens fortælling foregår i en så speciel periode og inddrager de personer den gør. Beskrivelsen af tysklands situation i 1936 er interessant og Gunther er en udmærket hovedperson til at sætte det hele i perspektiv.

Selve plottet hæver sig derimod ikke over den middelmådige krimi’s niveau og er til tider lidt forvirrende. Selvom der er de plot-twists som der skal være, er de ikke super opfindsomme og kommer ofte lidt tilfældigt, uden at spændingen er bygget rigtigt op først.

Blander man de to ting sammen, får man til gengæld en krimi der skiller sig ud fra mængden og samtidigt byder på lidt historisk genopfriskning, omend de historiske detaljer naturligvis skal tages med et gran salt i et fiktionsværk som dette.

Martsvioler blev oprindeligt udgivet i 1989 og selvom bogen således kan fejre 20-års fødselsdag i år, kan den sagtens anbefales til krimi fans som måske er gået lidt kold i de seneste års nutidige udgivelser, med moderne pjat som computere, hackere og alskens højteknologiske gadgets.

Bogen fik to efterfølgere i starten af 1990’erne, med Den blege forbryder og Et tysk rekviem som tilsammen danner den oprindelige Berlin Noir trilogi. 15 år senere, i 2006, udkom den fjerde bog i serien med Bernhard Gunther i hovedrollen, under titlen Det ene fra det andet .

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 97887705308665
Originalt Udgivelses år: 1989
Sideantal: 281

Links:

Categories: Krimi Tags: , , ,

Anmeldelse: Mogens Blom – Naboerne fra Bagdad

19 marts, 2009 Ingen kommentarer

Naboerne fra Bagdad

Det er sjældent at man får mulighed for at læse en bog skrevet af en man kender, og formentlig endnu sjældnere at man helt oprigtigt kan sige at bogen er god.

Forfatteren til denne bog er ikke kun en bekendt, men min egen far. Hans forfatterskab strejker sig 26 år tilbage, med to udgivelser i starten af 80’erne (Dræbt af en vildfaren kugle og Aftenholdet, 1983). Siden har han dog hvilet lidt på lauerbærene og har ikke udgivet noget siden.

Da han for snart tre år siden begyndte på sin tredje roman, denne gange med udgangspunkt i indvandrerdebatten, men stadig med fødderne solidt plantet i Danmark, var det derfor med stor opbakning fra familie og venner. Tre år, mange redigeringer og gennemlæsninger senere, er bogen nu snart på gaden og selvom den ikke er noget internationalt mesterværk, er den både tankevækkende, spændende og ikke mindst hamrende aktuel.

Martin Høgh er en 42-årig fraskilt analytiker fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). I et nyt initiativ med Politiets Efterretningstjeneste (PET) bliver han udlånt for at samle erfaringer og styrke samarbejdet mellem de to efterretningstjenester.

Martins første arbejdsdag falder tilfældigt sammen med en mordbrand i en kiosk i det bandehærgede Nordvestkvarter i København, hvor en ung anden-generations indvandrer ved navn Ali bliver dræbt, i hvad der ligner et racistisk opgør. Pågrund af det formodede racistiske motiv inddrages PET i efterforskningen, som peger i retning af et lokalt opgør mellem indvandrerbanderne og den danske halvt-racistiske gruppe Emdrupbanden, med den unge Sigurd som særlig interessant.

Sammen med efterforskningslederen Kennet fra PET og den kvindelige analytiker Benedikte Simonsen, som Martin tidligere har haft en flirt med, begynder de det nøjsommelige arbejde med at finde frem til gerningsmændene. Sagen viser sig dog hurtigt at være mere kompleks end som så, da det kommer frem at mordet har forbindelse til tidligere medlemmer af Saddams Baath parti og den politiske ophedede asyl-debat, hvor nogle politikere er villige til at gå længere end andre.

Et indviklet spind af fælles bekendte og tilfældige begivenheder binder bogens karakterer sammen. Det kan måske først virke lidt urealistisk, men tænker man nærmere over det, er det netop ofte sådan hverdagssituationer opstår i et lille land som danmark, hvor teorien om Six degrees of separation om noget må siges at være mulig.

Ligesom hans tidligere bøger, er Naboerne fra Bagdad en meget tidstypisk bog. Hvor Dræbt af en vildfaren kugle handlede om det anstrengte forhold mellem øst og vest under den kolde krig og det politiske magtspil, centrerer Naboerne fra Bagdad sig om den stærkt aktuelle og betændte situation mellem de vestlige lande og mellemøsten, efter invasionen af Irak i 2003.

Forfatterens inspiration til bogen stammer i høj grad fra egne erfaringer fra sit arbejde som seniorkonsulent i Udenrigsministeriets Mellemøstkontor og i forbindelse med projekter og initiativer over de seneste 10 år. Bogen bærer præg af forfatterens egen politiske baggrund og holdninger, som dog bogen igennem er velbegrundede, ligesom det er tydeligt at bogens baggrundsmateriale er grundigt researched.

Det meste af bogens handling foregår i Københavns Nordvestkvarter samt på Nørrebro, hvor forfatterens kendskab og forkærlighed for  kvarteret er med til at skildre miljøerne som de tager sig ud for bydelens beboere og bogen giver til tider et meget realistisk indtryk, som dem der bor der vil kunne nikke genkendende til.

Naboerne fra Bagdad blev påbegyndt for over 3 år siden, men bogens historie er ikke mindre interessant i dag, hvor bandeopgør  og skudepisoder det sidste halve år har præget Københavns bybillede. Plottet er dog dybere og mere ambitiøst end de overfladiske fortællinger man ofte hører i medierne, og giver et tiltrængt indblik ind i de konsekvenser de seneste års udenrigspolitik har haft.

Bogen blander således aktuelle politiske dagsordener med en spændende kriminalfortælling, med et interessant mellemøstligt touch. Man kunne ønske sig at der var gået mere i dybden med visse af bogens bærende karakterer, hvilket jeg personligt ved var tilfældet i et tidligere udkast af manuskriptet. I stedet er bogen blevet skåret mere ind  til benet, hvilket til gengæld har betydet et højere tempo i handlingen. Slutningen er desuden ikke helt så overraskende som man kunne håbe på, men den endelige afsløring gemmes dog til de sidste 30 sider.

På trods af de negative elementer, er Naboerne fra Bagdad bestemt anbefalingsværdig for alle der elsker både en god dansk spændingsroman og interesserer sig for den igangværende konflikt i Irak og resten af mellemøsten – køb den før din nabo.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 9788791959400
Originalt Udgivelses år: 2009
Sideantal: 283

Links:

Anmeldelse: Sara Gruen – Water for elephants

6 marts, 2009 Ingen kommentarer

Water for elephants / Vand til elefanterne

Water for elephants (på dansk er titlen: Vand til elefanterne) er en særegen bog af den kvindelige amerikanske forfatter Sara Gruen. Bogen lå i flere uger på førstepladsen på New York Times Bestseller liste og udkom i sommer sidste år på dansk, hvor den også blev reklameret en del for af forlaget Bazar.

Water for elephants er en meget anderledes bog end dem jeg selv normalt læser, og vel egentlig meget anderledes end de fleste populære bøger man finder på hylderne hos danske boghandlere. Det skal dog ikke skræmme en fra at læse den, for Water for elephants indeholder både elementer fra krimien, romantiken og dramaet.

Den 90 eller 93-årige Jacob (han er ikke helt sikker på sin alder) bor på et et plejehjem, hvor han  på sine gamle dage lever et kedeligt liv med ensformig mad, korte gåture og en generel triviel tilværelse. Netop denne weekend har et cirkus dog slået sine telte op på parkeringspladsen og stemningen på plejehjemmet nærmest summer af spænding. En af de nye og yngre beboere hævder under middagen, at han engang har været vandbærer for elefanter og modtager stor opmærksomhed for sit postulat. En oplysning som vores hovedperson straks påstår er en løgn, hvilket skaber stort påstyr i plejehjemmets kantine.

Da Jacob senere husker tilbage på sine egne ungdomsår, tager den egentlige handling sin begyndelse og tiden skrues tilbage til 1931, i midten af den Store Depression. Her møder vi den 23-årige dyrlæge studerende, Jacob Jankowski, som er af polsk afstamning. Han er på sidste år af sit studie på det prestige-fyldte Ivy League universitet Cornell, da begge hans forældre på ulykkeligvis omkommer i et biluheld.

Da Jacob efter deres død vender tilbage til sit barndomshjem, opdager han ligeledes at faderen (som også var dyrlæge) er ruineret og i længere tid har taget mad og andet i betaling for sine ydelser, under amerikas skrantende økonomi.

Uden penge eller andet at vende hjem til, prøver Jacob af afslutte sine eksamener under stort psykisk pres. Han ender dog med at forlade universitetet uden eksamenbevis og vandrer hvileløst op langs jernbanesporet i timevis, indtil han er kommet så langt væk at han ikke længere ved hvor han er, og beslutter sig for at hoppe ombord på et tog til den nærmeste by.

Toget han hopper på viser sig dog ikke at være et hvilket som helst godstog, men derimod togvogne tilhørende et rejsende cirkus kaldet "The Benzini Brothers Most Spectacular Show on Earth", med alt hvad der hører til af dyr, akrobater, klovne og såkaldte freaks. Et cirkus, der midt i landets værste økonomiske krise, kæmper for overlevelse sammen med andre cirkustrupper i landet.

Den ældre og fordrukne arbejder Camel, tager ham under sine vinger og Jacob får lov til at blive i cirkusset som arbejder, nederst i fødekæden. Jacob som indtil da har været vant til en kedelig hverdag med studier og en udsigt til at arbejde sammen med sin far som dennes dyreklinik, bliver nu indsluset i en helt anderledes verden,  bygget op om et show som viser sig at være langtfra så idyllisk og fantastisk som det giver sig ud for og  i virkeligheden er styret med hård og brutal hånd af showets ejer, kendt som Uncle Al.

Showets ansvarlige for dyr, den charmerende men skræmmende August, bliver dog hurtigt klar over Jacobs potentiale i form af hans egenskab som dyrlæge studerende og han bliver flyttet fra arbejdernes rækker til en plads nederst i de optrædenes hierarki, hvor dværg-klovnen Kinko bliver hans nye "room-mate" og August samt hans unge yndefulde kone Marlene, hans nye bedste venner.

Sammen med cirkuset rejser Jacob nu land og rige tyndt for at aflægge så mange byer som muligt et visit, alt i mens de kontant er på udkig efter at samle de bedste stumper fra andre kriseramte cirkustrupper op. Livet i et tætpakket og økonomisk trængt cirkus er dog ikke nemt og Jacob må holde fast, i både fysisk og psykisk forstand,  for at overleve i den barske verden.

The show must go on!

Bogens mange begivenheder fanger igennem de knap 330 sider hele følelses-registreret på betagende vis og man lever sig hurtigt ind i Jacobs noget specielle historie, som er både forundrende, fantastisk og skræmmende på én og samme tid.

Den byder på sørgelige øjeblikke, som da Jacobs forældre på tragisk vis omkommer i et biluheld.

På spændende øjeblikke, som da han først bliver optaget i cirkusets mærkværdige trup og bliver lukket ind i en helt ny fortryllende verden.

På sjove øjeblikke, som da han overrasker en dværg mens han onanerer til et blad med tegnede nøgne-kvinder.

På pinlige øjeblikke, som når han plørefuld kaster op udover en uheldig men gavmild luder der er ved at tage hans mødom.

På ulykkelige øjeblikke, som når han bliver forelsket i den eneste kvinde han ikke kan få.

Og endelig på lykkelige øjeblikke, når han sammen med cirkusets dyr og særligt den kloge elefant Rosie er i sit es.

De fleste af bogens 25 kapitler indledes med den gamle Jacobs stille oplevelser på plejehjemmet, hvor han gør sig klar til at besøge det cirkus som har slået pælene i jorden udenfor. Mere end bare at være en måde at indlede flashbacks på, formår disse korte sekvenser dog også at komme ind på debatten om livet som ældre, hvordan de ser på sig selv og hvordan samfundet gør det. Jacob er måske en gammel mand, men hans indædte kamp for ikke at blive behandlet som en senil-tosse og hans indgangsvinkel til fortællingen om sine yngre dage er rørende og giver stof til eftertanke.

Water for Elephants er en helt særlig bog, som jeg tror vil appellere til de fleste. Genremæssigt ligger den sig på grænsen mellem drama, romantik , krimi og historie og skiller med sin enestående "roadtrip" fortælling sig  således ud fra det bredere udvalg man finder på de fleste bogreoler.

Den engelske paperback udgave som jeg har anmeldt her, vil for de fleste med et nogenlunde engelsk ordforråd være til at læse. Der er enkelte gammeldags og specielle "cirkus-ord" som det måske kan værd nødvendigt at slå op, samt nogle få polske-fraser som man dog ikke behøver vide betydningen – men generelt er bogens sprog ret letlæseligt.

Denne paperback udgave er dog også tydeligvis præget af at være trykt i USA. De første 5 sider er korte uddrag fra amerikanske anmelderes lovprisninger af bogen og de sidste ca. 30 er et interview med forfatteren samt et oplæg til spørgsmål der kunne indgå som led i en bogdiskussions klub. Interviewet og diskussionsoplægget er egentligt en meget sjov tilføjelse og ganske interessant, mens lovprisningerne i starten er overflødigt fyld, som helst sikkert kun er med for de potentielle købere der måtte bladre igennem bogen i en butik. – Til gengæld er kvaliteten fin og prisen i den lave ende, sammenlignet med den danske hardback.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk Paperback – ISBN-13: 9788777147753
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 350

Links: