Arkiv

Arkiv for maj, 2009

Anmeldelse: Dan Brown – Da Vinci Mysteriet

22 maj, 2009 Ingen kommentarer

Da Vinci Mysteriet

Dan Browns Da Vinci Mysteriet fra 2003, er en af verdens mest solgte bøger og har været oplaget til stor debat verden over med dens kontroversielle tema. Bogen er efterfølgeren til Engle & Dæmoner fra 2000 og har igen den kloge men til tider tøre Harvard professor, Robert Langdon, i hovedrollen.

I Da Vinci Mysteriet er Robert Langdon i Paris for at holde et foredrag, da han midt om natten bliver hentet på sit hotelværelse af kriminalkommissær Bezu Fache fra det franske politi. Han bliver ført til det verdenskendte museum Louvre, hvor der venter ham en makaber overraskelse. Museumsinspektøren Jacques Saunière er fundet myrdet i museets største sal i en akavet stilling efter Leonardo Da Vinci’s Vitruvianske mand og med en mystisk gåde skrevet på gulvet, sammen med sætningen "P.S find Robert Langdon".

Uden at vide det, er Langdon den hovedmistænkte i sagen og med i en psykisk politileg for at få ham til at tilstå mordet. Kryptologen Sophie Neveu, ligeledes fra det franske politi, kommer ham dog uventet til hjælp, i det hun har tydet dele af koden og har brug for Langdons assistance til at komme videre i opklaringen.

Sammen finder de flere kryptiske ledetråde fra den afdøde Jacques Saunière i Leonardo Da Vinci’s værker, som leder dem på sporet af den Hellige Gral og dens beskytter i form af den ældgamle hemmelige loge, Priory og Sion. Langsomt udfolder en utrolig og omfattende hemmelighed sig for Langdon og Sophie, en hemmelighed som vil have vidtrækkende konsekvenser for menneskeden hvis den blev afsløret.

In London lies a knight a Pope interred

Eftersøgt for flere mord i Frankrig, opsøger de Langdons gamle ven og gral-forsker, Sir Leigh Teabing, for at få hjælp til at finde gralen før Saunière’s morder og den ukendte bagmand, som går under navnet Mesteren, gør det – og dermed undgå at gralen falder i de forkertes hænder. Deres søgen efter sandheden fører dem fra Frankrig til London og Skotland og tilbage igen, hvor den måske største overraskelse af alle venter.

Da Vinci Mysteriet har siden udgivelsen i 2003 været grundlag for stor debat i hele verden og særligt i religiøse kredse, hvor det kontroversielle tema omkring den Hellige Gral, Maria Magdelene og Priory of Sion var med til at øge bogens popularitet  kraftigt. Dan Brown har flere gange udtalt at bogen bygger næsten udelukkende på faktuelle oplysninger og at bl.a. Priory of Sion er en ægte organisation der den dag i dag beskytter den Hellige Gral. Siden er det i flere bøger, dokumentarfilm og artikler kommet frem at mange af Dan Browns Fakta er tvivlsomme og Priory of Sion er blevet afsløret som en spøg, omend en mesterligt udført en af slagsen, fabrikeret af franskmanden Pierre Plantard i 1970’erne.

Ser man bort fra den tvivlsomme ægthed af Dan Browns baggrundsmateriale og i stedet accepterer bogen som et fiktivt værk, er Da Vinci Mysteriet til gengæld en fantastisk spændende roman med et fascinerende og omfangsrigt plot. Har man læst Engle & Dæmoner eller nogle af Dan Browns tidligere bøger, vil man hurtigt kunne se lighederne i plottets opbygning, hvor gåder, mystiske organisationer  og  omfattende konspirationer driver historien frem med 200 km/t.

Selvom Da Vinci Mysteriet således ikke er 100% historisk korrekt, er det finurlige plot og de mange indviklede gåder skrevet på forbløffende effektiv og intelligent vis og formår, ligesom forgængeren, at holde læseren limet til siderne hele vejen igennem. Der er er en anelse mere personudvikling i Da Vinci Mysteriet end i dens forgænger, men fokus holdes stadig på plottet, hvilket til gengæld gøres på eksemplarisk vis.

Som bonus information kan det nævnes at den næste bog fra Dan Brown med Robert Langdon i hovedrollen står til udgivelse i September 2009. Titlen er "The Lost Symbol" og vil eftersigende omhandle frimurerordenen i Washington D.C. Efter at have læst Engle & Dæmoner, Da Vinci Mysteriet og Morderisk Bedrag, er det en udgivelse jeg personligt ser meget frem til.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Paperback – ISBN-13: 9788791746499
Originalt Udgivelses år: 2003
Sideantal: 479

Links:

Idéer til lignende læsning:

Anmeldelse: John le Carré – Skrædderen fra Panama

11 maj, 2009 Ingen kommentarer

Skrædderen fra Panama

Den 77-årige englænder John le Carré, er en verdenskendt forfatter af spionromaner og har siden 1961 udgivet ikke færre end 21 romaner inden for genren, hvoraf flere er blevet filmatiseret med succes. Før han blev fuldtidsforfatter, arbejdede han i 50′ og 60’erne for det britiske efterretningsvæsen MI5 og MI6, hvorfor hans baggrund for at skrive netop spionromaner, må siges at være bedre end de flestes.

Skrædderen fra Panama blev udgivet i 1996 og i et interview fra 2008 nævnte han bogen som én af fire hypotetiske bøger på en "best of le Carré" liste. Skrædderen fra Panama er ligeledes blevet omsat til en film af samme navn, med den tidligere 007-skuespiller, Pierce Brosnan i hovedrollen.

I bogen stifter vi bekendtskab med den britiske Harry Pendel, indenhaver af butikken P & B (Pendel & Braithwaite) og Panamas mest populære skrædder, hvor alle der er noget kommer for at få syet deres jakkesæt og habitter.

I sin beskæftigelse møder Pendel således alle, fra præsidenten af det lille land og til dets mest berygtede forbrydere. Hans mange kontakter vækker opmærksomheden hos den intelligente og snedige udsending fra den britiske efterretningstjeneste MI6, Andrew Osnard, som har fundet Pendels’s mørkeste hemmeligheder fra en fjern fortid i england, og nu truer med at afsløre ham som en svindler for hele verden hvis han ikke samarbejder.

I månederne op til USA’s overdragelse af Panama-kanalen i 1999 (en af klodens vigtigste handels-ruter) til Panama’s egen regering, er hele verdens øjne rettet mod Panama og deres berømte kanals mange muligheder. Med Andrew Osnard i spidsen for de britiske interesser, arbejder de på at få indflydelse i den nye kanal-administration og samtidigt forpurre de planer som de er overbeviste om at både Japanerne og Kina har.

In the name of the queen

Harry Pendel, manden med kontakterne, bliver tvunget til at operere som agent for briterne og udspionere sine mange klienter for at samle information om landets status, komme tæt på de oprørere som efter sigende planlægger et statskup, samt overtale og bestikke de rigtige mennesker.

Problemet er blot, at konspirationerne ikke rigtigt eksisterer, at Pendel slet ikke ved så meget eller er så tæt på "Panamas kerne" som hans nye arbejdsgiver tror og at han i det hele taget kun er nået til hvor han er, pågrund af sine fantastiske tale-evner. Og hvad gør man så ?

Skrædderen fra Panama er en velskreven roman, hvor stemningen og realismen i særligt de mange samtaler og personbeskrivelserne er helt i top og især de første 150 sider er rigtigt gode, hvor forventningerne til bogens klimaks langsomt bygges op.

En stor del af indholdet i Skrædderen fra Panama , er samtaler mellem de forskellige medlemmer af spion-ringen, deres kilder, samt efterretningstjenesterne i USA og england. Samtaler der omhandler den seneste sladder og nyligt modtagne informationer fra deres spioner  i marken. Det virker alt sammen meget realistisk, men er desværre også med til at sænke tempoet i midten af bogen betydeligt og gøre den en anelse for kedelig – der mangler simpelthen en smule action her og der.

Er man til spionromaner hvor realismen er i top og hvor skududvekslinger, højteknologiske våben og plot-twists i massevis er erstattet med mere filosofiske og intellektuelle livsovervejelser, så vil Skrædderen fra Panama helt sikkert være en bog for dig. Er du derimod typen der ikke har noget imod lidt action og godt kan lide at spionernes hemmelige liv overdrives en smule, vil Skrædderen fra Panama nok være en smule for tør og langtrukken.

Karakter: 5/10

5 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Hardback – ISBN-13: 9788763809030
Originalt Udgivelses år: 1996
Sideantal: 391

Links: