Arkiv

Arkiv for november, 2009

Anmeldelse: Clive Cussler – Raise The Titanic!

27 november, 2009 Ingen kommentarer

Raise The Titanic!Clive Cusslers bøger om kan-det-hele-helten Dirk Pitt, er om nogen Amerikas svar på James Bond.

Siden starten af 1970’erne har Clive Cussler skrevet en lang række bøger i Dirk Pitt serien, som hver gang tager ham ud på nye og vildere eventyr, med den fiktive amerikanske stats organisation NUMA (National Underwater and Marine Agency), hvis formål er at undersøge jordens maritime liv og havets skatte.

Raise The Titanic er den tredje bog i serien om Dirk Pirk og NUMA. Den er skrevet tilbage i 1976, hvilket vel og mærke var ni år før en fransk/amerikansk ekspedition fandt vraget af Titanic i virkeligheden.

Gene Seagram er lederen af en top-hemmlig Pentagon afdeling med navnet Meta Section, som arbejder på et avanceret forsvarssystem under kodenavnet The Sicilian Project, som endegyldigt vil give USA overtaget i den kolde krig mod USSR.

Forskerne har skabt et missilskjold der benytter lydbølger til effektivt og sikkert at stoppe interkontinentale ballistiske missiler. Problemet er blot at det eneste stof der kan levere den nødvendige energi til at fuldføre projektet, er et sjældent mineral kaldet Byzanium, som der kun én gang i historien er blevet fundet i tilstrækkelige mængder. Udvundet af hårdføre amerikanske minearbejdere i starten af det 20’ende århundrede på en en lille russisk ø, under nær umenneskelige forhold og siden gået tabt under mystiske forhold, sætter Meta Section alt ind på at genfinde det tabte mineral.

Efter en længere og besværlig eftersøgning, som afslører at Byzaniumet allerede dengang var eftertragtet af både USA og Frankring, leder sporet dem til England, hvor det dog stopper brat, da det viser sig at det uvurderlige Byzanium blev transporteret mod USA på intet andret skib end det legendariske RMS Titanic.

Meta Section giver dog ikke op, og med præsidentens godkendelse og hemmelige midler i baglommen, sætter de gang i den umulige opgave at finde og hæve Titanic fra dets gravplads på bunden af atlanterhavet. I ly af en hemmelig forsknings ekspedition, lykkes det med højteknologiske ubåde Meta Section at finde Titanics sidste hvilested, 3 kilometer under havets overflade. Hvor skibet stadig er helt intakt og næsten umærket af tidens tand.

Den ukuelige Dirk Pitt fra NUMA, er med hans erfaring og militære baggrund den perfekte mand til at lede den store opgave med at hæve vraget og finde Byzanium’et i lastrummets sikkerhedsboks. En opgave der om muligt bliver endnu sværere end forventet, da russerne blander sig i redningsarbejdet og Dirk Pitt må bruge alt sin list og snilde for at sikre at det værdifulde mineral ikke ender i de forkerte hænder.

Raise The Titanic er et action eventyr ikke ulig den slags man møder i førnævnte 007 romaner. Dirk Pitt er den udødelig helt, som har både hjernen og musklerne til at overkomme enhver situation og heller ikke just er en amatør når det kommer til omgåes det kvindelige køn. Bogens tempo, især i den sidte tredjedel, er højt men uden at være forvirrende.

Clive Cussler er grundig i sit forarbejde til historien og de første 200 sider nævner faktisk ikke et ord om Titanic, men handler udelukkende om The Sicilian Project og ikke mindst om udvindelsen af Byzaniumet og de menneskelige ofre det kostede blot at få det ombord på Titanic. Det giver historien en oprigtighed, som er nødvendig for at man køber plottet, som ellers ville fremstå endnu mere urealistisk.

Idéen om at hæve Titanic fra dybderne og se skibet i sin helhed for første gang i 100 år, er dog fascinerende og Cussler formår at beskrive det syn der møder vores opdigtede personer utroligt godt.

Som man forventer af denne slags bøger, er der massere af plot twists i Raise The Titanic og den sædvanlige store overraskelse mod slutningen, desværre er mange af dem ret forudsigelige og mister derfor sin vigtige overraskende effekt. Det er ærgeligt, for bogens plot er rigtigt godt og karakterbeskrivelserne for nogles vedkommende ret interessante, ikke mindst den selvopofrende minearbejder Joshua Hayes Brewster.

Raise The Titanic blev filmatiseret i 1980, men med effekter og skuespil som eftersigene gjorde Clive Cussler så utilfreds, at han de efterfølgende 25 år nægtede at sælge rettighederne til at filmatisere nogle af hans mange andre bøger, indtil 2005 hvor hans bog Sahara, også med Dirk Pitt i hovedrollen, blev filmatiseret. Denne gang med større success.

Med et ordenligt budget og god instruktion er der dog ingen tvivl om at Raise The Titanic kunne blive en imponerende og spændende filmoplevelse, en slags mere mandlig udgave af den ellers fremragende Titanic fra 1997 😀

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk Paperback – ISBN-13: 9780425194522
Originalt Udgivelses år: 1976
Sideantal: 545

Links: