Arkiv

Arkiv for februar, 2010

Anmeldelse: Cormac McCarthy – The Road

22 februar, 2010 Ingen kommentarer

The RoadCormac McCarthy er en amerikansk forfatter der er blevet kendt for sine dystopiske fortællinger om menneskets indre væsen i livets mørkeste tider. Han blev for alvor kendt i hele verden, da filmatiseringen af hans bog No Country for Old Men kom i biografen i 2008 og vandt flere Oscars.

Hans seneste og endnu engang meget kritiker roste bog, The Road, har bl.a. vundet den fornemme Pulitzer litteraturpris i kategorien Fiktion. Den er desuden bliver filmatiseret og er netop udkommet i biograferne herhjemme med dansk/amerikanske Viggo Mortensen i hovedrollen.

The Road er en post-apokalyptisk beretning om en far og hans søns vandring tværs gennem USA, efter at en uspecificeret katastrofe har lagt landet og resten af verden øde.

Faren og sønnen, som i bogen for det meste blot omtales som drengen og manden, går gennem USA via de nu næsten helt øde landeveje, på vej mod kysten, i håb om at finde et bedre liv og eventuelt andre overlevende de kan slutte sig til.

Med sig har de blot tøjet på deres krop og en gammel indkøbsvogn med tæpper, mad og andre brugbare ting, som de skraber til sig fra butikker og huse de kommer forbi på deres vej. Vigtigst af alt har faren en pistol med to kugler, som er deres livsforsikring mod “de onde” og en sidste udvej for dem selv, skulle det komme så vidt.

Landskabet de befinder sig i er dødt og hverken træer, mindre planter eller dyr har overlevet den katastrofe, som har forsaget at solens lys ikke længere kan trænge igennem atmosfæren og efterladt sig et tykt lag aske på jorden og temperaturer der konstant ligger omkring frysepunktet.

Deres sørgelig eksistens og hverdag går med langsomt og forsigt at bevæge sig mod kysten, alt imens de kun knapt overlever på de rester af konserveret mad, som de ind imellem finder baggerst på indkøbscentrernes ellers forlængst plyndrede hylder eller i private hjems efterladte maddepoter.

Helt alene er de dog ikke, for der er også andre der har overlevet katastrofen og de fleste af dem er så udsultede og desperate for at overleve at de vil gøre og spise hvad som helst – selv hvis det indebærer kannibalisme. Disse mennesker betegner vores to hovedpersoner som “de onde” og de kommer igennem hverdagen med troen på at de selv er “de gode” og aldrig vil gå så vidt for at overleve. I stedet overlever de på en blanding af snarrådighed, held og viljestyrke.

Man får aldrig at vide præcis hvor længe der er gået siden katastrofen eller hvad der har foresaget den, og netop dette giver mere tid til at fokusere på den menneskelige historie, så det hele ikke går i hollywood-mode med eksplosioner og den slags, som man ofte ser/læser i andre såkaldte katastrofe fortællinger. Det hintes dog gennem faderens flashbacks af fortiden, at katastrofen ligger i hvert fald 6-7 år tilbage, for hans søn er ikke gammel nok til at huske verden som den var før og kan knapt huske sin mor.

Historien er mørk og skræmmende, men samtidigt fuldstændig enkel. Man følger faderens og sønnen rejse gennem ødelandet, men mere interessant følger man deres tanker og sind, deres samtaler som bliver stadigt sjældnere og deres håb som gradvist svinder ind.

Da jeg købte bogen, var det lidt med frygten om at den ville være meget artsy-fartsy og tage sig selv for seriøst som det kunstneriske mesterværk den er blevet udnævnt som. Jeg blev dog positivt overrasket, for selv om bogen bestemt ville kunne sættes i kategorien kunstneriske-værker, så virker det på ingen måde som om at dét har været McCarthy’s hensigt. Faktisk virker det som en historie han kunne tænkes at have skrevet ned, mens han sad foran pejsen en mørk vinteraften og tænkte over livet.

Selvom bogen er kort og handlingen skrider langsomt frem og ikke på traditionel vis er super spændende, så er The Road ikke desto-mindre en interessant roman der utvilvsomt ville sætte tanker igang hos de fleste. Jeg vil ikke kalde den et mesterværk, men det er en god bog og bestemt et bekendtskab værd.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk Paperback – ISBN-13: 9780330468466
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 256

Links: