Hjem > Drama, Historisk fiktion > Anmeldelse: Ken Follett – Jordens Søjler

Anmeldelse: Ken Follett – Jordens Søjler

Jordens Søjler

Ken Follett’s Jordens Søjler (Pillars of the Earth) er af mange blevet hædret som en af de bedste bøger der er skrevet og er at finde på mange lister såsom "100 books you must read before you die".

Da Follett skrev Jordens Søjler i 1989 var det et stort genrespring fra de spændingsromaner han tidligere var blevet kendt for. Follett har selv udtalt at han havde ideen til bogen i mange år før den blev til virkelighed, og at det var hans fascination af katedraler og kirker der lå til grund for bogen – selvom han efter eget udsagn ikke selv er Kristen.

Når man læser at bogen handler om opførslen af en katedral, kan det måske få mange til at ligge bogen fra sig. Det gjorde jeg i hvert fald selv da jeg fik den som gave for et par år siden, og jeg har først fået den læst for få måneder siden – og det er jeg glad for at jeg gjorde.

Jordens Søjler er lang bog, knap 800 sider med meget lille skriftstørrelse. Det gør bogen til typen man ikke læser på en enkelt aften, eller to eller tre. Det er derimod en fortælling som strejker sig over et helt liv og flere generationer og som de fleste nok vil læse over i hvert fald en uge eller mere.

I Jordens søjler møder man bygmesteren Tom, som sammen med sin familie arbejder på et hus for en ung rigmand ved navn Lord William i 1100-tallets England. Tom bygmesters største drøm er at blive bygmester på en katedral og han rejser derfor landet rundt i håb om at finde et byggeri han kan få arbejde på. Deres vej gennem landet går hårdt ud over hans gravide hustru, Agnes som dør ved barslen og uden mad eller midler til at skaffe dem, efterlader Tom med tungt hjerte den nyfødte dreng i skoven, hvor han dog senere bliver fundet af en ung munk.

Kort efter støder Tom og hans børn ind i en ung kvinde ved navn Ellen og hende generte søn Jack, som har levet som fredsløse i skoven siden han blev født. Ført sammen som af skæbnen, leder deres videre færden dem til den lille by Kingsbridge, hvor Tom får arbejde på byens Kirke, og de møder den karismatiske men også strengt religiøse unge Prior, Phillip.

Med Kingsbridge som udgangspunkt, følger man de næste 700 sider byen og dens indbyggeres op og nedture, mens Kingsbridges udvikling tager store skridt under den unge priors ledelse. Konflikter mellem prior Phillip og den grådige biskop Waleran, Toms søn Alfred og Ellens søn Jack, samt rigmandsdatteren Aliena og Tom og hans families sammenstød med den "onde" Lord William tegner sig for størstedelen af handlingen i bogen, alt imens opførslen af Kingsbridge katedral bliver et fast holdepunkt som der hele tiden vendes tilbage til.

Selvom det måske kan lyde lidt kedeligt, så er Jordens Søjler skrevet så godt og med flere oprigtigt interessant personligheder, at den på trods af længden ikke går i stå. Den gennemgående historie om opførslen af en katedral forklares ofte i byggetekniske detaljer, men holdes alligevel på et plan hvor det ikke bliver alt for manual-agtigt og uden man behøver være murer for at følge med. Når den går i dybden med emnet er det altid i forbindelse med en interessant personlig udvikling for bogens karakterer.

Man skal nok en 100 sider ind i bogen før den for alvor fænger og bliver svær at ligge fra sig, men derfra er den også en overordentlig  spændende fortælling om et england hvor de fleste var fattige og hvor konger, jarler og biskopper styrede landet med hård hånd. Follets skrivestil er ret simpel uden brug af for mange smarte ord og alligevel formår han at beskrive den verden han opbygger i fine detaljer, så det ikke er svært at se for sig.

Skal man sige noget negativt om bogen, vil det være at Folletts karakterer ikke altid er særligt nuancerede. De er oftest enten meget gode eller meget onde, og medmindre man hedder Dr. Evil er det ikke svært at finde en side at holde med hele bogen igennem. Det gør dog bestemt ikke bogen mindre god og den særprægede historie om opførslen af en katedral i middelalderens england og personerne omkring den, er både fascinerende , gribende og ikke mindst virkeligt godt fortalt.

Bogen kan varmt anbefales til alle der elsker et historisk drama og er man tilhænger af den genre, er Jordens Søjler nok en af de bøger man bør læse.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788777146602
Originalt udgivelses år: 1989
Sideantal: 779

Links:

 1. Jesper
  5 juli, 2009 på 12:31 | #1

  God anmeldelse. Jeg har netop bestilt bogen og ser frem til at læse denne 😉

 2. Emilie
  1 februar, 2011 på 09:01 | #2

  Utrolig fascinerende bog, jeg var i England for en måneds tid siden hvor jeg stødte på bogen i en engelsk boghandel, jeg havde hørt en del om den og trods dens tykkelse og lille skrift så købte jeg den. Det var først da tv serien af Jordens Søjler kom i fjernsynet at jeg begyndte og læse i bogen og jeg elskede den. Varmt anbefalet til alle bog elsker og også dem der bare gerne vil forelske sig i en bog! 🙂

 1. Ingen Trackbacks endnu.