Hjem > Drama > Anmeldelse: Khaled Hosseini – Drageløberen

Anmeldelse: Khaled Hosseini – Drageløberen

Drageløberen

I kølvandet på indvaderingen af Afghanistan efter den 11. September 2001, dukkede der i 2003 en ny forfatter frem med en god historie på hjertet. Den afghansk-amerikanske Khaled Hosseini blev  med Drageløberen hurtigt meget populær og en kritikerrost film bygget over bogen blev udgivet i 2007.

I drageløberen følger man drengen Amir, hans far "Baba", deres tjener Ali og hans søn Hassan, som lever I Kabul i Afghanistan i slutningen 60’erne og starten af 70’erne. Amir’s far er en, efter standarden, velhavende handelsmand og de bor i et stort hus med have og lever et fredeligt liv.

Når Amir ikke går i skole, bruger han og Hassan tiden på at lege og Amir læser Afghanske eventyr højt for den analfabete Hassan, som ikke går i skole. Deres yndligs aktivitet er drageopsætning og den årlige konkurrence som alle Kabuls børn deltager i, er årets begivenhed for de to drenge. Amir drømmer mere end noget andet om at vinde konkurrencen, ligesom hans far gjorde det da han var barn – så hans far kan blive stolt af ham.

Hassan er den bedste drageløber i byen og evigt trofast over for Amir. Men venskabet er ikke altid let herre og tjener imellem og Amir ender under dragekonkurrencen i en uoverskuelig situation hvor han af frygt forråder Hassan. En handling der for altid ændrer drengenes venskab.

Et pår år senere står den sovjetiske hær for døren og Amir og Baba flygter under rædselsvækkende omstændigheder til Pakistan og derfra videre til Califonien i USA. Her bliver den før rige Baba nødt til at arbejde i et underbetalt job, alt imens han og Amir prøver at bygge deres tilværelse op igen. Mange år efter, dukker en skygge fra fortiden i Afghanistan op og en velbevaret hemmelighed tvinger Amir til at rejse tilbage til Afghanistan, hvor det ekstremt islamistiske Taliban styre har ændret landet fuldstændigt, fra det land han husker som barn.

Khaled Hosseini’s debutroman i form af Drageløberen, er et spændende drama som fortæller en jordnær og nærmest alt for realistisk historie om et folkefærd som har levet under krig og elendighed i generationer. Bogen formår at give et bedre indblik i landets historie og dem der bor der, end samtlige seneste års tv-aviser har gjort.

Drageløberen er en dybt rørende og ganske fortræffelig roman som rammer en i både hjertet og hjernen og for altid ændrer synet på de sidste års begivenheder i det krigshærgede land i mellemøsten. Et land der ikke kun består af terrorister og overreligiøse fanatikere, men et land med ganske almindelige familier og legende børn med planer og visioner for fremtiden.

Sidste år udkom Khaled Hosseini’s anden bog, Under en strålende sol, som følger to afghanske kvinders skæbne under samme periode som Drageløberen. Bogen har, ligesom sin forgænger, fået stor internationalt ros og ligesom denne er det en fantastisk bog, som du vil kunne finde en boganmeldelse af her på siden snarest.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt Udgivelse: Dansk hardback – ISBN-13: 9788777147814
Originalt udgivelses år: 2003
Sideantal: 258

Links:

Categories: Drama Tags: , ,
  1. 5 december, 2012 på 15:01 | #1

    Helt fantastisk bog, bragte mig i tårer og knæ, flere gange.

  1. Ingen Trackbacks endnu.