Hjem > Krimi > Anmeldelse: Stieg Larsson – Mænd der hader kvinder

Anmeldelse: Stieg Larsson – Mænd der hader kvinder

Mænd der hader kvinder

Svenskerne har mange gode krimiforfattere, men i 2005 kom en debutant på banen, som de sidste år har fejet alt konkurrence væk på det nordiske marked. Stieg Larssons tre bøger i Millennium-serien om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist, lå i længere tid som nr. 1,2 og 3 på den svenske bestseller liste, og også i Denmark er den nu afdøde forfatters bøger blevet revet væk fra hylderne.

Stieg Larsson nåede at indlevere manuskriptet til sine 3 første (ud af 10 planlagte) bøger om det akavede makkerpar, men døde før de nåede at blive udgiftet. Et faktor der nok også har været med til at drive salget i form af effektiv mund-til-mund markedsføring.

I Mænd der hader kvinder møder man Mikael "Kalle" Blomkvist, en halvt-berømt erhversjournalist som driver et lille blad kaldet Millennium, men som dog er kommet i klemme i hans dækning af en sag om storbedrageri hvor han er blevet anklaget for tilsmudsning og bagvaskelse.

Oven på skandalen, bliver Mikael kaldt til den lille by Hedeby i midten af sverige, af en tidligere stor leder i det svenske erhvervsliv, Henrik Vanger, under dække af at skulle skrive Vanger familiens slægthistorie. Han finder imidlertidig hurtigt ud af at hans virkelig opgave er at opklare et over 40 år gammelt mord, som Vanger har været besat af lige siden – en opgave som selvsagt bliver noget anderledes end han havde forestillet sig, men som giver ham mulighed for at komme væk fra Stockholm i en periode.

Man bliver også introduceret til Lisbeth Salander, en underlig ung kvinde med meget specielle evner inden for IT og en ganske særlig, lidt skræmmende, men dybt fascinerende personlighed. Hun bliver blandet ind i Vanger affæren og ender med at spille en afgørende rolle i sagens opklaring, i samarbejde med Mikael Blomkvist.

Mænd der hader kvinder handler i høj grad om erhvervslivet og det enkelte menneskes moral. Firmaer, personer og hændelser er skrevet i nærmest minutiøse detaljer og Vanger-koncernen og Wennerström affæren er beskrevet så omfattende at den næsten fremstår lige så virkelig som IT-factory skandalen herhjemme.

På mange måder er Mænd der hader kvinder bygget op som den klassiske "var det butleren ?" krimi, hvor et mord finder sted på et isoleret sted og en person udefra bliver kaldt til for at opklare mordet, alt imens han bliver manipuleret og vildledt af personerne rundt om den myrdede person. Derfra skiller Mænd der hader kvinder sig dog ud fra normen og byder på både hackere, biljagter og super-journalister.

Jeg samlede bogen op i Lufthavnen i sommers, hvor jeg var for tidligt til mit fly og før jeg nåede til Kroatien havde jeg læst de første 150 sider – jeg kunne dårligt ligge den fra mig. Som en af mine kvindelige medrejsende mindede mig om, er bogens måske eneste downside navnet, som for uindviede kan virke en smule provokerende 🙂

Detaljeret til en grad der næsten gør historien sand og med en af de bedste kvindelige hovedpersoner i en bog i nyere tid, gør det Mænd der hader kvinder til en absolut fremragende debutroman og den bedste krimi jeg kan huske at have læst.

Rygterne vil sige at der findes en kladde til en fjerde bog i serien, som Stieg Larssons efterladte nu kæmper om rettighederne til. Indtil den bliver udgivet må man dog nøjes med denne og de to næste i serien, Pigen der legede med ilden og Luftkastellet der blev sprængt. Bøger der selvfølgelig også vil komme en anmeldelse af her på siden snarest.

Karakter: 10/10

10 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788773949962
Originalt udgivelses år: 2005
Sideantal: 556

Links:

Categories: Krimi Tags: , ,
  1. Ingen kommentarer endnu.
  1. Ingen Trackbacks endnu.