Hjem > Fantasy > Anmeldelse: Eoin Colfer – Artemis Fowl

Anmeldelse: Eoin Colfer – Artemis Fowl

Artemi Fowl

Efter Harry Potters verdensomspændende kæmpesucces kom der hurtigt ekstra gang i genren for teenage-fantasy. En af de forfattere som har opnået en vis popularitet er Eoin Colfter med sin serie om det onde barne geni Artemis Fowl, fra 2001. Ligesom Harry Potter, foregår Artemis Fowl bøgerne i vores nutidige verden, men er sameksisterende med en fantasy-verden med magiske væsener og hvad dertil hører.

Artemis Fowl den anden er navnet på bogens hovedperson. Han er søn af Artemis Fowl den første, et krimielt overhoved i Irland og en meget rig mand som dog er forsvundet uden spor. Artemis Fowl er på trods af sin unge alder af 12 år, et sandt geni og i hans fars fravær og hans mors sengeliggende tilstand styrer han familien og udtænker onde planer, som har fører ud i livet med sin kæmpe af en bodyguard, Butler, som sin højrehånd.

Artemis Fowl får i sin jagt på rigdom, fingre i en hemmelig bog skrevet på gnomsk. Ved hjælp af computersoftware han selv har skrevet, får han oversat teksten til forståeligt sprog og får bekræftet eksistensen af feer og en magisk verden der eksisterer ved siden af den han kender, og som i årtusinder han drevet gæk med mennesket.

Med bogens hjælp får han held til at kidnappe Feen Holly Short og kræver en større løsesum i guld for hende. NIS (Nedre Imperiums Sikkerhedspoliti) må herefter tage alle deres hemmelige tricks i brug for at forsøge at redde Holly. De ved dog ikke at Artemis med bogen i sin varetægt kan regne alle deres redningsplaner ud og sikre sig imod dem.

En situation der ellers burde være ren rutine for NIS-agenterne, udvikler sig derfor til en større konflikt da de indser hvilken fjende de står over for.

Artemis Fowl er skrevet i en lys og humoristisk tone og der er aldrig nogen tvivl om at bogen er tiltænkt en yngre læserskare og at den ikke skal tages alt for seriøst. Modsat Harry Potter prøver den aldrig for alvor at være dyb, selvom der forekommer menneskelige dilemmaer undervejs.  Artemis Fowl beskriver sig selv som et ondt geni, hvilket han da også fremstår som i starten af bogen. Men som handlingen skrider frem står det alligevel klart at han ikke er helt ond.

Bogen tager udgangspunkt i vores verden, men tiføjer den hemmelige underjordiske verden hvor feer, dværge, trolde og andre magiske eventyrvæsener lever. Bogen giver nogle sjove men alligevel ikke helt forklarende bud på hvordan den underjordiske verden har formået at holde sig skjult for menneskeheden. Colfer formår med bogen at blande det klassiske eventyr med alt hvad dertil hører af magi og underlige væsener med højteknologiske våben og videnskab, som både Artemis Fowl og det Nedre Imperium bruger flittigt. Det gøres på ganske overbevisende vis og er klart en af bogens store forcer.

Selvom Artemis Fowl aldrig kommer op på siden af f.eks. Harry Potter er den ganske underholdende og indeholder de forventelige elementer i good vs. evil temaet, selvom det til bogens fordel vendes på hovedet i hovedpersonen Artemis Fowl’s rolle som den "onde" part.

Har man læst Harry Potter, Narnia mfl. og mangler noget lignende, kan Artemis Fowl sagtens anbefales, også til voksne. Jeg har den næste bog, i den indtil videre seks bøger lange serie, stående på hylden og glæder mig til at læse om Artemis Fowl’s videre færden næste gang jeg får brug for et underholdende men lettere fordøjeligt eventyr.

Som bonus information kan nævnes, at der nu officielt skulle være en film på vej over den første bog. Med potentiel biografpremiere i 2010.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788711312261
Originalt Udgivelses år: 2001
Sideantal: 275

Links:

Categories: Fantasy Tags:
  1. Ingen kommentarer endnu.
  1. Ingen Trackbacks endnu.