Hjem > Historisk fiktion > Anmeldelse: Conn Iggulden – Bones of the Hills

Anmeldelse: Conn Iggulden – Bones of the Hills

Bones of the Hills

Bones of the Hills er den tredje bog i Conn Iggulden’s trilogi om Djengis Khan og hans erobringer. Bones of the Hills tager sin begyndelse et par år efter handlingerne i Lords of the Bow, (På dansk: Fjendeland) hvor Djengis selv er taget tilbage til de Mongolske stepper og hans sønner er blevet sendt ud sammen med hans generaler for at blive voksne krigere. Jochi med Tsubodai mod nord, hvor de støder ind i en russisk deligation og Jochi beviser sit mod og sin snuhed. Chagatai med Jelme mod Øst og Ogedai med Khasar, længere sydpå i det smuldrende kinesiske emperie.

Fra hjemlandet sender Djengis 3 år senere bud efter sine generaler og planlægger en kampagne mod mellemøsten, nærmere betegnet emperiet Khwarezm, som dengang bl.a.  bestod af datidens Afghanistan, Uzbekistan og Turkmenistan.  Her er flere af hans udsendte diplomater hensynsløst blevet dræbt og tørsten efter hævn er endnu engang drivkraften bag Djengis’ handlinger. Ved samlingen af nationen i Mongoliet, bluser konflikten mellem Jochi, den formodede uægte søn, og Chagatai op med endnu større kraft  og det kommer igennem bogen til flere konfrontationer de to brødre imellem. De får dog begge tildelt en tuman (10.000 krigere) som er under deres kommando og hele nationen bevæger sig over bjergene i vest.

I mellemøsten møder de Shah Ala ad-Din Muhammad, den øverste magthaver i Khwarezm, og hans hær som er større end nogen de tidligere har mødt og bl.a. har krigselefanter og heste der næsten matcher mongolernes i udholdenhed. Opgøret mod Shah’en og senere hans søn, bliver det blodigste som Djengis og hans folk endnu har oplevet og svaghed begynder for første gang at kunne anes i hans rækker. Samtidigt kulminerer konflikten mellem hans to ældste sønner og Djengis udnævner hen imod slutningen af bogen sin efterfølger, der skal være Khan for nationen efter hans egen død.

Med Bones of the Hills fortsætter Iggulden sin fremragende fortælling om det mongolske emperium, med stor indsigt i slagenes gang og indblik i følelserne hos personerne bag. Det er interessant at følge hvordan både Djengis, hans brødre og generaler udvikler sig igennem de tre bøger. Fra børn til ældre mænd som har set mere end de fleste. Der er ligeledes fokus på hans sønner og deres interne magtkampe om at blive den næste Khan eller blot accepteret.

Der er flere lidt anderledes segmenter i Bones of The Hills, sammenlignet med de to forgængere. Bl.a. følger man Shah Ala ad-Din Muhammad og hans søn Shah Jalal Al-Din over flere kapitler i deres flugt fra Mongolerne. En anden lidt anderledes, men utrolig spændende del, handler om jagten på en hundrede år gammel kult af snigmordere som er blevet hyret af Shah’en til at myrde Djengis. En jagt som ender i nogle smalle bjergpas hvor kulten har deres hemmelige tilholdsted og som udsætter Djengis for en type af fare som han ikke tidligere har stået over for.

Conn Iggulden tager igen udgangspunkt i de tilgængelige historiske fakta og skriver ud fra dette fundament sin egen spændende fortælling om Djengis’ sidste år. Selvom flere dele er ren digtning og særligt slutningen samt Jochi’s fortælling i stor grad er fri fantasi, holder Iggulden sig i det store og hele inden for rammerne af historien. Således vil man ved diskussion om Djengis med andre formentligt stadig have ret stærke godt på hånden.

Har man læst de to første bøger i denne episke serie, skal man selvfølgelig også læse den tredje. Har man ikke læst de to første, anbefaler jeg klart at man gør det, før man går igang med denne. Selvom man formentligt godt kan læse den individuelt, vil man mangle indsigten i karakterens personlige udvikling og helt sikkert ikke kunne leve sig lige så godt ind i handlingen.

Bones of the Hills er endnu ikke udkommet på dansk, og eftersom to’eren først netop er kommet som hardback herhjeme, skal vi formodentligt et par måneder ind i 2009 før den får sin danske udgivelse.  Ifølge Iggulden selv, er der  planlagt yderligere tre bøger i serien som vil omhandle Djengis’ efterfølgeres liv og deres egne videre erobringer. Den første vil man formentlig, taget udgivelsestiden mellem de tidligere bøger i betragtning, kunne se i handlen i tredje kvartal 2009 og jeg skal i hvert fald have fat i en kopi med det samme.

Som en anbefaling til alle der skulle være blevet liget så bidt af Iggulden’s bøger som jeg selv, vil jeg forslå at besøge hans officielle forum hvor bøgerne bliver diskutteret flittigt og hvor han endda selv deltager i debatten fra tid til anden. Linket til forummet finder du under links, nedenunder karakteren.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk hardback – ISBN-13: 9780007201785
Originalt Udgivelses år: 2008
Sideantal: 416

Links:

Categories: Historisk fiktion Tags:
  1. Ingen kommentarer endnu.
  1. Ingen Trackbacks endnu.