Hjem > Krimi > Anmeldelse: Camilla Läckberg – Isprinsessen

Anmeldelse: Camilla Läckberg – Isprinsessen

Isprinsessen

Camilla Läckberg er endnu en krimiforfatter fra vores naboland Sverige. Hun debuterede i 2002 med sin første krimi i om Erika Falck og Patrick Hedström, og har siden skrevet i alt seks bøger i serien.

Hendes tilgang til krimigenren bliver ofte placeret i en kategori kaldet femikrimi, hvilket indikeret at bogen har en kvindelig hovedpersonen og at tilgangen til opklaringens af bogens mysterie er mere kvindelig end man ser det i den "normale" krimi.

Den første bog i serien hedder Isprinsessen og foregår i en mindre havneby kaldet Fjallbacka ved den svenske vestkyst, hvor forfatteren også selv er vokset op. Her møder man Erika Falck, en single up-and-coming forfatterinde i starten af trediverne som netop er vendt tilbage til sit bardomshjem, efter at hendes forældre på tragisk vis er døde i en bilulykke.

Den hårde tid bliver endnu værre da hun finder hun sin gamle barndomsveninde, som hun ikke har set i mange år, død, tilsyneladende ved selvmord. Der går dog hurtigt rygter i den lille by og Erika opdager at der er noget der ikke er som det burde. Sagen bliver efterforsket af den nærliggende politigård i Tanum hvor efterforskningen ledes af den ubehagelige og noget karikerede Mellberg, som kun drømmer om at komme tilbage til storbyens mere interessante politiarbejde og som ser den mystiske sag som vejen til at nå det mål.

I politiefterforskingen støder Erika ind i en tidligere ven fra barndommen, Patrick Hedström, som er den tilsyneladende eneste intelligente person der arbejder på opklaringen. Med Erika som hovedvidne i form af hendes tidligere venskab med offeret,  må Patrick og Erika arbejde tæt sammen og deres venskab udvikler sig da en gammel flamme genopstår.

Erika kan dog ikke lade være at blande sig mere end hun måske burde i opklaringsarbejdet og hun får langsomt gravet gamle hemmeligheder frem i det lille lokalsamfund, under dække af hendes journalistiske arbejde som forfatter. Hendes status som en af byens mest successrige borgere giver hende adgang til de fleste hjem, inkl. byens eneste meget rige og lidt underligere famlie.

Samtidigt må hun tage sig af sine forældres efterladte bo, som hendes søsters voldelige mand vil sælge. Sit blomstrende forhold til Patrick og hendes egen samvittighed over den roman som igennem efterforskingen tager form i hendes hoved.

Jeg fik anbefalet Isprinsessen af en veninde og den anbefaling kan godt sendes videre til andre krimi fans. Isprinsessen er en ganske spændende krimi med et interessant plot og troværdige karakterer i Patrick og Erika. Kriminalkommissær Melberg og den rige Lorentz familie er tilgengæld ikke særligt realistiske, men fungerer dog fint selvom de virker en anelse malplaceret blandt bogens øvrige personligheder.

Skildringen af både hovedpersonen Erika og bipersonerne i bogen er forrygende og ofte meget detaljerede. Modsat mere tekniske krimier, fokuserer både opklaringsarbejdet og den omkringliggende historie som helhed sig meget på følelser,  navnligt Erikas følelser – hvilket for det meste fungerer rigtigt godt og kan være en fin forandring hvis man tidligere primært har læst mere ordinære krimier.

Opklaringen af mordet, der er bogens omdrejnings punkt, er fint fortalt og afsløringen kommer først på bogens allersidste sider sådan som den bør gøre. Isprinsessen dog også en af den slags krimier som nærmest skubber opklaringen foran sig, forstået på den måde at der med vilje tit undlades detaljer og gives halve-forklaringer som tydeligt indikerer at netop det er den manglende brik i puslespillet.  Det fungerer som sådan fint, men kan også være frustrende når det forekommer for ofte eller for tydeligt.

Udover mordgåden, den unævnelige baggrund for denne og kærlighedshistorien som bliver hæftet på, får Läckberg også sat fokus på et  andet problem som forekommer i både Danmark og Sverige. Nemlig at folk flytter til storbyerne, alt imens de mindre historiske kystbyer bliver forvandlet til sommerhusområder som ligger døde hen i vinterhalvåret.

Selvom Isprinsessen ikke er noget litterært mesterværk,  glæder jeg mig personligt til at læse den næste i rækken, Prædikanten, som efter sigende skulle være endnu bedre.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788770552608
Originalt Udgivelses år: 2002
Sideantal: 421

Links:

Categories: Krimi Tags:
  1. Ingen kommentarer endnu.
  1. Ingen Trackbacks endnu.