Hjem > Historisk fiktion > Anmeldelse: Jan Guillou – Vejen til Jerusalem

Anmeldelse: Jan Guillou – Vejen til Jerusalem

Vejen til Jerusalem

Jan Guillou er nok mest kendt for sine spionromaner om den svenske agent Carl Hamilton, som han siden 1986 har haft stor succes med. I 1998 skiftede han dog for en stund nutiden ud med middelalderen og udgav den første bog  i en trilogi om den fiktive svenske tempelridder Arn Magnusson.  Bøgerne om den svenske helt blev en stor succes og er for nylig blevet filmatiseret i et nordisk samarbejde med det største budget hidtil set herhjemme.

Vejen til Jerusalem foregår i det 12. århundrede, i de landsdele der senere skal blive samlet som landet Sverige. Her møder vi den gravide Sigrid, hendes mand Magnus og deres første søn Eskild, som ejer to store landområder, hvoraf hun har arvet det ene, Varnhem. I det splittede land er alliancer imellem familierne, kongen og kirken vigtige. Sigrid giver derfor Varnhem væk til Cisterciensermunkene med Kong Sverkes velsignelse og Sigrid og hendes to sønner flytter til deres fars gård i Arnäs.

Drengene vokser op i en tid hvor magtbalancen i landet er konstant skiftende, hvor alliancer bliver dannet på kryds og tværs og hvor konspirationer og bedrag er hverdag. En dag da de to brødre Eskild og Arn leger, falder Arn ned fra en høj mur og ligger livløs. Sigrid lover at skænke Arn til klostret hvis han får lov at leve ,og da Arn som ved at mirakel overlever styrtet, må hans mor holde sit ord og skænke Arn til Cistercienser klostret, hvor den strikse Fader Henri er overhovedet.

Arn må vemodigt forlade det liv han kender og indstille sig på livet i et kloster. Snart efter er Cisterciensermunkene desuden nødt til at rykke sydpå og slår sig ned i det der i dag er østjylland i Danmark, hvor de danner klosteret Vitae Scholae. Her vokser Arn op og lærer både latin og fransk, madlavning, jagt, byggeri og fra den særlige munk, Broder Guilbert, lærer han kunsten at kæmpe med sværd, bue & pil samt at ride og håndtere end hest bedre end nogen anden i landet

Munkene og den nu næsten fuldvoksne Arn, vender mange år senere tilbage til Sverige. Arn forlader klosteret i sin søgen efter hans mål med livet og han træder ind i en verden han ikke kender til. En verden af mistro, had og bedrageri, som Arn der er opvokset blandt munkene ikke forstår. Han vender tilbage til sin faders gård og møder senere en pige  ved navn Cecilia som er datter af en anden stor familie og de to forelsker sig. Arn der stadig ikke helt har forstået hvordan den virkelige verden fungerer, kommer dog snart i problemer som selv hans kunnen med et sværd ikke kan løse.

Vejen til Jerusalem er en interessant fortælling. Selvom der aldrig har været en skandinavisk tempelridder, er idéen ganske god og er blandet fint sammen med dannelsen af den svenske nation, selvom også dette er et stort miskmask af fakta og fiktion, hvilket dog selvfølgelig er nødvendigt for at få bogens plot til at hænge sammen.

Arn er en god hovedperson, som det ikke er svært at holde med. Han kommer dog til tider til at fremstå som værende lidt for god og lidt for perfekt.  Det bliver bogen igennem f.eks. repeteret lidt for ofte, at Arn kan kæmpe lige godt med venstre og højre hånd og der er i det hele taget ikke mange ting som den unge Arn ikke er bedre til end alle andre. Hans tanker eller gerninger har heller ikke mange mørke sider, men de få han har (efter datidens standarder) er dog tit det der får ham i problemer. Idéen med at han er vokset op i et kloster og derfor har været afskærmet for den mere rå virkelighed er selvfølgelig plausibel, men alligevel virker han til tider meget naiv over for sine medmennesker og omgivelser.

Der er mange personer, familier og egne af holde styr på i Vejen til Jerusalem. Og at mange af dem lyder meget ens kan ind imellem gøre det lidt svært at holde styr på. Til geografiens fordel, er der på en af de første sidder dog et kort over de områder hvor størstedelen af handlingen foregår.

Sproget i Vejen til Jerusalem, er forsøgt skrevet så det lyder en smule gammeldags. Således åbner bogen f.eks. med sætningen I det Herrens år 1150 . Det er både lidt underligt, men samtidigt med til at sætte stemningen. Derudover virker sproget nogle gange en smule snørklet og der er mange lange sætninger. Om det er den danske oversættelser der har nogle mangler eller om Guillou’s original er på samme måde, skal jeg ikke kunne sige, men det gør bogen sværere at læse end nødvendigt.

Når det er sagt, er Vejen til Jerusalem dog stadig en spændende og veldrejet historisk roman med alt hvad der hører til af sværdkampe og romancer. Den er selvfølgelig nok ekstra interessant for danskere og svenskere, idet den forgår i vores del af verden og med vores historiske baggrund som fundament. Historien om Arn forsætter i Tempelridderen og Riget ved vejens ende som der vil komme anmeldelser af her på siden på et senere tidspunkt.

Karakter: 7/10

7 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788770531191
Originalt Udgivelses år: 1998
Sideantal: 401

Links:

Categories: Historisk fiktion Tags: ,
  1. Ingen kommentarer endnu.
  1. Ingen Trackbacks endnu.