Hjem > Drama > Anmeldelse: Khaled Hosseini – Under en strålende sol

Anmeldelse: Khaled Hosseini – Under en strålende sol

Under en strålende sol

Efter hans debutant succes med Drageløberen, havde Khaled Hosseini noget at leve op til med udgivelsen af sin næste bog. Under en strålende sol (På engelsk: A thousand splendid suns) udkom i 2007 og skuffer heldigvis ikke.

Under en strålende sol foregår, ligesom Drageløberen, i Afghanistan og tager sin begyndelse i midten af 1960’erne udenfor Herat. Her bliver vi introduceret til Nana og hendes datter Mariam som bor i en fattig hytte og lever et jammerligt liv. Mariams far Jalil er en rig mand og bor i Herat med sine koner og andre børn. Mariam er dog datter af Nana, som var husholderske hos Jalil da han gjorde hende gravid og Mariam er derfor et uægte barn og ikke accepteret af omverdenen.

I sin skam har Jalil bygget hytten på et afsides sted, hvor Nana kan opforstre Mariam uden at andre ved hvem hun er. Mariam må  lade sig nøje med Jalils ugentlige besøg, som Mariam ser frem til hele ugen. I alt hemmelighed drømmer hun dog mere end noget andet, om en dag at kunne flytte ind i hans hus i Herat og leve som en del af hans rigtige familie.

Som 15-årig stikker Mariam en dag af og finder sin fars hjem i Herat. Jalil vil dog ikke have at hun bliver set på stedet og får hende kørt hjem. Tilbage i hytten har Mariam’s mor begået selvmord og Jalil nu er tvunget til at lade hende bo hos ham. Jalil’s koner får dog hurtigt arrangeret et ægteskab for Mariam med en langt ældre mand ved navn Rasheed, som bor i Kabul, flere hundrede kilometer fra Herat.

I Kabul bliver den skræmte og ulykkelige Mariam først mødt med venlighed, men efter flere mislykkede graviditeter begynder Rasheed at vise sig fra sin værste side og Mariam lever de næste mange år et stærkt undertrykt liv med sin voldelige ægtemand.

Herefter skifter bogen fuldstændigt fokus fra Mariam og man følger i stedet Laila, som bor længere ned af den samme gade i Kabul. Laila’s forældre tilhører den øvre-klasse og de lever et godt liv. Laila vokser op med sin bedste ven, drengen Tariq og de to udvikler et tæt venskab. Da Laila er ældre bliver hendes brødre dræbt under de voldelige kampe mod den sovjetiske besættelsesmagt og det ender med at Tariq og hans familie må flygte ud af landet. Senere forsøger Laila’s familie at gøre det samme, men et raketnedslag dræber begge hendes forældre og lader hende alene tilbage.

Rasheed finder Laila i ruinerne og bringer hende til sit hjem, hvor han kort efter på nederdrægtig vis får hende overtalt til at gifte sig med ham, med håb om at hun kan give ham en søn. Mariam og Laila er den første lange tid fjendtlige over for hinanden og Rasheed behandler Mariam som en slave som skal aflyde Lailas ordrer. Da Lailas første fødte viser sig at være en pige og der senere sås tvivl om faderskabet, vender billedet dog og også Laila må nu leve under konstante trusler om tæv. Under ens forhold, udvikler Mariam og Lailas venskab sig over årene og Mariam bliver stærkt knyttet til Lailas datter Aziza.

Flere år senere bliver Afghanistan ramt af enorm fattigdom og en gammel flamme fra fortiden giver nyt håb for Laila og Mariam, som flere gange prøver at gøre opgør mod deres forfærdelige ægtemand. Historien slutter i 2003, to år efter USA’s invasion, hvor den ene af de to kvinder kan tage tilbage til Afghanistan og i ruinerne af deres gamle hjemland være med til genopbyggelsen.

Under en strålende sol er skrevet på en måde hvor den ret bogstaveligt er delt op i fire dele. Den første del handler om Mariam, den næste om Laila, den tredje om deres fælles liv og den sidste del er afslutningen som binder de løse ender sammen.

Den måde at skrive på er lidt underlig, da bogen fuldstændigt skifter handling efter første del. Men det giver også bogen tid til at fokusere ordentligt på og introducere læseren for først Mariam og dernæst Laila, før de to kvinders liv støder sammen under forfærdelige omstændigheder.

Under en strålende sol er en fascinerende historie om to afghanske kvinders skæbne, som til trods for deres vidt forskellige opvækst og familie finder sammen under usle vilkår i et voldeligt hjem. Under det ekstremt-islamiske Talibanske styre, må de sammen kæmpe for at holde sig i live, mens det eneste der holder dem oppe er det spinkle håb om en lysere fremtid.

Hosseini skriver med en sjælden sjæl og indlevelse som gør det tydeligt at emnet ligger ham nær. Hans portræt af Mariam og Laila er nærmest skræmmende realistisk og formår undervejs både at chokere og forundre.

Selvom Drageløberen og Under en strålende sol foregår i samme land, under samme  tidsperiode og har kampen for overlevelse tilfælles som overordnet emne, er der alligevel nok der skiller de to bøger ad, til at man sagtens kan læse dem begge. Men man bør måske vente et par uger eller måneder imellem dem, for at ligheden ikke bliver for åbenlys.

Det bliver om ikke andet mægtigt interessant at se om Hosseini har mere på hjertet til fremtidige bøger og kan holde niveauet eller om kvaliteten falder når emnet skifter.

Kunne man lide det enkle men velfortællende sprog og ikke mindst den bevægende historie i Drageløberen, bør man ikke snyde sig selv for også at læse Under en strålende sol, som beviser at Hosseini er en forfatter der i den grad er værd at holde øje med i fremtiden.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk hardback – ISBN-13: 9788777148378
Originalt Udgivelses år: 2007
Sideantal: 319

Links:

Categories: Drama Tags:
  1. Ingen kommentarer endnu.
  1. Ingen Trackbacks endnu.