Hjem > Gys/thriller > Anmeldelse: Stephen King – Rose Madder

Anmeldelse: Stephen King – Rose Madder

Rose Madder

Stephen King er kendt som gysermesteren over dem alle og har siden 1974, hvor han debuterede med Carrie, udgivet en strøm af bøger inden for gyser/thriller genren, hvor det overnaturlige ofte spiller en stor rolle. Flere af hans bøger og noveller er blevet filmatiseret, bl.a. fornævnte Carrie, Den grønne mil og En verden udenfor, som alle bygger over han værker.

Selvom jeg har set mange af filmatiseringerne, hvor særligt miniserien Det Onde (It) står klar i min hukommelse, har gyser genren inden for bøger aldrig rigtigt været min smag. Jeg fik anbefalet Rose Madder af en veninde og stor Stephen King fan, hvis yndlings bog var netop Rose Madder. Bogen udkom på dansk i 1995, men kan ikke længere købes som ny. Jeg fandt dog en brugt kopi hos min antikvar og startede på min første Stephen King roman.

Rose Daniels (Rosie) bor sammen med den temperamentsfulde politimand Norman, i et hus i det nordøstlige USA. På fjortende år har hun været i det voldelige ægteskab, som hun blev gift ind i som ganske ung. Hun forlader kun med forlov huset én gang ugentligt for at købe ind, mens Norman er på arbejde. Hendes familie er blevet dræbt i en trafikulykke år forinden og Rose har ingen venner eller slægtninge at holde sig til.

En dag beslutter hun ved en opvækkende indskydelse at forlade Norman, en tanke hun aldrig har haft før. Mens han er på arbejde kæmper hun således med sig selv for at tage det første rigtige skridt ud af døren, videre ned af vejen og væk fra det eneste hjem hun kender til. I hendes plagede sind, får hun overtalt sig selv til at tage en bus mod midtvesten og lander i en ukendt storby, næsten uden penge eller andet på hånden.

En hjælpsom mand i busterminalen får dog henvist hende til at hjem for voldsramte kvinder, som hjælper hende med at få gennemarbejdet hendes oplevelser med andre i samme situation og skaffer hende et job så hun kan stå på egne ben. Norman er dog ikke typen der giver op let og med hans baggrund som efterforsker i politiet, får han sporet Rosie til hendes nye tilholdssted, netop som hendes liv er ved vende til det bedre.

Imellemtiden møder Rosie en sød fyr ved navn Bill i en pantelåner butik, hvor hun også bliver betaget af og  køber et ganske besynderligt maleri af en maler ved navn Rose Madder. Hun starter ganske forsigtigt et forhold med Bill,  får tildelt en lille lejlighed i et ghetto kvarter og er lykkeligere end hun nogensinde har været før. Da Norman ankommer til byen, tager hendes liv dog igen en drejning mod det værre og hun må tage kampen op imod sin sindsyge og voldelige eksmand.

Rose Madder er en anderledes bog end den slags jeg plejer at læse. Historien om en kvindes flugt fra et langt voldeligt ægteskab og en virkelig psykopatisk mand er god, velskrevet og kommer fint rundt om både frygten, hadet og håbet som må forekomme i en sådan situation.

Plottet kommer dog lidt til kort, når det overnaturlige element taget sit indtog i historien 2/3 inde. Det virker forceret og passer på en måde ikke rigtigt ind, men virker mere som en irrelevant tilføjelse som Stephen King mente skulle med, for at gøre bogen mere uhyggelig. Det overnaturlige, i form af maleriet med Rose Madder, skulle ifølge  information jeg har fundet på nettet, være let florbundet med Stephen King’s store Mørke Tårn serie, men når man ikke har læst de bøger, er det svært at få noget ud af den sammenhæng.

I stedet kommer Rose Madder til at fremstå som en samfundsroman der kunne have været rigtig god, men som bliver ødelagt af et forstyrrende element hen imod slutningen. Det kan dog også være at Rose Madder og dens genre bare ikke er min stil.

Karakter: 6/10

6 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk hardback – ISBN-10: 8741400860
Originalt Udgivelses år: 1995
Sideantal: 447

Links:

Categories: Gys/thriller Tags:
  1. Ingen kommentarer endnu.
  1. Ingen Trackbacks endnu.