Hjem > Politik/ideologi, Spænding > Anmeldelse: Leif Davidsen – På udkig efter Hemingway

Anmeldelse: Leif Davidsen – På udkig efter Hemingway

På udkig efter Hemingway

Leif Davidsen er en af danmarks nok mest kendte forfattere, og har gennem de seneste knap 25 år skrevet en lang række internationale spændings og spion-romaner, hvor særligt det tidligere Sovjet og Rusland har været omdrejnings punkt. I sin seneste bog, På udkig efter Hemingway, er stedet flyttet til det kommunistiske Cuba, men ellers er ånden fra tidligere bøger meget den samme og man følger igen en midaldrende mand med en indre spion gemt i maven.

I På udkig efter Hemingway bliver vi introduceret til John Petersen, en skolelærer i slutningen af fyrrene fra Ringkøbing på den jydske vestkyst. Efter hans kones for tidlige død, beslutter han at følge sin passion, Ernest Hemingway, og tager på en længere orlovs ferie til Key West i det sydligeste USA for at følge i Hemingways fodspor. Her møder han Carlos, en ældre eksilcubaner, hvis datter stadig er bosat som læge i Cuba. De udvikler et venskab og da han bliver bedt om tage en besked med til hans datter, siger han derfor selvfølgelig ja.

Før afrejsen bliver han imidlertid kontaktet af en bekendt af Carlos, som viser sig at være fra FBI og  som involverer ham i en hemmelig mission og oplærer den gamle skolelærer i spion-tekniker såsom forfølgelse af biler, og at undgå selv at blive forfulgt af fjendtlige agenter. Efter ankomsten til Cuba, lærer John dog at ikke alt er som han er blevet fortalt og da han samtidigt kommer på sporet af en hidtil ukendt Hemingway skat, tager hans oplevelser på Cuba for alvor fart og han får brug for alle sine spion-trick for at overleve på den spansktalende ø.

Leif Davidsen er tidligere journalist, og det kan godt fornemmes. Store dele af bogen er skrevet nærmest som en journalistisk observation af politiske handlinger, stemningen i landet osv. Det er ikke direkte kedeligt, men heller ikke særligt spændende. Man får dog et godt indblik i Cuba og dets situation – så tæt på USA og alligevel så langt fra.

På udkig efter Hemingway er i vanlig Leif Davidsen stil skrevet i første-person, som altid får en historie til at virke mere personlig. John Petersen er en midaldrende dansker, hans datter er flyttet hjemmefra, hans kone er død og han har nået et nyt stadie i sit liv. Netop af den grund, er bogen måske også særligt henvendt  til denne aldersgruppe som kan sætte sig i hovedpersonens og forfatterens liv, som man fornemmer den er inspireret lidt af.

For mig var På udkig efter Hemingway en ganske fornuftig spændings roman, men ikke noget der skiller sig specielt ud fra mængden. Man skal de første 70 sider ind, før at historien tager fart og den begynder at blive spændende. Hemingway delen som er vævet ind i spion plottet er klart bogens største force, mens forløbet ellers er ret forudsigeligt. Der er selvfølgelig en række twists, men de er ikke særligt overraskende.

I det første oplag som jeg har min udgave fra, er det ved en fejl kommet ind at Miami ligger ved stillehavet, hvilket bliver nævnt flere gange. Jeg lagde personligt ikke mærke til denne detalje, men flere personer som har anmeldt bogen hos bogbutikken saxo er tilsyneladende blevet “revet ud af stemingen” og fået ødelagt deres læseoplevelse, hvilket måske vidner mere om deres fantasi end om bogens overordnede kvalitet 🙂

Karakter: 6/10

6 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk hardback – ISBN-13: 9788759529195
Originalt Udgivelses år: 2008
Sideantal: 376

Links:

  1. Jørgen Mølgaard
    13 januar, 2010 på 07:39 | #1

    Jeg vil give anmelderen ret. En fornuftig spændingsroman, men med lidt for kedelige passager, der gør, at bogen bliver meget ujævn. På få sider sker der vold og mord i meget koncentreret form, og på mange sider lægges der op til “action”. Det, der støder mig mest som tidligere lektor i spansk, er de mange unøjagtigheder i det spanske. Leif Davidsen har ganske vist ikke studeret spansk, men dog opholdt sig længere tid i Madrid. I en anden af hans bøger, hvor handlingen forgår i Spanien, “Limes billede”, er der de samme sprogfejl i det spanske. Jeg har ikke vovet at gøre Leif Davidsen selv opmærksom på disse fejl, for han er en meget følsom natur, især når det gælder kritik. Det så man i en TV-udsendelse sidste år.

  1. Ingen Trackbacks endnu.