Hjem > Eventyr / adventure, Historisk fiktion > Anmeldelse: Wilbur Smith – I løvens spor

Anmeldelse: Wilbur Smith – I løvens spor

A Sparrow Falls (I løvens spor)

Wilbur Smith er en sydafrikansk forfatter som siden 1964 har udgivet en lang række eventyr, alle sat på det Afrikanske kontinent. Senest har han skrevet fire bøger omhandlende det gamle egypten, men han er nok mest kendt for sine Courtney serie af bøger, som tidsmæssigt strejker sig fra år 1600 til slutningen af 1900-tallet.

Den første sekvens af tre bøger starter med When the Lion Feeds fra 1964, som var Smith’s debutroman med et første oplæg på 10.000 kopier. De  tre bøger handler om Sean Courtney og følger ham fra før Zulu-krigene i 1870’erne og til efter dannelsen af den Sydafrikanske Union i 1910.

Den tredje bog i den første sekvens udkom i 1977 og afslutter historien om Sean Courtneys liv i det sydlige Afrika. A sparrow falls fik den danske titel I løvens spor, da den udkom i danmark samme år i to bind og det er denne udgave jeg har læst og anmeldt her.

Bogen starter under 1. verdenskrig hvor man møder Mark Anders, søn af en sydafrikansk farmer og en fantastisk skytte, som i den kolde vinter i slutningen af krigen bliver sat ind for at få ramt på en tysk sniper. General Sean Courtney har beføjelsen i samme område og her mødes de to mænd med en fælles baggrund for første gang.

Efter krigen vender Mark Anders tilbage til Afrika og hans bedstefars landområde hvor han er vokset op som barn. Her må han dog sande at jorden er blevet overtaget af andre og at hans bedstefar er død under mystiske omstændigheder, efter sigende i en jagtulykke.

Mark Anders vil dog ikke lade hans land og det eneste han kender og holder af  blive taget fra ham så let, og starter derfor sin egen undersøgelse af omstændighederne i bedstefaderens død. Her kommer han dog hurtigt i sammenstød med Dirk Courtney, søn af den respekterede general Sean Courtney, men som modsat sin far viser sig at være blottet for moral og dybt korrupt i sin søgen efter magt og rigdom. Dirk Courtney ‘s navn dukker op igen og igen i hans bestræbelser på at finde hans bedstefars morder og han opdager at Dirk Courtney har store planer for de vilde naturområder som Mark Anders har kært.

Mark Anders møder senere i historien Sean Courtney igen og de to opbygger langsomt en gensidig respekt og et helt særligt venskab. Mark Anders får tilbudt et godt job som privatsekretær for den gamle general og han møder hans forkælede unge datter Storm. Da en borgerkrig bryder ud,  må Mark Anders dog igen tage sit trofaste gevær i brug og oplever igennem en gammel bekendt den grufulde krig fra begge sider.

Efter krigen er noget ændret i Mark og Sean Courtney, som selv har oplevet krigens ar på sjælen, gør ham til vogter for et stort naturreservat ved navn Chakas Port. Her kommer han dog igen i konflikt med Dirk Courtney og hans planer for området, hvilket leder til det endelige opgør imellem Mark Anders, Sean Courtney og den fortabte søn Dirk.

I løvens spor er en af de mest gribende og spændende bøger jeg har læst. Historien om Mark Andersons hjemvenden fra  1. verdens krig til et hjemland som siden er blevet korrupt og hans kamp imod overmagten er utrolig spændende og meget velfortalt. Landets udvikling, den smukke natur, konflikten mellem Sean Courtney og hans søn Dirk og Mark Anders’ centrale rolle, bliver malet tydeligt for læseren.

Mark Anders er en godt skrevet personlighed som man nemt holder med, men som samtidigt viser sig fra sine dårligere sider flere gange i bogen, hvilket er med til at gøre ham mere realistisk og interessant.

I løvens spor er en historie og et afrikansk eventyr der virkeligt fænger. En perfekt afslutning på Wilbur Smiths oprindelige Courtney trilogi og muligvis Wilbur Smiths allerbedste bog.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk hardback – ISBN-10: 8775311321
Originalt Udgivelses år: 1977
Sideantal: 522 (samlet for begge bind i den anmeldte udgave)

Links:

  1. Ingen kommentarer endnu.
  1. Ingen Trackbacks endnu.