Hjem > Krimi > Anmeldelse: Stieg Larsson – Pigen der legede med ilden

Anmeldelse: Stieg Larsson – Pigen der legede med ilden

Pigen der legede med ilden

Pigen der legede med ilden er Stieg Larssons anden bog i Millennium-trilogien om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist og tager sin begyndelse et års tid efter handlingen i Mænd der hader kvinder.

Lisbeth Salander har, efter at hun kom til store penge i Wennerström sagens grumme afslutning, rejst verden rundt og er endt på en fredsommelig tropisk ferieø i Caribien, hvor hun passer sig selv og nyder friheden med at løse komplicerede matematiske gåder. Hun har ikke haft kontakt med nogle af hendes bekendte siden hun forlod Sverige og beslutter efter at en voldsom orkan rammer øen, at vende tilbage for at redde trådene i hendes fortid ud.

I Sverige arbejder Mikael Blomkvist stadig på det samfunds og erhvervskritiske blad Millennium og deres nyeste historie, som de arbejder på sammen med en freelance journalist og hans kæreste, drejser sig om handlen med østeuropæiske kvinder til prostitution, i en omfattende trafficking sag. En historie der har fået den spidsfindige arbejdstitel  From Russia with love og som udleverer flere kendte og højtstående svenske personligheder.

Lisbeth Salander bliver efter hendes hjemkomst hurtigt involveret i sagen på uheldigvis, da hendes far, som hun ikke har set siden Den frygtelig hændelse , viser sig at have forbindelse til prostitutions-ringen.

Da nogle af personerne bag From Russia with love undersøgelsen bliver myrdet, peger afgørende beviser mod den umyndiggjorte og ifølge hendes offentlige dokumenter, psykisk syge Salander og hun er pludselig jagtet af både politiet, Mikael Blomkvist og de kriminelle i prostitutions sagen.

Der findes ingen uskyldige. Der findes kun forskellige grader af ansvar

Sådan lyder et citat fra Lisbeth Salander, som i bogen atter må forsvare sig selv imod hendes mørke fortid og straffe dem der vil hende ondt, alt imens hun samtidigt må se sig efterfulgt af politiet og sveriges samlede skare af journalister.

Hvor Mænd der hader kvinder havde Mikael Blomkvist mest i fokus, er det denne gang Lisbeth Salander der har fået hovedrollen og det er  et godt valg, for Salander er en af de meste interessante og samtidig forstyrrende personligheder jeg er stødt på i en bog i lang tid.

Lisbeth Salander er perfekt som den eftersøgte autistiske computer hacker, der under hendes undersøgelser lærer mere om hendes fortid, hvor særligt hendes far viser sig at være af en helt særlig støbning og hvor hun også lærer om et andet familiemedlem, som ikke ulig hende selv, er speciel på sin helt egen måde.

Den anden bog i Stieg Larssons trilogi om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist er lige så vanvittigt spændende som sin forgænger og byder på en ny afslørende historie som både er virkelighedstro og trist. Wennerström og famlien Vanger er skiftet ud med en ny ondere skurk og hans håndlangere, som gør livet surt for Mikael og Lisbeth, der igen støder sammen i jagten på sandheden.

Når Pigen der legede med ilden efter min mening alligevel ikke helt så god som den første bog, skyldes det at plottet til tider er en smule overdrevent og en tand for urealistisk. Særligt slutningen hvor Lisbeth overlever på mirakuløs vis er en smule far-fetched, selvom det selvfølgelig hører med til enhver "detektiv-bog" at hovedpersonen kommer ud for og overlever de mest utrolige ting.

Pigen der legede med ilden er ikke til at ligge fra sig når først man er begyndt og man keder sig ikke et øjeblik i løbet af de ca. 630 sider som denne superkrimi fylder. Har man ikke læst Mænd der hader kvinder, skal man dog uden tvivl begynde med den først, da bogens hovedpersoner i form af Salander og Blomkvist bliver bygget op her.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788770530897
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 638

Links:

Categories: Krimi Tags: ,
  1. Ingen kommentarer endnu.
  1. Ingen Trackbacks endnu.