Hjem > Gys/thriller, Romantik > Anmeldelse: Stephenie Meyer – Twilight

Anmeldelse: Stephenie Meyer – Twilight

Twillight

Stephenie Meyer’s romatiske vampyr serie (Twilight Sagaen) er blevet et fænomen i flere engelsk talende lande, særligt i USA og Englangd topper de fire bøger i serien salgs listerne på næsten uhyggelig vis. Den første bog er netop blevet filmatiseret og har slået flere store rekorder for billetsalg. Alene af de to grunde, synes jeg det var interessant at læse i hvert fald den første bog og se hvad all the fuss handlede om.

Den første bog i serien hedder Twilight og handler om den 17 årige Isabelle som flytter fra sin mor i det solrige Phoenix i USA, til den nordlige og altid overskyede by Forks hvor hendes far stadig bor. Den lidt underlige pige, ja sådan beskriver hun også sig selv, begynder i High-school og fortsætter i hvad synes at være et voldsomt kedeligt liv. Det er da lige indtil hun får øje på Edward, en ubeskrivelig flot dreng som opfører sig underligt og som hun med det samme bliver dybt fascineret af.

At bogen handler om romatik og vampyrer bør ikke komme som en overraskelse for nogen potentielle læsere. Dels er det ca. præcis hvad den alle steder bliver omtalt som og dels fremgår det som et citat fra bogen på bogsiden af paperpack versionen. Hvad der til gengæld ikke fremgår helt præcist, er hvor meget af hver del bogen indeholder – er det mon mest romatik eller mest vampyr gys ?

Svaret på det spørgsmål får man hurtigt. Bogen er skrevet i førsteperson, og man følger Isabella og hender tanker utroligt tæt. Heldigvis er Isabella lidt mere interessant end de fleste andre personer og at høre hendes tanker er til tider både sjovt og interessant, især i starten. Som fyr er det lidt sjovt at læse hvordan en pige måske tænker, mens bogens hovedpublikum i form af teenagepiger nok kan sætte sig anderledes en i hendes tanker og føle med hende.

Personligt fandt jeg det interessant indtil en 150-200 sider inde, hvor det hele begynder at blive lidt ensformigt og hendes konstante tanker om kærlighed og selvtillid bliver lidt for meget og får bogen til at gå i stå. Derfor er det måske heldigt at vampyr-historien omkring samtidigt begynder at tage lidt form og man opdager, selvom det aldrig var nogen overraskelse, at Edward er en vampyr, men den "gode" slags naturligvis, som ikke jager mennesker. Han er derimod smuk, stærk, hurtigt, kan læse hendes tanker og er ikke mindst fuldstændigt smask forelsket i hende – hvilken ting der så er mest realistisk, må man selv bedømme.

Hvis man tror at vampyrdelen derfra så bliver den bærende del af historien, så tager man til gengæld fejl. For selvom man bliver introduceret til Edwards "familie", hører lidt om deres historie og en fremmed ondskabsfuld vampyr-stamme kommer ind i billedet og truer deres tilværelse, forbliver det Bella’s konstante tanker om Edward og deres kærlighed til hinanden der dominerer historien fra start til slut, og jeg følte aldrig rigtigt at vampyr-plottet var andet end et element til at skille Twilight udfra lignende bøger. Om det ændrer sig nævneværdigt i de tre efterfølgende bøger skal jeg ikke kunne sige, men jeg tillader mig at tvivle.

Twilight er, som jeg jo egentligt godt vidste i forvejen, en ikke særligt dyb kærlighedsroman skrevet til teenagepiger og selvom Bella’s lidt særlige men også meget ærlige tanker om livet og ikke mindst kærlighed, til tider er underholdene læsning formår den aldrig rigtigt at blive interessant. Er man ikke en fyr på 21, men en pige omkring de 14-17 år kan det derimod sagtens tænkes at man kan få meget mere ud Twilight – salgstallene for både bøger og film taler i hvert fald for sig selv.

Rygtet vil sige at den danske oversættelse (Tusmørke) ikke er særligt god, og jeg bruge derfor den originale engelske udgave som grundlag for anmeldelsen. Skrevet på letlæseligt engelsk med ganske få specielle ord, kan den sagtens anbefales til de fleste med et normalt engelsk ordforråd.

Karakter: 5/10

5 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk paperback – ISBN-13: 9780316015844
Originalt udgivelses år: 2006
Sideantal: 498

Links:

Categories: Gys/thriller, Romantik Tags:
  1. Ingen kommentarer endnu.
  1. Ingen Trackbacks endnu.