Hjem > Krimi > Anmeldelse: Jo Nesbø – Flagermusmanden

Anmeldelse: Jo Nesbø – Flagermusmanden

Flagermusmanden

"Harry, Harry Hole" – navnet lyder ikke særligt norsk og udover at hovedpersonen i Jo Nesbø’s første bog i Harry Hole-serien og forfatteren selv kommer fra landet mod nord, er der da heller ikke meget norsk over denne krimi.

Flagermusmanden foregår nemlig i Australien, hvor den norske kriminalbetjent Harry Hole (På australsk kaldet Harry Holy) er blevet sendt til, for at deltage i opklaringen af mordet på en ung kvinde og tidligere norsk TV-kendis.

Den 32-årige og tidligere alkoholiske Harry, bliver sat sammen med den ældre australske betjent fra Sydney, Andrew Kensington; aboriginer, tidligere storbokser og en respekteret person i både politiets og de kriminelles rækker.

Den norske bartenderinde Inger Holter er blevet voldtaget, kvalt og efterfølgende smidt ud på nogle klipper ved vandet og politiet har ikke meget at gå efter. Eftersøgningen peger dem først i retningen af en up-and-coming pusher ved navn Evans White, men beviserne er højst overfladiske og der kommer ingen afgørende gennembrud i sagen. Samtidigt starter Harry en affære med den unge svenske pige Birgitta, som hurtigt udvikler sig til en brusende forelskelse.

Under opklarings-arbejdet får Andrew vist Harry Hole rundt i Sydney og omegens særegne miljø, hvor homoseksualitet er udbredt og hvor det oprindelige folk og de hvide tilkommere lever i en underlig betændt sameksistens. Han møder bl.a. den homoseksuelle cirkus-klovn Otto Rechnagel, den hjemløse Jerry med en fortid som professionel faldskærmsudspringer og den prostituerede Sandra. Harry får gennem Andrew og andre af historiens karakterer, fortalt mange gamle stamme-sagn, myter og andre historier som præger både Harry’s tankegang og bogens plot.

Halvejs inde tager bogen en pludselig opfindsom og grotesk drejning, da et yderligere mord og selvmord vender efterforskningen på hovedet. Den ellers fornuftige eks-alkoholiker Harry vender sig mod flasken i en blanding af sorg, desperation og ulykkelig kærlighed. Beskrivelsen af Harry som drankeren der efter først at være startet ikke kan stoppe igen, er en af bogens rigtig gode segmenter og gør den endnu mere dyster, før den igen lysner lidt op hen imod slutningen. En slutning som dog, uden at røbe for meget, ikke ligefrem følger den velkendte "happily ever after" opskrift.

Bogens titel, Flagermusmanden, har modsat hvad man måske skulle tro, ikke nogen reference til den kappeklædte superhelt fra Gotham City, men stammer fra en af aboriginernes skabelsesberetninger, hvor en stor flagermus vogter over et forbudt træ som sagnets personer, ikke ulig Adam og Eva, i sidste ende ikke kan lade være at spise af. Flagermusmanden er således et tegn på døden for Australiens indfødte.

Harry Hole er en både sympatisk og venlig person, med et frit syn på Sydneys homoseksuelle miljø og australiens oprindelige befolkning aboriginerne. Han er dog samtidigt en til tider hensynsløs og voldelig anlagt betjent, når det kommer til f.eks. afhøring af vidner og andre der kunne formodes at havde nyttig viden, hvor afpresning og trusler om bank er helt acceptable forhørsmetoder. Som person er Harry Hole derfor en alsidig person, der med sin alkoholiske baggrund og komplekse personlighed er en god frontfigur.

Flagermusmanden er for det meste en rigtig spændende bog, hvor ikke mindst dens personskildringer løfter den over flere af konkurrenterne, mens selve mordgåden i store dele af bogen ikke er i fokus. Bogen virker dog til tider en smule rodet og nogle gange tager de mange australske historier og "gode råd" fra bogens forskellige personer overhånd og bliver lidt for filosofiske.

Der skal dog ikke være nogen tvivl om at Flagermusmanden er en forbløffende effektiv krimi og jeg kan kun glæde mig over at der allerede er syv bøger i serien, hvoraf den næste hedder Kakerlakkerne.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback- ISBN-13: 9788770530507
Originalt Udgivelses år: 1997
Sideantal: 344

Links:

  1. Ingen kommentarer endnu.