Hjem > Drama, Historisk fiktion > Anmeldelse: Ildefonso Falcones – Havets Katedral

Anmeldelse: Ildefonso Falcones – Havets Katedral

Havets Katedral

Spanske Ildefonso Falcones bog om opførslen af den spanske kirke, Santa Maria de Mar  i 1300-tallets Barcelona, er af mange blevet udråbt som den sydeuropæiske arvtager til britiske Kenn Follets mesterværk Jordens Søjler. Med Jordens Søjler som forbillede og en af de bedste bøger jeg har læst, var det derfor med stor forventning og begejstring at jeg gik i gang med Havets Katedral, efter at have fået den i Julegave sidste år.

I havets katedral møder man i 1320 den 27-årige bonde Bernat, som efter sin fars død arbejder alene på sin store landejendom i den spanske landsdel Catalonien, hvor han dyrker både korn og vin og opdrætter sine dyr. Selvom Bernat således er egnens rigeste bonde, er han stavns-bundet til gården under områdets Lensherre som han skal aflevere dele af sit udbytte til.

Da han som områdets rigeste enke bliver overvældet med ægteskabstilbud fra områdets øvrige familier, falder han straks for den smukke Francesca, som han kort efter gifter sig med. Under bryllupsfesten dukker lensherren dog op og forlanger sådan som loven, kendt som de "de onde skikke", tillader ham at ligge med Bernats kone som den første, hvorefter han tvinger Bernat til også selv at tage hende imod hendes vilje, i det tilfælde at hun skulle gå hen og blive gravid. Efter  det voldsomme overgreb, lukker Francesca sig inde i sig selv og da hun 9 måneder senere føder en søn, foregår det i al stilhed og uden tegn på kærlighed til sønnen fra hendes side.

Alt imens har lensherren af Navarcles pralet med sin virilitet over for sine soldater og områdets øvrige adelige. Da Francesca’s søn viser sig at have det samme modermærke over højre øje som Bernat og hans familie alle bærer på, bliver han derfor hånt indtil han til sidst beslutter sig at hente Francesca og barnet kaldet Arnau til sin borg. Her efterlader han barnet til sultedøden mens Francesca holdes væk.

Det lykkedes dog for Bernat at redde sin søn og han flugter til Barcelona. Kendt som håbets by,  kan man efter sigende blive en fri mand hvis man blot formår at opholde sig i byen i ét år og én dag uden at blive fanget. Han søger tilflugt hos sin søster og hendes mand som er en rig pottemager og som efter stor diskussion indvilliger i at tage dem til sig og lade Bernat arbejde ulønnet mod husly, indtil Bernats søn bliver gammel nok til at starte som lærling i værkstedet og dermed lære et fag som en fri mand.

Arnau vokser op sammen med sin mosters børn og ser kun sin far et par gange om ugen. Efter en ulykke i byens havn, bliver han dog som 8-årig udelukket fra de andre børns selskab og render derefter alene rundt i Barcelonas gader, indtil han en dag møder den 2 år yngre dreng Joan. Joans mor holdes indespærret af hendes mand pågrund af utroskab og faren har aldrig anerkendt drengen som sin søn. Selvom moderen er indespærret, holder de to dog kontakten og tales ved dagligt. Da Arnau efterfølgende begynder at spørge ind til sin egen mor, forklarer Bernat ham at den hellige Jomfru Maria nu er hans mor og Arnau sætter sammen med Joan ud for at finde Maria, som de får at vide holder til i en kirke.

De finder hvad de søger i den lille Santa Maria de Mar kirke, som netop er ved at blive bygget om til en stor og prægtig kirke, kun med borgerne i byens hjælp. De to drenge bliver fascineret af byggeriet og opholder sig dagligt på byggepladsen, hvor de hjælper til så godt de kan ved at give de hårdt arbejdene frivillige bastaix’er vand at drikke, mens de slæber store sten fra stenbruddet ned til kirkens byggeplads.

Arnau bliver senere selv taget ind i bastaix’ernes lav, mens Joan går ind i kirkeordnen og ender som en spansk dominikansk inkvisitor. Man følger Arnau mens hans liv forandrer sig og han oplever livet som både hårdtarbejdene bastaix, hædret soldat for Cataloniens hær, storkøbmand og adelig. Man følger ham under byldepestens hærgen som udrydder den halve befolkning,  under den efterfølgende opblomstring hvor nye muligheder for livsførelse opstår, i kærlighed og sorg og under hans konstante kamp mod sin fortid.

Ikke ulig historier som f.eks. Forrest Gump, skildrer Havets Katedral hovedpersonen Arnau over en hel menneskealder og følger ham i tykt og tyndt og på godt og ondt. Arnau Estanyol kommer fra fattige kår men ender med hjælp af sin sunde fornuft, godhed og en smule held i toppen af samfundet, hvor han gør hvad han kan for at hjælpe den ofte undertrykte fattige del af befolkningen og skaffer sig mange venner såvel som fjender.

Havets Katedral er en god skildring af middelalderens Barcelona, et kapitel af byens historie som der ifølge forfatteren selv ikke tidligere er skrevet meget om. Bogens historie er meget ligefrem og ikke helt så dyb som man finder den i føromtalte Jordens Søjler, men formår dog alligevel at beskrive kontrasten mellem rig og fattig og de magtkampe som Arnau må udkæmpe livet igennem ganske fortræffeligt.

Som det ofte er tilfældet i denne slags historiske romaner, vender livet hurtigt op og ned for hovedpersonerne, og mens man det ene øjeblik sidder og glæder sig over fremgang for bogens helt, kan man det næste øjeblik sidde og bande over lige så stor uretfærdighed.

Hvor katedral byggeriet i Jordens Søjler spiller en væsentligt rolle og der benyttes en del sider på tekniske forklaringer, spiller opførslen af Santa Maria de Mar kirken i Havets Katedral mere en religiøs rolle for hovedpersonen Arnau og der bruges ikke megen tid på bygningsmæssige detaljer. Det gør den mindre tung at læse og giver samtidig bedre plads til resten af plottet.

Som i de fleste andre historiske romaner, blander Ildefonso Falcones i Havets Katedral, historisk fakta og detaljer om Barcelonas oprindelse med opdigtede personligheder og deres livshistorier. Det gøres ganske overbevisende og Arnau er for det meste en virkelighedstro hovedperson der er i stand til både at elske og hade, men som grundliggende er en god og ærlig person som man som læser straks holder med.

Som det er blevet god skik at gøre, slutter Ildefonson bogen af med at fortælle hvilke dele af  historiens plot og detaljer der er sande og hvilke der er modificeret eller helt opdigtede, og man finder ud af at Havets Katedral i stor grad er bygget over virkelighedens hændelser, selvom hovedpersonen Arnau er fiktionel. Er man interesseret i spansk historie eller skal man eventuelt et smut til Barcelona i sommerferien, kan Havets Katedral således også hjælpe til som baggrundsviden. Santa Maria de Mar kirken’s besøgstal er eftersigende steget kraftigt efter udgivelsen af denne bog.

Man skal et godt stykke ind i Havet Katedral før den for alvor bliver en ægte page-turner, som formår at holde en klæbet til siderne i timer ad gangen. Når man først når dertil, er Havets Katedral til gengæld også en fortræffelig og underholdende historisk roman som tager dig tilbage til det 14. århundrede, hvor adlen, kirken og de rige købmænd kæmper om magten og hvor krig mellem middelhavets lande konstant er under opsejling.

Kunne du lide Jordens Søjler vil du sandsynligvis også kunne lide Idelfonso Falcones debutroman. Selvom den ikke er helt lige så omfangsrig er det en virkelig illustrativ og herlig historisk roman som jeg sagtens kan anbefale. Dog kan det måske betale sig at vente på at den billigere paperback udgave kommer senere i år.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Hardback- ISBN-13: 9788776041328
Originalt Udgivelses år: 2006
Sideantal: 629

Links:

  1. Ingen kommentarer endnu.