Hjem > Science Fiction, Spænding > Anmeldelse: Dan Brown – Morderisk Bedrag

Anmeldelse: Dan Brown – Morderisk Bedrag

Morderisk Bedrag

Morderisk Bedrag, med den bedre klingende engelske titel Deception Point,   er Dan Browns 3. spændingsroman. Den blev udgivet i 2001, året efter Engle & Dæmoner og 2 år før hans kæmpegennembrud med Da Vinci Mysteriet.

Morderisk Bedrag finder sted under en Præsident kampagne i USA, hvor den siddende, men upopulære præsident Zachary Herney er ved at miste kapløbet med den sleske republikanske kandidat Senator Sedgewick Sexton. Senator Sexton har som sit primære kampagne emne kørt på den siddende præsidents dårlige håndtering af NASA’s budgetter, der de seneste år er løbet løbsk. Et emne han sammen med sin assistent Gabrielle Ashe, som har skafftet kilderne bag deres påstande, er ved at vinde valget på.

Senatorens datter, Rachel Sexton, arbejder for NRO (National Reconnaissance Office) eller på dansk Centeret for Rumbaseret Efterretningsvirksomhed, hvor hun verificerer data  i forbindelse med undersøgelser, ny opdagelser o.l og har en bred viden inden for rumteknologi.

Hun bliver under særlige omstændigheder kaldt til et møde med selveste præsidententen, et møde som hendes chef i NRO, William Pickering, dog afvarer hende om blot har til sinde at udnytte hende imod sin far. Præsidenten viser sig dog at have en helt særlig opgave til hende. NASA har i alt hemmelighed fundet en meteorit i en ishylde ved Canada, som indeholder umiskendelige spor af liv.

Præsidenten, som er ved at miste sin post i Det Hvide Hus,  gør derfor alt for at få verificeret fundet og dets ægtehed af så mange uafhængige kilder som muligt. Udover Rachel tæller dette hold også en række forskere, der i blandt Michael Tolland, en havforsker der med sine populære videnskabs programmer på TV har den brede befolksnings tillid.

Da Rachel når til fundet på ishylden er meteoritten på vej til at blive hævet op af isen og de beviser hun bliver præsenteret for er overdådige. Planlægningen af den direkte tv-transmission dagen efter går igang, hvor hele verdens befolkning vil høre om det fantastiske fund.

Imellemtiden fortsætter en enkelt forsker på egen hånd sine undersøgelser af meteoritten og opdager noget foruroligende. En skjult Delta Force gruppe som er tilstede på ishylden myrder ham dog før han kan nå at fortælle om sine opdagelser til andre. Rachel og de andre eksperter bliver dog mistænksomme over forskerens forsvinden og da de bevæger sig ud fra kuplen som er hovedkvarteret på isen, for at foretage flere undersøgelser, ender det i en vild jagt hvor de må flygte for deres liv. Flere beviser for en konspiration af usete proportioner kommer op til overfladen, men om det fra NASA, Det Hvide Hus, NRO, Senator Sexton eller andre der står bag er ikke  til at vide.

Morderisk Bedrag er endnu en virkelig spændende Dan Brown roman. Videnskab, teknologi og politik er hovedingredienserne i bogen som følger både NASA, de andre efterretningsforbund samt Det Hvide Hus i en større konspiration som udfolder sig perfekt og først giver endelige svar på de allersidste sider. Bogen er fyldt med teknologiske vendinger og facts, forklaringer af forsknings begreb og metoder og efterlader ingen tvivl om at Dan Brown har undersøgt emnerne i bogen ganske godt. Hvilket han på lettere blærende vis også selv gør opmærksom på på de første sider.

Grundskelettet i bogen ligner nærmest uhyggeligt meget det man finder i Engle & Dæmoner. Historien er selvfølgelig en helt anden og fokuser på rumteknologi, men alligevel kan man ved næsten hver del af bogen drage klare paralleller til den samme del i Engle & Dæmoner. Det virker lidt som om Dan Brown fandt en rigtig god måde at bygge en spændende bog op på, og så bare valgte en anden historie at klaske på. Det gør dog ikke bogen mindre spændende, og Dan Browns kendetegnende film-agtige skrivestil gør at bogen ryger hurtigt ned.

Som det også er tilfældet med Engle & Dæmoner, er personbeskrivelserne ikke særligt dybe. Bortset fra den startende romantiske affære mellem Rachel og Michael, er det det bagved liggende plot som har næsten hele opmærksomheden og der efterlades ikke mange sider til personudvikling. Det kan virke som en svaghed, men det er måske nærmere et udtryk for Dan Browns mål om at skrive en spændingsroman hvor farten holdes hele vejen igennem.

Den størst fejl jeg kan finde ved denne bog er den danske titel og omslag. Den fornuftige engelske titel Deception Point er blevet til Morderisk Bedrag og har samtidigt fået et lyserødt cover. Sammenlagt får det den lidt til at ligne en billig kærlighedsroman man finder på hylden under pornoen i en kiosk 😀

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788791746482
Originalt Udgivelses år: 2001
Sideantal: 549

Links:

Categories: Science Fiction, Spænding Tags:
  1. Ingen kommentarer endnu.
  1. Ingen Trackbacks endnu.