Hjem > Spænding > Anmeldelse: Dan Brown – Engle & Dæmoner

Anmeldelse: Dan Brown – Engle & Dæmoner

Engle & Dæmoner

Dan Brown er nok mest kendt for sin bestseller Da Vinci Mysteriet, som efter at have fået stor global opmærksomhed fra bl.a. religiøse grupper, blev filmatiseret i 2006 med Tom Hanks i hovedrollen som Harvard Professoren Robert Langdon.

Langdon optrådte dog for første gang i bogen Engle & Dæmoner fra 2000, som efter Da Vinci Mysteriets success fik nyvagt opmærksomhed og som af mange efterfølgende blev udråbt som værende endnu bedre end sin efterfølger. Engle & Dæmoner er derfor selvfølgelig også på vej til det store lærred, med en forventet biografpremiere i Maj 2009.

I Engle & dæmoner møder man Robert Langdon som er professor på det anerkendte Harvard universitet i USA, med speciale i religiøse symboler. Fra sin bopæl i USA, bliver han i starten af bogen hastekaldt under mystiske omstændigheder, til videnskabscenteret CERN ved grænsen mellem Frankrig og Schweiz. Her møder han direktøren fra CERN, Maximilian Kohler, som sætter ham ind i en makaber mordsag hvor en af centerets højtstående fysikere er blevet myrderet. Hans datter, Vittoria Vetra, afslører herefter at hende og faderen sammen har arbejdet på og skabt det revolutionerende og højteksplosive antistof ved hjælp af den store partikelaccelerator LHC (Large Hydron Collider). En lille beholder med stoffet, nok til at forsage en eksplosion på størrelse med en mindre atom-bombe, er blevet stjålet og en hemmelig efterforskning sættes igang.

Sporerne fører Langdon og Vetra til vatikanet i Rom, hvor en gammel anti-religiøs sekt ved navn Illuminati tilsyneladende er dukket op igen, efter at have været troet opløst i århundreder og truer nu vatikanets eksistens, da det afsløres at det farlige antistof er i deres hænder. Nye symbolske spor, fører derfra Langdon og Vetra rundt i det antikke rom i forsøget på at stoppe mordene på en række kardinaler, som Illuminati også står bag, og finde frem til antistoffet før det er for sent.

Engle & Dæmoner var den første af Dan Brown’s bøger jeg læste og hans andre bøger rykkede efter at have afsluttet den, et par pladser op på listen over bøger der skal læses engang i fremtiden. Det tog ganske få sider, før jeg var helt fanget af en historie om videnskabens kamp mod religionen. Fortalt på en utroligt spændende måde som inddrager store mængder historisk fakta og fiktion, videnskab, teknik samt mysterier i massevis og som formår at få en selv til at tænke nærmere over videnskabens og religionens betydning i vore dage.

Bogen er inddelt i mange små kapitler, hver på ganske få sider, som gør at man altid lige skal have et mere med. Det virker måske som et billigt trick, men det virker ganske fortræffeligt. Dan Browns skrivestil er som taget ud af en god spændings film, og der går aldrig mere end et par sider uden at der sker noget nyt som driver historien videre – hvilket gør den meget svær at ligge fra sig. Spændingen holdes konstant hele bogen igennem og har mange små plot-twists, samt ét større i slutningen.

Selvom det er en hurtig læst spændings roman, byder Engle & Dæmoner faktisk også på flere tankevækkende elementer. Bogen virker ganske vel researched,  hvilket er med til at gøre historien og dens beskrivelser af vatikanet, Rom og CERN mere troværdigt – selvom dens hovedplot måske ikke helt er det.  Jeg kan varmt anbefale bogen til alle der elsker en god spændende historie. Både ateister, religiøse  og andre vil ret sikkert finde noget at synes om i denne bog – og måske noget at tænke en ekstra gang over.

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk paperback – ISBN-13: 9788791746253
Originalt udgivelses år: 2000
Sideantal: 551

Links:

Categories: Spænding Tags:
  1. Ingen kommentarer endnu.
  1. Ingen Trackbacks endnu.