Hjem > Eventyr / adventure, Fantasy, Religion > Anmeldelse: Lars-Henrik Olsen – Erik Menneskesøn

Anmeldelse: Lars-Henrik Olsen – Erik Menneskesøn

Erik Menneskesøn

Lars-Henrik Olsen’s genfortælling af den nordiske mytologi i bogen Erik Menneskesøn fra 1986, er en af de første længere bøger jeg læste som dreng og har derfor en helt speciel nostalgisk plads på min indre bogreol. Da jeg som 10-årig læste den for første gang, var jeg dybt fascineret af  de nordiske guders mystiske verden og det var dengang en af mine absolutte yndlingsbøger.

Da jeg for nogle uger siden tilfældigvis faldt over den hos en boghandler, var jeg derfor ikke ret tøvende med at smide den i indkøbsvognen, sammen med efterfølgerne; Kampen om sværdet og Kvasers blod.

Erik Menneskesøn handler om den 13-årige danske dreng Erik, som under et voldsomt tordenvejr bliver hentet til de nordiske guders verden, Asgård, af tordenguden Tor. Her møder han bl.a. Odin, Freja og de andre guder i Asgård og Valhal, der alle som én er blevet gamle og hvoraf nogle endog knapt nok har kræfter til at stå op.

Efter at være blevet vist rundt i Asgård og fået fortalt en masse af deres historier fra “gamle dage”, får Erik pålagt den vigtige opgave at redde Idun og hendes livsgivende æbler fra jætterne i Jotunheim, så guderne i Valhal igen kan få deres ungdoms styrke tilbage. Idun’s æbler er nemlig dem som holder guderne unge og stærke og uden dem vil det endelige opgør mellem dem og jætterne, kendt som Ragnarok, komme langt før tid.

Sammen med Tors datter Trud og den fantastiske hest Hovvarpner, må Erik nu bevæge sig udenfor Asgårds trygge rammer og drage østpå i deres søgen efter Idun. Deres rejse bringer dem bl.a. til underverdenen hvor de møder dødsrigets herskerinde Hel, forbi grotten hvor Fenrisulven er bundet, over havet hvor Midgårdsormen regerer og til Udgårsloke, jætternes konge. Alt imens et underspillet romantisk forhold langsomt vokser frem mellem de to hovedpersoner.

Bogen er let læselig og ligefrem, man er aldrig rigtigt i tvivl om hvad udfaldet af historien vil være og alligevel forbliver den spændende. Det er ikke mindst de mange fortællinger i fortællingen som gør Erik Menneskesøn interessant. Alt i mens Erik drager på eventyr i den gamle verden og møder de sagnomspundne guder, jætter og uhyrer, får han og læseren nemlig fortalt ikke så få af de gamle sagn. Det er helt tydeligt at Lars-Henrik Olsens primære tanke med bogen har været at introducere den nordiske mytologi for sine læsere, og derfor er bogens også til tider en smule rodet, hvor handlingen springer et skridt over eller slet ikke giver mening, for så til gengæld at gøre plads til at en vis person eller historie kan blive introduceret. Det betyder dog ikke så meget i den store sammenhæng og de yngste læsere vil nok slet ikke tænke nærmere over det – det gjorde jeg i hvert fald ikke som 10-årig.

Erik Menneskesøn er egentlig en ungdoms/børnebog, som er ideel til både oplæsning eller som en god udfordring til begyndende læsere. Med dens 392 sider og delvist voksne præg, som ikke mindst kommer til udtryk i forholdet mellem Trud og Erik, der hvis man læser imellem linjerne på et tidspunkt næsten bliver sexuelt, kan bogen dog også sagtens læses af voksne, særlig hvis man har interesse i nordisk mytologi eller bare en sund hang til eventyr. Dens fortælling minder i sin stil lidt om Ringenes Herre eller Astrid Lindgrens Mio min Mio.

Erik Menneskesøn er mere en bare en roman om kampen mellem det gode og det onde, det er en moderne genfortælling af de gamle sagn som de fleste i dag kun hører om i folkeskolens yngste klasser og mange senere glemmer helt. Til formålet er den i sin simpelhed og brede stil perfekt til bevarelsen af noget af vores ældste kulturhistorie.

En oplevelse jeg havde, da jeg på et tidspunkt i min læsning af bogen lå i min lokale park på en solskinsdag, beskriver meget godt dens status som en bog man bare bør læse. Her kom en børnehave på tur gående forbi. En af drengene spurgte pædagogen  “Hvad læser manden ?”, hvortil pædagogen med et smil svarede “Han læser Erik Menneskesøn, har dine forældre aldrig læst den for dig ? det er altså et svigt i din opdragelse”.

Erik Menneskesøn er den første del af en trilogi i fire bind om Eriks rejser i den nordiske gudeverden. Bog nummer to hedder Kampen om Sværdet (1991), treeren hedder Kvasers Blod (1996) og serien er først for nylig blevet endeligt afsluttet med Gudernes Skæbne fra 2006. Samlet set over 1600 sider i selskab med de nordiske guder. God læselyst 😀

Karakter: 8/10

8 stjerner

Anmeldt udgivelse: Dansk Hardback – ISBN-13: 9788714118617
Originalt Udgivelses år: 1986
Sideantal: 392

Links:

Idéer til lignende læsning:

 • Kampen om Sværdet
 • Kvasers Blod
 1. Lars-Henrik Olsen
  7 december, 2011 på 12:26 | #1

  Tak for anmeldelsen. Den varmede mig meget.
  Hilsen Lars-Henrik

 2. Kian K.
  5 januar, 2012 på 19:35 | #2

  En god anmeldelse. Har selv læst alle 4 i tidens løb, og har for nylig valgt Erik Menneskesøn til min fremlæggelse (STX; 3g). Og i mine unge dage var du klart min yndlingsforfatter, LHO 🙂@Lars-Henrik Olsen

 3. Johnny Birch
  31 marts, 2012 på 16:05 | #3

  Jeg er super glad for disse bøger. Jeg har selv lavet skriftlig opgave over Erik menneskesøn i gymnasiet for flere år tilbage, og nu har jeg valgt at netop denne bog skal være min datters (7år) første rigtige godnat-bog. Super god læsning.

 4. Agnethe J.
  10 maj, 2012 på 19:49 | #4

  Er 12 år og er lige blevet færdig med nummer 4. Jeg har elsket dem alle, men ville ønske der var en mere, der handlede om verden efter ragnarok.

 5. anna bella ullntike
  3 december, 2012 på 17:23 | #5

  hvornår er erik menneskesøn udgivet

 6. Tim
  20 februar, 2014 på 19:21 | #6

  Sidder her efter 1,5 måneds eventyr i Asgaard og resten af den fortryllende verden, og føler mig helt tom og længselsfuld. Hvad sker der med Trud og Gunlød, og resten af verden?.. Den kan ikke bare sådan forsvinde ud i ingenting…? Jeg savner i den grad endnu en bog lige nu.. Godt skrevet, – men lad ikke eventyret ende her hvor nye eventyr er rundt om hjørnet!

 7. Mads
  6 april, 2015 på 13:33 | #7

  Hej alle sammen, der er måske nogen der syntes slutningen ikke er god, jeg har tænkt meget over den hvorfor den endte sådan og nu ved jeg godt hvorfor. Som sagt i efterlæsningen, “Der er ikke mere at skrive om Erik Menneskesøn” fordi efter Ragnarok er der ikke mere. Lars Henrik Olsen opdigtede jo ikke de andre 4 bøger. Han besluttede sig for at lave en person der skulle opleve alle disse myter og møde Guderne og Jætterne. Hvis han skulle lave en 5 skulle han til at opdigte en ny verden, der slet ikke ville have noget at gøre med den nordiske mytologi.

 8. Mads
  6 april, 2015 på 13:34 | #8

  Mads :
  Hej alle sammen, der er måske nogen der syntes slutningen i bind 4 ikke er god, jeg har tænkt meget over den hvorfor den endte sådan og nu ved jeg godt hvorfor. Som sagt i efterlæsningen, “Der er ikke mere at skrive om Erik Menneskesøn” fordi efter Ragnarok er der ikke mere. Lars Henrik Olsen opdigtede jo ikke de andre 4 bøger. Han besluttede sig for at lave en person der skulle opleve alle disse myter og møde Guderne og Jætterne. Hvis han skulle lave en 5 skulle han til at opdigte en ny verden, der slet ikke ville have noget at gøre med den nordiske mytologi.

 9. 26 februar, 2018 på 17:54 | #9

  Meget godt skrevet. Tak!