Hjem > Historisk fiktion > Anmeldelse: Conn Iggulden – Lords of The Bow

Anmeldelse: Conn Iggulden – Lords of The Bow

Lords of The Bow Conn Iggulden’s anden bog i serien om Djengis Khan og hans erobringer, fortsætter hvor den første, Ulven fra Stepperne, slap. I Lords of the Bow (på dansk: Fjendeland) har Temudjin, nu udnævnt som og kaldet Djengis Khan – den største Khan, fået samlet de sidste af de mongolske stammer eller udryddet dem som ikke er villige.

I slutningen af den forrige bog bliver Djengis klar over at "the chin", kineserne, i århundreder har undertrykt det mongolske folk ved at bestikke forskellige stammer og skabe konflikter imellem dem, så de har bekriget hinanden og ikke tidligere er vokset til en større samlet nation.

Efter at have gjort op med sin fars mordere, Tartarene, sætter Djengis med sit nye folk derfor ud for at tage hævn på sit folks vegne mod de kinesiske lande. Det nomadiske Mongolske folk som er opvokset på hesteryg som kvægdrivere og trænet i brug af bue og pil fra barnsbarn, drager mod syd.

Ved bjergpasset som fungerer som grænsen til Xi Xia emperiet, støder Djengis’ hær mod en hidtil ukendt stærk form for forsvars værk i form af meter høje stenmure og jernporte, med bueskytter placeret på toppen. Overfor denne udfordring, kan Selv Djengis’ meget større veltrænede hær ikke stille meget op og i stedet må der tages anderledes tricks i brug for at komme forbi muren og ind det rige Xi Xia land bag bjergene.

Her støder Mongolerne dog blot på en hel by af uset størrelse, omringet af samme slags mur som ved bjergpasset og med en hel hær til at beskytte den imod indtagelse. Da Djengis’ hær ikke kan indtage byen, må de derfor se sig nødsaget til at indgå en aftale med dem. I de efterfølgende år, sender Djengis spioner ind i det østliggende Chin-emperie for at finde hemmeligheden til at nedbringe de høje stenmure, som alle byerne i landet er omgivet af og en ny krigstaktik tager sit indtog. En taktik som til sidst bringer den mongolske hær op imod næsten uovervindelige odds ved slaget i Badgers Mouth passet og belejringen af Yenking (nutidens Beijing).

Som i Ulven fra Stepperne, er hovedmotivet bag handlingen i Lords of the Bow hævn. Djengis og hans hær lever efter principper om at det største man kan foretage sig i sit liv er at udrydde sin fjender. Et oprindeligt Djengis Khan citat viser med alt tydelighed denne filosofi.

The greatest happiness is to vanquish your enemies, to chase them before you, to rob them of their wealth, to see those dear to them bathed in tears, to clasp to your bosom their wives and daughters – Djengis Khan

Lords of the Bow byder på nogle virkelig fantastiske kampscener, som Iggulden igen formår at skrive så man føler at man står lige midt i dem, med pile flyvende om ørerne og adrenalinen pumpene i kroppen. Der er dog også blevet plads til interne magtkampe, politiske opgør og en startende konflikt mellem Djengis’ to ældste sønner Jochi og Chagatai. Denne efterfølger er mindst lige så spændende, hvis ikke mere, end sin forgænger og Iggulden formår som ingen anden at samle enestående kampbeskrivelser og nærværende personlige fortællinger i én og samme historie.

Historien i Lords of the Bow følger, ligesom sin forgænger, de faktiske begivenheder som man kender fra den nedskrevne historie, men der digtes samtidigt en masse handling til for at binde historien sammen og gøre bogen endnu mere spændende. Som sin forgænger er Lords of the Bow en fabelagtig bog om en historisk periode som de færreste kender særligt meget til og som der generelt ikke vides meget om. Har man læst Ulven fra Stepperne og synes om den, vil det være en ugerning ikke også at få fingrene i denne fremragende efterfølger.

Lords of the Bow er netop udkommet som hardback på dansk, med titlen Fjendeland, men den kan også fåes langt billigere i den engelske paperback udgave som jeg har anmeldt her – på engelsk er også netop udkommet den tredje bog i serien, som endnu ikke findes på dansk. En anmeldelse af den er naturligvis på vej.

Karakter: 9/10

9 stjerner

Anmeldt udgivelse: Engelsk paperback – ISBN-13: 978-0007201778
Originalt udgivelses år: 2008
Sideantal: 544

Links:

  1. Ingen kommentarer endnu.
  1. Ingen Trackbacks endnu.